In contextul atacului de sambata asupra principalelor instalatii petroliere saudite, oficiali americani au tot vorbit despre folosirea unei cantitati imense de petrol "de urgenta" pastrate in Statele Unite.
In conditiile in care preturile la titei au explodat, presedintele american Donald Trump a scris pe Twitter ca SUA ar putea folosi acest petrol de rezerva pentru a "mentine pietele aprovizionate".
Petrolul la care se refera liderul american depaseste 640 de milioane de barili, acesta fiind depozitat in pesteri subterane din statele Texas si Louisiana.
Ideea detinerii acestor "rezerve strategice" dateaza din anii '70, potrivit BBC.
Toti membrii Agentiei Internationale a Energiei (IEA) trebuie sa detina echivalentul importurilor de titei in 90 de zile, dar stocul american este cel mai mare depozit de urgenta din lume.
Prima oara, politicienii americani au venit cu aceasta idee a unei rezerve de petrol la inceputul anilor '70, dupa ce un embargo de petrol din partea natiunilor din Orientul Mijlociu a determinat cresterea preturilor in intreaga lume.
Membrii OAPEC (Organizatia Statelor Arabe Exportatoare de Petrol ) - inclusiv Iran, Irak, Kuweit, Qatar si Arabia Saudita - au refuzat sa exporte petrol in SUA, deoarece America a sustinut Israelul in razboiul arabo-israelian din 1973.
Razboiul a durat doar trei saptamani in luna octombrie a acelui an. Dar embargoul - care a vizat si alte tari - a durat pana in martie 1974, ceea ce a facut ca preturile sa... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 11:40
Pe masura ce America isi consolideaza statutul de tara independenta energetic, exista un risc major ca Statele Unite si aliatii sai occidentali sa considere Orientul Mijlociu ca pe o zona lipsita de orice importanta geopolitica.
Dar aceasta impresie s-ar putea dovedi a fi falsa: un Orient Mijlociu in flacari poate destabiliza lumea in mai multe feluri, scrie economistul Nouriel Roubini intr-un editorial pentru Project Syndicate.
In primul rand, chiar si acum, tarile producatoare de petrol ar putea influenta piata globala asa cum au facut-o in 1973, 1979 si 1990 prin sistarea productiei de petrol.
In al doilea rand, razboaiele civile din regiune au aratat ce efect au valurile migrationiste revarsate asupra altor tari.
O disolutie integrala a Orientului Mijlociu ar da peste cap intreaga Europa si ar afecta si economiile din Iordania, Turcia sau Liban, deja supuse unei presiuni rezultate in urma razboiului civil din Siria.
In al treilea rand, lipsa de perspectiva si saracia in care vor fi aruncate milioane de tineri arabi i-ar face pe acestia sa gaseasca un singur vinovat pentru soarta lor: Occidentul, oferind si un nou bazin de recrutare pentru grupari teroriste de genul ISIS.
Pana acum, Statele Unite au cheltuit 2.000 de miliarde de dolari in cadrul operatiunilor militare derulate in Afganistan si Irak, iar rezultatul pare sa constea intr-o instabilitate si mai mare a acestor tari.
Daca Occidentul nu va gasi rapid o cale de a detensiona situatia din... mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 18:00
1Industria petroliera si a gazelor naturale a inregistrat in 2011 un profit de 319,9 miliarde de dolari la nivel mondial, in crestere cu 29% fata de 2010, potrivit studiului anual Ernst & Young - Global oil and gas reserves.
Companiile care activeaza in aceste industrii au realizat venituri de 1,2 trilioane de dolari, in crestere cu 27% fata de anul anterior, pe fondul majorarilor de pret ale petrolului si gazelor naturale.
Pe de alta parte, si costurile de productie au crescut cu 31% in 2011, datorita cresterii costurilor cu forta de munca si serviciile si cresterii cheltuielilor si taxelor de productie.
Totusi, rezultatele inregistrate in industria de petrol si gaze in 2011 au fost mixte. Preturile au atins niveluri destul de ridicate ceea ce a permis companiilor realizarea unor venituri in crestere, insa costul inflatiei a fost resimtit in segmentul upstream. In acest context, controlul costurilor si reducerea riscurilor au dobandit o importanta tot mai mare in eforturile facute de companii pentru a creste.
Rezervele globale de petrol au crescut in fiecare an al perioadei studiate (2007-2011), inregistrand o crestere de 1% in 2011. Productia globala de petrol a scazut cu 4% in 2011, fiind afectata in special de declinul inregistrat in regiunile din Africa si Orientul Mijlociu, datorat in mare parte instabilitatii politice, precum si de declinul inregistrat in Europa, ca urmare a scaderii constante a investitiilor pe durata mai multor ani.
Rezervele... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 12:46
Pretul petrolului a ajuns aproape de 79 de dolari pe baril in Asia, in urcare usoara, dupa semnele de incetinire a cresterii economice. Evolutia economica a declansat scaderi ale pretului petrolului in ultima saptamana.
Valoarea de referinta pentru livrarile de petrol din august a urcat cu 51 de centi pana la 78,71 de dolari pe baril, in cadrul tranzactiilor economice pe Bursa Marfurilor din New York. Pretul a scazut cu 3,25 de dolari, stabilindu-se la 78,20 de dolari, cea mai scazuta valoare inregistrata din octombrie 2011 pe bursa din New York, potrivit ABC News.
In Londra, pretul titeiului Brent pentru livrarile din august a crescut cu 69 de centi, ajungand la 89,92 de dolari pe baril pe bursa ICE Futures Europe.
Pretul titeiului brut a scazut de la 84 de dolari la inceputul acestei saptamani, inregistrand o diminuare de 26% in mai putin de doua luni, pe fondul incetinirii economiei globale, tendinta pornita din Europa, care va reduce cererea pentru titei.
Rapoartele de marti au aratat ca productia industriala a scazut in Statele Unite ale Americii si China, evidentiind faptul ca aceste economii, cele mai mari din lume, si consumatorii de petrol au ajuns la o pozitie mai slaba pe piata chiar in momentul in care rezervele de titei se afla in crestere.
Este putin probabil ca problemele economice si criza datoriilor din Europa sa se rezolve curand. Formarea unui nou guvern in Grecia saptamana aceasta a amplificat usor optimismul investitorilor, dar temerile... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:34
Guvernele din Franta, Marea Britanie si SUA discuta o posibila utilizare coordonata a rezervelor strategice nationale de petrol pentru a impinge in jos preturile barilului, potrivit le Monde.
Utilizarea rezervelor strategice de petrol "este o chestiune de cateva saptamani, nu de zile", precizeaza Le Monde.
Reprezentantii presedintiei franceze si ministerului Energiei nu au fost disponibili pentru comentarii.
Surse britanice au declarat recent ca guverul de la Londra este in discutii cu SUA privind utilizarea rezervelor strategice de petrol in urmatoarele luni, pentru a preveni blocarea cresterii economice din cauza preturilor mari ale petrolului.
Pretul petrolului Brent a scazut miercuri pe pietele asiatice cu 74 de centi, la 124,8 dolari pe baril, datorita zvonurilor privind utilizarea rezervelor strategice ale SUA.
FMI a avertizat recent ca preturile ridicate ale petrolului se numara printre principalele riscuri care ameninta stabilitatea economiei mondiale.
Pretul petrolului a intrat pe o panta ascendenta abrupta la inceputul anului trecut, odata cu declansarea revoltelor populare din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, si se mentine la niveluri alarmante din cauza tensiunilor internationale privind Iranul. mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 15:15
Cresterea pretului la produsele petroliere reprezinta o amenintare pentru realegerea in functie a presedintelui Obama, lucru care a dus la discutii despre folosirea rezervelor nationale de petrol pentru temperarea preturilor.
SUA a adus in discutie globala utilizarea rezervelor de titei, iar Marea Britanie este deja intr-un stagiu avansat al negocierilor asupra acestui subiect.
Marea Britanie va colabora cu SUA in vederea eliberarii unor rezerve strategice de petrol in urmatoarele luni, pe masura ce pretul carburantilor a crescut in ultima perioada, stopand cresterea economica a Statelor Unite, intr-un an electoral, scrie Reuters.
Un apel formal al SUA a fost indreptat catre Marea Britanie, solicitand o unire a fortelor in vederea eliberarii unor rezerve de petrol controlate de guvern, o decizie urmand sa fie luata in curand, pe masura ce presedintele Barack Obama si prim ministrul britanic David Cameron se intalnesc sa discute problema.
"Nu am luat o decizie, acest lucru trebuie discutat pe larg. Trebuie sa privim aceasta problema cu atentie, pentru ca merita acest lucru. Ar trebui sa ne uitam la rezerve, cand sunt probleme pe termen scurt? Da, ar trebui", a declarat Cameron in cadrul unei intalniri cu studentii din New York. "Amandoi (n.r: Cameron si Barack OBama) am vrea ca pretul la petrol sa scada la nivel global".
Detalii despre cand vor fi deblocate rezervele, volumul si perioada pentru care masura va fi luata inca nu au fost stabilite, dar o... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 18:46
Fie ca este in scadere sau in crestere, petrolul continua sa ramana una dintre principalele mize ale miscarilor economice si politice. Aurul negru a imbogatit state intregi si a adus corporatii in randul celor mai puternice din lume.Business Insider a realizat harta statelor cu cele mai mari rezerve de petrol, calculand valoarea acestora in dolari.
Chiar daca dinamica acestora se va schimba in timp, pe masura ce oferta si cererea cresc, este important sa vedem pe ce "comori" stau cei mai mari producatori de petrol din lume.
1. Arabia Saudita
Arabia Saudita are 264,6 miliarde de barili de petrol.
Rezervele acesteia sunt estimate la 29,75 trilioane de dolari.
2. Canada
Canada are 175,2 miliarde de barili de petrol.
Rezervele acesteia sunt estimate la 19,7 trilioane de dolari.
3. Iran
Iran are 175,2 miliarde de barili de petrol.
Rezervele acesteia sunt estimate la 19,7 trilioane de dolari.
4. Irak
Irak are 115 miliarde de barili de petrol.
Rezervele acesteia sunt estimate la 12,9 trilioane de dolari.
5. Kuweit
Kuweit are 104 miliarde barili de petrol.
Rezervele acesteia sunt estimate la 11,7 trilioane de dolari.
6. Emiratele Arabe Unite
Emiratele Arabe Unite are 97,8 miliarde barili de petrol.
Rezervele acesteia sunt estimate la 11 trilioane de dolari.
7. Venezuela
Venezuela are 97,77 miliarde barili de petrol.
Rezervele sale sunt estimate la 11 trilioane de dolari.
8. Rusia
Rusia are 74,2 miliarde barili de petrol.
Rezervele acesteia sunt estimate la 8,3 trilioane de... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:18
Pretul petrolului a urcat usor in tranzactiile electronice de joi, din Asia, in linie cu evolutia de pe piata americana, relateaza AFP.Titeiul 'light sweet crude', cu livrare in mai, s-a scumpit cu 70 de centi, la 50,08 dolari/baril, in timp ce titeiul Brent din Marea Nordului s-a scumpit cu 59 centi, la 52,18 dolari/baril.Cresterea pretului a fost sustinuta de publicarea rapoartelor privind stocurile de petrol din Statele Unite, care au aratat miercuri o urcare usoara a acestora.In raportul sau saptamanal, departamentul american al energiei a relevant o crestere cu numai 1,6 milioane barili a rezervelor de petrol, peste estimarile analistilor, care asteptau o crestere cu 1,9 milioane barili. mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 09:30