Cotatia petrolului si-a continuat luni, 21 noiembrie, tendinta de scadere pe fondul speculatiilor ca Arabia Saudita si alte state membre OPEC discuta o majorare a productiei, acest lucru adaugandu-se informatiilor potrivit carora China si-a inasprit restrictiile sanitare, ceea ce afecteaza perspectivele privind cererea mondiala de titei, transmite Bloomberg.
In jurul orei 15:45 GMT, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna ianuarie era in scadere cu 5,48%, pana la 82,84 dolari, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna ianuarie, in timp ce referinta americana, WTI, cu livrare in luna decembrie, a pierdut 5,66%, pana la 75,55 dolari.
Tendinta de scadere s-a accelerat dupa ce Wall Street Journal a dezvaluit ca statele membre OPEC+ analizeaza o majorare a productiei cu 500.000 de barili pe zi, inainte de intrarea in vigoare a embargoului UE care vizeaza importurile de petrol rusesc. Daca se va confirma, aceasta majorare a productiei vine intr-un moment in care sentimentul pe piata s-a schimbat.
China a anuntat duminica primul deces din cauza Covid-19 incepand din luna mai, ceea ce a generat ingrijorari cu privire la un nou val de restrictii in cel mai mare importator mondial de petrol.
In prezent, cotatia barilul de petrol a pierdut toate castigurile pe care le-a inregistrat la inceputul acestui trimestru, cand Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si aliatii, printre care si Rusia, au cazut de acord sa isi reduca productia cu doua milioane de... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 20:25
Doua surse independente din cadrul sistemului de securitate european sustin ca mai multe petroliere care navigheaza sub pavilion rusesc alimenteaza cu petrol Coreea de Nord, in largul marii. Prin astfel de actiuni, Rusia - membra cu drept de veto in consiliul de securitate al ONU - ar incalca blocada economica impusa Phenianului.
Inca din luna septembrie, Reuters informa ca mai multe nave sub pavilion nord-coreean transportasera petrol pe rute directe din Rusia in statul comunist. In octombrie si noiembrie, insa, nivelul contrabandei ar fi crescut, iar transferul de petrol s-ar fi facut in largul marii, in ape internationale, intre petrolierele rusesti si cele nord-coreene.
Sursele citate de Reuters sustin ca isi bazeaza declaratiile pe imagini capturate de sateliti si pe date culese de sistemele de informatii ale marinei militare. Oficialii au precizat insa ca nu pot oferi informatii suplimentare, in conditiile in care acestea sunt secrete.
De asemenea, sursele jurnalistilor au precizat ca nu exista la acest moment nicio dovada potrivit careia Moscova ar fi informata sau ar sustine astfel de practici. Dealtfel, Ministrul de Extrene rus si seful Vamilor din statul moscovit au negat vehement ca ar fi implicati in acest scandal.
Printre navele suspectate ca ar fi livrat ilegal petrol, in largul marii, catre cargourile nord-coreene se numara petrolierul Vityaz. Acesta plecase dintr-un port rusesc pe data de 15 octombrie, urmand sa alimenteze o flota din Marea... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 08:32
China este cel mai mare si mai influent consumator de energie de pe glob, cu un consum cu 30% mai ridicat decat cel inregistrat in Statele Unite, dar Beijingul vrea sa reduca pe cat se poate dependenta economiei sale de importurile de energie.
In urmatorul sfert de secol, productia de gaze de sist din China ar putea creste de 40 de ori, conform unei analize emise de Administratia de Informatii in domeniul Energiei din Washington si prezentata de USA Today, iar acest lucru va modifica regulile jocului in piata globala de energie.
Lovitura pentru Moscova
Anul trecut, chinezii au extras o cantitate zilnica de 14 milioane metri cubi de gaz din zacamintele de sist ale tarii, dar cercetarile efectuate in dezvoltarea tehnologiei de extragere a combustibilului si depasirea unor obstacole legate de caracteristicile geologice ale zonei pot ridica productia la 566 milioane metri cubi/zi.
Acest lucru ar face din China al doilea mare producator de gaz natural al lumii, iar efectele ar fi resimtite la nivel global.
Daca in prezent China foloseste din plin carbunele pentru a acoperi necesarul de energie din piata, gravele probleme de mediu inregistrate in gigantica economie a Asiei i-au facut pe liderii de la Beijing sa caute resurse cat mai putin poluante: gazul natural si energia din surse regenerabile sunt doua dintre solutiile acceptate.
Acordul pe 30 de ani semnat intre Moscova si Beijing privind livrarea anuala a 38 miliarde mc de gaz natural rusesc pe piata... mai mult
Luni, 22 August 2016, ora 14:48
Lipsita de resurse financiare, Moscova se vede nevoita sa faca si ultimul compromis in relatia cu Beijingul: vanzarea armelor de ultima generatie produse in Rusia.
24 de avioane de lupta Sukhoi-35 vor intra in dotarea aviatiei chineze, perfectand o afacere care pana in urma cu cativa ani ar fi parut de-a dreptul imposibila, relateaza reporterii CNBC.
Compromisul total
Inamici cu state vechi, Rusia si China au dezvoltat relatii comerciale din ce in ce mai stranse dupa ce Moscova s-a trezit lovita de sanctiunile economice dictate de Occident pe tema crizei din Ucraina.
Chiar si asa, vanzarea de armament rusesc de ultima generatie catre China parea o chestiune iesita din discutii in cadrul negocierilor purtate intre Vladimir Putin si Xi Jinping.
Acum insa compromisul facut de rusi pare total, Moscova acceptand sa vanda contra sumei de 2 miliarde de dolari cele 24 de aeronave.
Nu este o afacere tocmai ieftina pentru Beijing, care va plati un pret de 83,3 milioana de dolari pentru un avion, dar reprezinta un pas important pentru liderii chinezi, nevoiti sa achizitioneze ani la rand tehnica militara mai slaba decat cea folosita de Armata rusa.
Sukhoi-35 este unul dintre avioanele de top in dotarea fortelor aeriene ale Rusiei, iar producatorii de armament din Rusia, dar si din alte parti ale lumii, nu isi vand de obicei cele mai noi arme catre Beijing de teama ca inginerii chinezi le vor copia si produce sub alt nume.
Practic, gestul facut de Moscova este... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 12:42
1Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, Igor Sechin, a anuntat ca Rusia ar putea sa creasca productia de petrol in viitorul apropiat.
Un mic pas in acest pare sa fi fost facut chiar anul acesta, Ministerul de Dezvoltare Economica anuntand o productie pe anul in curs de 530,5 milioane tone de petrol, in crestere cu aproape 4 milioane de tone fata de 2014, noteaza agentia TASS.
Europa, client de baza
Sechin sustine ca, in ciuda crizei de pe piata petrolului si a sanctiunilor dictate impotriva Moscovei, "industria petroliera a continuat sa extraga intr-un ritm normal, pastrand productia la un nivel stabil".
"Europa este cel mai mare client al nostru", a apreciat seful Rosneft, mentionand ca o eventuala crestere a productiei pana la 700 milioane de tone/anual va dicta si comercializarea petrolului pe pietele care ofera cele mai bune preturi.
"Europa ramane un consumator cheie, dar cresterea pietei din regiunea Asia-Pacific se dovedeste extrem de atractiva.
Acum, chiar daca expediem volume mari de combustibil in regiunea Asia-Pacific, acestea nu depasesc 13-15 procente in structura globala a exporturilor noastre", a specificat Sechin.
Prin comparatie exportul de petrol rusesc pe piata europeana reprezinta 39% din total.
Piata sigura
Directorul Rosneft crede ca cererea de energie va continua sa creasca in urmatorii ani, chiar daca, in anumite regiuni ale globului, criza economica inca nu a luat sfarsit.
"Pana la sfarsitul deceniului ne... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:57
1O serie de contracte dintre Rusia si Siria din industria petroliera ar putea reveni in actualitate dupa ce au fost suspendate odata cu izbucnirea razboiului civil in statul arab.
Conform directorului Uniunii Industriei Ruse de Petrol si Gaze cooperarea intre companiile rusesti si partenerii sirieni ar putea atinge valoarea de 1,6 miliarde de dolari, "in cazul in care guvernul de la Damasc reuseste sa asigure in climat de stabilitate in zona", relateaza agentia Sputnik.
"In cazul in care operatiunile militare vor lua sfarsit, firmele noastre vor putea relua rapid operatiunile in Siria, in baza contractelor incheiate inainte de izbuncnirea razboiului civil.
Valoarea contractelor se ridica la 1,6 miliarde de dolari", a amintit directorul Gissa Guchetl la intoarcerea sa din Damasc.
In timpul vizitei efectuate in capitala siriana, reprezentantul industriei petroliere din Rusia a bifat mai multe intalniri cu premierul Wael Nader Halqisi ministrul Resurselor Minerale, Suleiman Abbas.
Oficialii sirieni s-au aratat interesati de eventuala achizitie de combustibil rusesc si alte produse petroliere.
In acelasi timp, Siria intentioneaza sa foloseasca tehnologii extractive din Rusia si China pentru a relua exploatarea in campurile aflate in zone controlate de fortele guvernamentale.
Siria a pierdut o mare parte din productia de petrol, dupa ce instalatiile si campurile de extractie din mai multe regiuni ale tarii au intrat sub controlul gruparii teroriste Statul... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 10:26
China va devansa Statele Unite ale Americii si va deveni cel mai mare importator mondial de petrol incepand din luna octombrie a acestui an, ca urmare a cresterii cererii chineze de titei, combinata cu o majorare a productiei interne de petrol in SUA, arata un studiu al Agentiei americane pentru informatii din sectorul energiei (EIA) publicat luni.
Potrivit EIA, incepand din luna octombrie importurile de petrol ale Chinei vor ajunge la 6,45 milioane barili pe zi, comparativ cu 6,23 milioane de barili de petrol pe zi in cazul SUA. In schimb, China (a doua economie mondiala) va utiliza 11 milioane de barili de titei pe zi in octombrie fata de 18,6 milioane de barili pe zi in cazul SUA, transmite AFP.
Productia de petrol a SUA va creste pana la 12,4 milioane barili pe zi in octombrie, fata de 4,57 milioane barili pe zi in cazul Chinei.
"Emergenta iminenta a Chinei in pozitia de cel mai mare importator de petrol se datoreaza cresterii constante a cererii chineze, majorarii productiei de petrol a SUA si stagnarii cererii de petrol pe piata americana", se arata in raportul EIA.
In 2013, importurile de petrol ale Chinei le vor depasi pe cele ale SUA (6,57 milioane barili pe zi in cazul Chinei fata de 5,71 milioane barili pe zi in cazul SUA), iar decalajul dintre acestea va continua sa creasca. Potrivit estimarilor EIA, importurile de petrol ale Chinei vor creste constant, in timp ce importurile SUA vor scadea ca urmare a cresterii productie interne de petrol,... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 12:22
Grupul petrolier rusesc Rosneft s-a angajat sa furnizeze Chinei o cantitate de 365 de milioane de tone de petrol pe o perioada de 25 de ani, o tranzactie evaluata la 270 de miliarde de dolari, a declarat vineri directorul Rosneft, Igor Sechin, transmite Reuters.
Rusia furnizeaza deja Chinei 15 milioane tone de petrol anual via conductele petroliere din Asia.
Joi, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rosneft are de gand sa semneze un contract de furnizare de petrol cu China in valoare de 60 de miliarde de dolari.
"Acesta este unul din elementele acordului", a declarat Sechin, unul din apropiatii lui Putin, la forumul economic international de la Sankt Petersburg. Sechin a adaugat ca livrarile prevazute in noul acord vor incepe in luna iulie.
Separat, Rosneft a semnat un acord cu PKN Orlen SA, cea mai mare companie de rafinare din Polonia, privind livrarea de titei via conducta Druzhba catre Cehia. Valoarea acordului este de aproximativ sapte miliarde de dolari iar volumul convenit al livrarilor este de pana la opt milioane de tone.
La finele anului trecut, Rosneft, companie controlata de statul rus, a devenit cea mai mare companie petroliera din lume dupa preluarea TNK-BP, al treilea mare producator de petrol din Rusia.In urma acestei tranzactii, Rosneft va produce mai mult de patru milioane de barili de petrol si gaze naturale pe zi, devansand actualul lider mondial, grupul american Exxon Mobil.
Statul rus va fi cel mai mare actionar la Rosneft,... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 14:05