Cat de jos poate cobori pretul petrolului? Aceasta este intrebarea care framanta de cateva luni analisti economici, investitori si sefi de guverne, care privesc siderati cum pretul barilului coboara de parca ar aluneca pe o pata de ulei.
In toamna, cand toata lumea astepta o reducere a productiei de petrol in tarile OPEC care sa regleze piata, Shawn Driscoll, managerul fondului mutual T. Rowe Price New Era, a prezis un plafon minim de 50 de dolari/baril atins in urmatorii 10 ani.
In doar doua luni si jumatate, barilul a atins pretul de 48 de dolari, iar Driscol se vede nevoit sa-si revizuiasca predictia, intr-un nou intrerviu acordat Market Watch.
Forte opuse
Shawn Driscoll recunoaste ca s-a inselat amarnic mizand pe interventia OPEC pentru stabilizarea pietei.
"Sincer, ma asteptam ca Arabia Saudita sa reduca productia. Din momentul in care nu a facut acest lucru era clar ca vor fi probleme", admite Driscoll.
In opinia sa, piata petrolului este sfasiata in clipa de fata de forte care actioneaza in mod contrar: oferta este in continua crestere, dar cererea scade pe zi ce trece.
"Cererea de baza este tot mai firava in fata cantitatilor de petrol pompat in piata. Libia si-a revenit, iar Irakul a avut o productie destul de buna in ultima perioada", apreciaza Driscoll.
Chiar si cu ultimele evenimente din Orientul Mijlociu, caderea guvernului pro-american din Yemen si moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, Driscoll isi atinteste privirea sub... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 10:00
1Arabia Saudita a convins celelalte tari membre OPEC ca nu este in interesul organizatiei sa reduca productia de petrol, indiferent cat de jos se va duce pretul "aurului negru".
Ministrul de resort al acestui stat, Ali al-Naimi, a facut anuntul intr-un interviu acordat Middle East Economic Survey (MEES), preluat de Business Insider.
"Nu este in interesul OPEC sa reduca productia, indiferent care este pretul. (...) E irelevant daca scade la 20, 30, 40 sau 50 de dolari pe baril", a punctat al-Naimi.
Pretul petrolului s-a prabusit: Cum afecteaza economia, cursul de schimb si industria
La intalnirea care a avut loc pe 27 noiembrie, statele membre OPEC - care detin 30% din productia globala de petrol - au decis ca nu vor reduce cantitatea de titei extrasa, ceea ce inseamna ca ele sunt mai interesate sa-si apere cota de piata decat sa reduca pretul.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este alcatuita din Algeria, Angola, ...citeste mai departe despre "E irelevant daca pretul petrolului scade la 20 de dolari pe baril: Cine a facut aceasta declaratie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 12:24