Al patrulea operator de pe piata italiana de asigurari, compania germana Allianz, vrea sa renunte la portofoliul de asigurari de viata detinut in peninsula. Politele Allianz din Italia valoreaza aproximativ 4,5 miliarde de euro.
Nemtii i-au ales pe cei de la Goldman Sachs sa intermedieze tranzactia, dar pana acum doar o singura companie s-a arata interesata de oferta, relateaza Reuters, care citeaza surse din interiorul firmei de asigurari germane.
Greu de vandut
Politele din portofoliul Allianz din Italia sunt de tip inchis, nemaiputand face obiectul altor tranzactii, urmand sa ramana in bilantul unui asigurator ca prima de plata premium, sustin sursele agentiei.
Allianz a decis sa renunte la expunerea pe piata italiana a asigurarilor de viata din cauza randamentului scazut, de 2 procente adus de politele respective.
Fondul american cu capital privat Apollo, care initial manifestase interes pentru portofoliul inchis detinut de Allianz, a declinat oferta, singurii interesati de vanzarea asigurarilor de viata din Italia fiind britanicii de la Cinven.
Doua dintre sursele consultate de reporterii Reuters sustin ca afacerea este evaluata la 200 de milioane de euro.
Anul trecut, Allianz anuntase ca ar vrea sa renunte la mai multe parti din portofoliul international de asigurari, intentionand sa se concentreze cat mai mult pe piata germana.
Decizia asiguratorului german vine intr-un moment in care piata de asigurari de viata si de pensii private se afla... mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 14:35
1Piata asigurarilor din Romania va incheia acest an sub nivelul atins in 2012 si va creste in 2014 cu mai putin de 5%, mult sub potentialul pe termen lung de dezvoltare al acesteia, a declarat pentru Mediafax directorul general al ING Asigurari de Viata, Marius Popescu.
In 2012, piata asigurarilor de viata a atins 1,8 miliarde de lei, in urcare cu 3,69% fata de anul precedent.
"Desi estimarile analistilor contureaza pentru 2014 un tablou macroeconomic pozitiv pentru Romania, impactul asupra industriei de asigurari de viata nu va fi unul imediat. Relaxarea monetara si o crestere mai accelerata a veniturilor populatiei, in conditiile unei inflatii reduse, in paralel cu majorarea numarului de locuri de munca sunt factori care influenteaza pozitiv situatia financiara a romanilor, capacitatea de consum si, pe termen mediu, increderea acestora in viitor si capacitatea lor de economisire", a spus Popescu.
In primele noua luni ale acestui an, ING Asigurari de Viata a subscris prime de 408,2 milioane de lei, cu 0,2% mai mult fata de rezultatul consemnat in perioada similara din 2012, iar profitul brut a urcat cu 500.000 lei, la 13,6 milioane de lei.
Industria asigurarilor a stagnat in primele noua luni la 6,1 miliarde de lei, pe fondul scaderii cu 4,49% a primelor subscrise pentru asigurari de viata, la 1,23 miliarde de lei, in timp ce primele subscrise pentru asigurari generale au urcat cu 1,31%, la 4,94 miliarde de lei, potrivit datelor autoritatii de reglementare -... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 17:29
Piata asigurarilor de viata va creste cu cel mult 5% in acest an, de la un nivel de 1,8 miliarde lei in 2012, iar pentru o revenire mai accentuata a acestei piete ar fi nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon.
In 2012, piata asigurarilor de viata a crescut cu 3,75% fata de anul anterior, pana la 1,8 miliarde lei.
"Speram ca 2013 sa aduca o crestere a PIB, asa cum se estimeaza, care ar avea un impact pozitiv si asupra pietei de asigurari de viata, data fiind influenta asupra nivelului de incredere si situatiei financiare a oamenilor.
Crestere moderata a economiei romanesti
Totusi, specialistii estimeaza o crestere mai degraba modesta a economiei romanesti in 2013, astfel ca efectele asupra industriei de asigurari de viata nu se vor resimti imediat si nici nu vor fi de foarte mare impact. In aceste conditii, ne asteptam sa existe o crestere a pietei de asigurari de viata, insa aceasta sa fie mai degraba marginala, sub 5%", a mentionat Boon.
Acesta a adaugat ca, pentru o revenire mai accentuata a pietei romanesti de asigurari de viata, este nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, care "ar avea efecte pozitive pe mai multe planuri".
Facilitatile fiscale ii indeamna pe romani sa economiseasca
"In primul rand, facilitatile fiscale pot stimula apetitul romanilor de a economisi, un lucru care, la randul sau, duce la cresterea bunastarii nationale. Apoi, asigurarile de... mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 11:20
BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group a subscris in primele sase luni prime brute in valoare de 182,17 milioane lei, in crestere cu 9% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, iar valoarea totala a activelor administrate a urcat cu 27%, la 863,1 milioane lei.
In primul semestru al acestui an, compania a platit clientilor beneficii in valoare de 14,67 milioane lei pentru evenimentele asigurate, se arata intr-un comunicat al asiguratorului.
Profitul companiei s-a ridicat la 25,05 milioane lei, iar cota de piata a ajuns la 21,25%, in crestere cu 1,84% fata de primul semestru al anului trecut.
"Rezultatele inregistrate in primul semestru al acestui an ne inscriu pe trendul prognozat de dezvoltare a afacerilor si ne consolideaza cele doua pozitii importante pe care le detinem pe piata asigurarilor: lider bancassurance, gratie parteneriatului si colaborarii excelente cu BCR, si numarul 2 in industria asigurarilor de viata. Completarea portofoliului de produse cu pachetul de asigurari private de sanatate accesibile oricarei persoane ne asigura o pozitie privilegiata si pe acest segment de piata", a declarat in comunicat Florina Vizinteanu, presedinte Directorat BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group.
In portofoliul de produse al companiei de asigurari, parte a Vienna Insurance Group (VIG), se numara produse bancassurance, planuri de economisire si protectie, programe investitionale, asigurari de sanatate si programe de asigurari de viata pentru... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 14:41
Piata asigurarilor de viata va continua sa creasca si in 2011, dar avansul va fi marginal, evolutia fiind sustinuta de vanzarile in urcare la politele cu componenta investitionala si la planurile financiare pentru copii, a declarat marti directorul de risc al ING Asigurari de Viata, Adrian Lupescu, anunta Mediafax."In portofoliul ING, dar si la nivelul pietei, cele doua produse au consemnat cresteri si au sustinut avansul subscrierilor in 2010. Ma astept si pentru acest an sa continue aceasta tendinta. Pe total, piata de profil va avea o crestere marginala, cel mult mica", a spus Lupescu, prezent la un eveniment de specialitate.
El a adaugat ca exista un decalaj de 6-12 luni intre evolutia PIB-ului si cea a pietei asigurarilor, iar revenirea economiei nationale se va vedea in subscrierile companiilor in partea a doua anului.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in primele noua luni ale anului 2010, piata asigurarilor de viata a crescut cu 2,9%, la 1,22 miliarde de lei.
Cele mai importante cresteri au fost inregistrate de politele de sanatate - 123,75%, asigurarile unit-linked - 18,94% si asigurarile de accidente - 18,76%.
La nivelul intregii piete, subscrierile au scazut cu 5,1%, la 6,32 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurari generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei. mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 16:55
Piata romaneasca de asigurari de viata ar putea inregistra in acest an o crestere usoara fata de 2010, fiind marcata de evolutia economiei romanesti si de inexistenta unor facilitati fiscale care sa stimuleze dezvoltarea acesteia, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai pietei de asigurari."In Romania nu exista facilitati fiscale reale care sa stimuleze asigurarile de viata, asa cum ofera majoritatea tarilor dezvoltate din regiune. Asadar, din pacate, in lipsa unor oportunitati reale, piata de asigurari de viata din Romania se va mentine pe o crestere usoara, de pana la 3%", a declarat directorul directiei de asigurari de viata al Generali Asigurari, Ovidiu Racoveanu.
Acesta a adaugat ca piata asigurarilor de viata se dezvolta mai ales atunci cand sunt acordate facilitati fiscale, iar economia se afla pe crestere.
In Romania, primele platite pentru asigurarile de viata nu sunt deductibile de la plata impozitului, comparativ cu alte state care beneficiaza de o astfel de deductibilitate de mai multi ani.
Directorul general adjunct al Eureko Asigurari, Carmen Radu, considera ca piata asigurarilor de viata va avea in 2011 o crestere usoara, "cu mult sub cresterile de doua cifre inregistrate inainte de izbucnirea crizei".
"Inca nu am depasit aceasta perioada dificila, caracterizata de nesiguranta, insa apar semne de revenire si produsele insotite de garantii vor fi, cel mai probabil, preferate de populatie", a mentionat Carmen Radu.
O crestere usoara a pietei estimeaza si... mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 00:23
Decalajul dintre revenirea economiei si cea a industriei de asigurari de viata va fi de cinci-sase luni, iar factorul care va determina relansarea va fi cresterea increderii consumatorilor ca viitorul lor este mai sigur, considera vicepresedintele UNSAR, Cornelia Coman."Piata asigurarilor de viata va intra in perioada de recuperare, dupa scaderea inregistrata in 2009, spre sfarsitul acestui an, dar cu efecte vizibile incepand din 2011.
Chiar daca economia Romaniei isi va reveni, pentru piata noastra va mai dura pana ce oamenii isi vor relua comportamentul de dinainte de criza, atat la nivelul consumului, cat si la cel al economisirii.
Decalajul dintre revenirea economiei si cea a industriei de asigurari de viata va fi de cinci-sase luni, iar factorul care va determina relansarea va fi cresterea increderii consumatorilor ca viitorul lor este mai sigur, a declarat, intr-un comunicat transmis de UNSAR, Cornelia Coman.
Presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu, considera ca acest an nu va aduce un volum semnificativ de new business.
El afirma ca pana nu se va vedea o schimbare mult mai clara a strategiilor de subscriere, evolutia segmentului auto, care detine o pondere de peste 60% din subscrierile industriei de asigurari, va accentua in continuare deficitele asiguratorilor din activitatea de baza, avand in vedere ca in Romania frecventa daunelor este de cateva ori mai mare decat in alte tari europene, iar controlul daunalitatii se afla inca la un nivel limitat.
"Iar... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2010, ora 00:15
Piata asigurarilor de viata ar inregistra o crestere medie anuala de 22% dupa introducerea deductibilitatii, a declarat vicepresedintele UNSAR, Cornelia Coman, care a adaugat ca spera ca deductibilitatea sa fie introdusa in 2011 sau cel mai tarziu in 2012, informeaza NewsIn."Estimam o crestere medie anuala de 22% a pietei de asigurari de viata, dupa introducerea deductibilatatii fiscale, potrivit unui scenariu realizat pana in 2015", a mentionat vicepresedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cornelia Coman.
Ea adaugat ca, fara aplicarea deductibilitatii, cresterea medie anuala este estimata la 12%.
UNSAR solicita, luni, autoritatilor introducerea deductibilitatii pentru asigurarile de viata cu maturitate de peste 10 ani, exclusiv asigurarile de viata atasate creditelor, in limita a 400 euro/an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Coman a precizat ca deductibilitatea ar urma sa se aplice atat contractelor care urmeaza sa fie incheiate, cat si politelor aflate in derulare si care au o maturitate de peste 10 ani.
De asemenea, aproximativ 80% din totalul contractelor de asigurare de viata care sunt in vigoare ar beneficia de introducerea deductibilitatii fiscale.
Volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate ar avea un impact direct asupra cresterii economice si ar putea ajunge la 3,7 miliarde lei in perioada 2010 - 2015.
"In ce priveste impactul asupra bugetului de stat, se estimeaza ca veniturile generate, in... mai mult
Luni, 22 Martie 2010, ora 14:34
Piata asigurarilor de viata va creste cu cel mult 5% in acest an, intr-un ritm de aproape 5 ori mai mic decat in 2008, mai ales pe fondul cresterii numarului de someri si a reducerii veniturilor la nivelul familiei, a spus pentru NewsIn directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman, potrivit Newsin.In 2008, piata asigurarilor de viata a crescut cu 24,11%, pana la 1,8 miliarde lei, reprezentand 20,5% din intreaga piata de asigurari.
"Vanzarile din luna martie au fost superioare atat lunii ianuarie, cat si lunii februarie. Cred ca vom incheia acest an cu o evolutie pozitiva a pietei de asigurari de viata, chiar daca procentul va fi foarte scazut, probabil pana in 5%", a explicat Coman.Piata de asigurari de viata a inregistrat o scadere in primele doua luni din acest an, a mai spus Coman, mentionand datele Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)."Se asteapta o revenire a pietei in urmatoarele luni, insa cu siguranta nu vom mai vedea cresterile pe care le-am inregistrat in anii anteriori", a mai spus sefa ING Asigurari de Viata.Ea sustine ca somajul a avut un efect negativ atat asupra pietei asigurarilor de viata, cat si asupra pietei pensiilor private, in conditiile in care o parte dintre clienti si-au pierdut deja locul de munca.
"Veniturile la nivelul familiei au scazut si, astfel, asiguratii nu au mai putut sa plateasca prima de asigurare", a mai spus Coman.Ea a adaugat ca exista destul de multa incertitudine in ce priveste evolutia economica a Romaniei... mai mult
Luni, 11 Mai 2009, ora 13:30