Lukoil, al doilea producator de petrol din Rusia, a ajuns la un acord cu clientii sai privind compensatiile pentru pagubele provocate anul acesta de contaminarea petrolului cu clorura organica in conducta Druzhba, a anuntat luni directorul general Vagit Alekperov, transmite Reuters.
Va fi un acord in trei parti cu grupul energetic maghiar Mol si cu Transneft, care detine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, le-a spus jurnalistilor Alekperov, in timpul vizitei in Arabia Saudita.
Lukoil intentioneaza sa-si stabilizeze furnizarile de titei catre Mol la un nivel cuprins intre 300.000 si 500.000 tone pe luna.
In aprilie, Rusia a oprit exporturile de petrol prin conducta Druzhba dupa ce un producator rus a contaminat petrolul cu mari cantitati de clorura organica. Aceasta substanta este utilizata pentru a creste productia de petrol, dar trebuie separata de titei inainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.
O cantitate estimata la cinci milioane de tone de petrol contaminat (care in prezent este inlaturat prin utilizarea conductelor, spatiilor de depozitare, vagoanelor de cale ferata si navelor) ar fi intrat in conducta Druzhba, ceea ce obligat Rusia sa opreasca livrarile de petrol spre clientii din Belarus, Ucraina, Polonia, Germania si mai multe tari din Europa Centrala.
Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere. In... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 11:42
Rusia intentioneaza sa ia inapoi din Belarus o cantitate de aproximativ un milion de tone de petrol contaminat, curatand o sectiune din conducta de petrol Druzhba, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
In urma cu o luna, Rusia a oprit exporturile de petrol via conducta Druzhba dupa ce un producator rus a contaminat petrolul cu mari cantitati de clorura organica. Aceasta substanta este utilizata pentru a creste productia de petrol, dar trebuie separata de titei inainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.
O cantitate estimata la cinci milioane de tone de petrol contaminat (care in prezent este inlaturat prin utilizarea conductelor, spatiilor de depozitare, vagoanelor de cale ferata si navelor) ar fi intrat luna trecuta in conducta Druzhba, ceea ce obligat Rusia sa opreasca livrarile de petrol spre clientii din Belarus, Ucraina, Polonia, Germania si mai multe tari din Europa Centrala.
Sursele citate de Reuters au precizat ca planul conform caruia Rusia va lua inapoi din Belarus o cantitate de aproximativ un milion de tone de petrol contaminat a fost discutat joi la o reuniune care a avut loc la Varsovia si la care au participat reprezentantii mai multor companii din Rusia, Belarus si Europa. Petrolul contaminat ar urma sa fie inlaturat din sectiunea din Belarus a conductei Druzhba, prin inversarea directiei de transport a titeiului pe aceasta sectiune.
"Rusii sunt deschisi la ideea de... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 14:24
Ministerul polonez al Energiei a decis sa scoata titei din rezerva de stat pentru a putea asigura functionarea rafinariilor poloneze, dupa ce saptamana trecuta au fost suspendate importurile de petrol rusesc contaminat.
Saptamana trecuta, Polonia, Germania, Ucraina si Slovacia si alte state din regiune au anuntat ca au suspendat importurile de petrol rusesc prin conducta Druzhba (Prietenia) din cauza calitatii slabe a titeiului.
Problemele de calitate au aparut saptamana trecuta, cand un producator rusesc a contaminat petrolul cu mari cantitati de clorura organica. Aceasta substanta este utilizata pentru a creste productia de petrol, dar trebuie separata de titei inainte de livrarea petrolului, deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.
Un purtator de cuvant al Ministerului polonez al Energiei a precizat ca scoaterea de titei din rezerva de stat are drept scop asigurarea continuitatii activitatii de rafinare la un nivel normal.
In data de 26 aprilie, ministerul polonez la Energiei a scos 500.000 de tone din rezerva de stat, iar la data de 30 aprilie a decis sa scoata alte 300.000 de tone.
"Ambele decizii au fost comunicate Comisiei Europene si Agentiei Internationale a Energiei", a precizat purtatorul de cuvant, adaugand ca Ministerul polonez la Energiei continua sa monitorizeze situatia.
Purtatorul de cuvant a mai spus ca este la latitudinea celor doua companii poloneze de rafinare, PKN Orlen si Lotos, sa decida cand si ce cantitate de petrol... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 19:02
Germania si Polonia, doi importanti cumparatori de petrol rusesc, au decis sa suspende importurile de petrol rusesc via conducta Druzhba din cauza calitatii slabe a titeiului, transmite Reuters.
Aceasta decizie ar putea provoca probleme de aprovizionare rafinariilor grupului polonez PKN Orlen precum si rafinariilor din Germania apartinand companiilor Total, Shell, BP si Rosneft, pentru care o mare parte din importurile lor de petrol vin prin conducta Druzhba (Prietenia) construita de Uniunea Sovietica.
In plus, traderii avertizeaza ca suspendarea livrarilor ar putea declansa un val de solicitari de despagubiri din partea cumparatorilor occidentali impotriva furnizorilor rusi, care la randul lor vor incerca sa obtina despagubiri de la grupul Transneft, care detine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia.
Potrivit unui document consultat de Reuters, miercuri operatorul polonez de oleoducte PERN a informat grupul rus Transneft ca a decis sa isi suspende achizitiile de petrol rusesc. Autoritatile din Belarus a anuntat si ele ca tara vecina Polonia au incetat sa mai accepte petrol rusesc via conducta Druzhba incepand de miercuri de la ora 20:00 GMT, potrivit agentiei de presa Belta.
Aproximativ un milion de barili de titei pe zi (un procent din cererea mondiala de petrol) pot trece zilnic prin conducta Druzhba.
Daca petrolul nu mai trece prin Belarus si Polonia inseamna ca nu poate ajunge la clientii aflati mai departe in vest, in Germania. Traderii de... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2019, ora 11:28
Compania poloneza de rafinare PKN Orlen se asteapta sa primeasca in curand prima sa livrare de petrol din Nigeria, in conditiile in care Polonia vrea sa isi reduca dependenta de petrolul rusesc.
PKN Orlen, companie controlata de statul polonez, si rivalul mai mic Lotos proceseaza in principal titei rusesc livrat prin conductele construite in anii 1960, dar ambele firme si-au majorat achizitiile de titei din alte surse, informeaza Reuters.
"Nigeria este noua noastra sursa de aprovizionare pe care o analizam. In prezent, o livrare de 130.000 de tone de petrol din Nigeria este in drum spre Polonia. Asteptam sa ajunga in portul Gdansk la mijlocul lunii octombrie", a declarat saptamana trecuta directorul general de la PKN, Daniel Obajtek intr-un interviu acordat Reuters. "Daca testele vor confirma randamentele si marjele presupuse, noi livrari de petrol din Nigeria ar putea fi o optiune", a adaugat Obajtek.
In anul 2016, PKN Orlen a semnat un acord pe termen lung privind livrarea de petrol cu gigantul Aramco din Arabia Saudita, iar intre timp atat PKN cat si Lotos au inceput sa achizitioneze petrol atat din Iran cat si din SUA. In consecinta, livrarile de petrol din Rusia au reprezentat aproximativ 70% din totalul achizitiilor de petrol ale PKN, fata de aproximativ 90% in anul 2015.
PKN Orlen intentioneaza sa preia rivalul mai mic Lotos in ideea de a-si imbunatati pozitia de negociere pentru achizitiile de petrol si a putea majora investitiile in noi capacitati.... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:38
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului sa accelereze publicarea HG privind restituirea supraaccizei, in conditiile in care cresterea barilului de petrol pune presiune pe transportatorii rutieri, se arata intr-un comunicat al UNTRR, remis miercuri AGERPRES.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania solicita Guvernului sa accelereze publicarea Hotararii de Guvern (HG) privind conditiile, procedura si termenele de restituire a supraaccizei, dupa ce pretul petrolului a urcat la peste 75 dolari/baril, iar estimarile arata ca in acest an va atinge pragul de 100 dolari/baril", se arata in comunicat.
Potrivit unei analize UNTRR, in prezent, Romania inregistreaza cel mai mare cost din regiune pentru o firma de transport (pret motorina fara TVA si cu acciza recuperabila) pentru un litru de motorina, de 1,07 euro/litru. Comparativ, in Bulgaria costul este de 0,94 euro/litru, Ungaria - 0,99 euro/ litru, Slovenia - 0,96 euro/litru, Polonia - 0,96 euro/ litru, Cehia - 1,04 euro/litru sau Austria - 1,05 euro/litru.
Conform UNTRR, sase tari din UE restituie supraacciza la motorina transportatorilor rutieri: Ungaria - 0,0225 euro/ litru (Ungaria restituie acciza 0,02 -0,035 - 0,055 euro litru, iar acciza este de 354 euro/ 1.000 litri cand pretul petrolului este peste 50 dolari/baril si 390 euro/1.000 litri cand pretul petrolului este 50 dolari/ baril sau sub), Belgia - 0,2133 euro/litru (acciza este de 565,85... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 11:43
Jumatate dintre tintele malware-ului de criptare ExPetr sunt organizatii industriale, iar un sfert din total sunt companii din sectorul de petrol si gaze, potrivit unui comunicat al laboratorului rus Kaspersky.
Lista include companii din domeniul electricitatii, transportului, al logisticii si din industria de petrol si gaze.
"In acest moment este greu de spus daca ExPetr vizeaza in special o industrie anume sau daca a lovit intamplator atatea companii industriale. Totusi, acest malware ar putea opri cu usurinta functionarea unei unitati de productie pentru mai mult timp.
De aceea, acest atac este un exemplu atat de graitor ca organizatiile industriale ar trebui sa isi ia masuri de protectie eficiente impotriva amenintarilor cibernetice", a declarat Kirill Kruglov, security expert la Kaspersky Lab, citat in comunicat.
Raspandirea ExPetr a inceput pe 27 iunie. Acest malware a atacat cel putin 2000 de tinte - majoritatea fiind organizatii din Ucraina si Rusia. Au fost inregistrate atacuri si in Polonia, Italia, Germania, Marea Britanie, China, Franta, Romania si alte tari.
ExPetr este un malware de criptare. Atunci cand infecteaza computerul unei victime, cripteaza hard drive-ul si face computerul inoperabil, afisand un mesaj in care solicita o rascumparare.
Dupa cum au descoperit recent cercetatorii Kaspersky Lab, ExPetr este construit in asa fel incat decriptarea este imposibila, chiar daca se plateste rascumpararea.
Pentru companiile industriale si... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 22:57
Prognoza urmatorului deceniu emisa de Stratfor zugraveste un peisaj geopolitic si economic profund modificat fata de cel din ziua de azi. Raportul publicat de agentia de "global intelligence" arata ca marile puteri de pana acum se vor retrage intr-un con de umbra.
Razboaiele, schimbarile politice si declinul economic vor reconfigua hartile de putere pe intreg globul, iar Romania va profita de ocazie si isi va recupera teritoriile pierdute de-a lungul timpului in fata rusilor, conform raportului.
Rusia nu va supravietui
Rusia, asa cum o cunoastem acum, va inceta sa mai existe pana in 2025. Incercarile Moscovei de a-si asigura securitatea economica vor determina cresterea agresivitatii Rusiei in regiune.
In cele din urma, pretentiile teritoriale asupra unor zone tampon, incercarea de a atrage de partea sa, chiar si cu forta, state din fosta Uniune Sovietica vor starni temeri in randul vecinilor sai.
In final, costurile masive cu inarmarea, declinul pretului petrolului si presiunea interna vor dezmembra actuala Federatie Rusa, dand nastere unor regiuni semi-autonome.
"Ne asteptam ca autoritatea Moscovei sa slabeasca substantial, ducand spre fragmentarea formala si informala a Rusiei. Este improbabil ca Federatia Rusa sa supravietuiasca in aceasta forma", arata raportul Stratfor.
De pe urma acestei destramari a Rusiei vor beneficia statele din Europa de Est: Romania, Polonia si Ungaria, care vor reusi sa recupereze diverse teritorii confiscate de Moscova... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 17:00
Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5