Fostul premier Petre Roman nu va fi urmarit penal in dosarul Revolutiei, transmit televiziunile de stiri. Nici Teodor Brates, fost redactor-sef al TVR, nu va fi urmarit penal in acest caz.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins solicitarea procurorului general, Bogdan Licu, de deschidere a dosarului Revolutiei pe numele celor doi pentru acuzatia de infractiuni contra umanitatii, relateaza Antena3.
Intr-o interventie pentru postul de televiziune citat, Petre Roman a sustinut ca argumentele pe care le-a adus procurorul general pentru redeschiderea dosarului sunt revoltatoare.
"In cererea respectiva aparea un element complet fals si absurd. Se vorbea ca la vremea in care s-au produs evenimentele, as fi fost prim-ministru, eu am devenit premier in 27 decembrie.
Dincolo de faptul ca aceasta decizie a ICCJ ma bucura, azi am avut ocazia sa vad cererea formulata de Bogdan Licu. Am fost extrem de surprins si revoltat de ceea ce am vazut acolo. El aduce printre argumente un lucru de neimaginat sau de imaginat in vremurile stalinismului. Doar pentru ca eram fiul parintilor mei era un argument impotriva mea.
Am fost pur si simplu surprins si revoltat. E o atitudine care nu are ce cauta in interiorul Justitiei. Il descalifica pe Licu in orice fel de relatie cu Justitia si ma gandesc ca asa trebuie omul sa puna lucrurile in context", a declarat acesta.
Amintim ca procurorul general interimar Bogdan Licu a infirmat, in luna octombrie, solutia de clasare dispusa... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:38
Comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa blocheze exportul a 70.000 de oi, care ar urma sa ajunga in acesta vara din Romania in mai multe tari arabe. Problema, informeaza oficialul european, este ca animalele urmeaza sa fie transportate pe mare, in conditii mizere, care contravin principiilor UE privind bunastarea animalelor.
Inca din noiembrie 2018 - dupa intoarcerea Vioricai Dancila dintr-o vizita desfasurata in tarile din Golf - secretarul de stat in Miniserul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a anuntat ca Romania va exporta la arabi 200.000 de oi si 10.000 de vitei.
In prima instanta, vestea parea una foarte buna, mai ales pentru crescatorii de animale. In decembrie, insa, Organizatia pentru protectia animalelor Animals International a publicat o ancheta care arata ca vestea privind exportul de oi e departe de a fi buna.
Motivul: acestea urmau sa fie cumparate de Al Mawashi - o companie fondata in Kuweit - cunoscuta pentru ca transporta oile in conditii dintre cele mai rele. Practic, anunta atunci Animal International, oile "se coc de vii" pe vapoarele Al Mawashi. Tocmai de aceea, Australia a decis sa nu mai lucreze cu aceasta companie, indiferent de preturile pe care le-ar oferi.
Investigatia realizata de Animal International continea imagini si materiale video in care apar animale care se zbateau in mizerie si chiar mureau din cauza ca erau tinute fara apa, in cale sufocante.
La acel moment, Animal International a... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 17:07
Pesta porcina africana a costat mult anul trecut, din punct de vedere bugetar, si nu stiu cat va costa anul acesta, insa acest lucru a fost atenuat, pentru ca am primit de la Uniunea Europeana un sprijin de 34 de milioane de euro, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in comisiile reunite pentru buget, finante si banci din Parlament.
El a fost intrebat de deputatul USR, Cosette Chichirau, cat a costat pesta porcina africana in 2018 si cat va costa anul acesta, dar si care a fost impactul asupra culturii de porumb, din punct de vedere al contaminarii.
"Pesta porcina africana a costat mult din punct de vedere bugetar, dar acest lucru a fost atenuat pentru ca am primit de la UE un sprijin de 34 de milioane de euro, care inseamna fonduri pentru sustinerea actiunilor sanitare veterinare organizatorice, dar si altele, pentru a putea pune stapanire pe acest lucru. Nu stiu cat ne va costa anul acesta, nu sunt prevederi bugetare, dar pot spune ca pe baza Regulamentului european 652/2014 s-a prevazut o suma de 14 milioane de euro, pentru a sustine toate programele din domeniul sanitar-veterinar. Ele se bugeteaza pe ANSVSA. Suportul acesta financiar vine pe acest culoar, deoarece este gestionat de DG Sante", a spus ministrul Agriculturii.
In ceea ce priveste contaminarea culturilor, in speta a porumbului, din cauza pestei porcine africane, Daea a spus ca nu a existat nicio astfel de situatie.
Deputatul USR i-a cerut secretarului de... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:37
Sustinerea productiei de usturoi si a efectivelor de bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol sunt noile programe ce vor fi finantate din bugetul Ministerului Agriculturii in 2019, potrivit informatiilor prezentate luni de ministrul de resort, Petre Daea, in comisiile reunite de specialitate din Parlament.
"Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus si programe noi in acest an, precum sustinerea cultivarii de usturoi in Romania, stiindu-se ca exista o ingrijorare legitima ca pe piata romaneasca nu exista o cantitate suficienta care sa raspunda pretentiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind intr-o cantitate extrem de insemnata.
Acest program arata ce am prevazut in programul nostru de guvernare (...), unde am spus ca in fiecare an vom prezenta doua programe deficitare care isi au explicatia in balanta de aprovizionare cu produse agricole. Pentru acest program este prevazuta o suma de 9,3 milioane de lei", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
El a spus ca un alt program nou, "bine venit pentru sectorul piscicol si cel de acvacultura" este acela de a subventiona motorina. "Asa cum am facut si la celelalte sectoare stim ca acest mecanism functioneaza de cativa ani in Romania si acum este operabil pentru cei care isi desfasoara activitatea in acvacultura. (...) Anul acesta
subventia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decat anul trecut", a spus Daea.
Ministrul Agriculturii a mentionat si... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 23:01
La cateva luni de la extinderea alarmanta a pestei porcine in Romania, ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat, in Parlament, ca situatia nu e scapata sub control, se exagereaza doar prezentarea ei.
Daea a subliniat ca peste porcina africana este prezenta in 13 judete, dar nu pe intreg teritoriul acestor judete, "cum se exagereaza pentru a se da impresia de situatie scapata de sub control".
Ministrul a explicat ca, de exemplu, in judetul Bihor sunt sau au fost focare doar in 8 localitati, adica 1,5% din numarul localitator judetului.
Petre Daea a precizat ca, in prezent, in 238 de localitati din cele 13 judete sunt focare, respectiv 6,3 la suta. El a spus ca cel mai afectat judet este Tulcea, cu 42% din localitati.
Ministrul Agriculturii a sustinut ca autoritatile au luat masurile necesare pentru combaterea si limitarea efectelor virusului pestei porcine africane.
Deputatii au dezbatut, marti, motiunea simpla "Dupa ciuma lui Caragea, Romania lovita de pesta lui Daea", depusa de opozitie.
"Asa-zisele actiuni intreprinse de ministrul Petre Daea, de la aparitia primului focar de pesta porcina africana in Romania (iulie 2017) si pana in prezent, au demonstrat ca acesta nu dispune de calitatile, cunostintele, devotamentul si responsabilitatea necesare unui ministru in functie", se arata in textul motiunii simple.
Amintim ca pesta porcina africana (PPA) a fost confirmata in 227 de localitati din 13 judete, cu un numar de 927 de focare (dintre care 11 in... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 20:07
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a oferit un nou moment amuzant, sambata, cand a mers cu un fermier intr-un lan de porumb, pe care l-a masurat cu pasul.
Daea a mers pe un camp din localitatea botosaneana Manoleasa, aflata la granita cu Republica Moldova.
Acolo, ministrul a verificat sistemul de irigatii din Prut si l-a intrebat pe fermierul Dumitru Avadanei densitatea porumbului, scrie Botosaneanul.
Iata discutia dintre cei doi:
"Daea: Ce densitate aveti?
Fermier: Am mers cu 68.
Daea: Cred ca e mai mult.
Fermier: 68 am semanat.
Daea: Facem o verificare?
Fermier: Da...
Daea: Hai sa facem o verificare!"
Ministrul Agriculturii a refuzat o ruleta a unei localnice si s-a afundat apoi singur in lanul de porumb. Numaratoarea a relavat insa ca densitatea este de 66.
Citeste si alte momente amuzante cu ministrul Agriculturii:
Perlele de la Bac sunt nimic pe langa zicerile lui Petre Daea. Am strans cele mai tari declaratii care te fac sa razi cu lacrimiMinistrul Turismului a facut-o de oaie! Cele mai bune glume de pe Internet despre Miorita ca brand de taraPetre Daea, o noua perla de intelepciune: Oaia are dorinta de a fi inteleasa de totiPetre Daea vrea Miorita brand de tara: Oaia e o statuie vie. Langa oaie gasesti o frunza, dar langa frunza nu gasesti o oaie
Iata mai multe imagini cu Petre Daea, surprinse de colega sa de partid, senatorul de Botosani Doina Fedorovici.
...citeste mai departe despre "Petre Daea, de neoprit: S-a... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 14:09
Petre Daea (PSD) ar putea colabora cu succes la site-ul Times New Roman, iar daca Mr Bean ar sti romaneste, s-ar inverzi de invidie auzind panseurile spumoase ale ministrului roman al Agriculturii. Aflat in vizita electorala, zilele trecute, la Botosani, Petre Daea a lovit din nou. Si de mai multe ori.
In varsta de 67 de ani, Petre Daea are un doctorat in agronomie, obtinut in perioada 1982-1983 si a ocupat in lunga sa cariera politica si administrativa o gramada de functii.
In ciuda declaratiilor nastrusnice care fac deliciul presei si a lipsei de rezultate in activitatea sa din ultimele luni, Petre Daea este unul dintre putinii ministri care au trecut cu bine de evaluarea facuta zilele acestea de conducerea PSD, sustin surse citate de agentiile de stiri.
"Daca va conving ca nu e bine, ne ferim de rau" si "Eu pot sa traversez calea ferata, dar dupa ce trece trenul" au fost doar doua dintre faramele de intelepciune cu care i-a binecuvantat Petre Daea pe legumicultorii veniti sa il intampine la Botosani, inainte sa le dea sorturi marca PSD, relateaza Botoseneanul.ro.
Ce perle a mai scos ministrul la Botosani:
"Au stat in solarii cu foc, cu haine suplimentare peste ei, imbracandu-se suplimentar, imbracandu-se cu haine mai groase pe ei, cu mainile. Legumele nu se fac decat in genunchi""Pe agricultori ii trezeste munca si ii culca oboseala""Sunt un om mai mult in cizme decat in pantofi""Mi-ati brodat intrarea cu produse pe care le faceti aici""Sunt acasa si imi... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 14:03
Intr-o zi in care Romania a fost paralizata de greve si proteste, nu unul, ci doi ministri din Guvernul Grindeanu nu au gasit subiect mai bun de dezbatere decat schimbarea brandului din tara din frunza intr-o oaie.
Astfel, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a simtit nevoia sa se implice si el in scandalul creat de initiativa colegului sau de la Turism de modificare a brandului de tara in acord cu balada Miorita. "Oaia este o statuie vie. Langa oaie gasesti o frunza, dar langa frunza nu gasesti o oaie", a argumentat Petre Daea.
Reactia a venit dupa ce in presa a fost dezvaluita intentia ministrului Turismului, Mircea Dobre (PSD), de a inlocui frunza Elenei Udrea cu un nou brand turistic reprezentativ pentru Romania: oaia.
Informati despre aceasta initiativa, oamenii de afaceri din turism au fost siderati. Un brand turistic nu se face pe picior, de pe o zi pe alta, iar problemele din turism sunt grave si cu totul altele, spun ei, catalogand ideea drept "o tampenie".
Citeste mai multe despre:
Ministrul Turismului vrea sa schimbe frunza din brandul de tara cu o oaie, sustin oamenii de afaceriMinistrul Turismului a facut-o de oaie! Cele mai bune glume de pe Internet despre Miorita ca brand de tara
In schimb, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost de acord cu colegul sau de partid si de Guvern, enumerand o serie de argumente.
"Oaia este o statuie vie. Este doar o definitie, argumentele se gasesc in strafundul analizei pentru fiecare si pentru orice loc.... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 15:20
Fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Petre Roman, au sosit, luni, la Parchet, pentru audieri in dosarul mineriadei din 1990, ambii avand calitatea de inculpat.
Petre Roman a plecat primul, spunand ca a fost chemat "degeaba". Nici Ion Iliescu nu a stat foarte mult, el parasind sediul Parchetului instantei supreme fara a face declaratii.
Ei au fost citati in legatura cu extinderea urmaririi penale.
Incepand din 11 ianuarie in afara de Roman si Iliescu, au fost la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, Virgil Magureanu, Emil "Cico" Dumitrescu si Miron Cozma.
Si Andrei Plesu, fost ministru al Culturii in iunie 1990, a fost audiat in calitate de martor in acest dosar. Tot ca martor a fost audiat si Dumitru Mazilu, fost prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, pentru a da declaratii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.
In dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, fata de Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 11:35