Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Companiile energetice nu sunt singurele victime ale prabusirii pretului petrolului. Alte doua industrii au de suferit din aceasta cauza, iar unele companii se afla in pragul falimentului.
Marile investitii in dezvoltarea fabricilor de materiale plastice sunt compromise, pe fondul cotatiilor mici ale titeiului.
Efectul neasteptat al prabusirii pretului petrolului: Un nou val de imigranti va veni catre Europa?
Un astfel de exemplu este compania sud-coreeana LG Chem, care a abandonat planul de a construi un complex de 4,2 miliarde de dolari in Kazakhstan, arata OilPrice.com.
Acesta ar fi trebuit sa fabrice materiale plastice, insa s-a renuntat la idee din cauza costurilor ridicate pentru astfel de constructii, dar si din cauza pretului scazut al petrolului.
In urma cu cinci ani, LG Chem a batut palma cu Kazakhstan Petrochemical Industries (KPI) pentru a realiza proiectul, ca un joint-venture intre cele doua companii. Fiecare urma sa detina 50% din actiunile ...citeste mai departe despre "Prabusirea pretului petrolului baga in faliment doua industrii la care poate ca nu te-ai fi gandit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 07:49
Preturile petrolului s-au asezat pe o traiectorie de scadere in ultimii doi ani si au ajuns la nivele intalnite in anii '80 ai secolului trecut.
Alunecarea preturilor de la 110 de dolari pentru un baril pana la nivelele actuale, in jurul a 30 de dolari, si ele nesigure, a fost provocata in esenta de lupta marilor producatori pentru mentinerea cotelor de piata, intr-o economie globala, care nu si-a revenit inca dupa ultima sa mare criza.
Ieftinirea petrolului a inceput odata cu revolutia "fracturarii hidraulice" din sisturile americane si din nisipurile canadiene, metoda scumpa, dar eficienta pana la urma, care a aruncat in piata, zilnic, un surplus de sase milioane de barili de petrol in ultimii sase ani.
Citeste si: Petrol vandut in pierdere: Pretul este de -0,50 dolari pe barilUnde se gaseste cel mai ieftin petrol din lumePretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca IranulDecizie istorica legata de Iran ce poate redesena harta energetica a... citeste mai departe despre "Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 08:46
Pentru cine n-a crezut vreo clipa ca pretul petrolului va atinge cote ridicol de mici, o simpla privire aruncata pe piata din Turcia arata ca acest lucru s-a si intamplat deja.
Odata cu coborarea pretului barilului sub plafonul de 30 de dolari, petrolul a ajuns in mod oficial mai ieftin decat apa potabila consumata in Turcia, conform ziarului Daily Sabah.
Cadere libera
Analistii unor banci internationale precum Morgan Stanley sau Merryll Linch prognozeaza un declin continuu al pretului "aurului negru", barilul urmand sa atinga valoarea de 20 de dolari, ca urmare a declinului yuanului chinezesc si a aprecierii rapide a dolarului.
Analistii celor doua banci prevad ca pretul de 20 de dolari/baril va fi atins inca din prima jumatate a acestui an, 2016 urmand sa fie marcat, in aceste conditii, de o multime de falimente rasunatoare in industria petroliera.
O usoara revenire a pietei ar putea surveni in primele luni ale celui de-al doilea semestru, dupa ce productia de petrol din Statele Unite se va diminua.
Analistii Morgan Stanley considera ca evolutia celor doua valute indica o scadere rapida a pretului petrolului.
Raportul bancii de investitii indica faptul ca o depreciere a yuanului cu 15 procente ar fi in masura sa impinga barilul la cotatia de 20 de dolari, in vreme ce o apreciere cu 5% a monedei americane ar avea ca urmare scaderea pretului petrolului cu 10-15 procente.
Raportandu-se la politica monetara anuntata de oficialii Rezervei Federale,... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 09:55
Ieftinirea petrolului loveste puternic in tarile a caror economie depinde de exporturile de "aur negru". Excedentele bugetare uriase se transforma in deficite, iar programele sociale generoase sunt inlocuite cu masuri de austeritate.
Pretul petrolului s-a prabusit la 37 de dolari pe baril, comparativ cu 100 de dolari pe baril la mijlocul anului 2014, pe fondul deciziei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu diminua productia si al reducerii cererii din partea Chinei si a altor tari, noteaza CNN.
Sunt afectate in special urmatoarele cinci tari.
Venezuela
Venezuela detine cele mai mari rezerve de petrol din lume. Ani de zile, banii obtinuti din productia de petrol au fost folositi pentru plata pensiilor, a serviciilor de asistenta medicala, a beneficiilor sociale si chiar in scopul subventionarii locuintelor si magazinelor alimentare.
Insa in prezent economia tarii se afla in pragul colapsului. Rata inflatiei a urcat intr-un ritm galopant, guvernul este ...citeste mai departe despre "Cinci tari zdrobite de prabusirea pretului petrolului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 12:49
Anul viitor s-ar putea concretiza cel mai negru scenariu pentru economia Rusiei, care l-ar putea obliga pe presedintele Vladimir Putin sa ia niste decizii nepopulare.
The Moscow Times ne propune un exercitiu de imaginatie.
Pretul petrolului s-a prabusit: Cel mai mic nivel din ultimii aproape 7 ani (Video)Rusia, pe butuci? De ce se va intoarce Putin cu coada intre picioare la Occident
E 2016, pretul petrolului se invarte in jurul pragului de 35 de dolari pe baril, iar Rusia se afla in cel de-al doilea an de recesiune. Economia inregistreaza un recul de 2-3%.
Rata somajului e pe un trend ascendent, salariile se micsoreaza, iar consumul e pe butuci.
Rubla se depreciaza din ce in ce mai tare, iar inflatia creste. Visteria statului se goleste, in speranta ca perioada petrolului ieftin se termina curand.
Acesta este cel mai negru scenariu "pictat" de banca centrala a Rusiei, fiind inclus intr-o analiza recenta. Institutia sustine ca exista sanse destul de mari ca acesta sa se ...citeste mai departe despre "Efectele petrolului ieftin: Se va adeveri cel mai negru cosmar al Rusiei?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 07:07
Tarile membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) detin in acest moment 30% din rezervele de petrol existente ale lumii, Arabia Saudita fiind pe primul loc cu (15,7%), urmata de Kuwait (6%) si Emiratele Arabe Unite (5,8%).
Impreuna, statele Consiliului de Cooperare al Golfului produceau, zilnic, in 2014, 28,6 milioane de barili de petrol, echivalentul a 32,3% din productia globala, se arata intr-un comunicat Coface, remis Business24.
Scaderea preturilor petrolului are un impact asupra tarilor CCG, insa diferit, pe fiecare in parte.
Astfel, declinul preturilor petrolului afecteaza in principal Oman si Bahrain si mai putin Regatul Unit al Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Kuwait si Qatar.
Economiile mai rezistente beneficiaza de fundamente macroeconomice solide, cum ar fi o mai mare diversificare, rezerve financiare solide si o integare mai pronuntata in comertul mondial.
Tarile care detin industrii manufacturiere si servicii dezvoltate au o dependenta mai scazuta fata de veniturile obtinute din petrol.
Dominanta petrolului si performanta economica
Se estimeaza o crestere a tarilor CCG de 3,4% pentru 2015 si de 3,7% pentru 2016. In timp ce aceste rate sunt considerate mari in comparatie cu alte piete emergente, ele raman sub rata de crestere medie a regiunii, de 5,8% intre 2000 si 2011.
Motivul de scadere este declinul preturilor petrolului, care s-au diminuat de la aproximativ 110 USD per baril la mijlocul anului 2014, la aproximativ... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 12:43
Scaderea pretului petrolului pare o "capcana" a sauditilor, care, prin intermediul OPEC, platesc niste vechi "polite" americanilor.
Desi americanii au acum benzina ieftina la pompa, pe termen lung sunt subminate eforturile lor de a obtine energie din alte surse: combustibilul ieftin transforma orice investitie in energia alternativa intr-o adevarata moara de tocat bani.
In plus, acelasi pret scazut poate duce foarte usor la falimentul multor companii petroliere, observa reporterii revistei Market Watch.
O strategie calculata cu efecte economice globale
Pretul actual al petrolului a ajuns la nivelul cotatiilor din 1979 si, dupa 36 de ani de la finalul primei crize a petrolului, SUA se trezesc in aceeasi postura de mare invins in batalia cu versatul adversar OPEC.
Acum, in prabusirea pietei petrolului, slaba performanta economica din Europa, Japonia si China si lipsa cererii masive pot justifica in proportie de 30-40% scaderea dramatica a cotatiei barilului pe ultimele opt luni.
Diferenta poate fi pusa in sarcina infuziei de cantitati suplimentare de petrol in piata, o masura adoptata impotriva oricarei logici firesti de catre tarile OPEC.
Cota de piata, mai importanta ca profitul
Arabii si sud-americanii nu sunt singurii insa care au pompat cantitati suplimentare in piata. In ultimii trei ani, Statele Unite au adaugat o cantitate suplimentara de circa 3 milioane de barili/zi, echivalentul productiei kuweitiene de petrol.
Acum, americanii se... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:30
3Pretul petrolului a scazut, miercuri, dupa ce licitatia de obligatiuni a Germaniei nu a inregistrat succesul scontat.
Licitatia pentru vanzarea de obligatiuni prin care Germania nu a reusit sa vanda miercuri mai mult de 60% din suma totala de 6 miliarde de euro a fost considerata un "dezastru". Bundesbank a fost nevoita sa preia titlurile pentru care nu au existat cumparatori, scrie Bloomberg.
In acest context, pretul petrolului a ajuns pana la 95.93 dolari/baril, dupa ce pretul titeiului cu livrare in ianuarie a cazut cu 2.08 dolari sau 2.1%. Inainte de publicarea raportului Departamentului de Energie, petrolul se vindea cu 95.6 dolari.
Pretul petrolului brent, cu livrare in ianuarie a scazut cu 1.74 de dolari, pana la 107.29 dolari, pe pietele din Londra. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 19:46