Asiguratorii care emit polite de raspundere civila auto (RCA) vor trebui sa aiba un anumit grad de solvabilitate pentru activtatea de asigurari generale si vor fi obligati sa mentioneze pe politele RCA comisionul de intermediere, care nu va depasi 10% din primele incasate pe acest segment.
Aceste prevederi se regasesc intr-un proiect al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) care vizeaza modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul CSA 14/2011, potrivit Mediafax.
Astfel, asiguratorii care emit polite RCA vor detine pentru activitatea de asigurari generale un grad de solvalibilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, de cel putin 1,3.
De asemenea, ASF va obliga asiguratorii sa mentioneze comisionul de intermediere pe polita de asigurare RCA atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala.
"Nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurarii RCA nu va depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate. Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA integral in contul asiguratorului, sau in cazul platilor in numerar, de a vira prima... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 16:13
Asiguratorii au platit in primele trei luni despagubiri in suma de 1,31 miliarde de lei, in crestere cu 0,93% fata de martie 2013, in timp ce veniturile din prime subscrise au scazut cu 3,4%, la 2,05 miliarde de lei, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
"Piata asigurarilor de la inceputul anului 2014 este relativ stabila, desi continua sa existe problemele structurale din anii anteriori. Remarcam unele imbunatatiri, mai ales ca urmare a interventiei ASF in ceea ce priveste constituirea rezervelor pentru plata daunelor, care au crescut de la 65% la 73%, in linie cu practica europeana", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu, intr-o conferinta dedicata rezultatelor trimestriale ale industriei asigurarilor.
Defalcat, pe segmentul asigurarilor generale, despagubirile au crescut cu 2,25%, la 1,13 miliarde de lei.
In cazul politelor de viata, indemnizatiile platite, sumele achitate pentru maturitati si rascumpararile asiguratilor au insumat 183,12 milioane de lei, in scadere cu 6,53% fata de martie 2013. In perioada analizata, despagubirile RCA au urcat cu 4,39%, la 534,57 milioane de lei.
Pe clasa asigurarilor CASCO, daunele au coborat cu peste 100 milioane de lei, la 380,58 milioane de lei.
Scadere de 2,09% pe segmentul asigurarilor generale
In privinta subscrierilor, asigurarile generale au coborat cu 2,09%, la 1,66 miliarde de lei, cele mai importante clase de asigurari fiind RCA - 744,34 milioane de lei (+10,03% fata de... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 16:05
Groupama, unul dintre liderii pietei de asigurari din Romania, si-a imbunatatit rezultatele financiare in 2013 si are ca principal obiectiv pentru 2014 atingerea nivelului de profitabilitate sustenabila.
Rezultatul tehnic net al companiei s-a imbunatatit semnificativ, cu peste 50% comparativ cu 2012, si s-a bazat pe o profitabilitate mai buna a produselor clasice. Un aport important in obtinerea acestui rezultat au avut cresterea performantei pe linia Casco si reducerea voluntara a expunerii pe RCA, cumulat cu imbunatatirea rezultatului tehnic net, precum si imbunatatirea rezultatului tehnic net pe asigurarile de proprietati.
Principalele linii de asigurari care au inregistrat cresteri ale veniturilor au fost Bunuri si proprietati (asigurari agricole incluse), Transport, precum si Sanatate & accidente. Pe fondul diminuarii expunerii pe linia RCA, primele brute subscrise totale pentru 2013 au fost insa in scadere cu 11% comparativ cu anul anterior, ajungand la 718 milioane de lei.
Imbunatatirea rezultatului financiar in 2013 a avut la baza si implementarea cu succes a programelor de eficientizare a cheltuielilor, acestea scazand in 2013 cu mai mult de 4% fata de 2012, in conditiile imbunatatirii constante a gradului de satisfactie a clientilor.
Optimizarea si eficientizarea continua a proceselor reprezinta si in 2014 o axa importanta de dezvoltare pentru Groupama Asigurari alaturi de cresterea marjei tehnice.
Compania si-a consolidat pozitia pe segmentele... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 15:54
Piata asigurarilor din Romania va incheia acest an sub nivelul atins in 2012 si va creste in 2014 cu mai putin de 5%, mult sub potentialul pe termen lung de dezvoltare al acesteia, a declarat pentru Mediafax directorul general al ING Asigurari de Viata, Marius Popescu.
In 2012, piata asigurarilor de viata a atins 1,8 miliarde de lei, in urcare cu 3,69% fata de anul precedent.
"Desi estimarile analistilor contureaza pentru 2014 un tablou macroeconomic pozitiv pentru Romania, impactul asupra industriei de asigurari de viata nu va fi unul imediat. Relaxarea monetara si o crestere mai accelerata a veniturilor populatiei, in conditiile unei inflatii reduse, in paralel cu majorarea numarului de locuri de munca sunt factori care influenteaza pozitiv situatia financiara a romanilor, capacitatea de consum si, pe termen mediu, increderea acestora in viitor si capacitatea lor de economisire", a spus Popescu.
In primele noua luni ale acestui an, ING Asigurari de Viata a subscris prime de 408,2 milioane de lei, cu 0,2% mai mult fata de rezultatul consemnat in perioada similara din 2012, iar profitul brut a urcat cu 500.000 lei, la 13,6 milioane de lei.
Industria asigurarilor a stagnat in primele noua luni la 6,1 miliarde de lei, pe fondul scaderii cu 4,49% a primelor subscrise pentru asigurari de viata, la 1,23 miliarde de lei, in timp ce primele subscrise pentru asigurari generale au urcat cu 1,31%, la 4,94 miliarde de lei, potrivit datelor autoritatii de reglementare -... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 17:29
Ponderea primelor intermediate ar putea depasi 50% din subscrierile totale in prima parte a anului 2014, sustine Bogdan Andriescu, presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari - UNSICAR.
"La inceputul anului viitor vom trece de 50% prime intermediate din subscrierile totale. In Bulgaria ponderea este in prezent de 57%", a declarat Bogdan Andriescu prezent la a VIII-a editie a Conferintei Nationale a Brokerilor de Asigurari si Pensii.
El a spus ca piata asigurarilor se va mentine in 2013, iar gradul de intemediere va creste pentru ca brokerii devin mai puternici, pot sa isi imbunatateasca retele, sa le imbunatateasca nu numai la nivel de numar sau de acoperire dar si din punct de vedere calitativ.
"Cresterea acesta se va face strict pe retail si nu pe corporate pentru ca si foarte multi clienti vor accesa serviciile unui broker avand mai multe oferte comparative si avand o imaginde asupra pietei. Societatile de asigurare vor veni si ele din ce in ce mai mult cu produse personalizate pentru retail", a mai spus Andriescu.
Gradul de intermediere, ca raport intre primele intermediate si totalul subscrierilor, s-a situat in 2012 la 43,34%, in crestere cu 3,51% fata de 2011. mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 13:45