Daca esti in cautarea unor noi opere, pentru a-ti completa colectia de arta, dar nu ai timp sa mergi la expozitii sau evenimente cu vanzare, iti propunem in acest weekend prima platforma online prin care poti participa de oriunde la licitatii.
Este vorba de platforma Lavacow, care listeaza opere de arta din Romania, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Polonia, Slovacia si Rusia si organizeaza prima licitatie pe 27 mai.
Ai la dispozitie un avatar si multe avantaje, de la taxe mai mici pana la livrare gratuita acasa pentru opera achizitionata astfel.
Printre obiectele scoase la licitatie la sfarsit de mai se numara si opere semnate de Ion Grigorescu, Horia Damian, Paul Neagu, Geta Bratescu, Sorin Ilfoveanu.
Mai departe, din Ungaria poti licita pentru opere semnate Dora Maurer, din Polonia - Viktor Dyndo si Michal Szuszkiewiecz, iar din Rusia - Sergey Sologub.
Preturile de pornire ale operelor incep de la 200 de euro si ajung pana la 5.000 de euro, mentioneaza oficialii casei de licitatii.
Aventajele licitatiei online - mai mult timp pentru tine
Printre avantajele platformei se numara si migrarea in online a tuturor activitatilor asociate comercializarii operei de arta, de la procesul de consignare la stabilirea termenilor de livrare, facturare, optiuni de asigurare si alte preferinte.
"Serviciile sunt integrate in platforma si acoperite logistic de catre Lavacow, astfel incat utilizatorul, mai mult sau mai putin obisnuit cu uzantele din piata de arta,... mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 00:00
Piata de arta postmoderna si contemporana debuteaza la Artmark marti, 28 ianuarie, cand iubitorii de arta au sansa adjudecarii directe, in cadrul evenimentului organizat la Athenee Palace Hilton, dar si online, prin serviciul Artmark Live, a aprox. 150 de loturi.
Artmark debuteaza cu lucrari apartinand lui Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, dar si tablouri semnate de Constantin Piliuta, Horia Bernea, Stefan Caltia si Sabin Balasa, fiind prezentate in Licitatia de Postmodernism si Contemporana.
Printre cele mai valoroase opere propuse de Artmark in licitatie sunt: "Floarea-soarelui" de Ion Tuculescu, (estimare: 60.000 - 80.000 de euro), "Canal Grande" de Corneliu Baba (18.000 - 25.000 de euro) si "Natura statica cu carti, flori roz si para" de Alexandru Ciucurencu (10.000 - 16.000 de euro).
Constantin Piliuta, ale carui picturi tranzactionate in licitatiile din Romania in ultimii trei ani au cumulat valoarea totala de cca. 430.000 de euro, este pus in vanzare la Artmark cu doua opere reprezentative: "Ospat pescaresc" (estimare: 3.000 - 4.500 de euro), provenind din cunoscuta colectie a fostului ministru de externe George Macovescu, si "Crini" (2.000 - 3.500 de euro).
In acelasi timp, Horia Bernea este prezent in licitatie cu opera "Deal la Poiana Marului" (2.000 - 4.000 de euro), Stefan Caltia cu o "Colectie de 29 de gravuri", realizate in 1989 (2.500 - 3.500 de euro), iar Sabin Balasa cu pictura "Spre orizont" (6.000 - 9.000 de euro).... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 13:11
Piata de arta din Romania este inca "departe de potentialul ei", spun reprezentantii caselor de licitatii autohtone, fiind una "imatura si compusa in mare parte din cumparatori in faza de acumulare vizuala", dar s-a imbogatit in 2013 cu un nou spatiu dedicat artei plastice - Grimberg.
"Din pacate, anul 2013 a fost unul dintre cei mai slabi ani. Poate doar in primii doi ani de existenta e posibil sa fi obtinut un volum mai mic al vanzarilor. Licitatiile cele mai bune au fost de cel mult 250.000 de lei (incasari totale, n.r.), iar cea mai mare vanzare per lucrare nu a depasit echivalentul a 25.000 de euro", a declarat pentru Mediafax directorul casei de licitatii Alis, Mihail Papagheorghiu.
Insa, Mihail Papagheorghiu a precizat ca sfarsitul de an a adus "unele semnale bune". "Previziuni sunt greu de facut, dar unele semnale bune ne-a adus sfarsitul de an, respectiv octombrie, noiembrie si probabil decembrie, cand s-a inregistrat o crestere semnificativa, practic o dublare a volumului de vanzari (nu inca si cea a valorilor). Asa incat putem spune ca incheiem un an foarte prost cu sperante reale intr-un viitor mai bun", a mai spus Papagheorghiu.
Din perspectiva casei de licitatii Grimberg, in prezent, "piata de arta din Romania este una imatura, in formare, compusa in mare parte din cumparatori care se gasesc in faza de acumulare vizuala, de tatonari, un inceput care se face cu pasi mici, cumparatori care au nevoie de consiliere si certitudini in achizitionarea... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:59
Piata romaneasca de arta a inregistrat un nou record absolut, dupa ce pictura "Doua fete", semnata de Stefan Luchian, a fost vanduta la pretul de 300.000 de euro in cadrul licitatiei organizate de Casa Goldart.
Emblematica pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpa pictura romaneasca, despre care se presupune ca ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena si eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera sa se casatoreasca.
Lucrarea, ulei/panza, semnat stanga jos cu rosu-brun Lukian (1897-1899), provine din colectia Bujor Teculescu, Brasov, respectiv dintr-o colectie particulara importanta.
Tabloul are pe verso o autentificare olografa facuta de pictorul J. Al. Steriadi, cu urmatorul text: "Panou decorativ. Doua fete tinere pe un fond roz cu flori, pictura in ulei pe panza, (semnat) lateral stanga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949". Lucrarea a participat la expozitia Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89.
Goldart a prezentat la licitatie si corespondenta personala dintre Luchian si Cecilia I. Vasilescu
In cadrul licitatiei a mai fost pus in vanzare un lot exceptional de documente - peste 30 de manuscrise si fotografii - provenind de la familia pictorului, care au fost lecturate de invitatul de onoare al serii, Ion Caramitru. Scrisorile reprezinta corespondenta lui Stefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresata Ceciliei I. Vasilescu.
Pictorul ii scrie Ceciliei despre primele manifestari... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 16:27
Piata romaneasca de arta a inregistrat in 2012 o crestere de ansamblu de circa 20%, vanzari totale de 14,6 milioane euro si o diversificare fara precedent a ofertei culturale, potrivit Artmark.
Motorul pietei de arta a continuat sa fie reprezentat de casele de licitatii care in 2012 au ajuns sa ofere un numar mediu lunar de 400 de obiecte de arta, in crestere cu 15% fata de anul precedent si mai mult cu 35% fata de anul 2010. Intreaga piata de arta a anului trecut poate fi estimata ca depasind 25 milioane euro, atunci cand se adauga si subpiata vanzarilor private, neinregistrate in documente si certificate de garantie, dar in crestere, informeaza sursa citata.
"Esalonul artistilor de patrimoniu de importanta nationala a continuat sa reprezinte o investitie sigura, operele semnate de marile nume ale artei romanesti fiind vanate atat de colectionarii consecventi care doresc sa isi intregeasca colectia, cat si de nou-intratii in piata care fie cauta sa isi plaseze banii intr-o investitie sigura, fie doresc sa inceapa o colectie si aleg varianta consacrata", se arata in comunicatul Artmark.
In anul 2012 opere importante de Nicolae Grigorescu s-au incadrat in intervalul 100.000 - 200.000 euro, in timp ce picturile de mici dimensiuni ale maestrului au putut fi inca accesate pentru preturi variind in jurul sumei de 50.000 euro. Nicolae Tonitza, cel care ocupa in 2011 varful clasamentului pietei de arta din Romania, cu pictura de tezaur "In iatac", adjudecata pentru... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:55
Pentru piata de arta din Romania, criza din buzunarele colectionarilor s-a vazut diferit anul acesta - unele case de licitatii s-au bucurat de o crestere sustinuta a numarului de tranzactii, in timp ce, pentru altele, 2012 a insemnat "un recul general" al preturilor de vanzare.
In anul 2012, desi preturile de achizitie a obiectelor licitate au scazut, numarul si gusturile colectionarilor s-au rafinat, acestia preferand sa investeasca in arta de "prim rang".
"Odata cu liberalizarea comertului in anii '90, piata de arta din Romania trece printr-un continuu proces de evolutie, accelerat indeosebi in perioada de criza economica, din 2008 pana in prezent. In ceea ce priveste anul 2012, s-a confirmat o crestere sustinuta a numarului de tranzactii. Acesta este rezultatul cresterii cererii, respectiv a raspunsului ofertei, prin sporirea numarului de jucatori la nivelul pietei primare", a declarat Alexandru Baldea, actionar majoritar al casei de licitatii Artmark.
Daca pe piata mondiala arta asiatica a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren, artistii plastici chinezi fiind cei care "picteaza lumea in rosu", dupa cum apreciaza analistii de arta americani, in Europa - si mai ales in Romania -, arta autohtona isi pastreaza suprematia. Asadar, colectionarii romani au scos din buzunare sume care, nu de putine ori, au parut exorbitante, pentru a adauga in patrimoniul personal tablouri care, in unele cazuri, au fost platite cu pretul a trei apartamente deloc modeste in... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 11:10
Piata de arta din Romania functioneaza dupa "instinctul investitional de tip romanesc" cu asteptari de succes imediate. De aceea, romanii prefera investitiile in lucrarile ale artistilor interbelici, a declarat pentru Business24, Luminita Ghildus, General Manager Goldart.
Piata de arta din Romania a pierdut teren in fata "competitorilor" din cauza izolarii generate de perioada comunista este de parere reprezentantul Goldart.
"Piata de arta din Romania a pierdut teren in fata "competitorilor" din cauza izolarii generate de perioada comunista. Raportat la piata internationala (europeana), suntem destul de jos ca nivel al cotatiei, aceasta din mai multe motive."
"Credem ca izolarea creatiei romanesti intre granitele Romaniei in perioada comunista este un factor important care nu compenseaza prezenta internationala a artistilor romani formati si cotati pe piete precum Franta sau Germania".
Potrivit directorului Goldart, prezenta tarzie a unei competitii pe piata artei face ca Romania sa nu fie prezenta si pe plan international.
"In ceea ce inseamna prezentul, lipsa unei reale competitii pe piata vanzarilor de arta incepand cu anul 1990 si aparitia tarzie a acesteia dupa 2002, face ca circulatia valorilor sa se petreaca in procent de 90% pe teritoriul Romaniei, aici, unde interesul investitional si artistic, sunt limitate", a adaugat Luminita Ghildus.
La polul opus, romanii nu par a fi interesati nici de arta internationala, ceea ce explica numarul redus de... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 12:55
Casa Artmark pregateste trei licitatii in luna februarie, evenimente in care vei avea ocazia sa achizitionezi lucrari semnate de Tonitza, Vermont sau Iser. Daca esti pasionat de bijuterii si arta decorativa, Artmark a rezervat una din seri special pentru tine si preturi pe masura.
"Pentru toate aceste trei zile, cuvantul de ordine ar fi: accesibilitate. Peste 60% din loturi au preturi sub 500 euro", a declarat Valeriu Sangeorzan, director de Comunicare al casei de licitatii Artmark.
"In 21 si 22 februarie, la hotel Pullman, incepand cu ora 19.30 a fiecarei seri vor avea loc Licitatiile de Martisor. Prima seara aduce in atentia publicului 172 de picturi si sculpturi. Aici vor fi prezentate lucrari semnate de Tonitza, Grigorescu, Petrascu, Pallady, Vermont, Mutzner, Bancila sau Iser", spune Sangeorzan.
Seara a doua propune o extraordinara colectie de bijuterii si arta decorativa, in total 161 de obiecte. Cea de-a treia zi, 23 februarie, aduce publicul la hotel Athenee Palace Hilton unde, incepand cu ora 19.30, se va desfasura Licitatia de Postmodernism si Contemporana, dar si Cinema Memorabilia impovarata de surprize, sustine reprezentantul casei de licitatii.
"Arta este domeniul care reuseste sa isi bata joc de criza financiara mondiala. Vazuta ca o investitie, cu un randament mediu anual de 27,4%, bagajul estetic si istoric raman cuvintele de ordine pentru licitatiile de arta" a spus Valeriu Sangeorzan, intr-un interviu acordat Business24.
Potrivit... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 00:00
De-a lungul timpului, arta a fost considerata in mod traditional o achizitie menita sa cultive spiritul de frumos si sa incante privirile, insa in ultimii ani a devenit si o investitie extrem de profitabila.
"Piata de arta trece printr-o transformare majora" potrivit unui raport realizat de Deloitte Luxembourg impreuna cu firma de cercetare Art Tactic, aparut pe Business Insider.
Raportul ofera o privire de ansamblu asupra modului in care pietele isi dezvolta investitiile in arta. Deloc surprinzator, China este pe primul loc.
In ceea ce priveste piata americana si europeana de arta contemporana post-razboi, aceasta a explodat in ultimii zece ani, de la 254 de milioane de dolari in 2000 la 2,1 miliarde de dolari in 2011.
In prezent, China se afla pe pozitia a doua in piata de arta, cu vanzari de zece ori mai mari decat in 2000, evaluata la 8,2 miliarde de dolari in 2010. Statul chinez a controlat in 2010 23% din piata mondiala a artei.
Cumparatorii chinezi au batut de mult ori recordul la preturile inregistrate la casele de licitatii, iar statul chinez detine sapte din cele mai mari 10 case de licitatie din lume, dupa venituri. Cu toate acestea, au existat foarte multe probleme pe piata de arta chineza cauzate de numarul mare de falsuri.
SUA si-au pastrat prima pozitie, cu 34% din piata mondiala de arta, in conditiile in care in 2010 vanzarile au inregistrat o crestere de 52% pana la 43 miliarde de euro.
Tarile membre ale Uniuni Europene au o cota... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 12:41