Vanzarile de autovehicule au crescut cu 9,5% in Romania, in primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2018, iar segmentul autoturismelor ecologice detine o pondere de 3,7% din total, reiese din datele publicate marti de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
In acest context, spre deosebire de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), Romania inregistreaza o crestere continua a pietei in ultimele 12 luni si intr-o singura luna fiind consemnata scadere, respectiv in martie.
Vanzarile de autovehicule in Romania sunt sustinute, in principal, de catre persoanele juridice care acopera 57% din totalul achizitiilor de autoturisme realizate in primele sapte luni din 2019.
Numarul de autoturisme achizitionate de catre persoanele fizice a fost de 42.465 de unitati, cu 28,6% peste procentul raportat in perioada similara a anului trecut. Astfel, ponderea achizitiilor realizate de catre persoanele fizice a crescut, pe ansamblul perioadei analizate, de la 37% in 2018 la 43%, in 2019.
Potrivit sursei citate, in timp ce luna iulie a acestui an consemneaza un volum al vanzarilor de autovehicule in crestere cu 3,1%, comparativ cu luna similara a anului trecut, in primele sapte luni din 2019 se inregistreaza o crestere generala a pietei cu 9,5%, pe un volum total de 115.744 de unitati, dintre care 99.350 sunt autoturisme, in crestere cu 11% raportat la perioada de referinta.
Restul vanzarilor este completat de... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 19:00
Afacerile din sectorul de posta si curierat au depasit pragul de 4 miliarde de lei in 2018, urmare a cresterii spectaculoase a vanzarilor de produse pe internet, estimeaza analistii de la KeysFin.
Pe fondul dezvoltarii serviciilor logistice si a cererii in crestere pentru transportul de marfuri, afacerile din aceasta industrie au crescut in 2017 cu 8% fata de anul precedent si cu 130% fata de 2007, la 3,8 miliarde de lei.
Dezvoltarea shopping-ului online a adus o adevarata gura de oxigen in piata serviciilor de posta si curierat.
Vazuta de multi experti drept un domeniu in declin, pe fondul dezvoltarii tehnologiei (posta electronica, serviciile de suport online etc.), posta continua sa ramana, si in 2019, un serviciu esential pentru economie.
Curieratul se afla in prim-plan cu volume in crestere de la an la an, transportul de pachete de produse fiind unul dintre domeniile in care exista in continuare un potential semnificativ, dovada faptul ca multe dintre firme reusesc cu greu sa faca fata cererii de servicii venita in special din sectorul operatorilor digitali (magazine online, servicii de HORECA online etc.).
Potrivit datelor KeysFin, numarul firmelor de posta si curierat a avansat cu aproape 270% fata de 2007, la peste 1500 de companii in 2017.
In prezent, sectorul se afla intr-un plin proces de maturizare, optimizarea costurilor fiind in prim-plan. Pe acest fond, numarul companiilor de profil a scazut cu 5% fata de 2016.
"Pe fondul investitiilor... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 12:14
Valoarea tranzactiilor a crescut spectaculos, cu 186% in 2014 comparativ cu 2013, ajungand la o valoare totala de 3,14 miliarde USD, in timp ce numarul lor a crescut cu doar 24% in acelasi interval, conform studiului EY - M&A Barometer Romania 2014.
Industria serviciilor a fost cea mai activa in fuziuni si achizitii, in timp ce tranzactiile cele mai mari au avut loc in IT, servicii si imobiliare.
Romania a marcat in 2014 cea mai mare tranzactie din domeniul IT si tehnologie, prin achizitionarea companiei LiveRail Inc de catre Facebook cu suma de 500 milioane USD.
In 2014, investitorii din Germania si Austria au fost cei mai importanti investitori externi in piata din Romania, cu 9 si respectiv 6 tranzactii fiecare totalizand 8% din total, urmati de cei din Olanda, comparativ cu 2013 cand Polonia era cel mai activ investitor extern.
Piata romaneasca de fuziuni, dominata de tranzactii interne
Valorile de tranzactionare au fost facute publice pentru 37% din cele 182 de tranzactii care au avut loc in Romania in 2014.
Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2014 de investitorii financiari si de tranzactiile interne, numarul acestor tranzactii cumuland 55% din total.
Din numarul total de 182 de tranzactii finalizate, 47% au fost incheiate de catre investitori strategici - cu 16% mai putin decat in 2013, in timp ce restul au fost incheiate de investitori financiari.
Procentul investitorilor financiari a inregistrat o noua crestere... mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 15:45
Piata de carburanti din Romania ar putea stagna sau creste usor in acest an, sustinuta de factori precum avansul vanzarilor de masini noi, a declarat Kinga Daradics, directorul general al MOL Romania.
"Suntem precauti, dar si optimisti in privinta evolutiei pietei in 2015. Credem ca este posibila o stagnare a vanzarilor de carburanti in volum, sau chiar o usoara crestere. Este greu de facut previziuni. Spre exemplu, anul trecut am vazut cum estimarile despre piata carburantilor vehiculate pe parcursul anului au variat de la minus 3% la minus 13%", a afirmat Daradics intr-o intalnire cu presa.
MOL Romania face parte din grupul ungar de petrol si gaze MOL si activeaza pe piata romaneasca a distributiei de carburanti din 1995.
Daradics a adaugat ca piata ar putea fi impulsionata inclusiv de proiectele de infrastructura "doar daca progreseaza si produc rezultate".
La randul sau, Lars Haglund, vicepresedinte senior al diviziei de retail din MOL, a afirmat ca grupul MOL vrea sa ajunga intre primii trei distribuitori de carburant pe fiecare piata in care activeaza, iar Romania este a treia cea mai importanta piata pentru grupul ungar.
"Romania este o piata cheie pentru MOL, intre primele trei in care grupul ungar este prezent. Vrem sa imbunatatim reteaua, piata romaneasca are potential de crestere. Vrem sa continuam sa investim in Romania. Cautam constant oportunitati de extindere a retelei, atat green-field, cat si achizitii de statii existente", a spus Haglund.... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 14:25
Orange a anuntat ca nu mai este nevoie sa faca achizitii in tari precum Romania si Belgia, dupa ce a inaintat o oferta de cumparare de 3,4 miliarde de euro furnizorului de Internet si telefonie mobila Jazztel, care opereaza in Spania, considerand ca pozitia sa pe aceste piete este consolidata.
"Credem ca suntem bine pozitionati pe cele mai multe piete pe care suntem prezenti si nu mai avem nevoie de alte fuziuni si achizitii. Spania a fost un caz special. In Belgia si Romania, lucram pentru a ajunge la intelegeri cu jucatorii care exista deja pe piata, pentru a raspunde nevoii de oferte pentru telefonie fixa si mobila", a declarat Stephane Richard, CEO-ul Orange, potrivit Mediafax.
Richard anunta, in septembrie anul trecut, ca Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania.
Orange a inaintat o oferta de cumparare catre compania Jazztel, aceasta fiind cea mai mare oferta de preluare a unui competitior initiata de compania franceza in ultimii aproape zece ani, potrivit Bloomberg.
Compania ofera 13 euro per actiune Jazztel, cu 22% mai mult decat valoarea pe care titlurile Jazztel au avut-o la care inchiderea bursei din Madrid in 12 septembrie, potrivit declaratiei celor doua companii.
Realizarea tranzactiei depinde acum de hotararea actionarilor Jazztel in ceea ce priveste cedarea a cel putin jumatate din portofoliul de actiuni, in conditiile in care... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 14:29
Valoarea fuziunilor si achizitiilor derulate in prima jumatate a lui 2014 a atins 1,7 trilioane de dolari, marcand cel mai inalt nivel dupa boom-ul de dinainte de criza financiara globala. Prin contrast, nivelul de activitate ramane scazut, iar volumele constante ale tranzactiilor demonstreaza tendinta pentru tranzactii mai putine dar mai mari, conform unei analize a EY.
Se estimeaza o continuare a acestei tendinte, incurajata de conditiile de piata favorabile, ceea ce inseamna ca urmatoarele 6 pana la 12 luni raman o fereastra de oportunitate pentru tranzactii de natura transformativa. Fundamentele pentru tranzactii raman solide: evaluarile ridicate ale actiunilor, ratele scazute de dobanda si creditele ieftine, precum si volumele mari de bani gheata care creeaza un mediu extrem de favorabil incheierii de tranzactii.
Sentimentul investitorilor fata de strategiile curajoase de achizitii este, de asemenea, pozitiv, pe masura ce acestia continua sa fie atrasi de active cu proprietate intelectuala si de branduri de calitate, si urmaresc sa-si creasca afacerile chiar intr-un mediu de business mai putin favorabil. Iar aceste premise vor impulsiona, pe mai departe, tranzactiile cu valoare ridicata.
Dar aceste conditii ideale pentru tranzactiile de natura transformativa nu se vor prelungi prea mult. Ratele dobanzii vor creste, evaluarile actiunilor vor suferi modificari, iar competitia pentru active de inalta calitate va deveni mai intensa, fondurile de private equity... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 16:10
Companiile din domeniul imobiliar se asteapta la o crestere a chiriilor pe piata locala de birouri in trimestrul urmator, pentru prima data in ultimii patru ani, avand in vedere ca decalajul dintre cerere si oferta de spatii disponibile se adanceste.
"Datorita, in parte a activitatii puternice de pre-inchiriere in sectorul de birouri, indicele increderii chiriasilor este la cel mai inalt nivel inregistrat comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, in timp ce cererea de spatii ramane evident pozitiva si simtitor mai mare decat cresterea asteptata in totalul spatiului de birouri disponibil in viitorul apropiat. Decalajul dintre cele doua a crescut in ultimul trimestru, ceea ce a rezultat intr-o crestere brusca a asteptarilor asupra evolutiei chiriilor in trimestrul urmator, aceasta tendinta pozitiva inregistrandu-se pentru prima data in ultimii patru ani", releva rezultatele unui sondaj realizat de The Royal Institution of Chartered Surveyors Romania- Institutul Regal al Inspectorilor Acreditati (RICS) in randul a circa 1.000 de companii din domeniul imobiliar din lume.
Astfel, participantii la sondaj considera ca piata chiriilor si gradul de ocupare pe piata de birouri din Romania se consolideaza, dupa o perioada de scadere a interesului pe parcursul ultimilor trei ani.
"Impactul rezultatelor bune inregistrate de sectorul agricol si cel industrial a ajutat economia romaneasca sa inregistreze o crestere de 3,5% a PIB-ului pentru intregul an 2013, acest lucru... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:35
Fondul sud-african NEPI, cel mai activ investitor si dezvoltator de pe piata imobiliara romaneasca din ultimii ani, vrea sa atraga aproximativ 60 milioane euro printr-o majorare de capital, pentru a finanta partial potentiale oportunitati de achizitii si dezvoltari.
"NEPI anunta o majorare de capital de aproximativ 860 milioane zar (echivalentul a aproximativ 60 milioane de euro) prin emisiunea de noi actiuni comune (majorarea de capital). Majorarea de capital depinde de pretul acceptabil pentru NEPI, iar noile actiuni vor fi emise conform hotararii companiei de a emite actiuni contra numerar, asa cum s-a aprobat de catre actionarii NEPI in cadrul Adunarii Generale Anuale din data de 2 mai 2013. Incasarile aferente majorarii de capital se vor folosi pentru a finanta partial potentiale oportunitati de achizitii si dezvoltari. Majorarea de capital va fi implementata printr-o oferta de actiuni tip accelerated book build (ABB) la care vor putea participa doar investitorii publici, sub conditia unei subscrieri minime de 1 milion zar per investitor", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de NEPI Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Oferta a inceput marti, la ora 09:00 (ora Africii de Sud), si NEPI are dreptul de a inchide operatiunea oricand, pretul si alocarea urmand sa fie anuntate la scurt timp dupa finalizarea ofertei, potrivit companiei.
New Europe Property Investments (NEPI) a obtinut in luna februarie un credit de 20 milioane euro de la Garanti Bank pentru... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:14
Piata de fuziuni si achizitii din Romania poate fi caracterizata ca una nesemnificativa la nivel global pana in acest moment, determinata in fapt de comportamentul pasiv al antreprenoriatului local, potrivit unui raport al firmei de consultanta Parker Lewis.
"Ca regula a acestei piete, se asteapta venirea investitorilor din exterior, cei locali fiind concentrati cu precadere numai pe piata interna, doar in anumite situatii dorind sa investeasca in exterior. Un catalizator important de promovare a Romaniei pe piata internationala de M&A vor fi tranzactiile companiilor nationale, care ulterior inglobate in cele internationale, vor putea reprezenta un punct de referinta pentru industria locala de fuziuni si achizitii", se arata in raport.
Lipsa de experienta a managementului companiilor din Romania, care intampina dificultati reale in a comunica si intelege intentiile, comportamentul si strategia
grupurilor financiare de calibru ce doresc sa se extinda catre Europa de Est prin achizitia de jucatori locali, au reprezentat adevarate "baricade" in concretizarea
unora dintre cele mai importante tranzactii din piata.
Care sunt cele mai vanate industrii
Potrivit raportului, in aceste conditii, investitorii institutionali si fondurile de investitii cauta cu precadere achizitia de credite garantate de catre companii viabile sau proprietati ce pot genera un venit sustenabil pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.
"Cele mai performante industrii din Romania sau... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 13:14