Grupul american Chevron a redus, joi, cu miliarde de dolari investitiile pe termen lung si bugetul alocat activitatilor de explorare, chiar si dupa o restructurare majora a operatiunilor sale, pentru a compensa prabusirea preturilor petrolului si a proteja dividendele, transmite Reuters.
In acest an, marii producatori de petrol si-au revizuit in scadere valoarea activelor cu circa 80 de miliarde de dolari, au redus productia si au concediat mii de angajati, pentru a economisi bani pe fondul declinului accentuat al cererii de petrol si al veniturilor.
Chevron a anuntat ca se asteapta la un buget pentru investitii si activitati de explorare de 14-16 miliarde de dolari pe an, pana in 2025, cu mult sub nivelul anticipat anterior, de pana la 22 de miliarde de dolari.
Decizia de a reduce cheltuielile pentru noi proiecte petroliere est un semn ca Chevron se asteapta ca preturile energiei sa ramana scazute timp de ani de zile.
Reducerile vor avea loc chiar daca a adaugat proiecte uriase in Statele Unite, Orientul Mijlociu si Africa, cumparate de Chevron in cadrul preluarii Noble Energy, pentru 4,1 miliarde de dolari.
In pofida reducerii bugetului, compania a anuntat ca incepand din 2022 probabil va creste investitiile in bazinul Permian si Golful Mexic, in urma scaderii capitalului necesat unui proiect din Kazahstan.
Spre deosebire de Chevron, compania concurenta Exxon Mobil a anuntat luni ca pana in 2024 va mari cheltuielile peste nivelul din acest an, de 23 de... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 08:29
Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza cresterii numarului cazurilor de coronavirus la nivel mondial si a intarzierii rezultatelor alegerilor prezidentiale din Statele Unite, care tin piata in suspans, ransmite Reuters.
Franta a raportat un numar record de cazuri de coronavirus, amplificand ingrijorarile ca restrictiile suplimentare adoptate de guverne in Europa ar putea afecta cererea.
In Statele Unite, democratul Joe Biden a trecut in fata presedintelui Donald Trump in Georgia si Pennsylvania, apropiindu-se de castigarea Casei Albe, dar cateva state continua sa numere voturi.
Pretul petrolului Brent a scazut cu 3,6%, la 39,47 dolari pe baril. Cotatia petrolului american WTI a coborat cu 4,1%, la 37,21 dolari pe baril. ...citeste mai departe despre "Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza pandemiei de coronavirus si a alegerilor din SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 07:30
Preturile petrolului au scazut joi, in urma datelor referitoare la declinul record al economiei Statelor Unite in trimestrul al doilea si a sugestiei presedintelui Donald Trump de amanare a alegerilor prezidentiale care trebuie sa aiba loc pe 3 noiembrie, transmite Reuters.
Investitorii au vandut active considerate riscante, in urma unui tweet al lui Donald Trump in care acesta a pus problema amanarii alegerilor.
Data alegerilor prezidentiale este inclusa in Constitutia SUA, dar remarcile lui Trump sunt vazute drept un atac la integritatea viitoarelor alegeri, ceea ce ingrijoreaza investitorii.
Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au inchis in declin cu 1,35 dolari, sau cu 3,3%, la 39,92 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor au coborat cu pana la 5%.
Contractele futures pentru petrolul Brent, care expira vineri, au coborat cu 81 de centi, sau cu 1,9%, la 42,94 dolari pe baril.
"Exista potentialul unor incertitudini politice serioase in Statele Unite, daca data alegerilor americane va fi contestata", a declarat John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.
PIB-ul american a scazut cu 32,9% in termeni anuali, cel mai grav declin al productiei de cand guvernul inregistreaza astfel de date, in 1947. In plus, solicitarile saptamanale pentru indemnizatii de somaj au crescut, semn ca inrautatirea epidemiei de coronavirus in mari parti ale tarii are impact asupra economiei.
Numarul deceselor... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 07:35
Cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI), relevant pentru SUA, pentru contractele futures cu livrare in luna mai, care expira la finalul sedintei de tranzactionare de marti, s-a prabusit atat de mult incat a ajuns in teritoriu negativ.
Altfel spus, pentru prima data in istorie, producatorii si traderii de pe bursa americana au preferat sa plateasca ca sa scape de titei, avand in vedere ca e mai scump sa opresti extractia pentru cateva ore, iar spatiile de depozitare sunt aproape de capacitate maxima.
Mai exact, petrolul american WTI cu livrare in luna mai a intrat, luni, in premiera in teritoriu negativ si a inchis sedinta de tranzactionare la -37,63 dolari pe baril. Ulterior, marti, a revenit in teritoriul pozitiv, iar apoi s-a prabusit din nou, ajungand la -7,70 dolari pe baril, transmite CNBC.
Fiind atat de aproape de expirare, singurele entitati care ar putea dori petrolul respectiv sunt si cele capabile sa faca livrarea acestuia, cum ar fi rafinariile sau companiile aeriene. Insa cum cererea este atat de redusa in contextul interdictiilor de miscare impuse pentru oprirea raspandirii noului coronavirus si toata lumea si-a facut stocuri, nu prea mai exista doritori. Prin urmare, cotatia a intrat in teritoriu negativ, ca o miscare disperata pentru a incuraja achizitia lui pe ultima suta de metri.
Comparativ, cotatia petrolului b, relevant pentru piata europeana, a fost de 25,57 dolari pe baril (in scadere cu 9%), la incheierea sedintei de... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 17:17
Ministrii petrolului din Arabia Saudita, Irak si Kuweit, cei mai mari exportatori din cadrul OPEC, neaga posibilitatea aparitiei unui excedent de oferta anul viitor pe piata petrolului, in pofida cresterii productiei SUA si masurilor luate de Iran si Libia pentru a-si majora livrarile.
OPEC, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, furnizeaza aproximativ 40% din necesarul global de titei.
Oficialii organizatiei anticipeaza ca nu vor reduce anul viitor productia, deoarece cresterea cererii la nivel mondial va putea absorbi volumele suplimenare intrate in piata, au anunta ministrii din cele trei tari dupa o reuniune a membrilor OPEC care a avut loc la Doha, in Qatar.
Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata SUA, a atins vineri maximul ultimilor doua luni, dupa un raport care a aratat accelerarea cresterii economice a SUA la 4,1% in trimestrul al treilea, ceea ce anunta o posibila majorare a cererii. Cotatia WTI cu livrare in februarie se plaseaza la New York la 99,32 dolari pe baril.
"Stiti de ce s-a tranzactionat WTI aproape de 100 de dolari in ultimele cateva zile? Deoarece piata se teme de un deficit de petrol, si nu de supraoferta", a declarat la Doha ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.
Pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a scazut luni cu 0,35%, la 111,38 dolari pe baril.
OPEC a mentinut la inceputul lunii decembrie tinta de productie la 30 milioane barili pe zi, apreciind ca cererea si oferta din piata sunt intr-o situatie... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:34
Economia mondiala va intampina mari dificultati in cazul in care pretul petrolului se va dubla si exista sanse reale ca acest scenariu sa se adevereasca, desi in prezent se afla deja la un nivel record: 113 dolari pe baril, avertizeaza Fondul Monetar International.
In prezent, pentru economia mondiala, acesta este un teritoriu necunoscut, pentru ca statele nu s-au confruntat cu preturi ridicate la petrol mai mult de cateva luni, potrivit unui studiu realizat de FMI.
"Foaia de lucru" de la FMI a sosit in momentul in care preturile la petrol au atins valori record, 113 dolari barilul, si la scurt timp dupa ce Agentia Internationala a Energiei (AIEA) a dat publicitatii un raport in care se arata ca ar putea creste consumul, in stransa legatura cu o recuperare economica la nivel mondial.
Studiul FMI, efectuat pe fondul temerilor privind un pret record la petrol, nu presupune o constrangere legata de cat de mult titei poate fi extras. Specialistii fondului prefera sa creada ca nivelul productiei depinde de pretul obtinut din taxa pe produsul final.
"In timp ce modelul nostru nu este la fel de pesimist, precum studiile geologice pure, care de obicei au in vedere constrangeri legate de resursele limitate disponibile in pamant, si care vor face ca productia mondiala sa scada in viitorul foarte apropiat, pronosticurile noastre de crestere moderata in productia mondiala se bazeaza pe o dublare permanenta a preturilor in ultimii zece ani", argumenteaza cercetatorii de la... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 08:31
Pretul mare al petrolului a inceput sa afecteze cererea pentru energie, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE). In ultimele luni, cresterea cererii de petrol a aratat semne de incetinire, fiind afectata de preturile foarte mari, au spus reprezentantii AIE. Totusi, agentia si-a pastrat neschimbata estimarea pentru cresterea cererii de petrol la nivel mondial, la 1,6 la suta, reprezentand 1,4 milioane de barili pe zi. Din cauza conflictului din Libia, productia mondiala de petrol a scazut cu aproximativ 700.000 de barili pe zi, incepand cu luna martie. "Ipotetic, daca furnizarea ar ramane la nivelul din luna mai pentru tot anul 2011, rezervele tarilor OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) ar cobori la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani", au precizat reprezentantii AIE.
Vezi continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 22:35
Cresterea preturilor la petrol si alimente nu este temporara, deoarece nu are o natura speculativa, iar populatia trebuie sa fie pregatita pentru inrautatirea situatiei, relateaza Mediafax, citand o analiza AFP.Desi pare similar cu avansul accelerat al cotatiilor marfurilor din 2007-2008, actualul trend ascendent al preturilor la alimente si petrol nu are radacini in zona speculei si nu se va termina intr-o prabusire puternica a preturilor, asa cum s-a intamplat acum doi ani.
Cererea tot mai mare din tarile emergente, unde populatia mananca mai mult si mai bine, alaturi de fenomenele meteorologice nefavorabile agriculturii care se manifesta tot mai des si de dobanzile scazute creeaza o "furtuna perfecta" care propulseaza preturile la marfuri, agricole si industriale, la noi maxime.
Cotatiile cresc, de multe ori cu procentaje de doua cifre, la toate sortimentele de marfuri, de la porumb si grau la bumbac, cauciuc si petrol.
"Situatia era foarte diferita in 2008 (...) Ceea ce se intampla acum este mult mai generalizat", spune Chris Delgado, specialist pe agricultura la Banca Mondiala.
Problema creeaza tensiuni in intreaga lume, nu numai in Orientul Mijlociu, noteaza AFP.
In Indonezia, guvernul a suspendat accizele pe importurile de alimente cheie dupa ce inflatia a ajuns in ianuarie la 7%. In Bolivia, zaharul este distribuit in ratii dupa o crestere de 64% a pretului.
Organizatia pentru Hrana si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite a anuntat joi ca preturile alimentelor... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 09:53
"In urmatorii ani trebuie sa ne asteptam la cresterea inflatiei. Cresterea preturilor poate fi observata in domeniul materiilor prime. Petrolul a ajuns la peste 90$/baril, pretul aurului a crescut", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. In opinia acestuia cererea puternica dinspre economiile emergente va genera cresteri de preturi la materiile prime si produsele alimentare. 400 mld euro au de refinantat Spania si Italia in primul semestru iar datoriile totale sunt de ordinul miilor de miliarde. Analistii spun ca datele anunta o noua criza in Europa.
Exista o tensiune financiara care s-ar putea sa sfarseasca intr-o criza dincolo de Europa.
Vom avea o presiune foarte mare pe finantele mondiale.
Este foarte probabil sa asistam la o crestere a ratelor cu care se imprumuta toate tarile.
Statul este un debitor de risc mai scazut, dar asta nu inseamna ca este de risc 0. Intre state exista diferente foarte mari.
Ratele cu care se imprumuta Grecia sau Irlanda sunt mult mai mari decat cele din SUA sau Germania.
Competitia pe atragerea resurselor va mari aceasta diferenta in 2011.
Ratele cu care se vor imprumuta statele considerate cu risc mai mare vor creste semnificativ.
Tarile emergente au devenit plasamente interesante pentru investitorii care considera ca ofera randamente bune la un risc mai scazut decat ar fi fost ele cotate.
Cred ca statele emergente vor putea sa se imprumute in conditii mai bune in 2011.
Va fi o competitie... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 23:28