Grupul auto francez PSA (proprietarul marcilor Peugeot, Citroen, Opel) a anuntat luni inchiderea tuturor uzinelor sale din Europa, din cauza pandemiei de coronavirus, informeaza AFP.
Cel mai mare producator auto din Franta si numarul doi din Europa a urmat astfel exemplul rivalului italo-american Fiat Chrysler (FCA), cu care de altfel este implicat intr-un proces de fuziune, care anterior a decis inchiderea majoritatii uzinelor sale europene pana la data de 27 martie.
Uzinele de la Mulhouse (Franta) si Madrid (Spania) ar urma sa se inchida inca de luni iar celelalte uzine isi vor inchide portile in mod treptat pe parcusul acestei saptamani "din cauza inmultirii numarului de cazuri grave de Covid-19 inregistrate in apropierea facilitatilor de productie, a intreruperilor in aprovizionare din partea furnizorilor importanti precum si din cauza scaderii brutale a pietelor auto", a explicat PSA intr-un comunicat de presa.
Compania a informat ca, marti, urmeaza sa fie inchise uzinele sale franceze de la Poissy, Rennes si Sochaux, precum si cele de la Zaragoza (Spania), Eisenach si Russelsheim din Germania, Ellesmere Port (Marea Britanie) si Gliwice (Polonia). Miercuri urmeaza sa fie inchise uzinele de la Hordain (Franta), Vigo (Spania), Mangualde (Portugalia), iar joi cele de la Luton (Marea Britanie) si Trnava (Slovacia).
Concurentul francez Renault a anuntat si el in cursul acestei zile ca productia a fost oprita la cele patru uzine din Spania. Potrivit surselor... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 18:19
PSA Peugeot Citroen a inchis vineri fabrica de la Aulnay, din apropierea Parisului, care a produs peste 8,5 milioane de automobile in cei 40 de ani de activitate si a avut, in perioada de apogeu, pana la 3.300 de angajati.
Compania a anuntat anul trecut ca va inchide fabrica, in cadrul unui plan de restructurare care vizeaza reducerea capacitatii de productie in Europa, regiune unde vanzarile de automobile s-au prabusit la minimul ultimilor 20 de ani in urma crizei financiare si economice. Dupa anunt, productia fabricii a scazut semnificativ din cauza grevelor organizate de sindicate, transmite Bloomberg.
Ultimul automobil asamblat la Aulnay a fost un Citroen C3, masina cu numarul 8.568.391 care a iesit de pe linia de productie a fabricii. Este prima fabrica auto din Franta care se inchide in ultimii 20 de ani.
"Se incheie un capitol in istoria comunitatii Aulnay", a declarat Tanja Sussest, liderul celui mai mare sindicat al angajatilor fabricii.
Proiectul de restructurare adoptat anul trecut de Peugeot prevede concedierea a 11.200 de angajati din Franta pana in anul 2015. Grupul are aproximativ 200.000 de angajati la nivel mondial.
Initial, presedintele francez Francois Hollande a calificat drept "inacceptabila" inchiderea fabricii de la Aulnay, insa mai tarziu un raport al Ministerului Industriei a concluzionat ca masura era "inevitabila".
Angajatii, "consolati" la plecare mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 13:56
PSA Peugeot Citroen, al doilea mare producator auto din Europa, va inchide fabrica de la Aulnay, de langa Paris, la sfarsitul lunii octombrie, cu doua luni mai devreme decat preconiza, dupa ce multi angajati si-au gasit alte locuri de munca.
"Mai avem aproximativ 20% din numarul obisnuit de angajati pe linia de productie. Aproximativ jumatate dintre cei 2.800 de angajati permanenti de la Aulnay au gasit alte locuri de munca, in companie sau in afara ei", a declarat purtatorul de cuvant al Peugeot, Jean-Baptiste Mounier, transmite Bloomberg.
Cel mai mare producator auto francez se extinde insa in China, unde a deschis cea de-a treia fabrica, in parteneriat cu o companie locala, extinzandu-si prezenta in Asia.
Directorul general al companiei Philippe Varin a inaugurat unitatea, situata la Wuhan, in provincia Hubei, si dezvoltata in parteneriat cu Dongfeng Motor Corp, transmite Bloomberg.
Fabrica va asambla modelele sedan Citroen C-Elysee si Peugeot 301.
Peugeot isi reduce din cheltuieli cu forta de munca din China
Extinderea Peugeot in China coincide cu reducerile de cheltuieli din Franta, unde compania a planificat inchiderea unei fabrici si concedieri masive.
Peugeot deruleaza un plan de restructurare care vizeaza concedierea a 11.200 angajati din Franta pana in 2015, precum si inchiderea fabricii de la Aulnay in 2014.
Conducerea companiei a avertizat in luna aprilie ca fabrica ar putea fi inchisa mai devreme, deoarece productia este perturbata de... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 11:07
PSA Peugeot Citroen va produce vehicule comerciale usoare pentru compania japoneza Toyota, care le va comercializa in Europa sub brand propriu, in baza unui acord incheiat luni de cei doi constructori auto.
Peugeot va livra furgonete derivate din modelele Peugeot Expert si Citroen Jumpy, incepand din trimestrul al doilea al anului viitor, potrivit unui comunicat al celor doua companii, transmite Bloomberg.
Acordul include variante de colaborare pentru viitoare modele Peugeot si ar putea fi prelungit pe termen lung, dincolo de anul 2020.
Furgonetele ar putea fi produse in Franta, la fabrica SevelNord, exploatata in prezent in parteneriat cu grupul italian Fiat. Peugeot s-a angajat sa preia participatia Fiat la SevelNord pana la sfarsitul acestui an.
Actiunile companiei au urcat cu pana la 1,3% luni la Paris, insa sunt in scadere cu 37% pe ansamblul acestui an.
Peugeot a anuntat recent ca va inchide o fabrica din Franta si a suplimentat numarul concedierilor cu 8.000, la 14.000 de persoane, pentru a ajusta capacitatea de productie la nivelul cererii scazute din UE.
PSA Peugeot are o alianta cu grupul american General Motors privind aprovizionarea si dezvoltarea de automobile. mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 16:55
Ford ar putea inchide cel putin o fabrica europeana, unde se estimeaza ca supracapacitatea de productie a companiei o depaseste pe cea a General Motors, in contextul in care profitul este redus de pierderile de pe plan international.
Desi concedierile masive si inchiderea fabricilor este o strategie dificila in Europa, inclusiv din punct de vedere politic, General Motors si PSA Peugeot Citroen au anuntat recent ca vor inchide cate o uzina de pe continent, ceea ce ar putea atenua reactia publicului si a politicienilor la o decizie similara din partea Ford, proprietarul Automobile Craiova.
Cele mai vulnerabile fabrici Ford ar fi cea din Southampton, Marea Britanie sau Genk, Belgia. GM va inchide fabrica Opel din Bochum, Germania, iar Peugeot pe cea de la Aulnay, Franta.
Pietele din Europa, Asia si America Latina aduc pierderi consistente
Ford a precizat in luna iunie ca profitul din trimestrul al doilea avea sa fie afectat "substantial" de pierderile inregistrate in Europa, Asia si America Latina, care sunt triple fata de cele din primul trimstru, urcand la 570 milioane de dolari.
Ford utilizeaza numai 63% din capacitatea de productie din Europa, iar pierderile inregistrate in acest an pe continent ar putea depasi 1,1 miliarde de dolari, dublu fata de estimarile companiei, anticipeaza analistul Adam Jonas de la Morgan Stanley.
"Dupa calculele noastre, gradul de utilizare a fabricilor Ford din Europa este chiar mai redus decat in cazul General Motors, chiar... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 13:45
Francois Hollande a promis ca va face presiuni pentru a determina PSA Peugeot Citroen sa evite inchiderea unei fabrici si concedierea a 14.000 de persoane, insa infruntarile trecute dintre liderii de la Paris si marile companii, precum si realitatile economice contrazic optimismul presedintelui.
Ultima ciocnire majora intre un presedinte francez si o companie privind inchideri de fabrici si concedieri a avut loc in 2008, aminteste Bloomberg intr-o analiza. Atunci, predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, promitea ca va impiedica ArcelorMittal sa inchida o fabrica din nord-estul Frantei si sa dea afara angajatii. Un an mai tarziu insa, unitatea era scoasa din uz.
Dupa inchiderea uzinei ArcelorMittal, decizie in urma careia 571 de persoane si-au pierdut locurile de munca, in fata fabricii a aparut o piatra pe care scrie "Aici zac promisiunile lui Nicolas Sarkozy".
Peugeot a anuntat ca va inchide fabrica de la Aulnay si va reduce productia unitatii de la Rennes
Peugeot, cel mai mare constructor auto francez si al doilea din Europa, a anuntat saptamana trecuta ca va inchide, in 2014, fabrica de la Aulnay, va reduce productia unitatii de la Rennes si va suplimenta planul de concedieri cu 8.000 de angajati, fata de cele 6.000 de disponibilizari anuntate inca de anul trecut.
Peugeot are peste 200.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 100.000 in Franta.
Hollande, ales presedinte in luna mai si datorita promisiunilor ca va preveni concedieri masive, a... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 15:29
PSA Peugeot Citroen, cel mai mare constructor auto francez, a anuntat joi restructurare a 8.000 de locuri de munca si oprirea productiei la uzina de la Aulnay-sous-Bois, in apropiere de Paris.
Peugeot a precizat ca uzina de la Aulnay, unde lucreaza 3.000 de angajati, isi va opri productia incepand din 2014, urmand ca unui numar de 1.500 de salariati sa li se ofere alte pozitii in interiorul grupului.
De asemenea, la uzina de la Rennes, vestul Frantei, vor fi eliminate 1.400 din cele 5.600 de locuri de munca din cauza scaderii cererii pentru automobilele mari. Alte 3.600 de locuri de munca vor fi restructurate la toate uzinele din Franta.
"Sunt pe deplin constient de seriozitatea anunturilor de astazi", a declarat directorul general PSA Peugeot Citroen, Philippe Varin. "Gravitatea si persistenta crizei care afecteaza operatiunile noastre din Europa au facut indispensabil acest proiect de reorganizare, pentru a putea alinia capacitatile de productie cu tendintele de pe piata", a adaugat Philippe Varin.
Peugeot a mai anuntat ca in primul semestru al acestui an a inregistrat pierderi operationale de aproximativ 700 milioane de euro. Grupul mizeaza in prezent pe o contractie de 8% a pietei europene in 2012, fata de un declin de 5% cat estima anterior.
La finele anului trecut, Peugeot avea aproximativ 100.000 de angajati in Franta si 210.000 de angajati la nivel mondial. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 10:16
Compania franceza Peugeot a decis sa mareasca nivelul reducerilor financiare planificate pentru anul acesta, au declarat liderii sindicali dupa o discute avuta cu conducerea companiei.
Directorul Peugeot, Philipe Varin, le-a spus sindicalistilor ca planul initial ce prevedea economii de un miliard de euro "nu va fi de ajuns", astfel ca se impun noi masuri de taiere a costurilor. Acestea vor fi prezentate in cadrul sedintelor viitoare din cadrul companiei, potrivit Euronews.
Conducerea producatorului auto i-a mai anuntat pe muncitori despre planurile de a reduce productia cu cel putin o treime in cazul modelului Peugeot 208, o masina de dimensiuni mici. Acest model este produs la fabrica din Poissy, la vest de Paris.
Miscarea este vazuta ca reprezentand o modalitate de a pregati inchiderea fabricii Peugeot din Aulnay-sous-Bois, amenintata de mult cu incetarea activitatii.
Peugeot va creste productia modelului 208 la fabricile sale din Mulhouse, in estul Frantei, si Trnava, Slovacia. Acest lucru va permite fabricii din Poissy sa intensifice productia modelului echivalent cu Citroen C3, asamblat in prezent la Aulnay.
"Reducerea productiei modelului 208 (la Poissy) permite cresterea numarului de masini din gama C3", a spus Jean-Pierre Mercier, reprezentant al sindicatului CGT.
"Sunt indeplinite acum toate conditiile pentru ca inchiderea fabricii din Aulnay sa fie anuntata la sfarsitul lunii iulie", a adaugat acesta.
Peugeot va publica rezultatele... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 16:32
General Motors (GM) va inchide pana in 2017 fabrica din Bochum (Germania), in urma unei decizii luate miercuri, dar marii productori auto ar trebui sa renunte in total la cel putin cinci uzine din Europa pentru a rezolva problema supraofertei.
Inchiderea fabricii GM din Bochum, prima masura de acest tip luata de grupul american in Germania dupa al doilea Razboi Mondial, va rezolva numai o mica parte din problemele industriei auto europene.
"Ar trebui ca marii producatori auto sa inchida cel putin cate o fabrica, ceea ce ar insemna in total cinci unitati", a declarat Philippe Houchois, analist la UBS in Paris pentru Bloomberg.
El s-a referit, pe langa General Motors, la Renault, PSA Peugeot Citroen, Fiat si Ford Motor.
Presati politic sa nu reduca numarul de locuri de munca, producatorii europeni au mentinut uzinele neprofitabile, inchizand numai doua in ultimii patru ani, o fabrica GM in Belgia si una a Fiat in Sicilia.
Odata cu scaderea cererii, supracapacitatea de productie din vestul Europei ar putea creste de peste doua ori, la circa doua milioane de vehicule in 2012, potrivit companiei de analiza a pietei IHS Automotive.
Piata auto europeana se va contracta cu 7% in acest an, a estimat saptamana trecuta Asociatia Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Anuntul GM de inchidere a fabricii din Bochum reflecta dificultatile cu care se confrunta producatorii auto europeni. Masura va fi aplicata pana in 2017, pentru a se tine cont de un acord... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 19:30