Preturile petrolului au crescut joi cu circa 2%, in urma indiciilor ca producatorii din cadrul OPEC+ ar putea creste productia mai lent decat era asteptat pentru lunile urmatoare, in timp ce cererea mai mare la nivel global va continua.
Cotatia petrolului Brent a avansat cu 1,7%, la 75,85 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului West Texas Intermediate a urcat cu 2,3%, la 75,12 dolari pe baril.
In timpul tranzactiilor, ambii indicatori au atins cele mai ridicate niveluri de dupa octombrie 2018.
La reuniunea OPEC+, participantii au inclinat spre cresterea productiei de petrol cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi, intre lunile august si decembrie, a declarat o sursa apropiate discutiilor.
Majorirarile lunare ale livrarilor statelor din OPEC+, intre care si Rusia, vor fi de sub 500.000 de barili pe zi.
"Cred cu convingere ca, pe termen scurt, OPEC+, in frunte cu Arabia Saudita vor dori sa preseze tarile consumatoare si sa impuna un pret mai mare pentru a recupera pagubele de anul trecut", a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York. ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului a crescut cu 2% pentru a recupera pagubele produse de pandemie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Iulie 2021, ora 09:55
Preturile petrolului au urcat luni si au atins cele mai ridicate niveluri din mai mult de doi ani, sustinute de redresarea economica si de perspectiva de crestere a cererii, in contextul intensificarii campaniilor de vaccinare in lume, transmite Reuters.
Cotatia petrolului Brent a crescut luni pana la 73,64 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din aprilie 2019.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, a avansat pana la 71,78 dolari pe baril, un maxim dupa octombrie 2018.
"Cei doi indici majori ai petrolului sunt tranzactionati aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani si jumatate, pe fondul unui mix al optimismului referitor la cerere si limitele aplicate productiei de catre OPEC+", a declarat Stephen Brennock, analist la firma de brokeraj PVM.
Traficul rutier isi revine la nivelurile anterioare pandemiei in America de Nord si majoritatea Europei, iar numarul curselor aeriene este in crestere, odata cu relaxarea restrictiilor impuse in timpul pandemiei, determinand cresteri ale cotatiilor petrolului in ultimele trei saptamani.
Optimismul investitorilor a fost alimentat si de summitul G7, unde cele mai bogate tari ale lumii au incercat sa dea o imagine de cooperare pe temele majore, cum ar fi redresarea din pandemie si donarea a 1 miliard de doze de vaccinuri pentru tarile sarace. ...citeste mai departe despre "Preturile petrolului au atins luni cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani" pe... mai mult
Marti, 15 Iunie 2021, ora 07:21
Ingrijorarile provocate de noile masuri de combatere a pandemiei de COVID-19 si ritmul lent al vaccinarilor din Europa au dus la scaderi ale preturilor petrolului. Analizele arata ca acestea au scazut marti cu peste 6%.
Cotatia petrolului Brent a coborat cu 5,7%, la 60,94 dolari pe baril, iar in timpul tranzactiilor a atins un minim de 60,50 dolari pe baril, transmite Reuter.
Pretul petrolului West Texas Intermediate a scazut cu 5,8%, la 57,94 dolari pe baril, dupa un minim de 57,32 dolari pe baril.
Economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare scadere din 1975. Redresarea e asteptata in acest an
Ambii indici au fost tranzactionati aproape de cel mai redus nivel atins dupa 9 februarie.
"Drumul catre redresarea cererii de petrol pare sa fie plin de obstacole, in timp ce lumea continua sa se lupte cu pandemia de Covid-19", a declarat Bjornar Tonhaugen, director pentru piete ale petrolului la firma Rystad Energy.
Extinderea restrictiilor din Europa sunt determinate de riscul producerii unui al treilea val al pandemiei de Covid-19 provocat de o noua varianta a coronavirusului.
Germania, cel mai mare consumator de petrol din Europa, a anuntat ca extinde restrictiile pana pe 18 aprilie.
Aproape o treime din Franta a intrat in carantina sambata, dupa cresterea numarului de cazuri de Covid-19 in Paris si parti din nordul Frantei.
Aprecierea dolarului are la randul ei un efect negativ asupra preturilor petrolului.
In data de 6 martie, preturile... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 09:21
Preturile petrolului au crescut cu aproape 3% joi, Brent crescand la peste 50 de dolari pe baril pentru prima data de la inceputul lunii martie, alimentat de speranta unei recuperari mai rapide a cererii, pe masura ce tarile incep sacampaniile de vaccinare, relateaza Reuters.
Optimismul a compensat o crestere semnificativa in SUA a stocurilor, in contextul in care Marea Britanie a inceput vaccinarile in aceasta saptamana, iar Statele Unite ar putea incepe vaccinarile imediat dupa weekend. Canada a aprobat miercuri primul vaccin si a declarat ca primele vaccinari vor fi facute incepand cu saptamana viitoare.
Petrolul Brent a crescut cu 1,39 dolari, sau 2,8%, la 50,25 dolari pe baril, marcand a treia zi de crestere. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,26 dolari, sau 2,8%, la 46,78 dolari pe baril.
Ambele referinte au atins cele mai ridicate niveluri din martie, contractele inregistrand maxime pe sesiune de 51,06 dolari pe baril, respectiv 47,74 dolari pe baril.
Petrolul si-a revenit din minimele istorice atinse in aprilie, cand pandemia a scazut cererea, ajutat de un acord record de reducere a ofertei la care a ajuns OPEC.
CITESTE SI:
Boris Johnson: Exista o "mare posibilitate" ca un acord comercial cu UE sa nu aiba loc ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului creste la peste 50 de dolari barilul. Cea mai mare valoare din luna martie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:47
Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza cresterii numarului cazurilor de coronavirus la nivel mondial si a intarzierii rezultatelor alegerilor prezidentiale din Statele Unite, care tin piata in suspans, ransmite Reuters.
Franta a raportat un numar record de cazuri de coronavirus, amplificand ingrijorarile ca restrictiile suplimentare adoptate de guverne in Europa ar putea afecta cererea.
In Statele Unite, democratul Joe Biden a trecut in fata presedintelui Donald Trump in Georgia si Pennsylvania, apropiindu-se de castigarea Casei Albe, dar cateva state continua sa numere voturi.
Pretul petrolului Brent a scazut cu 3,6%, la 39,47 dolari pe baril. Cotatia petrolului american WTI a coborat cu 4,1%, la 37,21 dolari pe baril. ...citeste mai departe despre "Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza pandemiei de coronavirus si a alegerilor din SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 07:30
Preturile petrolului au scazut luni cu peste 3%, continuand evolutia negativa de saptamana trecuta, pe fondul cresterii numarului de infectii Covid-19, in timp ce redresarea productiei de titei in Libia a amplificat ingrijorarile legate de oferta in exces, transmite Reuters.
Statele Unite au raportat cel mai mare numar de infectii cu nou coronavirus pe parcursul a doua zile, pana sambata, in timp ce in Franta numarul cazurilor noi a atins duminica un nivel record de peste 50.000 de cazuri, iar luni au fost inregistrate cele mai multe internari noi pentru Covid-19 dupa data de 2 aprilie. Italia si Spania au impus noi restrictii pentru a tine virusul sub control.
"Este o zi de luni intunecata pe piata petrolului", a declarat Bjornar Tonhaugen, director pentru pietele petrolului la firma Rystad Energy.
"Am avertizat de mult timp ca ar putea fi impuse restrictii dure pentru un al doilea val de coronavirus si se intampla cu adevarat", a adaugat acesta.
Pretul petrolului Brent a inchis in declin cu 3,1%, la 40,46 dolari pe baril.
Cotatia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a coborat cu 3,2%, la 38,56 dolari pe baril. Ambele contracte au scazut saptamana trecuta cu aproape 2,5%.
In Libia, compania National Oil Corp (NOC) a anuntat luni ca a ridicat situatia de forta majora la ultimele unitati de productie inchise de o blocada de opt luni a fortelor din estul tarii asupra exporturilor de petrol. ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 07:41
Pretul titeiului a scazut joi, dupa avansul inregistrat in ziua anterioara, deoarece cresterea numarului de infectii cu noul coronavirus pe plan mondial a sporit temerile privind cresterea economiei si redresarea cererii de petrol, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol "light sweet crude" a scazut joi cu 0,24 dolari, la 40,80 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,28 dolari, pana la 43,04 dolari.
Statele europene impun noi restrictii pentru a tine sub control extinderea pandemiei de coronavirus, iar India, al treilea mare consumator de petrol, este in grafic sa depaseasca SUA la cel mai mare numar de infectii cu Covid-19 pe plan mondial.
"Traderii sunt extrem de ingrijorati de amploarea restrictiilor impuse pentru a tine sub control extinderea pandemiei", a explicat Stephen Innes, de la Axi.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna noiembrie a crescut miercuri cu 0,84 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 41,04 dolari.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna decembrie a urcat miercuri cu 0,87 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 43,32 dolari.
Si Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inrautatit estimarile privind cererea de titei in 2021, din cauza extinderii pandemiei, sporind astfel dificultatile cu care se confrunta grupul... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 11:54
Pretul petrolului a scazut din nou miercuri, dupa declinul semnificativ din precedenta sesiune, deoarece sporirea cazurilor de Covid-19 in SUA, India, Marea Britanie si Spania submineaza sperantele unei redresari solide a cererii de titei pe plan global si a cresterii activitatii economice, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol 'light sweet crude' a scazut miercuri cu 0,28 dolari, la 36,48 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,25 dolari, pana la 39,53 dolari. Ambii indici importanti se tranzactioneaza la aproximativ cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare in luna octombrie a scazut marti cu 3,01 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 36,76 dolari.
Pandemia de coronavirus (Covid-19) ameninta sperantele unei redresari economice globale, reducand cererea pentru combustibili, desi declinul pretului ar putea majora profiturile rafinariilor, se arata intr-o analiza realizata de Eurasia.
Reducerea record a productiei de catre Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si alti producatori din afara cartelului, regrupati in alianta OPEC+, a ajutat la sprijinirea pretului, dar datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de titei.
Firma de consultanta Rystad Energy a prognozat ca barilul de petrol Brent se va stabiliza in jurul... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:10
Preturile petrolului sunt in scadere cu peste 3%, luni, continuand evolutia negativa de saptamana trecuta, din cauza noilor cazuri de infectii cu coronavirus in China si Statele Unite, care maresc probabilitatea ca noile focare de imbolnaviri sa incetineasca redresarea cererii de carburanti, transmite Reuters.
La ora transmiterii stirii, contractele futures pentru petrolul Brent care expira pe 30 iunie erau in declin cu 3,25%, la 37,47 dolari pe baril, in timp ce contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) cre expira pe 22 iunie erau tranzactionate in scadere cu 4,77%, la 34,53 dolari pe baril.
Aparitia unor noi cazuri de infectari cu noul coronavirus in Beijing au marit ingrijorarea privind reaparitia bolii. Pandemia de coronavirus a inceput la sfarsitul anului trecut, in orasul chinez Wuhan.
Preturile petrolului au scazut cu aproximativ 8% saptamana trecuta, inregistrand primele scaderi saptamanale dupa luna aprilie, in timp ce numarul cazurilor de imbolnaviri de Covid-19 au inceput sa creasca in Statele Unite. In timpul weekendului, numai sambata au fost raportate peste 25.000 de noi cazuri in SUA, mai multe state anuntand noi infectii si spitalizari.
"Refacerea cererii de petrol va fi un proces de lunga durata si un nou val de cazuri va spori cu siguranta ingrijorarile ca redresarea cererii va dura mai mult decat s-a crezut initial", au afirmat analisti ai ING.
In China, cel mai mare importator de petrol din lume, productia... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 09:05