OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, şi-a majorat profitul net cu 13% în prima jumătate a acestui an, la 980 milioane de lei, în pofida scăderii producţiei de ţiţei cu 8% şi a celei de gaze naturale cu 10%. Potrivit OMV Petrom, cererea pentru produsele companiei a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID.
Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, compania şi-a redus cu 9,2% producţia totală, la 133,7 mii barili echivalent petrol (bea)/zi.
O scădere mai semnificativă s-a înregistrat la producţia de gaze, care s-a diminuat cu 9,6%. Compania pune scăderea producţiei din trimestrul al doilea, de 9,2%, pe seama vânzării activelor de producţie din Kazahstan şi a declinului natural semnificativ din principalele zăcăminte, conform Profit.ro. În primul semestru, producţia de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 8,9%, la 24,67 mil bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în Romania, cât şi în Kazahstan.
Producţia medie zilnică în România, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, a scăzut cu 7,0% faţă de anul anterior. În România, producţia de hidrocarburi a fost de 23,87 mil bep sau 131,9 mii bep/zi (1-6/20: 25,81 mil bep sau 141,8 mii bep/zi).
Producţia de ţiţei şi condensat în România a scăzut cu 5%, la 11,27 mil bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 9,5%, la 12,61 mil... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 09:12
Grupul OMV Petrom a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 826 de milioane de lei, in scadere cu 70% fata de perioada similara a anului trecut, rezultatele fiind afectate de criza Covid-19, potrivit unui comunicat remis joi, 29 octombrie.
In acelasi timp, veniturile din vanzari au scazut cu 17%, pana la 15,1 miliarde de lei.
Rezultatul din exploatare CCA, excluzand elementele speciale, a fost de 1,8 miliarde de lei, in scadere cu 47%.
De asemenea, investitiile au fost si ele mai mici cu 15%, ajungand la 2,4 miliarde de lei.
In primele noua luni, contributia companiei la bugetul de stat a fost de 7,2 miliarde de lei, inclusiv dividende in valoare de 360 de milioane de lei platite statului roman.
"Izbucnirea globala a pandemiei Covid-19 continua sa aiba un impact major asupra evolutiei economiei globale. Desi preturile la titei au crescut usor in timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele raman in continuare volatile. Cresterile recente ale cazurilor Covid-19 din intreaga lume ar putea duce la intarzierea redresarii asteptate a cererii, ca urmare a reactiei guvernelor si cetatenilor", spun reprezentantii companiei.
Astfel, consecintele pandemiei Covid-19, amploarea si durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate intr-un mod credibil la acest moment.
Totusi, OMV Petrom monitorizeaza indeaproape evolutiile si evalueaza in mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie si a lichiditatii Grupului.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:35
Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Consumul de carburanti va scadea in acest an cu 10%, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar cererea nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie mai devreme de anul 2022, a afirmat, miercuri, Radu Caprau, directorul de Downstream Oil al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.
"In trimestrul al doilea, cererea de produse petroliere a fost puternic afectata, ceea ce se va reflecta in scaderi pe tot anul, chiar daca vedem o tendinta de recuperare in aceasta perioada, mai buna decat am estimat initial. Credem ca rezultatele pe acest an vor fi cu aproximativ 10% mai mici decat in 2019, in ceea ce priveste cererea de carburanti", a spus Caprau.
Intrebat despre momentul la care piata va reveni la nivelurile de dinainte, el a aratat ca acest lucru nu se va intampla mai devreme de anul 2022.
Potrivit raportului din primul semestru al companiei, remis miercuri, in prima jumatate a acestui an cererea de carburanti pe segmentul de retail (populatie) a scazut cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai puternica scadere a fost in trimestrul al doilea al anului, respectiv 25% fata de trimestrul al doilea din 2019.
OMV Petrom a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%. ...citeste mai departe despre "Directorul OMV Petrom: In contextul pandemiei, consumul de carburanti va scadea in... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:32
Potrivit unei note din raportul financiar al Grupului OMV Petrom privind rezultatele pentru ianuarie-iunie si T2 din 2020, si in baza a unei decizii a tribunalului arbitral din Paris, Romania trebuie sa plateasca companiei daune de aproape 300 de milioane de lei.
In nota raportului se arata ca "In data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finala in arbitrajul initiat de OMV Aktiengesellschaft ("OMV AG") la Camera Internationala de Comert de la Paris ("ICC") impotriva Ministerului Mediului din Romania, cu privire
la anumite notificari de pretentii neplatite de catre Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom S.A. cu privire la lucrari de dezafectare de sonde si de refacere a mediului"
De asemenea, se mai arata in raportul OMV Petrom, ca "Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului sa ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape intreaga suma solicitata initial) si dobanda aferenta. Impactul deciziei este reflectat in rezultatele pentru T2/20 si se refera in principal la recunoasterea unui venit din dobanzi in rezultatul financiar net".
Potrivit OMV Petrom, rezultaltele consolidate neauditate ale grupului OMV au fost realizate pentru perioada ianuarie - iunie si T2 2020, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. ...citeste mai departe despre "Romania trebuie sa plateasca OMV Petrom daune de 287,6 milioane de lei. Sentinta decretata de Tribunalul Arbitral din Paris" pe... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 12:44
Gazele din Marea Neagra sunt o oportunitate uriasa pentru Romania, dar nu vor ramane asa pentru totdeauna, iar, in acest moment, proiectul este blocat politic, a declarat, marti, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, la Energy Strategy Summit.
"Trebuie sa fim constienti ca aceasta este o oportunitate extraordinara pentru Romania, dar ca nu va ramane asa pentru totdeauna. Si, in conditiile in care tranzitia energetica este din ce in ce mai aproape, in contextul valorificarii pretului la gazele naturale, trebuie sa ne dam seama ca vine un moment cand acest lucru este cel mai valoros lucru pentru Romania si pentru statul roman", a spus reprezentantul companiei energetice.
Potrivit acesteia, toata lumea cauta surse competitive de energie, pentru a combate schimbarile climatice.
"Vedem insa probleme in ceea ce priveste stocurile, exista o oferta in exces de energie in lume, atat in ceea ce priveste combustibilii fosili, cat si energia regenerabila. Si exista concurenta in piata. De aceea, Romania are nevoie sa fie competitiva. Asadar, acesta este motivul declaratiei noastre, care a fost foarte bine gandita. Acest lucru nu dureaza pentru totdeauna, trebuie sa actionam. Si consider ca proiectul s-a blocat in sistemul politic", a adaugat Verchere.
Ea a adaugat ca mediul de afaceri doreste sa colaboreze cu autoritatile pentru ca Legea offshore sa fie modificata, astfel incat proiectele din Marea Neagra sa fie deblocate.
"Daca nu, importurile de gaze ale Romaniei ar... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:09
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a anuntat ca a castigat licitatia pentru un perimetru de explorare titei si gaze din Marea Neagra, in zona offshore a Georgiei, perimetrul de explorare acoperind o suprafata totala de 5.282 de kilometri patrati.
"OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, confirma ca a fost selectata drept castigatoare a licitatiei internationale deschise, organizata de Ministerul Economiei si Dezvoltarii Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore", anunta compania.
Perimetrul va fi concesionat oficial numai daca negocierea unui contract de partajare a productiei va fi finalizata cu succes. In acest caz, OMV Petrom va obtine drepturile de a desfasura activitati de explorare titei si gaze naturale in perimetrul II, amplasat in platoul continental si in zona economica offshore a Georgiei din Marea Neagra.
"Ne continuam planurile de a ne extinde activitatile din upstream in regiunea Marii Negre. Aceasta este o alta etapa importanta, dupa semnarea unui contract pentru intrarea in licenta de explorare Han Asparuh, in zona offshore a Bulgariei. Este o continuare fireasca a experientei noastre de peste 40 de ani in apele romanesti ale Marii Negre", spune Peter Zeilinger, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Upstream.
Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a inceput in anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 11:10
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a raportat in primul trimestru un profit net de 653 milioane lei, cu 43% mai mic decat in perioada similara a anului 2019, cand s-a ridicat la 1,15 miliarde lei, in timp ce veniturile din vanzari au crescut cu 12%, la 6,08 miliarde lei, potrivit raportului neauditat transmis miecuri de companie.
Veniturile din vanzari au crescut cu 12%, la 6,08 miliarde lei, de la 5,42 miliarde lei in primele trei luni ale lui 2019.
Productia de gaze naturale a scazut cu 3%, la 1,10 miliarde metri cubi, de la 1,13 miliarde mc in primul trimestru din 2019. La nivelul intregului an 2019, grupul a produs 4,47 miliarde mc.
Productia neta de energie electrica a crescut in primele trei luni cu 3%, la 1,12 TWh.
Grupul OMV Petrom avea la finalul primului trimestru al acestui an 12.135 angajati, mai putini cu 6% fata de trimestrul 1 din 2019 (12.853) si fata de 12.347 salariati in decembrie 2019.
"Valoarea veniturilor din vanzari consolidate a crescut cu 12% comparativ cu trimestrul 1 2019, sustinuta de volume mai mari ale vanzarilor de gaze naturale, partial compensate de preturi de piata mai mici ale marfurilor si volume mai mici ale vanzarilor de electricitate. Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 63% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 35% iar cele din Upstream 1% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 12:00
OMV Petrom sustine interventia Crucii Rosii Romane in pandemia COVID-19 cu o donatie de 1 milion de euro. Fondurile vor fi folosite pentru achizitia de echipamente de testare pentru diagnosticare rapida.
"In perioade dificile, cum este cea prin care trecem acum, solidaritatea si responsabilitatea sunt cruciale. Cand distanta sociala devine o masura preventiva, trebuie sa ramanem impreuna prin alte mijloace. Iar solidaritatea este unul dintre ele", a spus Christina Verchere, director general executiv si presedinte al Directoratului OMV Petrom.
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, organizatia umanitara cu expertiza in prevenirea si combaterea imbolnavirilor si interventia in situatie de dezastre, este in colaborare permanenta cu autoritatile centrale si locale si ofera sprijin logistic, uman si material pentru a consolida raspunsul tarii noastre la amenintarea cu noul coronavirus (COVID-19).
"Donatia OMV Petrom reprezinta o contributie substantiala pentru sistemul national de sanatate ceea ce va face posibila cresterea accesului persoanelor posibil infectate cu coronavirus la o testare rapida. Multumim conducerii OMV Petrom pentru implicare si pentru dovada de responsabilitate sociala in aceste vremuri dificile pentru tara noastra", a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Romane.
Mandatul Crucii Rosii Romane, in perioada pandemiei, este de a asista persoanele fara apartinatori, aflate in autoizolare sau izolare, cu produse... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 09:39