Producatorii vand ieftin curentul electric, dar pe drumul catre consumatori apar taxele catre stat, comisioanele si tarifele intermediarilor, care maresc factura cu peste 100%.
Curentul electric, la fel ca majoritatea marfurilor, se scumpeste gradual de la poarta "fabricii" la consumator. In Romania insa, pretul energiei creste exponential, de la simplu la dublu si, in unele cazuri, chiar la triplu. Iar majorarile de preturi i-au adus la disperare pe industriasi, care se uita la preturile afisate de producatori, apoi pe facturile lor, si se intreaba de unde apare diferenta enorma dintre tarife.
Distribuitorii iau partea leului
Cum bine stim cu totii, Hidroelectrica livreaza cel mai ieftin curent din tara, pentru ca turbinele sale sunt actionate de caderea naturala a apei. Zilele acestea, Hidroelectrica afiseaza preturi incepand de la 125 de lei/MWh.
Un alt producator relativ ieftin este si Nuclearelectrica, ale carei turbine sunt actionate prin tehnologie nucleara. Pe poarta acestei "fabrici", energia iese la pretul de 142 de lei/MWh. In topul preturilor mici la producator urmeaza centralele de cogenerare de inalta performanta, care livreaza energia cu 169 de lei/MWh si noua centrala detinuta de Petrom, cu 189 de lei/MWh.
Centralele termoelectrice sunt semnificativ mai scumpe, livrand energia cu preturi cuprinse intre 190 si 270 de lei/MWh. La fel de scumpe sunt si centralele eoliene, cu 250-290 de lei/MWh, insa acestea au, deocamdata, o pondere relativ... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 11:25
Petrom vinde energia produsa la centrala de la Brazi pe OPCOM, iar pretul este cel de pe piata libera si nu unul special, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
"Am avut un contract cu Hidroelectrica ce s-a incheiat la sfarsitul lunii iulie. Acum Petrom opereaza pe piata OPCOM, iar pretul este cel de pe piata libera, nu este un pret special", a precizat Mariana Gheorghe.
Oficialul Petrom a subliniat ca vanzarea pe OPCOM este prevazuta in noua Lege a energiei.
"Vanzarea de electricitate pe OPCOM este prevazuta de Legea noua. Asteptam sa vedem reglementarile pe care ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) le va emite privind aplicarea noii legi ca sa vedem ce alte oportunitati exista. Deocamdata suntem obligati, conform legii, sa vindem pe OPCOM", a mai spus Mariana Gheorghe.
Petrom a trecut, la inceputul lunii august, in faza operatiunilor comerciale a centralei de la Brazi. Astfel, incepand cu 1 august 2012, centrala poate livra pe baze comerciale electricitate in sistemul national, in functie de conditiile de pe piata de electricitate si cadrul de reglementare din Romania.
Cu o capacitate de 860 MW si investitii de peste 500 milioane de euro, centrala de la Brazi reprezinta cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania din ultimii douazeci de ani.
Prin functionare la capacitate maxima, centrala ar putea acoperi circa 8-9% din piata de... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 18:00