Sectorul energetic mondial isi va indrepta atentia spre Marea Neagra, odata cu descoperirile recente de gaze ale turcilor si bulgarilor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la deschiderea conferintei online FOREN 2020.
"Aici, in Romania, cand vorbim de energie, vorbim de securitate energetica, adica petrol, gaze si electricitate. Daca vorbim de petrol, lucrurile sunt simple, avem rezerve onshore, oricine poate cumpara petrol cu vaporul, pe mare. Dar, cand vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, vorbim de geopolitica", a aratat oficialul.
El a amintit ca Romania are rezerve onshore de gaze si a descoperit recent noi zacaminte in Marea Neagra.
"Suntem foarte bucurosi ca prietenii nostri turci au descoperit gaze in Marea Neagra, la fel si bulgarii si suntem mandri ca suntem in regiunea Marii Negre, iar Marea Neagra ofera noi resurse de gaze. Atentia lumii energetice, a sectorului energetic se va indrepta spre Marea Neagra", a spus Popescu.
Ce nu a spus ministrul este ca investitorii care au gasit zacaminte importante de gaze in apele romanesti ale Marii Negre, respectiv ExxonMobil si OMV Petrom, au amanat de mai bine de doi ani sa ia o decizie privind extractia resurselor din cauza legislatiei romanesti.
Popescu a declarat in repetate randuri, in trecut, ca Guvernul nu va modifica cadrul legislativ din sectorul energetic, acest lucru fiind in sarcina Parlamentului, unde deocamdata nu exista un consens... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2020, ora 12:11
Directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele, a declarat joi ca proiectul offshore Neptun din Romania va suferi o noua amanare, unul dintre motive fiind anuntul grupului american ExxonMobil referitor la vanzarea participatiei sale de 50% la acest proiect, transmite agentia de presa APA.
ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele doua companii au participatii egale in proiect, iar decizia finala de investitii pentru extractia resurselor nu a fost inca luata.
Rainer Seele a subliniat insa ca vanzarea participatiei detinute de ExxonMobil este inca intr-un stadiu preliminar si deocamdata nu au aparut noi parteneri.
"Nici macar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, daca sunt interesati sa preia aceasta participatie", a spus Seele.
Seful OMV a precizat ca ingrijorarile sale legate de cadrul legislativ existent in Romania cu privire la proiectul Neptun sunt in prezent "oarecum atenuate" si ca pleaca, in continuare, de la ipoteza ca decizia finala de investitii va fi luata in decurs de un an de la modificarea Legii offshore.
Pana acum, in proiectul Neptun au fost investiti 1,5 miliarde dolari, din care jumatate de OMV.
Zilele trecute, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a initiat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii petrolului, astfel incat niciun transfer sau vanzare de participatii la... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 13:46
Producatorul national de gaze, Romgaz, se afla in discutii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alaturi de care analizeaza participarea la runda a XI-a de licitatii pentru concesionarea de noi perimetre in Marea Neagra, a declarat, luni, Adrian Volintiru, directorul general al producatorului de gaze, intr-o intalnire cu presa.
El a fost intrebat de jurnalisti daca Romgaz va participa la Runda a XI-a de licitatii, initiata recent de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
"Pe onshore e clar ca vom participa, dar pe offshore e mai greu de luat o decizie, pentru ca nu avem know-how. Trebuie sa fim atenti, ca sa stim exact daca merita sa mergem si cu cine mergem. Cand vom lua o decizie, vom incerca sa identificam si capabilitati. Daca vom participa pe offshore, va fi impreuna cu cineva", a sustinut Volintiru.
El a subliniat ca discutiile au inceput deja. Volintiru a refuzat sa spuna numele companiilor cu care negociaza, precizand doar ca este vorba de giganti la nivel international.
"Exista niste acorduri intre noi si nu pot da detalii", a argumentat oficialul Romgaz.
Autoritatea Nationala de Resurse Minerale a anuntat, la finalul lunii iulie, ca ofera prin apel public concesionarea operatiunilor de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera a 28 de perimetre, in cadrul Rundei a XI-a de licitatii, potrivit unui ordin al presedintelui ANRM, publicat in Monitorul Oficial.
ANRM a publicat si lista acestor perimetre. Este vorba... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:22
Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri ca l-a rugat pe seful statului american Donald Trump sa ajute la demararea productiei de gaze naturale din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, care va fi realizata cu participarea companiei Exxon din SUA, aceasta fiind singura alternativa practica la gazul rusesc, transmite Reuters.
"Diversificarea este plauzibila in cazul in care cooperarea dintre SUA si Romania are loc rapid. I-am cerut presedintelui sa ajute ca aceasta sa se materializeze", a declarat Orban, la postul public de radio.
Luni, Donald Trump s-a intalnit la Washington cu Viktor Orban. Acesta a declarat ca in cursul intalnirii cei doi au consolidat relatiile strategice dintre tarile lor in mai multe domenii, inclusiv in cel economic, politic si al relatiilor de securitate. Vizita premierului ungar a fost insa una controversata, o serie de personalitati din Senatul american, atat din randul republicanilor, cat si al democratilor, avertizand de mai multa vreme ca de cand acesta se afla la putere democratia din Ungaria s-a "erodat in mod semnificativ". Legislatorii americani si-au exprimat de asemenea preocuparea in legatura cu relatiile apropiate ale lui Orban cu Moscova, inclusiv in ce priveste tranzactiile cu energie.
Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 12:26
Platforma petroliera Gloria, care extrage gaze din Marea Neagra din 1976, isi va incheia activitatea la 1 mai, urmand sa fie dezafectata si taiata la fier vechi, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Forumul Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.
"In anii 70 au inceput primele explorari (petroliere - n.r.) in Marea Neagra. Prin anii 80 a inceput exploatarea in perimetrul Istria, la renumita platforma Gloria. Aici as vrea sa va dau un breaking news: pe 1 mai se incheie complet exploatarea gazelor care se face prin platforma Gloria, aceasta urmand sa fie dezactivata, mutata la loc uscat si taiata la fier vechi. Platforma Gloria ne va parasi in acest an", a spus Gal.
Platforma de foraj marin Gloria este o platforma de tip autoridicatoare cu patru picioare cu zabrele din material tubular.
Gloria este cel mai vechi utilaj de acest tip din Romania si a inceput activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanta de 72 mile marine in largul Marii Negre, la o adancime maxima a apei de 90 de metri, in perimetrul Istria.
In prezent, Gloria este in proprietatea OMV Petrom, care extrage 10% din productia de gaze naturale a Romaniei din Marea Neagra. mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:24
Marea Neagra are un potential de peste 200 de miliarde de metri cubi de gaze, iar 60% din productia Romaniei va proveni din zacaminte offshore in anul 2030, insa problema cea mai mare este ce se va intampla cu acest gaz, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul Forumului Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.
"Potentialul Marii Negre estimat de noi - o spuneam si in urma cu un an - este undeva la peste 200 de miliarde de metri cubi. Eu cred ca este mult mai mult si intaresc acest lucru prin faptul ca, dupa construirea instalatiilor de suprafata si a conductelor subacvatice care aduc gaze la mal, atat de catre titularul zacamintelor Ana si Doina (Black Sea Oil and Gas - n.r.), cat si de viitorii producatori OMV, Exxon, Lukoil, se va crea oportunitatea de a se dezvolta si zacamintele mici", a explicat Gal.
El a aratat ca, pe langa zacamintele mari, de 30-40 de miliarde de metri cubi, in jurul lor sunt foarte multe zacaminte mici, de 4-5 miliarde de metri cubi, care vor deveni fezabile dupa ce vor exista in apropiere instalatiile de suprafata si constructiile necesare pentru a aduce gaze la mal.
Potrivit lui Gal, primul mare producator din Marea Neagra va fi Black Sea Oil and Gas (BSOG), care va incepe extractia in anul 2022 cu 2 miliarde de metri cubi pe an.
In ceea ce priveste ExxonMobil si OMV Petrom, care exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun, oficialul ANRM... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 13:52
Black Sea Oil & Gas (BSOG) va extrage gaze din Marea Neagra chiar daca actuala legislatie din Romania nu va fi modificata, a declarat, joi, pentru platforma de informatii S&P Global Platts, directorul general al companiei, Marc Beacom.
"Am luat decizia finala de investitie si suntem hotarati sa mergem mai departe indiferent de eventualul rezultat al acestor prevederi dezastruoase. Vom lucra in paralel pentru a obtine rezultate satisfacatoare ale acestor aspecte", a spus Beacom.
El a adaugat, pentru publicatia citata, ca intreaga infrastructura legata de acest proiect, insemnand toate facilitatile de pe mare si de pe uscat, va fi gata in primul trimestru din 2021, iar prima extractie de gaze este planificata pentru 1 februarie 2021.
Compania a anuntat, joi dimineata, ca a luat decizia finala de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat in zona romaneasca a Marii Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa ca BSOG si partenerii sai de concesiune vor reusi restabilirea tuturor drepturilor acestora, in sensul eliminarii oricaror taxe si contributii suplimentare recent introduse, precum si a oricaror restrictii privind libera circulatie a gaze lor pe o piata deplin liberalizata, conform legislatiei europene. Acestea sunt necesare, atat pentru a face proiectul MGD o investitie viabila, cat si pentru a incuraja viitoarele proiecte de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:12
Investitiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagra vor genera venituri la bugetul de stat in valoare de 26 de miliarde de dolari (21,74 miliarde euro) si un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul Romaniei, pana in anul 2040, se arata intr-un studiu realizat de Deloitte, la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
Cea mai mare suma, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentata de impozitul pe profitul companiilor.
Din TVA si accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contributiile la asigurarile sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevente - 5,5 miliarde de dolari.
Tot in aceeasi perioada, aceste investitii vor sustine anual, in medie, peste 30.000 de locuri de munca.
Analistii estimeaza ca productia de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportata.
"Exista premise ca 65% din acest gaz sa fie consumat in Romania", a declarat Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, luni, in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia lansarii raportului.
Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari in proiectele din Marea Neagra, in perioada 2018 - 2040, conform raportului.
"Din aceste investitii, 54% vor genera impact pentru economia noastra, restul fiind achizitii din import", a mai spus Nicolescu. mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 12:22
Compania Lukoil Overseas, subsidiara a grupului petrolier rus Lukoil, a anuntat luni ca a inceput studiile seismice la doua blocuri petrolifere din sectorul romanesc al Marii Negre, Est Rapsodia si Trident.
In iulie 2010, Romania a atribuit doua concesiuni de exploatare petroliera in platoul continental al Marii Negre recuperat in urma deciziei Curtii Internationale de Justitie, informeaza Interfax.
Agentia nationala a resurselor minerale (ANRM) a informat ca firmele care au castigat apelul de oferte lansat la sfarsitul lui 2009, Lukoil Overseas-Vanco International (ruso-american) si Melrose Resources-Petromar Resources (britanico-roman), vor avea dreptul de a explora, dezvolta si exploata doua perimetre.
Lukoil Overseas a precizat ca studiile seismice, care vor continua pana in luna noiembrie, sunt efectuate de compania CGGVeritas si acopera o suprafata de aproximativ 2.000 de kilometri patrati.
Blocurile Est Rapsodia si Trident sunt localizate sub ape cu adancimi intre 90 si 1.000 metri, la o distanta de 60-100 kilometri de coasta. Lukoil Overseas a deschis un birou la Bucuresti pentru a administra aceste proiecte.
Lukoil are de gand sa investeasca aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru extractia de petrol in Romania. Investitiile in prospectiuni geologice, cautare si confirmarea de rezerve ar urma sa se ridice la 400 milioane de dolari in urmatorii trei ani.
Infiintata in anul 1998, compania Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 16:25