In India, templele nu sunt doar locuri destinate retragerii spirituale, ci si adevarate centre de profit. In mai multe randuri, guvernele de la New Delhi au incercat sa convinga liderii spirituali din aceste lacasuri sa depoziteze imensele bogatii in trezoreria statului.
Ultima incercare de acest gen ii apartin premierului Narendra Modi, care a promis dobanzi atractive pentru templele care incredinteaza statului rezevele de aur. Desi nu a reusit acest lucru, ceva s-a schimbat in atitudinea celor care gestioneza averile din temple, relateaza revista Quartz.
Donatii in actiuni
Cel mai bogat lacas de cult al Indiei, Tirupati Balaji, administrat de organizatia Tirumala Tirupati Devasthanams (TTD), a decis sa isi deschida un cont special in cadrul Depozitorului Central al Bursei din Mumbai.
Evenimentul a avut loc la inceputul acestei saptamani, dupa ce personalul templului a descoperit ca in cutia milei, credinciosii au inceput sa depuna constant actiuni ale unor companii in loc de traditionalele ofrande in aur sau bani.
"Au descoperit actiuni introduse in hundi (cutia de donatii) si in cele din urma au hotarat sa deschida un cont electronic pentru cei care vor sa doneze actiuni direct in contul de la bursa", a precizat PS Reddy, directorul Depozitarului Central al Bursei din Mumbai.
Templul Tirupati, unul dintre cele mai vizitate din India, are si o impresionanta avere in domeniul imobiliar. Anul trecut, in august, autoritatile din Andhra Pradesh, regiunea in... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 17:46
Povestea importurilor masive de aur ale Indiei ia o intorsatura ciudata zilele acestea, dupa ce oficialii s-au gandit sa apeleze la zeitatile din panteonul local, pentru a rezolva criza aurului din aceasta tara.
India este al doilea mare consumator de aur al lumii, iar oficialii de la New Delhi cred ca ar putea limita importurile masive de metal nobil solicitand templelor din toata tara sa imprumute statul cu rezervele de aur adunate de-a lungul secolelor la altare, relateaza revista Business Insider.
Guvernul lui Narendra Modi este deja cu ochii pe altarele templelor hinduse, cele mai impodobite asezaminte spirituale din tara.
In mai, guvernul de la New Delhi urmeaza sa lanseze un program oficial prin care templele pot imprumuta statul cu aur.
In schimb, asezamintele vor primi o dobanda avantajoasa pentru depozitele in aur constituite la banci.
Aurul colectat de pe altarele zeilor ar urma sa fie topit si pus in circulatie pe piata locala, relateaza presa din India.
Rezerva consistenta
Efectul unei astfel de masuri ar fi puternic resimtit pe piata aurului din India, apreciaza analistii.
In opinia unora dintre ei, rezerva de aur din templele Indiei ar putea reduce cu aproximativ 25% importurile de metal pretios.
Socul ar fi resimtit si de piata globala, insemnand o scadere dramatica a cererii si o reducere la fel de importanta a pretului unciei de aur.
Ramane insa de vazut daca proiectul initiat de guvernantii indieni se va bucura de... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 12:04
Piata aurului a scazut anul trecut cu 15%, la 3.756 tone, pe fondul retragerilor masive efectuate de investitori, insa cererea din partea consumatorilor de retail, pentru produse precum bijuterii, lingouri sau monede, a crescut puternic si a atins un nivel record,potrivit datelor World Gold Council.
China a devenit in 2013 cea mai mare piata pentru aur la nivel global, devansand India, se arata intr-un comunicat al organizatiei. Si pietele din tarile dezvoltate s-au mentinut la un nivel solid, in special Statele Unite.
Cererea din partea consumatorilor a crescut anul trecut la nivel global cu 21%, la 3.864 tone, in timp ce investitorii in fonduri tranzactionate la bursa, cele mai populare vehicule de investitie pe piata aurului, au lichidat detineri de 881 tone, cea mai mare contractie inregistrata vreodata, pe fondul declinului pretului metalului pretios.
Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima data din 2000, pretul metalului pretios coborand cu 29%, la sub 1.200 de dolari pe uncie (31,1 grame), cel mai abrupt declin din ultimii 32 de ani.
Achizitiile de lingouri si monede din aur au crescut anul trecut cu 28%, la 1.654 tone, in timp ce livrarile de bijuterii din aur, cealalta componenta importanta a pietei retail, au urcat cu 17%, la 2.209 tone.
"Atunci cand preturile scad, vor exista intotdeauna cumparaturi", comenteaza pentru Wall Street Journal un analist chinez.
Cererea de aur din partea consumatorilor retail din China a crescut anul trecut... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 16:16
Bijutierii si comerciantii de produse din aur din India au incheiat vineri, dupa 21 de zile, greva nationala in care se aflau. Piata din India, care este cel mai mare importator si consumator a metalului pretios, a fost data peste cap.
Producatorii indieni se asteapta la o crestere a cererii pentru produse din aur, dar importurile nu vor creste suficient de mult pentru a readuce stocurile la nivelul cererii, scrie The Economic Times.
Producatorii de bijuterii de aur din India au fost in greva nationala, cea mai mare din ultimii sapte ani, din cauza unor taxe din domeniu. Greva, lansata in data de 17 martie, a pornit in contextul in care Guvernul indian a decis ca taxa de import pe aur sa urce la 4%, de la 2%, pentru lingouri si monede, dupa ce o dublase in ianuarie.
In plus, Guvernul a decis ca taxa pe minereul de aur concentrat sa fie dublata la 2%, in timp ce acciza pe aurul rafinat sa ajunga la 3%, de la 1,5%. S-a impus si o noua acciza de 1% pentru bijuteriile de aur non-branded.
Producatorii din domeniu cereau eliminarea acestei taxe.
Dupa ce greva a incetat, stocurile de produse din aur au devenit insuficiente pentru cererea de pe piata din India. Exista un stoc de inventar de aproximativ 10 tone de aur, care va fi folosit pentru a veni in intampinarea cererii, a declarat presedintele Asociatiei Aurului din Bombay, Prithivraj Kothari.
Reprezentantii Asociatiei spun ca achizitiile de profil ar putea sa scada cu 35% anul acesta, in conditiile in... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 09:01
China ar putea depasi India in 2012 in topul celor mai mari piete de consum pentru aur, pe fondul cresterii cererii de bijuterii, dar si al nivelului de trai, potrivit unui raport al World Gold Council, organizatia mondiala a producatorilor de aur.
Cererea de aur in China, cel mai mare producator de aur din lume, a crescut anul trecut cu 20%, pana la 769,8 tone, in timp ce consumul in India a scazut cu sapte procente, pana la 933,4 tone, scrie Bloomberg.
Cererea de bijuterii din China a crescut in fiecare trimestru din 2011, astfel incat in cea de-a doua jumatate a anului tara asiatica devenind cea mai mare piata de desfacere pentru produse din aur.
"Cel mai probabil China va deveni cea mai mare piata din lume a auruluii in 2012, pentru prima data", a declarat Marcus Grubb, directorul de investitii al organizatiei.
Analizele trimestriale au aratat ca, in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2011, China devenise deja cel mai mare consumator din lume, cu o cerere de 190,9 tone, in comparatie cu cele 173 de tone utilizate in India, potrivit consiliului.
"Cererea devine tot mai mare. India si China au crescut, atat din punctul de vedere al populatiei, cat si al nivelului de trai", sustine Jeremy Friesen, reprezentant al Societe Generale Hong Kong.
Investitorii chinezi au cumparat 258,9 tone de lingouri de aur si monede din aur anul trecut, in crestere cu 38% fata de 2010. In plus, cererea de bijuterii din aur a crescut cu 13 procente pana la 510,9 tone,... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 12:33
Diwal, sarbatoarea luminilor din India, marcheaza trecerea in noul an hindus, insa deschide si sezonul vanzarilor de aur. Vanzatorii bijuteriilor vaneaza profituri mari inca de la jumatatea lunii octombrie, potrivit Business Insider.
India continua sa fie cel mai mare consumator de aur din lume, cu toate ca in ultima perioada preturile ridicate au tinut clientii departe de vitrinele pline cu bijuterii.
Bugetele mai stricte si inflatia care a devalorizat rupia au afectat vanzarile de aur.
Prima zi a festivalului Diwali, Dhanteras, este considerata a fi o zi de bun augur pentru vanzarea bijuteriilor de aur, in timp ce in cea de-a patra zi a festivalului, "padva", vanzarile scad semnificativ.
Potrivit ritualului, in cea de-a patra zi a festivalului bijutierii se viziteaza intre ei, urandu-le un an nou fericit.
Cu toate ca s-a dat startul sezonului in care aurul devine vedeta magazinelor, vanzarile sunt slabe, cu scaderi de pana la 30-40% fata de anii trecuti.
Odata cu festivalul luminilor in India incepe si sezonul nuntilor, care va aduce noi scumpiri ale bijuteriilor.
Bazarul Mumbai Zaveri este cunoscut pentru piata de aur. 65% din dealerii de aur ai Indiei isi procura bijuteriile din acest targ indian.
Cu toate ca este cautat de marii bijutieri si dealer, bazarul Zaveri nu a scapat insa de teroristi. Potrivit ultimelor rapoarte, acesta a fost tinta a trei atacuri in 1993, 2009 si cel mai recent, in iulie 2011.
Acest colier bogat ornamentat... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 13:58
In Romania, se tranzactioneaza anual 15 tone de bijuterii de aur, 80% fiind vandute pe piata neagra.
Producatorii straini de metale pretioase au, in Romania, o piata de desfacere de 230 de milioane de euro, conform evz.ro. Insa aceasta este doar o apreciere, piata romaneasca a metalelor pretioase fiind greu de evaluat, confrom lui Mario Iaccarino, directorul Institutului Italian de Comer? Exterior (ICE).
"Piata legala este undeva la 15%-20%", spune Iaccarino. Altfel spus, 80% din tranzactii sunt nefiscalizate.
O reprezentanta importanta a industriei metalelor pretioase este Italia, care are o cota de piata de circa 50% in Romania, inclusiv pe cea a bijuteriilor. Un concurent serios al Italiei este Turcia, produsele venite din aceasta tara depasindu-le probabil pe cele italiene.
Pe piata se mai gasesc si cantitati semnificative de bijuterii venite din India.
2010 a fost un an important pentru piata bijuteriilor, fiind eliminate accizele la aceste produse. Directorul ICE crede ca din acest motiv a avut loc o explozie a exporturilor in primele doua luni ale anului in curs.
mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 09:45