Preturile petrolului au crescut cu aproape 3% joi, Brent crescand la peste 50 de dolari pe baril pentru prima data de la inceputul lunii martie, alimentat de speranta unei recuperari mai rapide a cererii, pe masura ce tarile incep sacampaniile de vaccinare, relateaza Reuters.
Optimismul a compensat o crestere semnificativa in SUA a stocurilor, in contextul in care Marea Britanie a inceput vaccinarile in aceasta saptamana, iar Statele Unite ar putea incepe vaccinarile imediat dupa weekend. Canada a aprobat miercuri primul vaccin si a declarat ca primele vaccinari vor fi facute incepand cu saptamana viitoare.
Petrolul Brent a crescut cu 1,39 dolari, sau 2,8%, la 50,25 dolari pe baril, marcand a treia zi de crestere. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,26 dolari, sau 2,8%, la 46,78 dolari pe baril.
Ambele referinte au atins cele mai ridicate niveluri din martie, contractele inregistrand maxime pe sesiune de 51,06 dolari pe baril, respectiv 47,74 dolari pe baril.
Petrolul si-a revenit din minimele istorice atinse in aprilie, cand pandemia a scazut cererea, ajutat de un acord record de reducere a ofertei la care a ajuns OPEC.
CITESTE SI:
Boris Johnson: Exista o "mare posibilitate" ca un acord comercial cu UE sa nu aiba loc ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului creste la peste 50 de dolari barilul. Cea mai mare valoare din luna martie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:47
Grupul american Chevron a redus, joi, cu miliarde de dolari investitiile pe termen lung si bugetul alocat activitatilor de explorare, chiar si dupa o restructurare majora a operatiunilor sale, pentru a compensa prabusirea preturilor petrolului si a proteja dividendele, transmite Reuters.
In acest an, marii producatori de petrol si-au revizuit in scadere valoarea activelor cu circa 80 de miliarde de dolari, au redus productia si au concediat mii de angajati, pentru a economisi bani pe fondul declinului accentuat al cererii de petrol si al veniturilor.
Chevron a anuntat ca se asteapta la un buget pentru investitii si activitati de explorare de 14-16 miliarde de dolari pe an, pana in 2025, cu mult sub nivelul anticipat anterior, de pana la 22 de miliarde de dolari.
Decizia de a reduce cheltuielile pentru noi proiecte petroliere est un semn ca Chevron se asteapta ca preturile energiei sa ramana scazute timp de ani de zile.
Reducerile vor avea loc chiar daca a adaugat proiecte uriase in Statele Unite, Orientul Mijlociu si Africa, cumparate de Chevron in cadrul preluarii Noble Energy, pentru 4,1 miliarde de dolari.
In pofida reducerii bugetului, compania a anuntat ca incepand din 2022 probabil va creste investitiile in bazinul Permian si Golful Mexic, in urma scaderii capitalului necesat unui proiect din Kazahstan.
Spre deosebire de Chevron, compania concurenta Exxon Mobil a anuntat luni ca pana in 2024 va mari cheltuielile peste nivelul din acest an, de 23 de... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 08:29
Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) acuza compania Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), contractorul OMV Petrom, ca incalca drepturile membrilor sai de sindicat si anunta proteste de strada pentru perioada urmatoare.
GSP Offshore este controlata de Gabriel Comanescu. Sindicatul sustine ca firma de foraj marin nu plateste salariile la timp, are o intarziere de 6 luni la plata tichetelor de masa si nu a platit orele suplimentare si primele de performanta.
"Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) continua sustinerea fata de membrii sai ale caror drepturi sunt incalcate constant si flagrant in ultimul an de catre contractorul OMV Petrom, Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), si va organiza proteste de strada, in perioada imediat urmatoare, in cazul in care situatia drepturilor salariatilor nu va fi urgent remediata. Aceste pichetari sunt un nou pas pe care FSLI Petrol-Energie il face ca urmare a indiferentei GSP Offshore si chiar a OMV Petrom, in calitatea sa de cedent, aratata fata de disfunctionalitatile raportate in mod repetat, precum achitarea cu intarziere a veniturilor datorate, amanarea platii tichetelor de masa pe o perioada de aproape 6 luni, neplata orelor suplimentare si a altor sume de bani datorate si a primelor de performanta", se precizeaza intr-un comunicat al FSLI remis marti.
Potrivit sursei citate, programul de pichetari saptamanale... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 22:03
Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza cresterii numarului cazurilor de coronavirus la nivel mondial si a intarzierii rezultatelor alegerilor prezidentiale din Statele Unite, care tin piata in suspans, ransmite Reuters.
Franta a raportat un numar record de cazuri de coronavirus, amplificand ingrijorarile ca restrictiile suplimentare adoptate de guverne in Europa ar putea afecta cererea.
In Statele Unite, democratul Joe Biden a trecut in fata presedintelui Donald Trump in Georgia si Pennsylvania, apropiindu-se de castigarea Casei Albe, dar cateva state continua sa numere voturi.
Pretul petrolului Brent a scazut cu 3,6%, la 39,47 dolari pe baril. Cotatia petrolului american WTI a coborat cu 4,1%, la 37,21 dolari pe baril. ...citeste mai departe despre "Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza pandemiei de coronavirus si a alegerilor din SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 07:30
Preturile petrolului au scazut luni cu peste 3%, continuand evolutia negativa de saptamana trecuta, pe fondul cresterii numarului de infectii Covid-19, in timp ce redresarea productiei de titei in Libia a amplificat ingrijorarile legate de oferta in exces, transmite Reuters.
Statele Unite au raportat cel mai mare numar de infectii cu nou coronavirus pe parcursul a doua zile, pana sambata, in timp ce in Franta numarul cazurilor noi a atins duminica un nivel record de peste 50.000 de cazuri, iar luni au fost inregistrate cele mai multe internari noi pentru Covid-19 dupa data de 2 aprilie. Italia si Spania au impus noi restrictii pentru a tine virusul sub control.
"Este o zi de luni intunecata pe piata petrolului", a declarat Bjornar Tonhaugen, director pentru pietele petrolului la firma Rystad Energy.
"Am avertizat de mult timp ca ar putea fi impuse restrictii dure pentru un al doilea val de coronavirus si se intampla cu adevarat", a adaugat acesta.
Pretul petrolului Brent a inchis in declin cu 3,1%, la 40,46 dolari pe baril.
Cotatia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a coborat cu 3,2%, la 38,56 dolari pe baril. Ambele contracte au scazut saptamana trecuta cu aproape 2,5%.
In Libia, compania National Oil Corp (NOC) a anuntat luni ca a ridicat situatia de forta majora la ultimele unitati de productie inchise de o blocada de opt luni a fortelor din estul tarii asupra exporturilor de petrol. ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 07:41
Pretul petrolului a continuat sa scada luni, 26 octombrie, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de coronavirus in Statele Unite si in Europa, care a ridicat ingrijorari cu privire la cererea de energie. La aceasta scadere a contribuit si cresterea accentuata a productiei din Libia.
Brent LCOc1 a scazut cu 88 de centi, sau 2,1%, la 40,89 dolari. Intermediarul West Texas din SUA (WTI) a scazut 92 de centi, sau 2,3%, la 38,93 dolari.
National Oil Corp a declarat vineri ca productia libiana va ajunge la un milion de barili pe zi in saptamanile urmatoare, o crestere mai rapida decat prezisera multi analisti.
"Intr-un mediu in care exista ingrijorari reinnoite cu privire la perspectivele cererii, ultimul lucru de care are nevoie piata acum este o oferta suplimentara", a spus pentru Reuters Warren Patterson, seful strategiei ING pentru marfuri. ...citeste mai departe despre "O noua prabusire a pretului petrolului. Cauzele: cresterea numarului de cazuri de COVID-19 si productia ridicata a Libiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 17:35
Pretul titeiului a scazut joi, dupa avansul inregistrat in ziua anterioara, deoarece cresterea numarului de infectii cu noul coronavirus pe plan mondial a sporit temerile privind cresterea economiei si redresarea cererii de petrol, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol "light sweet crude" a scazut joi cu 0,24 dolari, la 40,80 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,28 dolari, pana la 43,04 dolari.
Statele europene impun noi restrictii pentru a tine sub control extinderea pandemiei de coronavirus, iar India, al treilea mare consumator de petrol, este in grafic sa depaseasca SUA la cel mai mare numar de infectii cu Covid-19 pe plan mondial.
"Traderii sunt extrem de ingrijorati de amploarea restrictiilor impuse pentru a tine sub control extinderea pandemiei", a explicat Stephen Innes, de la Axi.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna noiembrie a crescut miercuri cu 0,84 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 41,04 dolari.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna decembrie a urcat miercuri cu 0,87 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 43,32 dolari.
Si Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inrautatit estimarile privind cererea de titei in 2021, din cauza extinderii pandemiei, sporind astfel dificultatile cu care se confrunta grupul... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 11:54
Pretul petrolului a scazut din nou miercuri, dupa declinul semnificativ din precedenta sesiune, deoarece sporirea cazurilor de Covid-19 in SUA, India, Marea Britanie si Spania submineaza sperantele unei redresari solide a cererii de titei pe plan global si a cresterii activitatii economice, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol 'light sweet crude' a scazut miercuri cu 0,28 dolari, la 36,48 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,25 dolari, pana la 39,53 dolari. Ambii indici importanti se tranzactioneaza la aproximativ cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare in luna octombrie a scazut marti cu 3,01 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 36,76 dolari.
Pandemia de coronavirus (Covid-19) ameninta sperantele unei redresari economice globale, reducand cererea pentru combustibili, desi declinul pretului ar putea majora profiturile rafinariilor, se arata intr-o analiza realizata de Eurasia.
Reducerea record a productiei de catre Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si alti producatori din afara cartelului, regrupati in alianta OPEC+, a ajutat la sprijinirea pretului, dar datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de titei.
Firma de consultanta Rystad Energy a prognozat ca barilul de petrol Brent se va stabiliza in jurul... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:10
Preturile petrolului au scazut joi, in urma datelor referitoare la declinul record al economiei Statelor Unite in trimestrul al doilea si a sugestiei presedintelui Donald Trump de amanare a alegerilor prezidentiale care trebuie sa aiba loc pe 3 noiembrie, transmite Reuters.
Investitorii au vandut active considerate riscante, in urma unui tweet al lui Donald Trump in care acesta a pus problema amanarii alegerilor.
Data alegerilor prezidentiale este inclusa in Constitutia SUA, dar remarcile lui Trump sunt vazute drept un atac la integritatea viitoarelor alegeri, ceea ce ingrijoreaza investitorii.
Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au inchis in declin cu 1,35 dolari, sau cu 3,3%, la 39,92 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor au coborat cu pana la 5%.
Contractele futures pentru petrolul Brent, care expira vineri, au coborat cu 81 de centi, sau cu 1,9%, la 42,94 dolari pe baril.
"Exista potentialul unor incertitudini politice serioase in Statele Unite, daca data alegerilor americane va fi contestata", a declarat John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.
PIB-ul american a scazut cu 32,9% in termeni anuali, cel mai grav declin al productiei de cand guvernul inregistreaza astfel de date, in 1947. In plus, solicitarile saptamanale pentru indemnizatii de somaj au crescut, semn ca inrautatirea epidemiei de coronavirus in mari parti ale tarii are impact asupra economiei.
Numarul deceselor... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 07:35