Fostul premier Petre Roman nu va fi urmarit penal in dosarul Revolutiei, transmit televiziunile de stiri. Nici Teodor Brates, fost redactor-sef al TVR, nu va fi urmarit penal in acest caz.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins solicitarea procurorului general, Bogdan Licu, de deschidere a dosarului Revolutiei pe numele celor doi pentru acuzatia de infractiuni contra umanitatii, relateaza Antena3.
Intr-o interventie pentru postul de televiziune citat, Petre Roman a sustinut ca argumentele pe care le-a adus procurorul general pentru redeschiderea dosarului sunt revoltatoare.
"In cererea respectiva aparea un element complet fals si absurd. Se vorbea ca la vremea in care s-au produs evenimentele, as fi fost prim-ministru, eu am devenit premier in 27 decembrie.
Dincolo de faptul ca aceasta decizie a ICCJ ma bucura, azi am avut ocazia sa vad cererea formulata de Bogdan Licu. Am fost extrem de surprins si revoltat de ceea ce am vazut acolo. El aduce printre argumente un lucru de neimaginat sau de imaginat in vremurile stalinismului. Doar pentru ca eram fiul parintilor mei era un argument impotriva mea.
Am fost pur si simplu surprins si revoltat. E o atitudine care nu are ce cauta in interiorul Justitiei. Il descalifica pe Licu in orice fel de relatie cu Justitia si ma gandesc ca asa trebuie omul sa puna lucrurile in context", a declarat acesta.
Amintim ca procurorul general interimar Bogdan Licu a infirmat, in luna octombrie, solutia de clasare dispusa... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:38
Procurorul general a cerut presedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmarirea penala a lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei, in care sunt acuzati de infractiunii contra umanitatii.
Parchetul precizeaza ca are nevoie de avizul sefului statului tinand cont de functiile detinute de cei trei:
Ion Iliescu, membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executiva si legislativa centrala, comportandu-se ca un Guvern pana la aparitia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, cand presedintele consiliului a primit rolul unui sef de stat, iar atributiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989.Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada in perioada 22-31 decembrie 1989.
Parchetul General incepe sa faca lumina dupa 28 de ani
La sfarsitul anului trecut, Parchetul General a anuntat ca au fost descoperite noi probe care fac lumina in... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:51
Liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este incepand de luni urmarit penal in dosarul Tel Drum, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de savarsirea mai multor infractiuni: doua de abuz in serviciu, constituire de grup infractional organizat si doua de folosire de documente sau declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
Liviu Dragnea s-a prezentat luni dimineata la DNA (foto), insotit de avocat, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile.
In comunicatul DNA se precizeaza ca Liviu Dragnea este suspectat ca ar fi comis cele 5 infractiuni in timp ce era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. Conform legii, pentru fapte comise inainte de preluarea mandatului, nu este nevoie de acordul Camerei Deputatilor sau al presedintelui Romaniei.
Citeste si:
Dragnea a fost audiat la DNA: A plecat dupa 30 de minute fara sa faca nicio declaratie, dar in aplauzele pesedistilorDragnea, citat la DNA: Jandarmii au legitimat mai multi contestatari, printre care si un jurnalist (Video)Liviu Dragnea s-a intalnit cu ambasadorul SUA, dupa audierea de la DNA
In acelasi dosar sunt acuzate si alte 8 persoane, printre care si Marian Fiscuci, acuzat de constituire de grup infractional organizat, despre care procurorii spun ca este "persoana apropiata" lui Liviu Dragnea si "actionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA". Fiscuci a fost coleg de de liceu cu Dragnea.
Pe lista mai apar, Petre Pitis, reprezentant al firmei Tel Drum, si mai... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 12:14
DNA a cerut joi presedintelui Klaus Iohannis sa avizeze, potrivit Constitutiei, inceperea urmaririi penale a ministrului de Interne Petre Toba, acuzat de favorizarea infractorului dosarul DIPI.
In acest dosar sunt urmariti penal 18 fosti si actuali angajati ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna, din cadrul Ministerului de Interne, printre care si fostul sef al directiei, Rares Vaduva, care a fost schimbat din functie de Dacian Ciolos.
La cererea trimisa procurorului general, care o va inainta presedintelui Romaniei, au fost anexate 9 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala, se precizeaza intr-un comunicat remis presei de DNA.
In referatul intocmit de procurori se precizeaza ca in calitate de ministru de Interne, Petre Toba a refuzat la data de 1 aprilie 2016 "declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente", in dosarul in care fostul ministru Gabriel Oprea a fost trimis in judecata ulterior pentru folosirea unor fonduri ale ...citeste mai departe despre "DNA cere urmarirea penala a ministrului Petre Toba in dosarul DIPI" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 17:43
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat, joi, presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Mineriadei, fiind acuzati de infractiuni contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.
"Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata", se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ion Iliescu, urmarit penal in ...citeste mai departe despre "Dosarul Mineriadei: Parchetul cere aviz pentru anchetarea lui Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 12:14