Exista unele suspiciuni in legatura cu piata asigurarilor, legate de modul in care au intrat in faliment societatile Carpatica si Astra, sustine deputatul PNL Andreea Paul, care considera ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a gestionat cum trebuie situatia din acest sector.
Ea considera ca ASF a cerut intrarea in faliment a celor doua companii, in loc sa recupereze prejudiciile de la actionari, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
"In luna iunie a acestui an spuneam ca suspiciunile sunt mari in ceea ce priveste controlul preturilor, fraudelor din sistem si in gestionarea inadecvata a pietei de asigurari obligatorii, iar ASF nu intervine si nu-si asuma curatenia necesara a pietei de asigurari", arata deputatul liberal.
Andreea Paul aminteste ca Autoritatea a cerut falimentul societatilor Astra in data de 27 august 2015 si Carpatica in 27 iulie 2016. In vara acestui an, cele doua companii erau jucatori importanti pe piata RCA, caci detineau impreuna peste ...citeste mai departe despre "Deputat PNL: Exista suspiciuni mari pe piata asigurarilor RCA - Conducerea ASF va fi audiata in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Octombrie 2016, ora 15:23
Prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Daniel Daianu, considera ca piata asigurarilor din Romania are multe probleme.
"Avem o piata a asigurarilor cu multe probleme. Important este ca ASF sa faca in asa fel incat cei care se ocupa de sectorul asigurarilor, prin ceea ce fac si ce declara, sa nu expuna institutia unor interpretari ca deciziile sunt motivate politic. Niciun comunicat al Autoritatii nu trebuie sa se abata de la ceea ce este si scris si nescris", a declarat Daianu, miercuri, la finalul audierii din Comisia de buget-finante din Senat.
Acesta a sustinut ca ASF are mari carente cu sistemele informatice si trebuie sa se faca investitii.
"Avem mari carente cu sistemele informatice si trebuie sa se faca investitii serioase, intrucat atacurile cibernetice, care sunt peste tot, vulnerabilizeaza mai mult o logistica ce era foarte precara si care chiar impiedica sa monitorizam pietele", a mai aratat prim-vicepresedintele ASF.
La comisie au fost prezenti miercuri Daniel Daianu, prim-vicepresedinte ASF, Ion Giurescu, vicepresedinte responsabil cu pensiile private, Mircea Ursache, vicepresedinte pentru piata de capital, si vicepresedintele Corneliu Moldoveanu, responsabil cu asigurarile. mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 17:18
Criza care s-a instalat la Astra, cel mai mare asigurator de pe piata romaneasca, dupa raportul de audit si dupa decizia ASF de a impune administrare speciala, are toate sansele sa afecteze intreaga piata a asigurarilor. Totusi, este devreme pentru clientii Astra sa se ingrijoreze in legatura cu capacitatea asiguratorului de a-si respecta obligatiile contractuale.
Bogdan Andriescu, presedintele Asociatiei Brokerilor in Asigurari, a declarat pentru Business24, ca politele incheiate de clienti isi vor urma cursul, compania de asigurari Astra fiind responsabila de despagubiri.
"Au mai existat administrari speciale si la alte societati de asigurari. Lucrurile ar trebui sa se desfasoare in aceleasi conditii. Clientii nu trebuie sa isi faca probleme, situatia nu-i poate afecta negativ pentru ca ei au o polita incheiata si daca exista daune, atunci societatea se face responsabila de despagubiri si trebuie sa plateasca. Si chiar in situatia in care nu ar mai exista bani pentru a se platii daunele, ar intra in functiune fondul de garantare si tot s-ar rezolva. Din acest punct de vedere este 'safe'", a spus Andriescu.
Marti, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei asigurare reasigurare Astra si a suspendat actionarii si conducerea numind firma KPMG ca administrator special.
"Administratorul special preia integral atributiiie persoanelor semnificative ale societatii de asigurare... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 13:46
Piata asigurarilor din Romania va incheia acest an sub nivelul atins in 2012 si va creste in 2014 cu mai putin de 5%, mult sub potentialul pe termen lung de dezvoltare al acesteia, a declarat pentru Mediafax directorul general al ING Asigurari de Viata, Marius Popescu.
In 2012, piata asigurarilor de viata a atins 1,8 miliarde de lei, in urcare cu 3,69% fata de anul precedent.
"Desi estimarile analistilor contureaza pentru 2014 un tablou macroeconomic pozitiv pentru Romania, impactul asupra industriei de asigurari de viata nu va fi unul imediat. Relaxarea monetara si o crestere mai accelerata a veniturilor populatiei, in conditiile unei inflatii reduse, in paralel cu majorarea numarului de locuri de munca sunt factori care influenteaza pozitiv situatia financiara a romanilor, capacitatea de consum si, pe termen mediu, increderea acestora in viitor si capacitatea lor de economisire", a spus Popescu.
In primele noua luni ale acestui an, ING Asigurari de Viata a subscris prime de 408,2 milioane de lei, cu 0,2% mai mult fata de rezultatul consemnat in perioada similara din 2012, iar profitul brut a urcat cu 500.000 lei, la 13,6 milioane de lei.
Industria asigurarilor a stagnat in primele noua luni la 6,1 miliarde de lei, pe fondul scaderii cu 4,49% a primelor subscrise pentru asigurari de viata, la 1,23 miliarde de lei, in timp ce primele subscrise pentru asigurari generale au urcat cu 1,31%, la 4,94 miliarde de lei, potrivit datelor autoritatii de reglementare -... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 17:29
Domeniul asigurarilor este mai putin afectat decat cel bancar, in contextul crizei economice actuale, dovada fiind marjele de profit ale asiguratorilor care se dovedesc a nu fi prejudiciate.
Motivul de constientizare a nevoilor de asigurare a bunurilor si masinilor il constituie nevoia romanilor de a se simtii in siguranta in conditiile fluctuatiilor din ce in ce mai necontrolabile din punct de vedere climatologic.
In perioada ianuarie-iunie 2013, primele brute subscrise au fost de 4,264 miliarde lei, in crestere cu 3,16% fata de primele 6 luni ale anului 2012 (4,133 miliarde lei), potrivit datelor preliminarii ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Din debutul crizei si pana in prezent, primul semestru al anului 2008 s-a dovedit a fi cel mai bun semestru pe piata asigurarilor din Romania, cu prime brute subscrise de 4,63 miliarde lei.
Perioada ianuarie-iunie 2013 a fost cel mai bun prim semestru din ultimii 3 ani, insa nivelul primelor subscrise in primele 6 luni ale anului este inca mai scazut cu aproximativ 8% fata de perioada similara a anului 2008.
Cresterea in primul semestru al anului 2013 a fost atat pe segmentul asigurarilor generale (3,398 miliarde lei, cu 3,71% mai mult decat in primele 6 luni din 2012), cat si pe segmentul asigurarilor de viata (866,07 milioane lei, cu 1,04% mai mult decat in primul semestru al anului trecut).
Pe segmentul asigurarilor de viata, primele 6 luni din anul 2013 au reprezentat cel mai bun prim... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 16:34
Piata asigurarilor de viata va creste cu cel mult 5% in acest an, de la un nivel de 1,8 miliarde lei in 2012, iar pentru o revenire mai accentuata a acestei piete ar fi nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon.
In 2012, piata asigurarilor de viata a crescut cu 3,75% fata de anul anterior, pana la 1,8 miliarde lei.
"Speram ca 2013 sa aduca o crestere a PIB, asa cum se estimeaza, care ar avea un impact pozitiv si asupra pietei de asigurari de viata, data fiind influenta asupra nivelului de incredere si situatiei financiare a oamenilor.
Crestere moderata a economiei romanesti
Totusi, specialistii estimeaza o crestere mai degraba modesta a economiei romanesti in 2013, astfel ca efectele asupra industriei de asigurari de viata nu se vor resimti imediat si nici nu vor fi de foarte mare impact. In aceste conditii, ne asteptam sa existe o crestere a pietei de asigurari de viata, insa aceasta sa fie mai degraba marginala, sub 5%", a mentionat Boon.
Acesta a adaugat ca, pentru o revenire mai accentuata a pietei romanesti de asigurari de viata, este nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, care "ar avea efecte pozitive pe mai multe planuri".
Facilitatile fiscale ii indeamna pe romani sa economiseasca
"In primul rand, facilitatile fiscale pot stimula apetitul romanilor de a economisi, un lucru care, la randul sau, duce la cresterea bunastarii nationale. Apoi, asigurarile de... mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 11:20
Piata asigurarilor agricole inregistreaza prime brute subscrise de circa 100 milioane de lei si o rata anuala de crestere de circa 10%, avand potential de dezvoltare in anii urmatori datorita investitiilor in agricultura, a declarat marti Maria Ghita, consilier de specialitate in cadrul Asirom.
"Ponderea asigurarilor in functie de sezon este de circa 60% pentru culturile infiintate in toamna si de 40% pentru culturile infiintate in primavara", a afirmat Ghita la un forum pe teme agricole. Daunele provocate culturilor agricole sunt cauzate de grindina si furtuna, in proportie de 70-80%.
Reprezentantul Asirom a aratat ca posibilitatea accesarii de credite pentru investitii in agricultura va stimula evolutia pozitiva asigurarilor pe acest segment.
"Multe dintre proiectele de finantare sunt conditionate de o protejare a investitiilor, fie ca este vorba despre utilaje, spatii de depozitare, exploatatii agricole sau ferme de animale, fapt ce duce la impulsionarea asigurarilor agricole", a spus Ghita.
Ea a mentionat ca principalele riscuri in agricultura sunt cele financiare, de piata, institutionale si naturale, specifice agriculturii. Dintre riscurile financiare, un impact foarte mare are modificarea dobanzilor, riscurile de curs valutar. Riscurile institutionale apar ca urmare a aplicarii de masuri de securitate alimentare si de reglementari de mediu. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 13:55
Piata asigurarilor generale si de viata a crescut anul trecut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei, dupa ce in intervalul 2009-2011 a scazut cu aproape 12%, de la 8,87 la 7,82 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In baza contractelor de asigurari generale, asiguratorii au achitat anul trecut indemnizatii de peste 4,4 miliarde de lei, cresterea fata de 2011 fiind de 6,22%.
"Pe segmentul asigurarilor generale, subscrierile asiguratorilor s-au situat la 6,47 miliarde lei, inregistrandu-se astfel un avans de 6,3% fata de anul anterior. Asigurarile de viata au generat subscrieri de 1,8 miliarde lei, nivel cu 3,8% mai mare fata de cel raportat in 2011", se arata intr-un comunicat al CSA.
In portofoliul de asigurari generale, ponderea cea mai mare, respectiv de 79% din total, a fost detinuta de subscrierile pentru clasele de asigurari auto - CASCO si RCA - si de cele pentru asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale.
Politele facultative CASCO atins o pondere de aproape 30% din portofoliul total de asigurari generale, cu subscrieri de peste 1,9 miliarde lei, in scadere cu 3,72% fata de 2011.
"Tendinta de scadere a subscrierilor pe aceasta clasa de asigurari a incetinit semnificativ comparativ cu cea inregistrata pentru perioada 2011/2010, cand s-a situat la 18,79%. Pe zona asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale s-a consemnat o diminuare de peste 8%, aferenta unei valori a subscrierilor de aproape 1,1... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:05
Grupul olandez de asigurari Aegon va prelua activitatile de asigurari de viata si pensii private ale Eureko Romania, aceasta fiind una dintre cele mai importante tranzactii de pe piata asigurarilor.
Dupa preluarea operatiunilor Eureko Romania, Aegon va deveni al treilea mare furnizor de pensii din tara.
"Avand in vedere cresterea cererii pentru asigurari de viata, precum si produse si servicii conexe pensiilor in Romania si in intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, suntem hotarati sa punem la dispozitie expertiza Aegon pentru a acoperi aceasta cerere. Preluarea operatiunilor de asigurari de viata si pensii ale Eureko Romania ne va intari semnifictiv pozitia si capacitatea de a furniza solutii financiare pe termen lung pentru o baza de clienti in crestere", a declarat directorul general al Aegon Europa Centrala si de Est, Gabor Kepecs, citat de Mediafax.
Dupa preluarea operatiunilor Eureko Romania, Aegon va deveni al treilea mare furnizor de pensii din tara, cu aproximativ 650.000 de membri, iar portofoliul de asigurari de viata se va situa in primele zece cele mai mari de pe piata, noteaza grupul. Cele doua companii nu au anuntat valoarea tranzactiei.
"Aceasta tranzactie este rezultatul strategiei de a dezvolta selectiv operatiunile internationale ale grupului Achmea. Intentionam sa investim in acele companii care au dimensiuni semnificative si care ofera oportunitati de manifestare a competentelor noastre principale", a declarat Gerard van Olphen,... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 13:59