Este de notorietate faptul ca unele companii aleg sa beneficieze de serviciile unei persoane prin intermediul unui contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica autorizata (PFA) in detrimentul unui contract de munca.
Pe de o parte, avantajul consta in diferenta regimului de impunere in cazul celor doua tipuri de contracte: cheltuielile efectuate in cazul unui contract incheiat cu o persoana fizica autorizata sunt mult mai mici decat taxele si impozitele datorate pentru un salariat.
Pe de alta parte, riscul consta in recalificarea relatiei beneficiar - prestator (activitatea PFA fiind independenta) intr-o relatie angajator-angajat (activitate dependenta), cu toate consecintele fiscale aferente.
Conditii pentru reconsiderarea ca activitate dependenta
Activitatea dependenta reprezinta "orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare", in timp ce o activitate independenta este definita ca fiind "orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta".
Potrivit Codului fiscal si a Normelor metodologice de aplicare, pentru ca o activitate sa poata fi reconsiderata ca activitate dependenta, este suficient sa existe o relatie de subordonare intre beneficiar si titularul unui PFA, acesta din urma respectand programul de lucru impus de beneficiar salariatilor sai.
O alta conditie pentru reconsiderare se refera la utilizarea de catre titularul unui PFA a... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:40
Disponibilizarile de personal din companiile de stat sunt din ce in ce mai des intalnite, iar numarul oamenilor afectati, din ce in ce mai mare. Situatia devine si mai dramatica atunci cand esti chiar tu unul dintre angajatii care ramane fara job si trebuie sa gasesti o cale de a "supravietui", pe timp de criza. Iata cateva sfaturi si “avertismente” pe care poti sa le iei in considerare, daca te numeri printre cei dati afara de la o companie de stat din Romania.
Sistemul privat, o optiune si pentru candidatii trecuti de 40 de ani
Sistemul privat are nevoie, ca orice alt sistem, de oameni competenti, buni profesionisti, cu initiativa, dedicati, cu putere de munca si flexibili este de parere Sorina Bradea, Senior Consultant RoMarketing.
Firmele mai mici sunt chiar interesate sa angajeze persoane peste 40 de ani pentru ca sunt considerate mai stabile, avand anumite responsabilitati fata de familie, adauga consultantul.
Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa fie constienti insa ca pozitiile de entry-level se adreseaza exclusiv tinerilor pentru a fi formati intr-o anumita cultura, de aceea nu este recomandata o astfel de incercare, pentru a evita esecul si demoralizarea.
Mihai Stanescu, Executive Coach RoCoach admite ca exista o problema in Romania, anume cea ca sistemul privat este mai putin receptiv la oamenii in varsta decat la oamenii tineri.
Cu toate acestea, un om trecut de 40 de ani care a iesit din sistemul de stat si are niste competente... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 16:54