Platforma de ridesharing Uber a anuntat, miercuri, ca reactie la adoptarea OUG-ului care reglementeaza ridesharing-ul, ca doreste sa lucreze, in continuare, cu autoritatile si cu ceilalti furnizori de transport, inclusiv soferii de taxi, pentru a reduce problemele de trafic.
Ordonanta de urgenta care reglementeaza serviciile de ridesharing precum Uber, Bolt si Clever, a fost avizata, marti, de Guvern.
Miercuri, Uber a anuntat ca acesta reprezinta un pas important pentru modernizarea serviciilor de transport in Romania.
"Este un pas important pentru modernizarea serviciilor de transport in Romania si o veste foarte buna pentru soferii parteneri si pentru utilizatori, care au acum mai multe optiuni - transport in comun, taxi sau servicii alternative. Apreciem dialogul avut atat cu Guvernul, cat si cu Parlamentul de-a lungul acestor luni. Fara deschiderea tuturor partidelor, aceasta reglementare nu ar fi fost posibila.
Ne dorim sa lucram cu autoritatile si cu ceilalti furnizori de transport, inclusiv soferii de taxi, pentru a reduce problemele de trafic din marile orase, cum ar fi aglomeratia, poluarea sau lipsa parcarilor. In tot acest parcurs complicat, a contat foarte mult sustinerea masiva din partea utilizatorilor. Petitia cu cele peste 400.000 de semnaturi adunate in doar 6 zile a aratat tuturor ca romanii sunt pro-inovatie. Le multumim pentru sprijin. Angajamentul nostru este sa #continuam sa le oferim un serviciu sigur si de calitate", au declarat... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:25
Uber, Bolt si Clever au anuntat ca au ajuns la o intelegere cu reprezentantii Guvernului pentru un proiect de ordonanta dedicat aplicatiilor de transport alternativ din Romania.
Premierul Viorica Dancila a confirmat informatia si a anuntat ca OUG va fi pusa joi in transparenta decizionala, iar saptamana viitoare va fi adoptata de Guvern.
"Un alt subiect important aflat in atentia publica este reglementarea activitatii de ride-sharing care astepta demult o solutie legislativa. Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii au avut in ultima saptamana consultari repetate cu toti factorii implicati, proces apreciat de catre toate partile. Astazi proiectul de ordonanta de urgenta referitor la acest subiect va fi pus in consultare publica, urmand ca saptamana viitoare sa adoptam solutiile convenite", a spus Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern.
Soferii sunt vanati pe strazi, iar pasagerii nu pot gasi o masina
Reprezentantii Coalitiei pentru Economie Digitala, o asociatie din care fac parte toate cele trei servicii de transport alternativ, spun insa ca desi s-a ajuns la un consens privind o parte din propunerile facute, asta nu inseamna nimic concret.
Ei solicita adoptarea ordonantei de urgenta in urmatoarea sedinta de guvern pentru a fi corectata nedreptatea fata de soferi si pasageri.
"Am avut astazi o noua intalnire la Ministerul Transporturilor cu grupul de lucru pentru reglementarea serviciilor de ridesharing. Guvernul a promis ca va pune... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 15:22
Peste 200.000 de oameni au semnat petitia pentru reglementarea de urgenta a serviciilor de ridesharing, in mai putin de doua zile de la lansare, iar in acest context Asociatia Coalitia pentru Economia Digitala solicita Guvernului "sa arate ca a auzit vocea consumatorilor" si sa publice "chiar azi" proiectul de ordonanta de urgenta care reglementeaza aceste servicii.
"Peste 200.000 de oameni au semnat petitia pentru reglementarea de urgenta a serviciilor de ridesharing, in mai putin de doua zile. Solicitam Guvernului sa arate ca a auzit vocea consumatorilor si sa publice chiar azi proiectul de OUG promis. Am transmis acest mesaj si reprezentantilor Guvernului in cadrul unei noi intalniri avute azi, a sasea din ultimele doua luni, unde am discutat aspecte tehnice privind viitoarea reglementare", se arata intr-o declaratie de presa a Asociatiei.
Potrivit sursei citate, efectele acestei lipse de reglementare s-au regasit in faptul ca mii de soferi nu mai au venituri si in costuri chiar triple pentru cei care apeleaza la serviciile Uber, Clever si Bolt.
"Intre timp, simtim cu totii efectele ordonantei de modificare a Legii taximetriei: mii de soferi nu mai au astazi niciun venit si 2,5 milioane de utilizatori fie nu pot gasi o masina, fie trebuie sa plateasca costuri si de pana la de trei ori mai mari. Credem ca urgenta este intrutotul justificata. Fiecare zi care trece fara o decizie din partea Guvernului afecteaza direct milioane de oameni", sustine Asociatia.... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:43
Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a lansat, miercuri, o petitie ca raspuns la initiativa Asociatiei Coalitia pentru Economie Digitala, care reprezinta principalele companii de ridesharing si e-hailing din tara.
"Transportul rutier de persoane sufera din multiple cauze, iar Bucurestiul este mai afectat decat celelalte localitati, dar nu intelegem de ce exista politicieni care isi fac, astazi, campanie electorala si permit desfasurarea activitatilor de "ridesharing' in Romania", spun reprezentantii COTAR, citati de AGERPRES.
"Ca raspuns la petitia lansata pentru incalcarea legislatiei, prin permiterea activitatilor de "ridesharing' in Romania, in afara cadrului legislativ, lansam si noi o petitie pentru a cere respectarea legii. Timp de patru ani, transportatorii autorizati, care respecta cel putin patru legi ignorate de companiile de "ridesharing', au fost obligate sa se descurce pe o piata acaparata de firmele care ne-au facut concurenta neloiala, in forma continuata. Mai mult, a trebuit sa suportam atacurile frecvente si violente din partea autoritatilor statului, a Consiliului Concurentei si a politicienilor care, in loc sa apere cadrul legal, au aparat interesele celor care incalca legislatia in vigoare, adica firmele care fac activitati nereglementate. Conform legislatiei in vigoare, orice activitate neautorizata este sanctionata, iar banii obtinuti din astfel de activitati ar trebui sa fie confiscati, ceea ce nu s-a... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 11:30
O petitie online in sprijinul companiilor Uber, Bolt si Clever a fost lansata pe Internet si poate fi semnata de toti cei care doresc ca "serviciile moderne de transport urban sa continue sa functioneze in Romania", arata Asociatia Coalitia pentru Economie Digitala, care reprezinta principalele companii de ridesharing si e-hailing din tara noastra.
Petitia poate fi semnata la adresa https://www.continuam.ro/, unde sunt disponibile toate informatiile despre situatia din acest moment de pe piata de ride sharing si e-hailing, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Pana la ora publicarii acestui articol petitia a strans peste 5.100 de semnaturi.
"Am dorit sa punem la dispozitia celor 2,5 de milioane de romani care folosesc aceste platforme un canal prin care sa-si poata spune punctul de vedere, intr-un mod civilizat, asa cum sunt si serviciile de transport pentru a caror reglementare militam.
Credem ca nu prin proteste de strada, prin blocarea pietelor publice si a traficului trebuie sa ne facem auzita vocea, ci prin mobilizarea civica a celor care sunt alaturi de noi. Speram ca si Guvernul Romaniei va auzi aceste voci si va lua o decizie cat mai repede," a declarat Catalin Codreanu, Presedintele Asociatiei Coalitia pentru Economie Digitala.
Asociatia considera ca "doar adoptarea imediata a unei Ordonante de Urgenta care sa reglementeze serviciile de ridesharing va asigura continuarea functionarii acestora la intreaga capacitate si va preveni abuzurile... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 20:17
Compania Clever Taxi a reactionat la vestea ca Guvernul a pregatit o ordonanta de urgenta prin care sa modifice Legea taximetriei.
Guvernantii au pus gand rau unor aplicatii precum Clever Taxi si Star Taxi, dar de proiectul aflat in dezbatere publica mai pot fi vizate si serviciile de ride-sharing precum Uber sau Taxify.
In urma acestui demers, Clever Taxi avertizeaza ca interdictia aplicatiilor de acest gen "va afecta 800 de mii de cetateni si 20 de mii de soferi de taxi".
"Consideram ca ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii taximetriei nu reflecta dorinta cetatenilor si a soferilor, iar totodata nici nu este aliniata normelor europene, raspunde doar cerintelor unei asociatii care se declara a fi reprezentativa. Clever Taxi raspunde zilnic nevoilor a peste 800.000 de cetateni din peste 20 de orase din Romania si ofera o modalitate de lucru moderna si eficienta pentru 20.000 de soferi.
Oamenii si-au aratat constant sprijinul pentru aplicatia noastra, iar cel mai recent moment a fost acum 2 luni, cand peste 40.000 de mii de oameni au semnat in primele 48 de ore petitia pentru Bucuresti Smart City. Ei isi doresc o solutie rapida si sigura de a gasi o masina, nu de a avea 10 aplicatii instalate in telefon sau de a astepta la un numar de dispecerat.
Aplicatiile agregatoare au produs multe schimbari care au revolutionat industria de taxi si locul lor este in legea taximetriei, dar cu o distinctie clara fata de dispecerate care functioneaza dupa un alt... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 11:42
Directorul general al Uber a prezentat, luni, scuze londonezilor, pentru "greselile" companiei, mentinandu-si intentia de a contesta in instata decizia de revocare a licentei, se arata intr-o scrisoare deschisa.
"Imi cer scuze pentru greselile pe care le-am facut", a scris Dara Khosrowshahi in scrisoarea deschisa pentru londonezi, citata de AFP.
"Vom contesta in apel aceasta decizie, in numele milioanelor de londonezi, dar o vom face stiind ca trebuie sa ne schimbam noi insine", a adaugat el.
Autoritatile londoneze au decis, vineri, sa revoce licenta de functionare a companiei VTC Uber, ceea ce ridica un obstacol major in calea activitatilor societatii in Regatul Unit.
Regia pentru transportul in comun din Londra, TfL, a decis sa nu reinnoiasca autorizatia ceruta de Uber de cinci ani. Lovitura este una grea pentru companie, in conditiile in care Londra este principala sa piata din Marea Britanie, cu aproximativ 40.000 de soferi si 3,5 milioane de pasageri anul acesta.
De asemenea, societatea a obtinut un profit de doua milioane de euro in 2015, potrivit celor mai recente date publicitatii.
Decizia va intra in vigoare pe 30 septembrie, data la care expira licenta temporara pe care TfL a acordat-o Uber in mai. Insa compania a anuntat ca va face apel.
Potrivit Sunday Times, Uber intentioneaza sa faca unele concesii legate de siguranta pasagerilor si de conditiile pentru cei 40.000 de soferi vizati de decizia autoritatilor londoneze, cum ar fi limitarea... mai mult
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 19:16