Producatorul national de gaze, Romgaz, se afla in discutii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alaturi de care analizeaza participarea la runda a XI-a de licitatii pentru concesionarea de noi perimetre in Marea Neagra, a declarat, luni, Adrian Volintiru, directorul general al producatorului de gaze, intr-o intalnire cu presa.
El a fost intrebat de jurnalisti daca Romgaz va participa la Runda a XI-a de licitatii, initiata recent de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
"Pe onshore e clar ca vom participa, dar pe offshore e mai greu de luat o decizie, pentru ca nu avem know-how. Trebuie sa fim atenti, ca sa stim exact daca merita sa mergem si cu cine mergem. Cand vom lua o decizie, vom incerca sa identificam si capabilitati. Daca vom participa pe offshore, va fi impreuna cu cineva", a sustinut Volintiru.
El a subliniat ca discutiile au inceput deja. Volintiru a refuzat sa spuna numele companiilor cu care negociaza, precizand doar ca este vorba de giganti la nivel international.
"Exista niste acorduri intre noi si nu pot da detalii", a argumentat oficialul Romgaz.
Autoritatea Nationala de Resurse Minerale a anuntat, la finalul lunii iulie, ca ofera prin apel public concesionarea operatiunilor de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera a 28 de perimetre, in cadrul Rundei a XI-a de licitatii, potrivit unui ordin al presedintelui ANRM, publicat in Monitorul Oficial.
ANRM a publicat si lista acestor perimetre. Este vorba... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:22
Platforma petroliera Gloria, care extrage gaze din Marea Neagra din 1976, isi va incheia activitatea la 1 mai, urmand sa fie dezafectata si taiata la fier vechi, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Forumul Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.
"In anii 70 au inceput primele explorari (petroliere - n.r.) in Marea Neagra. Prin anii 80 a inceput exploatarea in perimetrul Istria, la renumita platforma Gloria. Aici as vrea sa va dau un breaking news: pe 1 mai se incheie complet exploatarea gazelor care se face prin platforma Gloria, aceasta urmand sa fie dezactivata, mutata la loc uscat si taiata la fier vechi. Platforma Gloria ne va parasi in acest an", a spus Gal.
Platforma de foraj marin Gloria este o platforma de tip autoridicatoare cu patru picioare cu zabrele din material tubular.
Gloria este cel mai vechi utilaj de acest tip din Romania si a inceput activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanta de 72 mile marine in largul Marii Negre, la o adancime maxima a apei de 90 de metri, in perimetrul Istria.
In prezent, Gloria este in proprietatea OMV Petrom, care extrage 10% din productia de gaze naturale a Romaniei din Marea Neagra. mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:24
Ultima varianta a Legii offshore, votata de Camera Deputatilor pe 24 octombrie, afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si impune companiilor anumite conditii privind modul in care acestea isi vor vinde productia, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
Petrolistii au aratat ca, in ultimii doi ani, ARCOMN a participat la consultarile cu institutii ale statului roman, adica toate ministerele relevante, agentiile si autoritatile nationale competente, precum si de comisiile parlamentare implicate in elaborarea cadrului de reglementare offshore. se arata in documentul remis marti AGERPRES.
Contributia ARCOMN s-a limitat la evidentierea aspectelor-cheie si a riscurilor specifice industriei, precum si a practicilor la nivel international, in acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat si evaluarea impactului legislatiei propuse asupra industriei si asupra potentialelor noi investitii offshore, in zona romaneasca a Marii Negre.
"Importanta unui cadru fiscal stabil si competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar precum si respectarea dreptului de a comercializa liber productia proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, in aceasta perioada. Votul din Camera Deputatilor, din 24 octombrie 2018, marcheaza incheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o noua varianta a legii, care afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 16:37
Marea Neagra ar putea deveni o noua Mare a Nordului in ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze, insa, pentru exploatarea lor, cadrul fiscal trebuie sa fie echilibrat, astfel incat sa castige si statul, si societatea, si companiile, se arata intr-un studiu realizat de expertii Radu Dudau si Vasile Iuga, la solicitarea Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG).
Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de securitate energetica, economice si sociale.
"Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic. De deciziile politice luate in urmatoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanta fundamentala pentru Romania", spune studiul.
In ultima vreme, costurile proiectelor offshore de mare adancime au crescut. Forarea unei sonde de explorare offshore costa, in medie, 100-180 milioane de dolari, fata de 5-10 milioane de dolari onshore, dar poate ajunge si la 250 milioane de dolari.
"Aceasta pentru ca sunt necesare utilaje, platforme, echipamente si nave foarte scumpe, care trebuie sa opereze in conditii de siguranta la 2.000 de metri sub nivelul marii, la presiuni de 200 de atmosfere, in medii anoxice, in zone bantuite de furtuni violente sau cu temperaturi scazute", arata autorii studiului.
Investitiile in sector se caracterizeaza prin durata lunga (30-40... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:32
Romania nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federatia Rusa, dupa ce va incepe extractia din Marea Neagra, iar tara noastra ar putea urca pe primul loc in topul tarilor europene cu cea mai mica dependenta de importurile de energie, a declarat, luni, Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, in cadrul unei conferinte de presa.
Compania de consultanta a lansat studiul "Contributia proiectelor de explorare si productie a hidrocarburilor din Marea Neagra la dezvoltarea economiei romanesti", realizat la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
"Din ultimele date raportate de Eurostat, Romania este in acest moment pe locul trei in topul tarilor cu cea mai mica dependenta de importuri, iar, odata cu productia de gaze din Marea Neagra, avem toate sansele sa imbunatatim aceasta performanta. Aceasta inseamna ca putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred ca Romania este intr-o situatie privilegiata, avand sursa", a aratat Nicolescu.
El a explicat ca din perimetrele offshore s-ar putea extrage in total 170 de miliarde de metri cubi, adica 5 miliarde de metri cubi anual, in medie, din care 65% ar putea fi consumat in tara.
"Aceasta productie, in primul rand, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar insemna ca nu vom mai avea nevoie de gaze de la rusi", a continuat Nicolescu.
Acesta a aratat ca productia din Marea Neagra va suplini declinul... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:05
Investitiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagra vor genera venituri la bugetul de stat in valoare de 26 de miliarde de dolari (21,74 miliarde euro) si un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul Romaniei, pana in anul 2040, se arata intr-un studiu realizat de Deloitte, la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
Cea mai mare suma, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentata de impozitul pe profitul companiilor.
Din TVA si accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contributiile la asigurarile sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevente - 5,5 miliarde de dolari.
Tot in aceeasi perioada, aceste investitii vor sustine anual, in medie, peste 30.000 de locuri de munca.
Analistii estimeaza ca productia de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportata.
"Exista premise ca 65% din acest gaz sa fie consumat in Romania", a declarat Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, luni, in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia lansarii raportului.
Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari in proiectele din Marea Neagra, in perioada 2018 - 2040, conform raportului.
"Din aceste investitii, 54% vor genera impact pentru economia noastra, restul fiind achizitii din import", a mai spus Nicolescu. mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 12:22
Grupul petrolier rus Rosneft a anuntat miercuri ca a finalizat forajele la primul put din Marea Neagra, in cadrul unui proiect dezvoltat in parteneriat cu grupul italian Eni, iar rezultatele arata o posibila descoperire de hidrocarburi.
Compania rusa nu a precizat insa care sunt cantitatile posibile de hidrocarburi care ar putea exista la acest put, informeaza Reuters.
"Rezultatele obtinute inspira incredere cu privire la posibilitatea unor mari depozite de petrol si gaze naturale in zona ruseasca a Marii Negre", a informat Rosneft intr-un comunicat de presa.
Rosneft si Eni au inceput sa foreze acest put, denumit 'Maria-1', in luna decembrie 2017.
In Romania, OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent.
Primele estimari arata ca in perimetrul Neptun ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
O alta companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia si Pelican din Marea Neagra, va incepe productia la mijlocul anului viitor.
Un al treilea proiect important din Marea Neagra, unde este implicat si Romgaz, este perimetrul Trident, unde exista o descoperire, dar care pana in acest moment nu a fost declarata comerciala. Aici productia ar putea incepe la o diferenta de un an-doi fata de perimetrul Neptun. mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 16:30
Un tanc petrolier era sa se scufunde, marti noapte, in Marea Neagra.
Nava sub pavilion moldovenesc venea de la Odesa cu o incarcatura de 1.600 de tone si a inceput aseara sa ia puternic apa la bord, din cauza unei sparturi, potrivit Digi24.
Nava se afla la vreo 30 de kilometri in larg fata de portul Constanta. Cei 7 marinari au constatat ca au o spartura de vreo 2 metri si au apelat la autoritatile romane, care au trimis doua nave de salvare.
Vasul avariat a fost tractat si a ajuns in Portul Constanta Sud Agigea in jurul orei 5 dimineata. ...citeste mai departe despre "O nava cu 1.600 de tone de petrol la bord era sa se scufunde in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 08:52
Operatiunile de explorare in cautarea de petrol si gaze naturale in apele teritoriale ale Bulgariei din Marea Neagra vor incepe in februarie anul urmator, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Novinite.
Borisov a adaugat ca daca primul guvern pe care l-a condus nu ar fi fost nevoit sa demisioneze in 2013, Bulgaria ar fi inceput deja explorarea blocului "Khan Asparuh".
Prima decizie a guvernului care l-a succedat in 2013 a fost sa anuleze concesiunile pentru doua perimetre, a spus el.
Bulgaria a semnat un contract pentru exploare de petrol si gaze in Marea Neagra
Bulgaria plateste anual 6,7 miliarde de dolari pe importurile de hidrocarburi, in timp ce rezervele proprii raman neexploatate, a adaugat... citeste mai departe despre "Bulgaria incepe anul viitor cautarea de petrol si gaze in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 August 2015, ora 17:46