Compania americana ExxonMobil se pregateste sa faca un pas inapoi si sa renunte la planurile de a exploata, in regim offshore, gazele din Marea Neagra, potrivit deputatului Virgil Popescu.
"Informatiile pe care le-am obtinut din piata energiei arata ca, in cursul unei sedinte care a avut loc, la finele saptamanii trecute, la Guvern, ExxonMobil si-a anuntat deja intentia de a renunta la proiectul exploatarii gazelor din Marea Neagra", a declarat pentru Ziare.com Virgil Popescu (PNL), vicepresedinte al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
De ce a decis tocmai acum ExxonMobil ramane sa aflam. Ziare.com a solicitat in scris informatii cu privire la acest subiect atat Ministerului Energiei, cat si companiei ExxonMobil. Pe masura ce institutia si compania de vor raspunde, vom reveni cu amanunte.
Cert este ca, in urma cu un an, perspectiva exploatarii gazelor din Marea Neagra - al caror volum era estimat de o companie de consultanta la 200 de miliarde de metri cubi - parea certa. La acel moment, parlamentarii lucrau la un proiect de lege care sa stabileasca precis conditiile in care aceste gaze urmau sa fie exploatate.
La un moment dat - chiar in timp ce unele articole ale legii se discutau in comisiile reunite de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului - fostul lider PSD Liviu Dragnea a inceput sa prezinte pentru presa noi impozite si conditii pe care statul urma sa le impuna petrolistilor.
Dupa mai multe negocieri si scandaluri,... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 13:09
Compania Black Sea Oil&Gas - care a anuntat joi ca incepe pregatirile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra - nu exclude posibilitatea de a-si apara in justitie drepturile, in cazul in care statul roman nu va renunta la masurile impovaratoare pentru sectorul petrolier off-shore.
La solicitarea Ziare.com, compania a anuntat ca - in baza investitiilor pe care le va face in perioada urmatoare - anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 ar putea incepe sa extraga gaze din Marea Neagra.
In acest context, sustine directorul general al Black Sea Oil&Gas (BSOG), Mark Beacom, compania asteapta cu nerabdare un dialog cu autoritatile romane privind "restabilirea tuturor drepturilor (sale - n.red.) in ceea ce priveste dispozitiile fiscale, comercializarea gazelor si alte aspecte de reglementare". In cazul in care dialogul va esua, insa, compania si-ar putea apara drepturile in instanta.
"BSOG si partenerii sai si-au luat angajamentul ferm sa dezvolte acest proiect offshore. In ultimii 10 ani, am depus eforturi sustinute si am realizat investitii considerabile cu intentia de a lua decizia finala de investitie in anul 2017.
Acest lucru nu a fost insa posibil, intrucat lipsea un cadru de reglementare clar pentru operatiunile offshore. Blocajele respective au fost solutionate (desi nu in intregime) de legea offshore adoptata la sfarsitul anului 2018.
Din pacate, au aparut si alte schimbari, cum ar fi introducerea unor modificari impovaratoare ale cadrului fiscal... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 16:34
OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.
Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.
In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04
Ungaria catalogheaza drept o "problema uriasa" amanarea de catre ExxonMobil si OMV Petrom a deciziei finale de investitie in proiectul offshore de extractie de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre.
Afirmatia a fost facuta de ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, pentru publicatia Bloomberg, citata de Profit.ro.
Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operatiunile downstream, a afirmat saptamana aceasta ca lipsa politicilor fiscale si de reglementare adecvate din Romania a descurajat grupul austriac in a lua decizia finala de investitie in proiect.
"In Romania, unde am descoperit un mare zacamant offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investititii de multe miliarde de dolari.
Avem nevoie de un regim fiscal si de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finala de investitie si, momentan, ne chinuim acolo", a spus Leitner, la o conferinta pe tema gazelor naturale desfasurata la Viena.
In context, Szijjarto afirma ca "aceasta amanare este o problema uriasa".
Ministrul ungar a mai explicat ca solicitarea autoritatilor americane ca Ungaria sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie si sa isi reduca dependenta de Rusia este blocata de mai multe state aliate din Uniunea Europeana si NATO, respingand criticile potrivit carora Budapesta incearca sa stranga legaturile cu Moscova, scrie Profit.ro.
Oficialul a precizat ca tara sa a facut tot ce a putut prin... mai mult
Sambata, 02 Februarie 2019, ora 19:21
Dupa ce a anuntat ca isi amana decizia de a extrage gazele din Marea Neagra, compania Black Sea Oil & Gas a semnat, astazi, un acord cu Transgaz. Prin intermediul acestui document, petrolistii nu garanteaza ca vor exploata gazele din Marea Neagra. Daca o vor face, insa, au semnat sa le transporte prin infrastructura Transgaz.
Black Sea Oil & Gas (BSOG) informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa remis Ziare.com, ca directorul societatii, Mark Beacom, si cel al Transgaz, Ion Sterian, au semnat un contract de transport al gazelor din Marea Neagra.
Potrivit documentului, "contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani si are ca data de incepere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an".
Cu toate astea, compania informeaza ca acest contract se va aplica "doar in cazul obtinerii deciziei finale de a investi in Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) ".
Proiectul MGD consta, de fapt, crearea unui "ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie monitorizata si operata de la tarm amplasata pe zacamantul Ana. O conducta submarina de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, unde urmeaza 4,1 km de conducta subterana pana la noua statie de tratare a gazelor (STG) . Gazele tratate vor fi livrate prin statia de masurare a gazelor localizata in perimetrul STG catre Sistemul... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:56
Ultima varianta a Legii offshore, votata de Camera Deputatilor pe 24 octombrie, afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si impune companiilor anumite conditii privind modul in care acestea isi vor vinde productia, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
Petrolistii au aratat ca, in ultimii doi ani, ARCOMN a participat la consultarile cu institutii ale statului roman, adica toate ministerele relevante, agentiile si autoritatile nationale competente, precum si de comisiile parlamentare implicate in elaborarea cadrului de reglementare offshore. se arata in documentul remis marti AGERPRES.
Contributia ARCOMN s-a limitat la evidentierea aspectelor-cheie si a riscurilor specifice industriei, precum si a practicilor la nivel international, in acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat si evaluarea impactului legislatiei propuse asupra industriei si asupra potentialelor noi investitii offshore, in zona romaneasca a Marii Negre.
"Importanta unui cadru fiscal stabil si competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar precum si respectarea dreptului de a comercializa liber productia proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, in aceasta perioada. Votul din Camera Deputatilor, din 24 octombrie 2018, marcheaza incheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o noua varianta a legii, care afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 16:37
Romania ar putea utiliza o parte importanta din gazele din Marea Neagra pentru a produce ingrasaminte chimice, iar companiile care extrag gazele si autoritatile ar trebui sa colaboreze pentru a atrage investitori in noi combinate, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, intr-o conferinta de specialitate.
"Mi-am propus sa abordez o tema foarte importanta: Ce facem cu gazele pe care le vom extrage din Marea Neagra? De multa vreme exista o serie de voci care spun ca nu vor ajunge in Romania gazele din Marea Neagra. Nu o sa comentez aceste informatii cel putin ciudate. Nu este Romania cea mai apropiata piata de sursa respectiva si nu e aici cel mai usor sa vinzi? Situatia pe piata din Romania nu e la fel cu cea din tarile din jur? Ba da. Oare avem nevoie de gazele din Marea Neagra? Azi consumam 11,5 - 12 miliarde de metri cubi si producem 10,5 miliarde, restul importam. Iata ca avem nevoie de mai multe gaze!", a spus ministrul.
El s-a referit apoi la consumul de gaze al populatiei, amintind ca doar 30% dintre consumatorii casnici din Romania sunt racordati la sistemul de gaze.
"Acest lucru a tinut de istorie, de politica de dezvoltare avuta inainte si dupa 1990. Insa, e pacat ca Romania, a doua tara producatoare de gaze, dupa iesirea Marii Britanii din comunitatea europeana, sa aiba doar 30% din populatie racordata. Ar trebui sa facem ceva", a adaugat Anton.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei va aproba in curand o metodologie in acest sens, astfel... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:35
La doar o zi dupa ca OMV anuntase ca amana decizia de a investi in exploatarea offshore a gazelor din Marea Neagra, un alt mare concesionar face pasul inapoi.
Este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas SRL, care a transmis, vineri, pentru Ziare.com ca forma Legii offshore, de curand adoptata de Camera Deputatilor, ca for decizional, sta la baza amanarii deciziei de a investi.
Mai exact, directorul companiei, Mark Beacom, a precizat ca:
"Black Sea Oil & Gas evalueaza in prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat miercurea aceasta in plenul Camerei Deputatilor.
In paralel cu realizarea acestei evaluari, BSOG va continua, asa cum a facut in ultimii trei ani, sa avanseze cu toate activitatile necesare pentru a ajunge in punctul in care partenerii si actionarii vor putea lua o decizie in privinta proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia.
Aceste activitati includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si detaliile de executie), indeplinirea tuturor cerintelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vanzare-cumparare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen indelungat de achizitie, semnarea contractului de antrepriza generala si a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare si finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finantarii proiectului.
Toate contractele mentionate vor fi... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 16:31
Compania OMV - care se numara printre concesionarii de perimetre petroliere din Marea Neagra, alaturi de ExxonMobil si Lukoil - a anuntat ca abia in 2019 va decide daca merita sau nu sa desfasoare operatiuni offshore in Romania. Potrivit directorului companiei, Rainer Seele, amanarea a fost cauzata de faptul ca tara noastra a intarziat prea mult cu adoptarea Legii offshore.
"Nu putem lua decizia de a investi la Petrom (parte a grupului OMV- n.red.) in acest trimestru, asa cum am planuit", a declarat Rainer Seele, potrivit Reuters.
Acesta a mai spus ca OMV trebuie, inainte de toate, sa evalueze conditiile in care ar urma sa faca investitii de "miliarde de euro". Iar cum evaluarea va dura, decizia de a investi sau nu in explotarile din offshore-ul romanesc va fi luata abia in 2019.
Rainer Seele si-a exprimat, totodata, ingrijoarea privind faptul ca, potrivit legii offshore, petrolistii vor fi obligati sa vanda 50% din productie pe piata din Romania.
"Suntem foarte ingrijorati din cauza faptului ca exista restrictii la vanzarea gazelor. Libertatea pe piata este foarte importanta", a mai spus directorul OMV pentru Reuters.
Reamintim ca miercuri Camera Deputatilor a adoptat, ca for decizional, proiectul de Lege offshore. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finantelor, exploatarea ar urma sa fie mai avantajoasa pentru companii decat pentru statul roman.
Mai exact, prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra in regim... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 10:53