Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Consumul de carburanti va scadea in acest an cu 10%, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar cererea nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie mai devreme de anul 2022, a afirmat, miercuri, Radu Caprau, directorul de Downstream Oil al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.
"In trimestrul al doilea, cererea de produse petroliere a fost puternic afectata, ceea ce se va reflecta in scaderi pe tot anul, chiar daca vedem o tendinta de recuperare in aceasta perioada, mai buna decat am estimat initial. Credem ca rezultatele pe acest an vor fi cu aproximativ 10% mai mici decat in 2019, in ceea ce priveste cererea de carburanti", a spus Caprau.
Intrebat despre momentul la care piata va reveni la nivelurile de dinainte, el a aratat ca acest lucru nu se va intampla mai devreme de anul 2022.
Potrivit raportului din primul semestru al companiei, remis miercuri, in prima jumatate a acestui an cererea de carburanti pe segmentul de retail (populatie) a scazut cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai puternica scadere a fost in trimestrul al doilea al anului, respectiv 25% fata de trimestrul al doilea din 2019.
OMV Petrom a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%. ...citeste mai departe despre "Directorul OMV Petrom: In contextul pandemiei, consumul de carburanti va scadea in... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:32
Redeventele platite la titei de OMV Petrom au crescut cu circa 4% ca urmare a unei noi metodologii publicate in luna mai, ce leaga pretul de referinta de petrolul Brent, cu niste ajustari de calitate, a declarat miercuri, la prezentarea rezultatelor financiare ale companiei, directorul financiar, Alina Popa.
"In ceea ce priveste pretul de referinta la titei a existat o noua metodologie publicata in mai anul acesta pentru modificarea acestui pret de referinta, care leaga pretul la titei de Brent, cu niste ajustari de calitate a acestuia. Din aplicarea acestei metodologii rezulta o crestere a redeventelor platite cu aproximativ 4%", a explicat Alina Popa.
Referitor la pretul de referinta pentru gazele naturale, oficialul OMV Petrom a precizat ca a ramas in vigoare cel de la Central European Hub, de la Viena si, desi a existat un proiect de modificare, pana in prezent nu a fost publicat un act normativ in acest sens.
"Redeventele se platesc la cel mai mare dintre pretul de referinta si pretul realizat. In ceea ce priveste pretul de referinta pentru gaze naturale, in prezent, desi pretul de referinta pe piata reglementata este de 68 lei/MWh, pretul de referinta a ramas cel de la Central European Hub. A existat un proiect in consultare publica de modificare a acestei prevederi, pentru ca este evident incorecta, insa pana in prezent nu a fost publicata o modificare legislativa in acest sens. A ramas acelasi pret de referinta, CEH, asa cum era anul trecut", a spus Alina... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 16:34
OMV Petrom critica masurile fiscale anuntate de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
"Daca vor fi implementate vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin zece ani. Productia va scadea, iar importurile ar creste", transmite OMV Petrom intr-un comunicat de presa citat de BiziDay.
Compania precizeaza ca noile masuri fiscale vor avea un puternic impact asupra sectorului energetic din Romania, securitatii energetice, locurilor de munca, dar si investitiilor.
"Daca vor fi implementate, masurile vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani, la stadiul de piata reglementata si departe de a fi liberalizata.
In absenta unei economii deplin functionale, investitiile, disponibilitatea produselor si serviciilor, locurile de munca si cresterea economica sunt amenintate.
Suntem profund ingrijorati cu privire la masurile care sunt impuse fara studii de impact si fara nicio consultare prealabila. Astfel de masuri au efect negativ asupra atractivitatii Romaniei pentru investitori, descurajeaza proiectele de investitii si afecteaza in mod negativ economia si forta de munca", se arata in document.
Sursa citata mai precizeaza ca plafonarea pretului gazelor naturale incalca regulile UE privind piata libera si distorsioneaza concurenta.
"Atragem atentia ca stabilirea in mod artificial a unui pret la care producatorii sunt obligati sa comercializeze gazele incalca regulile Uniunii Europene privind piata libera,... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 23:36
OMV Petrom a descoperit noi resurse de gaze in imediata apropiere a infrastructurii existente in judetul Valcea, Oltenia, sonda, forata in proximitatea zacamantului Mamu, intrand in productie la sfarsitul lunii octombrie, cu un volum initial de peste 190.000 m3/zi (circa 1.100 bep/zi).
"Sonda Mamu 4317 a fost forata in proximitatea zacamantului Mamu, la o adancime de aproximativ 4.400 de metri si a confirmat existenta gazelor si condensatului. Datorita proximitatii fata de infrastructura existenta, sonda a intrat in productie la sfarsitul lunii octombrie, cu un volum initial de peste 190.000 m3/zi (circa 1.100 bep/zi) ", se mentioneaza in comunicatul remis, joi, AGERPRES.
Investitiile in foraj si pentru conectarea sondei Mamu 4317 la infrastructura existenta s-au ridicat la aproximativ 10 milioane de euro.
"Majoritatea zacamintele de gaze din Romania au intrat in productie cu zeci de ani in urma, sunt mature, iar productia lor este in declin. OMV Petrom continua sa investeasca in explorare si activitati de productie pentru a limita acest declin si pentru a asigura securitatea aprovizionarii cu energie. In primele zece luni ale anului, ne-am intensificat investitiile cu peste 40% fata de perioada similara a anului trecut si am forat 89 de sonde noi si sidetrackuri. Acestea se adauga celor 9 miliarde de euro deja investite in Upstream, in Romania, in perioada 2005-2017", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream.... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 12:49
OMV Petrom a devenit unic titular si operator pentru patru perimetre de explorare onshore pe care le detinea impreuna cu Repsol, dupa ce aceasta companie a decis sa se retraga din asociere, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom, remis, joi, AGERPRES.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat preluarea de catre OMV Petrom a participatiei detinute de Repsol in patru acorduri de explorare onshore.
Dupa aprobarea ANRM, OMV Petrom devine unic titular si operator al perimetrelor de explorare V Baicoi, VII Targoviste, XII Pitesti si XIII Targu Jiu.
Acordurile de farm-out au fost incheiate in 2013, OMV Petrom fiind operator si detinatorul unei participatii de 51%, in timp ce Repsol a detinut o participatie de 49%.
In trimestrul doi din 2018, Repsol a informat OMV Petrom despre intentia de a se retrage din aceste concesiuni si partile au ajuns la un acord, conditionat de aprobarea autoritatilor. OMV Petrom va continua proiectele in derulare si va prelua angajamentele din cadrul acordurilor de concesiune.
Investitiile realizate pana acum in cadrul acestor asocieri in baza acordurilor de exploatare in participatie se ridica la peste 200 de milioane de dolari si includ achizitia de date 2D si 3D, precum si forajul a doua sonde complexe de mare adancime si cu presiune ridicata. In prezent, o a treia sonda de explorare este in foraj, la o adancime de sub 5.000 metri.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 15:31
OMV Petrom a finalizat lucrarile de constructie la doua statii noi de tratare a gazelor, amplasate langa zone de productie importante.
Cele doua proiecte, care au necesitat investitii de peste 130 de milioane de euro incepand din 2013, vor permite livrarea de gaze in sistemul national de transport, la presiuni de pana la 40 de bari, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Prin cele doua unitati se proceseaza circa 7,5% din productia de gaze a OMV Petrom in Romania.
Daca s-ar folosi doar pentru incalzire, productia anuala de gaze procesata la Burcioaia si Madulari ar putea acoperi necesarul pentru 330.000 de locuinte.
"Burcioaia si Madulari sunt proiecte gemene in care s-au implementat solutii standardizate si de proiectare modulara pentru instalatiile din Upstream. Proiectele Burcioaia si Madulari ne permit sa procesam gaze la o capacitate de pana la 2 milioane de metri cubi standard pe zi si sa livram gaze in sistemul national de transport, la presiuni ridicate. In plus, ele prelungesc durata operatiunilor de productie pe zacaminte mature, deoarece noile statii pot prelua gaze la presiuni reduse", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.
Proiectele de gaze de la Burcioaia si Madulari includ construirea de conducte pentru preluarea gazelor de la zacaminte, construirea statiilor pentru uscarea, comprimarea si masurarea gazelor, precum si infrastructura necesara pentru conectarea la sistemul national de... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 14:24
Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la inceputul anului trecut si care urmau sa fie aplicabile doar pana la sfarsitul acestui an vor fi pastrate de Guvern inca un an, pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amanarii introducerii unui nou sistem de redevente.
Decizia a fost luata de Guvern in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, presedintele Traian Basescu cerand anterior si majorarea acestor impozite, scrie Mediafax.
La inceputul anului trecut, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aplicabile pana la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval in care ar fi urmat sa fie stabilit un nou sistem de redevente, cel actual fiind valabil pana in ianuarie 2015.
Astfel, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport si distributie, cuprins intre 0,85 lei si 0,1 lei/MWh.
A fost aplicat si un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute de catre companii ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, precum si un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.
La sfarsitul acestui an, Guvernul a decis insa sa mentina sistemul de redevente si pentru anul viitor, astfel ca va prelungi... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 17:31
Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.
De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.
Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.
"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.
"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.
Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.
Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.
In... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32