Asiguratorii care emit polite de raspundere civila auto (RCA) vor trebui sa aiba un anumit grad de solvabilitate pentru activtatea de asigurari generale si vor fi obligati sa mentioneze pe politele RCA comisionul de intermediere, care nu va depasi 10% din primele incasate pe acest segment.
Aceste prevederi se regasesc intr-un proiect al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) care vizeaza modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul CSA 14/2011, potrivit Mediafax.
Astfel, asiguratorii care emit polite RCA vor detine pentru activitatea de asigurari generale un grad de solvalibilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, de cel putin 1,3.
De asemenea, ASF va obliga asiguratorii sa mentioneze comisionul de intermediere pe polita de asigurare RCA atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala.
"Nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurarii RCA nu va depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate. Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA integral in contul asiguratorului, sau in cazul platilor in numerar, de a vira prima... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 16:13
Groupama, unul dintre liderii pietei de asigurari din Romania, si-a imbunatatit rezultatele financiare in 2013 si are ca principal obiectiv pentru 2014 atingerea nivelului de profitabilitate sustenabila.
Rezultatul tehnic net al companiei s-a imbunatatit semnificativ, cu peste 50% comparativ cu 2012, si s-a bazat pe o profitabilitate mai buna a produselor clasice. Un aport important in obtinerea acestui rezultat au avut cresterea performantei pe linia Casco si reducerea voluntara a expunerii pe RCA, cumulat cu imbunatatirea rezultatului tehnic net, precum si imbunatatirea rezultatului tehnic net pe asigurarile de proprietati.
Principalele linii de asigurari care au inregistrat cresteri ale veniturilor au fost Bunuri si proprietati (asigurari agricole incluse), Transport, precum si Sanatate & accidente. Pe fondul diminuarii expunerii pe linia RCA, primele brute subscrise totale pentru 2013 au fost insa in scadere cu 11% comparativ cu anul anterior, ajungand la 718 milioane de lei.
Imbunatatirea rezultatului financiar in 2013 a avut la baza si implementarea cu succes a programelor de eficientizare a cheltuielilor, acestea scazand in 2013 cu mai mult de 4% fata de 2012, in conditiile imbunatatirii constante a gradului de satisfactie a clientilor.
Optimizarea si eficientizarea continua a proceselor reprezinta si in 2014 o axa importanta de dezvoltare pentru Groupama Asigurari alaturi de cresterea marjei tehnice.
Compania si-a consolidat pozitia pe segmentele... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 15:54
Piata asigurarilor de viata va creste cu cel mult 5% in acest an, de la un nivel de 1,8 miliarde lei in 2012, iar pentru o revenire mai accentuata a acestei piete ar fi nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon.
In 2012, piata asigurarilor de viata a crescut cu 3,75% fata de anul anterior, pana la 1,8 miliarde lei.
"Speram ca 2013 sa aduca o crestere a PIB, asa cum se estimeaza, care ar avea un impact pozitiv si asupra pietei de asigurari de viata, data fiind influenta asupra nivelului de incredere si situatiei financiare a oamenilor.
Crestere moderata a economiei romanesti
Totusi, specialistii estimeaza o crestere mai degraba modesta a economiei romanesti in 2013, astfel ca efectele asupra industriei de asigurari de viata nu se vor resimti imediat si nici nu vor fi de foarte mare impact. In aceste conditii, ne asteptam sa existe o crestere a pietei de asigurari de viata, insa aceasta sa fie mai degraba marginala, sub 5%", a mentionat Boon.
Acesta a adaugat ca, pentru o revenire mai accentuata a pietei romanesti de asigurari de viata, este nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, care "ar avea efecte pozitive pe mai multe planuri".
Facilitatile fiscale ii indeamna pe romani sa economiseasca
"In primul rand, facilitatile fiscale pot stimula apetitul romanilor de a economisi, un lucru care, la randul sau, duce la cresterea bunastarii nationale. Apoi, asigurarile de... mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 11:20
Piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private vor fi supravegheate de o structura unica de supraveghere, potrivit unui proiect de act normativ al Guvernului.
Practic, Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare ASF, se infiinteaza ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita atributiile potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
Cele trei piete financiare cumuleaza tranzactii anuale de peste sase miliarde euro si sunt supravegheate in prezent de structuri distincte - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Aceasta institutie ar putea fi condusa de actualul ministru de Finante, Florin Georgescu, potrivit unor surse guvernamentale citate de Capital.ro
CSSPP va da aviz... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 09:40
Piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 1,43% in primele noua luni, la 6,17 miliarde de lei, sustinuta de majorarea subscrierilor din asigurari generale cu 1,74%, la 4,87 miliarde de lei, potrivit datelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Pe segmentul asigurarilor de viata, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, in urcare cu 0,3% fata de primele trei trimestre ale anului trecut.
In categoria asigurarilor generale, cele mai mari subscrieri au fost generate de politele obligatorii RCA - 1,6 miliarde de lei, urmate de asigurarile facultative CASCO - 1,4 miliarde de lei si politele de incendiu si alte calamitasi naturale - 859,5 milioane de lei. Cumulat, cele trei tipuri de polite detin peste 80% totalul primelor subscrise din contracte de asigurari generale.
Potrivit CSA, asiguratorii au platit despagubiri de aproape 3,8 miliarde de lei, nivel in crestere cu 3,9% fata de septembrie 2011.
"In baza contractelor de asigurari generale, companiile au platit daune de peste 3,2 miliarde de lei, cu 3,4% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Pe segmentul asigurarilor de viata, sumele platite pentru indemnizatii brute, maturitati si rascumparari s-au ridicat la 538,7 milioane de lei, inregistrand un avans de 7,3% fata de septembrie 2011", se arata intr-un comunicat al CSA.
In perioada analizata, primele intermediate de brokerii in asigurari au totalizat 2,5 miliarde de lei, in urcare cu 5,3% fata de... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:02
Piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 2,7% in primele sase luni, la 4,13 miliarde de lei, in timp ce volumul despagubirilor platite de asiguratori a depasit 2,5 miliarde de lei, in perioada mentionata.
In prima parte a anului trecut, industria asigurarilor a scazut cu 7,43%, la 4,02 miliarde de lei, de la 4,34 miliarde de lei in iunie 2010, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), citat de Mediafax.
In ceea ce priveste despagubirile platite de asiguratori, volumul acestora a depasit 2,5 miliarde de lei, inregistrand o crestere nominala cu 3,1% fata de acelasi interval al anului trecut.
Asigurarile generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel in crestere cu 3,54% fata de perioada anului anterior.
Pe segmentul politelor de viata, veniturile asiguratorilor au consemnat o scadere cu 0,38%, la 857,1 milioane de lei.
"Tendinta de usoara crestere, pe care s-a inscris piata de asigurari de la inceputul acestui an, va putea fi mentinuta pe termen lung doar prin consolidarea politicilor de management al riscului, dar si a celor de protectie a asiguratilor.
Conditiile macroeconomice locale si internationale vor continua sa puna presiune pe industria de asigurari, care va trebui sa identifice noi solutii de protectie la o gama de riscuri aflata in continua schimbare", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
In structura asigurarilor generale, trei clase de polite detineau o... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 17:40
Piata romaneasca a asigurarilor a inregistrat o usoara crestere de 0,35% in primele trei luni ale anului, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu.
Potrivit sursei citate, raportarile aferente lunii aprilie 2012 transmise la CSA de catre societatile care practica asigurari generale, arata mentinerea tendintei de crestere pe care s-a inscris acest segment de piata.
"Evolutia inregistrata in primele trei luni ale acestui an nu reprezinta un indicator relevant pentru modul in care se vor desfasura lucrurile in urmatoarele luni. Ne dorim ca semnele de reintrare a pietei pe o tendinta pozitiva sa fie mentinute si consideram ca primul segment care va arata recastigarea increderii populatiei in piata de asigurare este cel al asigurarilor de viata", a afirmat Buzoianu, la Conferinta Asiguratorilor din Romania.
Valoarea subscrierilor pentru asigurarile de viata a ajuns la 432 mil. lei in primul trimestru
Subscrierile pentru asigurarile de viata s-au ridicat in primul trimestru la aproape 432 milioane de lei, inregistrand o usoara scadere fata de acelasi interval al anului 2010. In acest context, aparent nefavorabil, a subliniat presedintele CSA, asigurarile de sanatate atasate asigurarilor de viata au inregistrat, totusi, cresteri fata de primul trimestru al anului 2010.
De asemenea, asigurarile de sanatate incluse in categoria asigurarilor generale au inregistrat un avans de peste 21% fata de primele... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:16
Compania rezultata in urma fuziunii prin absorbtie a societatii Omniasig Vienna Insurance Group (VIG) de catre BCR Asigurari VIG este functionala de marti, in perioada post-fuziune urmand sa fie facut transferul de portofoliu si inregistrarea la Registrul Comertului.
Omniasig a fuzionat cu BCR Asigurari, conform deciziei Vienna Insurance Group, actionarul majoritar al ambelor companii.
Obiectivul acestei fuziuni a fost crearea companiei de asigurari lider pe piata din Romania, precum si eficientizarea operatiunilor Vienna Insurance Group pe plan local.
"Compania rezultata in urma fuziunii vizeaza obiectivul de a ocupa prima pozitie in clasamentul companiilor de asigurari generale din Romania", se mai spune in comunicat.
Potrivit cifrelor transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cele doua societati care au fuzionat aveau cumulat, la sfarsitul anului trecut, un volum total de prime subscrise de 1,2 miliarde lei.
Pe piata romaneasca, VIG detine companiile BCR Asigurari de Viata, BCR Asigurari, Omniasig si Asirom. mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 16:01
Piata asigurarilor din Romania a scazut anul trecut cu 4,3%, in conditiile in care avansul de 4,6% al segmentului asigurarilor de viata a compensat doar partial scaderea inregistrata de asigurarile generale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In 2010, asiguratorii inregistrasera un volum de prime brute subscrise de 8,3 miliarde lei, in scadere cu 6,36% fata de 2009.
Piata de asigurari generale a scazut anul trecut cu 6,5%, la 6,2 miliarde lei fata de 2010, in timp ce piata de asigurari de viata a sporit cu 4,6%, la 1,74 miliarde lei.
"Piata de asigurari din Romania a inceput sa-si atenueze ritmul de scadere a volumului de subscrieri. Redresarea economiei, in ansamblul sau, si reintrarea acesteia pe o tendinta de crestere sustenabila va sustine, pe termen mediu, evolutia pozitiva a industriei de asigurari".
Potrivit CSA, asigurarile de viata traditionale si cele cu componenta investitionala de tip unit-linked detin, cumulat, 96,82% din totalul subscrierilor.
Asigurarile de tip Casco, cele de raspundere civila auto si asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale detin, impreuna, 84,8% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurari generale.
"In timp ce clasele de asigurari auto au pierdut din cota detinuta in 2010, de la 74,51% la 65,72% anul trecut, cea a asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale reprezenta, la sfarsitul lui 2011, peste 19% din totalul pietei de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:51