Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sustinut, marti seara, ca preturile produselor alimentare sunt in prezent mai mici in comparatie cu cele de anul trecut si a adaugat ca obiectivul sau, dar si al fermierilor, este de a face fata schimbarilor climatice in asa fel incat "sa producem cat mai mult si de buna calitate".
"Este un obiectiv maret si e bine ca Banca Nationala ia acest obiectiv (mentinerea preturilor de consum - n. red.) ca politica in domeniu. Dumnealui (guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu - n. red.) se lupta cu preturile, eu ma lupt cu factorii climatici, iar fermierii la fel, pentru a face fata acestor situatii date de vreme, de schimbarile climatice, in asa fel incat sa producem cat mai mult si de buna calitate, pentru a acoperi pe piata ceea ce consumatorul doreste. Stim insa ca pe piata, prin cerere si oferta, se stabilesc preturile la diferite produse", a declarat ministrul Agriculturii, intr-o interventie telefonica la Romania TV.
Daea a precizat ca urmareste zi de zi preturile produselor alimentare la nivelul intregii tari si ele "sunt mai mici peste tot".
"Eu spun ca preturile pe care le vad astazi in comparatie cu preturile de ieri si cu cele de anul trecut sunt preturi mai mici si le urmaresc in fiecare zi. Urmaresc aceste situatii pe care le avem in tara, pe piata, la produsele agroalimentare. Preturile sunt mai mici peste tot", a adaugat Daea.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti, la audierile din Comisiile... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 09:28
Fiecare are stilul sau, insa important este sa colaboram si sa ne facem treaba, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de cele mai bune preturi, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Declaratia sefului autoritatii de concurenta vine la o zi dupa ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, in sedinta de Guvern, ca Bogdan Chiritoiu ar trebui sa dea explicatii Executivului pentru afirmatiile potrivit carora deficitul bugetar poate fi o cauza a scumpirii alimentelor.
Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, autoritatea este o institutie puternica si profesionista iar colaborarea intre institutii trebuie sa se realizeze discret, in intalniri directe, si sa nu fie mediata de presa.
"Nu cred ca exista dubii ca in Consiliul Concurentei statul roman are o institutie puternica si eficienta, profesionista. Evident ca pe situatii punctuale trebuie sa colaboram. Teoretic pot fi divergente, dar de fapt nu sunt divergente, tragem in aceeasi directie. Vrem sa ne asiguram ca piata functioneaza in Romania, iar consumatorii romani beneficiaza de cele mai bune preturi.
Abordarile pot fi diferite pentru ca avem alte instrumente legale si este foarte bine sa ne completam unii pe altii. Prin specificul activitatii noastre, care inseamna sanctionarea unor intelegeri ilegale, pentru asta avem nevoie de o anumita discretie. Nu prinzi hotul daca faci prea multa galagie", a mai spus Chiritoiu.
Jurnalistii au insistat, indicand... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 13:25
Mi-a sarit in ochi recent una dintre declaratiile domnului Daea, aceea in care ne anunta la modul cel mai serios ca asteapta explicatii de la Consiliul Concurentei pentru a vedea de ce s-au scumpit anumite alimente, in special carnea si ouale.
Orice persoana care intelege cat de cat cum functioneaza economia intelege si ca scumpirea alimentelor a fost cauzata si de cresterea preturilor la energie si, mai ales, la benzina si motorina, ca urmare a masurilor fiscale luate de actuala administratie.
De exemplu, benzina si motorina s-au scumpit cu aproape un leu pe litru in mai putin de 3 luni, ca urmare a deciziei de a impune celebra supra-acciza.
In mod natural, aceste cresteri au dus la cresterea preturilor de productie, la cresterea costurilor de munca si la cresterea pretului la transport.
Domnul Daea nu este singura persoana din acest guvern care nu intelege cum functioneaza piata libera si care viseaza inca la mercurialul ceausist. Dupa cum ne amintim, chiar premierul Tudose ne asigura la 1 septembrie ca pretul la benzina si la motorina nu va creste, in ciuda faptului ca el creste fiscalitatea, deoarece "vorbeste" el cu benzinarii.
Este absolut halucinant faptul ca exista oameni care considera ca poti taxa, supra-taxa si ultra-taxa un produs fara ca pretul lui sa creasca direct proportional cu nivelul fiscalitatii.
Citeste si acuzatiile aduse de producatori marilor lanturi de magazine, care ar fi majorat artificial preturile, desi la poarta fermei... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:45
Romanii au simtit in ultima vreme tot mai mult la buzunar scumpirile la alimente. Carnea, ouale, untul, laptele, painea, majoritatea alimentelor de baza sunt mai scumpe (unele mult mai scumpe, pretul unora chiar s-a dublat) decat erau in vara.
Desi o parte din scumpiri poate sa fie pusa pe introducerea supraccizei la carburanti si pe majorarile de preturi la energie electrica si gaze, producatorii semnaleaza o situatie surprinzatoare si aberanta.
Producatorii sustin ca majoritatea produselor alimentare nu s-au scumpit, ba chiar se vand mai ieftin la poarta fermei si, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine ajung cu preturi si cu peste 50% mai mari.
Situatia a fost sesizata si de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze majorarile de preturi si sa vada daca este vorba de un abuz al supermarketurilor.
"Am mers cu colegii de la ministerul Agriculturii in multe piete din Bucuresti si mai ales in supermarketuri. Am vazut preturi care ne-au surprins", a spus Petre Daea, duminica seara, la Antena 3.
Ministrul Agriculturii s-a aratat surprins de anomaliile din piata si considera ca majorarile de preturi pe care le-a constatat sunt nejustificate.
Acesta sustine ca "a luat la pas" in ultima vreme mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft,... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 09:48
Consiliul Concurentei a fost sesizat in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata, a declarat ministrul Petre Daea.
"Am sesizat Consiliul Concurentei pentru a analiza situatia pe care am gasit-o in piata in aceasta perioada, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la oua, lapte, produse din lapte - si aici vorbim in special de unt, intrucat din analizele pe care le-am facut am constatat ca nu sunt motive obiective care sa determine cresterea de preturi.
Cerem sprijinul Consiliului Concurentei pentru a vedea daca nu cumva sunt elemente care vizeaza o intelegere intre comercianti, pentru ca altfel nu se explica. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresa oficiala catre Consiliul Concurentei in care solicita institutiei sa analizeze scumpirea alimentelor", a precizat Petre Daea.
Acesta sustine ca "a luat la pas" in aceasta perioada mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft, in unele cazuri.
"Am mers in piete si in magazine si am vazut care sunt preturile la raft. Ne-am dus la producatori ca sa vedem care sunt costurile de... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 12:35