Guvernul Romaniei doreste exploatarea resurselor de gaze din Marea Neaga si va trata cu atentie subiectul incepand din decembrie, pentru a nu exista discutii care sa afecteze aceste proiecte, a declarat, joi, Tanase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului Romaniei.
El a participat la conferinta online "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa.
"In ceea ce priveste Marea Neagra, exista o dorinta puternica a Guvernului sa inceapa exploatarea gazelor de acolo, iar subiectul va fi tratat cu mare atentie incepand cu luna decembrie (cand vor avea loc alegeri parlamentare - n.r.), ca sa nu apara tot felul de discutii care nu sunt utile si care sa afecteze proiectul. Este prioritar pentru noi sa exploatam acele resurse", a spus Stamule.
El s-a referit si la importanta dezvoltarii retelelor de gaze pe teritoriul Romaniei.
"Avem suficiente rezerve sa acoperim Romania, insa, astazi, doar 30% dintre cetateni au acces la gaze. Se rezolva astfel si problema taierilor de paduri, pentru ca multi oameni inca folosesc lemne pentru a se incalzi", a precizat consilierul premierului.
Extinderea retelelor de gaz va duce inclusiv la o crestere a atractivitatii economice in localitatile care vor fi racordate, a mentionat el.
"Cand vin investitorii la Guvern, intreaba de cateva lucruri: prima intrebare, bineinteles, este daca exista autostrada in zona in care vor sa investeasca, iar urmatoarea intrebare este daca exista retele de gaz. De aceea este... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 12:10
Sectorul energetic mondial isi va indrepta atentia spre Marea Neagra, odata cu descoperirile recente de gaze ale turcilor si bulgarilor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la deschiderea conferintei online FOREN 2020.
"Aici, in Romania, cand vorbim de energie, vorbim de securitate energetica, adica petrol, gaze si electricitate. Daca vorbim de petrol, lucrurile sunt simple, avem rezerve onshore, oricine poate cumpara petrol cu vaporul, pe mare. Dar, cand vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, vorbim de geopolitica", a aratat oficialul.
El a amintit ca Romania are rezerve onshore de gaze si a descoperit recent noi zacaminte in Marea Neagra.
"Suntem foarte bucurosi ca prietenii nostri turci au descoperit gaze in Marea Neagra, la fel si bulgarii si suntem mandri ca suntem in regiunea Marii Negre, iar Marea Neagra ofera noi resurse de gaze. Atentia lumii energetice, a sectorului energetic se va indrepta spre Marea Neagra", a spus Popescu.
Ce nu a spus ministrul este ca investitorii care au gasit zacaminte importante de gaze in apele romanesti ale Marii Negre, respectiv ExxonMobil si OMV Petrom, au amanat de mai bine de doi ani sa ia o decizie privind extractia resurselor din cauza legislatiei romanesti.
Popescu a declarat in repetate randuri, in trecut, ca Guvernul nu va modifica cadrul legislativ din sectorul energetic, acest lucru fiind in sarcina Parlamentului, unde deocamdata nu exista un consens... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2020, ora 12:11
Directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele, a declarat joi ca proiectul offshore Neptun din Romania va suferi o noua amanare, unul dintre motive fiind anuntul grupului american ExxonMobil referitor la vanzarea participatiei sale de 50% la acest proiect, transmite agentia de presa APA.
ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele doua companii au participatii egale in proiect, iar decizia finala de investitii pentru extractia resurselor nu a fost inca luata.
Rainer Seele a subliniat insa ca vanzarea participatiei detinute de ExxonMobil este inca intr-un stadiu preliminar si deocamdata nu au aparut noi parteneri.
"Nici macar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, daca sunt interesati sa preia aceasta participatie", a spus Seele.
Seful OMV a precizat ca ingrijorarile sale legate de cadrul legislativ existent in Romania cu privire la proiectul Neptun sunt in prezent "oarecum atenuate" si ca pleaca, in continuare, de la ipoteza ca decizia finala de investitii va fi luata in decurs de un an de la modificarea Legii offshore.
Pana acum, in proiectul Neptun au fost investiti 1,5 miliarde dolari, din care jumatate de OMV.
Zilele trecute, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a initiat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii petrolului, astfel incat niciun transfer sau vanzare de participatii la... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 13:46
Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, vrea sa achizitioneze servicii jurdice pentru a negocia cumpararea unei cote de participare de la gigantul american ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.
Subiectul se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 11 martie.
"Aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a Romgaz pentru negocierea si dupa caz achizitia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep", arata convocatorul transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul Ludovic Orban a vorbit luna trecuta despre intentia Exxon Mobil de a vinde participatia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagra si a precizat ca ar putea exista un consortiu format din Romgaz, OMV Petrom si o alta firma care sa faca o oferta.
La randul sau, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca o prioritate a mandatului sau este ca exploatarile din Marea Neagra sa se realizeze, in cel mai scurt timp, insa a transmis companiei Exxon ca, daca doreste sa plece, "sa respecte legislatia romaneasca pe care au folosit-o cand au intrat".
Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea NeagraIohannis: Informatia privind vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra nu este reala
"Aceste exploatari reprezinta si o consolidare a securitatii nationale,... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:39
ExxonMobil si OMV Petrom vor incepe sa produca 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagra, incepand din 2020-2021, a declarat, marti, Sorin Gal, director general in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Aceasta ar insemna mai mult de jumatate din productia actuala de gaze a tarii, care este de circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
"Exxon ar trebui ca in noiembrie 2018 sa-si exprime intentia de a trece la faza de dezvoltare a proiectului. Ei au facut si fac in continuare foarte multe operatiuni initiale de a intra in faza de dezvoltare, au cautat furnizori pentru serviciile si instalatiile pe care vor sa le construiasca si au incercat sa gaseasca in Romania parteneri pentru acest lucru. A fost destul de greu si cu rezultate foarte slabe, sa spun asa, pentru ca nu mai exista industrie-suport in Romania care sa poata oferi servicii la nivelul celui solicitat de Exxon", a spus Gal, in cadrul conferintei ZF Power Summit.
Reprezentantul ANRM a aratat ca studiul pentru evaluarea resurselor si rezervelor din blocul Neptun este spre finalizare si probabil ca in acest an va fi prezentat spre aprobare Agentiei pentru Resurse Minerale.
"Ei sunt foarte motivati si am avut mai multe intalniri, inclusiv cu managerul de proiect care este acelasi cu cel care se ocupa de Golful Mexic, deci Marea Neagra seamana cu Golful Mexic ca adancimi si metoda de exploatare. Probabil ca undeva in 2020-2021 ei vor incepe sa... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 15:44
Petrom, alaturi de partenerul sau, gigantul american ExxonMobil, a extins cautarile de gaze in Marea Neagra, in perimetrul Neptun.
Astfel, singurul producator de petrol si gaze din tara noastra a ajuns la cinci sonde de explorare in adancurile Marii Negre, scrie Ziarul Financiar.
ExxonMobil si Petrom, un nou pas in vanatoarea pentru resursele din Marea Neagra
Unele sonde sunt finalizate, iar altele in curs de realizare, iar toate sunt sapate la sute de kilometri departare de tarm.
Fiecare astfel de echipament, cu numele de cod Domino-1, Domino-2, Pelican South-1, Dolphin-1 si Flamingo-1, a costat ...citeste mai departe despre "Petrom extinde cautarile de gaze in Marea Neagra: Au ajuns la cinci sonde" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 21:47
Strategia energetica a regiunii poate fi schimbata datorita OMV Petrom si a resurselor descoperite in Marea Neagra, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, conform Mediafax.
Presedintele a spus ca prospectiunile in Marea Neagra vor continua anul viitor. "Trebuie sa ne gandim la proiecte alternative", a aratat seful statului.
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, a declarat, in luna aprilie, presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar putea asigura consumul intern
Alexandru Patruti a declarat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75% - 80% din consum.
Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:16
Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din perspectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani", a afirmat Gheorghe la semimarul organizat de ZF.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 15:59
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat pentru NewsIn ca agentiei nu i-a fost comunicata sentinta privind declasificarea contractului Petrom din Marea Neagra, astfel ca ANRM nu a facut public inca acest contract."Contractul este clasificat ca fiind secret de serviciu si are clauze de confidentialitate.
Noua nu ne-a fost comunicata sentinta privind declasificarea acestui contract", a precizat Alexandru Patruti. La mijlocul lunii decembrie 2009, Societatea Academica din Romania a castigat in prima instanta patru procese privind comunicarea de catre institutii de stat a informatiilor de interes public, cu Eximbank, Metrorex, Primaria Constanta si Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM).
Astfel, instanta a obligat ANRM, conform Societatii Academice din Romania, sa faca public contractul de exploatare offshore cu Petrom- OMV. In prezent, compania Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.
Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala atinge aproape 32.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.
In 14 septembrie 2009, Petrom anunta ca a inceput productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, potentialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009. Ambele zacaminte, Delta si... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 00:26