OPEC, Rusia si alte state aliate au convenit sambata sa extinda reducerile record ale productiei de petrol pana la sfarsitul lunii iulie, prelungind un acord care a contribuit la dublarea preturilor titeiului in ultimele doua luni, prin retragerea de pe piata a aproape 10% din livrarile globale de petrol.
Rusia va reduce productia la 510-520 milioane de tone in 2020, de la circa 561 de milioane de tone in 2019, a declarat sambata ministrul Energiei, Anexandr Novak, citat de Reuters.
Novak a spus, la scurt timp dupa anuntarea acordului, ca Statele Unite au redus productia cu 1,9 milioane de barili pe zi.
Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a mai cerut unor tari producatoare, precum Nigeria si Irak, care si-au depasit cotele in mai si iunie, sa compenseze acest lucru cu reduceri suplimentare din iulie pana in septembrie.
OPEC+ a convenit initial, in aprilie, ca va reduce livrarile cu 9,7 milioane de barili pe zi, in perioada mai-iunie, pentru a sustine preturile care se prabusisera din cauza crizei coronavirusului. Reducerile urmau sa scada la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie pana in decembrie.
"Cererea revine pe masura ce economiile mari consumatoare de petrol ridica restrictiile legate de pandemie. Dar nu am depasit inca dificultatile, iar problemele vor continua", a declarat ministrul saudit al Energiei, printul Abdulaziz bin Salman, intr-o video conferinta cu ministrii OPEC+.
Pretul petrolului Brent urcat vineri la peste 42 de dolari pe baril,... mai mult
Duminica, 07 Iunie 2020, ora 12:43
Compania poloneza de rafinare PKN Orlen se asteapta sa primeasca in curand prima sa livrare de petrol din Nigeria, in conditiile in care Polonia vrea sa isi reduca dependenta de petrolul rusesc.
PKN Orlen, companie controlata de statul polonez, si rivalul mai mic Lotos proceseaza in principal titei rusesc livrat prin conductele construite in anii 1960, dar ambele firme si-au majorat achizitiile de titei din alte surse, informeaza Reuters.
"Nigeria este noua noastra sursa de aprovizionare pe care o analizam. In prezent, o livrare de 130.000 de tone de petrol din Nigeria este in drum spre Polonia. Asteptam sa ajunga in portul Gdansk la mijlocul lunii octombrie", a declarat saptamana trecuta directorul general de la PKN, Daniel Obajtek intr-un interviu acordat Reuters. "Daca testele vor confirma randamentele si marjele presupuse, noi livrari de petrol din Nigeria ar putea fi o optiune", a adaugat Obajtek.
In anul 2016, PKN Orlen a semnat un acord pe termen lung privind livrarea de petrol cu gigantul Aramco din Arabia Saudita, iar intre timp atat PKN cat si Lotos au inceput sa achizitioneze petrol atat din Iran cat si din SUA. In consecinta, livrarile de petrol din Rusia au reprezentat aproximativ 70% din totalul achizitiilor de petrol ale PKN, fata de aproximativ 90% in anul 2015.
PKN Orlen intentioneaza sa preia rivalul mai mic Lotos in ideea de a-si imbunatati pozitia de negociere pentru achizitiile de petrol si a putea majora investitiile in noi capacitati.... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:38
Carburantii se scumpesc iar in perioada urmatoare, din cauza cresterii pretului petrolului care a ajuns azi la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014.
Barilul de petrol a ajuns joi la 80 de dolari, informeaza Bloomberg.
Mai mult, expertul in energie Dan Yergin avertizeaza ca pretul barilului de petrol va ajunge in iulie la 85 de dolari, scrie CNBC.
Potrivit acestuia, cauzele sunt scaderea productiei din Venezuela si retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.
Departamentul de Administrare a Informatiilor din Energie din SUA (EIA) a anuntat ca productia in Venezuela a scazut de la 2,3 milioane de barili pe zi in ianuarie 2016, la 1,6 milioane de barili pe zi in ianuarie 2018.
Si Goldman Sachs a preconizat saptamana trecuta ca pretul titeiului ar putea depasi in vara prognoza de 82,50 dolari, in timp ce Bank of America Merrill Lynch a avertizat ca petrolul ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril pana anul viitor.
Asadar, este de asteptat ca romanii sa scoata mai multi bani din buzunar pentru carburanti, in perioada urmatoare. Mai mult, odata cu cresterea pretului la carburanti, este posibil sa urmeze scumpiri in lant si la alte produse.
Ne aflam pe locul 13 in topul suferintei la pompa
Recent, Bloomberg scria ca Romania inca se afla destul de sus in topul suferintei la pompa, clasamentul care raporteaza venitul mediu zilnic la pretul benzinei.
Astfel, in primul trimestru al anului 2018, ne aflam pe locul 13 in topul suferintei la... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 16:36
Problemele economice generate de petrolul ieftin in tarile producatoare incep sa ingrijoreze profund conducerea Fondului Monetar International. Sefa FMI, Christine Lagarde, spune ca nu isi mai gaseste somnul din aceasta cauza.
Mai multe tari sunt in pericol de faliment ca urmare a dependentei lor de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, iar expertii Fondului nu vad nicio sansa ca pretul barilului sa revina curand la o valoare ridicata, anunta CNN Money.
Criza profunda
Petrolul ieftin a dat alarma in majoritatea statelor care au o traditie in industria petroliera.
Arabia Saudita a recurs la adoptarea unei politici de austeritate pentru a diminua efectul pe care pretul petrolului il are asupra bugetului, iar alte state producatoare din zona Golfului Persic se confrunta cu aceeasi amenintare.
In acelasi timp, Rusia se pregateste de al doilea an de recesiune provocata de prabusirea neasteptata a pretului petrolului, iar alte tari, cu un nivel redus al veniturilor, sunt pe punctul de a se prabusi economic.
Acestea din urma sunt si cele mai alarmante cazuri pe care institutiile financiare internationale trebuie sa le gestioneze.
"Ma gandesc mult la Nigeria, de exemplu, unde 90% din exporturi si 60% din venituri sunt generate de productia de petrol. Este o tara care se confrunta cu probleme reale", a comentat Christine Lagarde.
Deja autoritatile de la Abuja au intocmit un plan prin care vor sa solicite imprumuturi in valoare totala de 9 miliarde de... mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:20
Teheranul are planuri mari pentru revenirea petrolului iranian pe piata dupa retragerea sanctiunilor economice. In sud-vestul Iranului pregatirile sunt in toi, chiar daca eforturile de a reporni sondele din zona au fost titanice.
Anii in care Iranul a fost izolat economic si-au pus amprenta asupra echipamentelor de extractie folosite de petrolistii locali, dar liderii de la Teheran mizeaza pe bogatia subsolului din regiunea Azadeganului de Sud, relateaza portalul CNN Money.
Munca de Sisif
Zacamintele de petrol din Azadeganul de Sud sunt estimate la 60 de miliarde de barili, ceea ce reprezinta o rezerva mai mare decat cea detinuta de cel mai mare producator de petrol din Africa, Nigeria.
Avantajul petrolistilor iranieni se opreste insa aici, fiindca atunci cand vine vorba de echipamentul folosit, cel aflat in campurile de extractie din Iran este invechit, ruginit si deteriorat. Pentru a-l repune in functiune, inginerii iranieni au improvizat cat de mult au putut.
La unele puturi gasesti echipament american, achizitionat inainte de impunerea sanctiunilor, in 2007, montat pe schele fabricate in China, dar cele mai multe sonde sunt realizate din echipamentul vechi de un deceniu sau doua.
Cu toate acestea, Mahmood Marashi, manger de proiect in cadrul Companiei Nationale de Petrol a Iranului are planuri mari pentru ziua in care petrolul iranian va reintra pe piata.
"Speram sa ne miscam mai repede dupa ridicarea sanctiunilor. Sigur, calitatea este si ea... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:34
Guvernatorul bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu se arata speriata de perspectiva unei piete a petrolului prabusita pentru mult timp de acum incolo, cat de coruptia institutionalizata din Rusia si lipsa de reforme.
"Ma ingrijoreaza ritmul scazut de implementare a reformelor in economie care ar putea stimula investitiile private", a declarat Nabiullina intr-un interviu Bloomberg, afirmatiile ei punand si mai multa presiune pe umerii lui Vladimir Putin.
Coruptie si nesiguranta
"Intreg setul de masuri menit sa faca Rusia mai atractiva pentru investitiile private este foarte important. Este ingrijoratoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbari", apreciaza guvernatorul Bancii Rusiei.
Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicata la fileu pentru presedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitari din partea guvernului Medvedev de a adopta noi masuri menite sa scoata tara din recesiune.
Oficialii Bancii Rusiei au reusit sa reduca impactul prabusirii pietei petrolului din 2014 recurgand la o depreciere a rublei controlata in ultima instanta printr-un joc abil al dobanzii de referinta, dar intreg sistemul economic din tara ramne in continuare afectat de coruptie si ineficienta.
Raportul Transparency International din 2014 privind nivelul coruptiei plaseaza Rusia pe locul 136 din 174 de tari, alaturi de Nigeria si Kirghizstan, mult mai jos de locul 82 ocupat in 2000, anul de inceput al regimului Putin la Moscova.... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 11:19
2Prabusirea pietei ridica riscuri majore de securitate in tarile a caror economie depinde intr-o proportie mare de exportul petrolului.
In urma cu un an pretul barilului era de peste 100 de dolari. Saptamana aceasta a coborat la 42 de dolari, iar perspectiva se arata intunecata in viitor.
In Irak, Rusia, Nigeria, Venezuela sau Ecuador, petrolul ieftin a adus cu el recesiunea si un risc crescut de revolte populare si instabilitate politica, constata analistii consultati de New York Times.
Focare de conflict
In Irak, pe langa conflictul deschis cu gruparea terorista ISIS, luna aceasta, autoritatile de la Bagdad s-au confruntat cu proteste violente ale populatiei nemultumite de lipsa energiei electrice.
Prtestatarii au cerut si explicatii privind traseul pe care l-au luat banii obtinuti din vanzarea petrolului.
Rusia este un al butoi cu pulbere care mocneste din cauza deprecierii rublei in urma prabusirii pietei petrolului.
Nigeria si Venezuela, tari care depind aproape in intregime de exportul de petrol, trec printr-o perioada marcata de o crestere a instabilitatii economice.
In Ecuador, populatia a protestat saptamanal in ultimele luni pe masura ce veniturile realizate din exportul de petrol au scazut la jumatate, punandu-si amprenta asupra nivelului de trai din tara.
Chiar si mirajul creat de bogatia Arabiei Saudite este pe cale sa se destrame, guvernul fiind nevoit sa "arda" din rezerva valutara a regatului cate 10 miliarde de dolari lunar pentru... mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 13:35
Daca tranzactiile futures de pe piata petrolului reflecta adevarul, regatul saudit va da de necaz in aproximativ doi ani, iar finalul deceniului il va surprinde intr-o criza existentiala.
Pretul practicat acum pentru petrolul american livrat in decembrie 2020 este de 62,05 dolari/baril, fapt care implica o schimbare radicala in peisajul economic al statelor din Orientul Mijlociu, relateaza The Telegraph.
OPEC, in faza de dizolvare
Alaturi de celelalte state membre OPEC, Arabia Saudita a decis, in noiembrie 2014, sa nu sustina reglarea pretului petrolului, crescand productia in scopul de a elimina rivalii de pe piata.
Numai din puturile din Arabia Saudita se extrag acum 10,6 milioane de barili zilnic.
Daca intentia printilor sauditi ai petrolului a fost de a sufoca companiile americane specializate in exploatare zacamintelor de sist, calculele lor s-au dovedit cum nu se poate mai gresite.
"Se pare ca producatorii non-OPEC nu au reactionat conform asteptarilor la impactul pretului mic din piata, cel putin pe termen scurt.
Principalul efect a fost ca nu au mai investit in deschiderea unor noi puturi, dar cantitatea extrasa din cele exploatate nu a scazut. Aceasta necesita mai multa rabdare", se arata in ultimul raport de stabilitate al bancii centrale din Arabia Saudita.
Un expert in energia din Riad s-a arata ceva mai transant: "O politica de acest gen nu a mers inainte si nu o sa functioneze niciodata".
Proiecte amanate
Prabusirea pietei... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 15:30
Pentru multi investitori revenirea constanta a preturilor la petrol si minereuri a reprezentat un motiv de bucurie. Marii bancheri avertizeaza insa clientii ca fenomenul risca sa se dovedeasca doar un balon de sapun, neavand niciun element de sustinere in economia reala.
O noua prabusire a preturilor poate avea loc in vara acestui an, iar Barclays, Morgan Stanley si Deutsche Bank au emis rapoarte in care sfatuiesc investitorii sa tranzactioneze prudent pe energie si minereuri, pentru a evita sa pice prada speculatiilor de pe piata produselor derivate, arata ziarul The Telegraph.
Pret nejustificat
Fata de luna ianuarie, pretul petrolului a crescut cu aproximativ 40%, desi peisajul economic din China, Statele Unite si la nivel global este caracterizat de anemia productiei.
"Atentie, cresterea nu va tine mult! Riscul unei prabusiri a pretului in piata materiilor prime este din ce in ce mai mare", avertizeaza analistii Barclays.
Tot ei subliniaza diferentele existente intre pretul materiilor prime tranzactionate la zi si cel inregistrat in tranzactiile din piata futures, unde totul pare zugravit in culori optimiste.
Datele prelucrate de analistii Barclays arata ca rezervele de petrol constituite in Angola si Nigeria depasesc 80 milioane de barili, iar alte cantitati importante sunt stocate in Marea Nordului si Mediterana.
Practic, stocurile globale de petrol cresc cu aproximativ un million de barili pe zi.
In raportul Morgan Stanley se arata ca... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 15:18