Recentul act normativ adoptat de Guvern a desteptat multe reactii in mediul de afaceri romanesc. Este cunoscut ca legea investitiilor din Romania nu are gradul de sofisticare pe care il au legislatiile unor tari mai mature, iar legea investitorilor individuali - business angels genereaza asteptari si dezamagiri, deopotriva.
As dori sa subliniez inainte de a continua ca proiectul de lege nu se aplica momentan. Acesta mai trebuie sa fie adoptat in Parlament, promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial, ulterior completat cu normele metodologice de implementare.
Acest proiect de lege aduce un plus in sistemul de sprijin al antreprenorilor, mai ales a celor la inceput de drum care cauta sa obtina finantare. Conform acestuia, unui investitor privat i se cesioneaza pana la 49% din capitalul social al unui SRL, iar acest investitor poate acorda imprumuturi SRL-ului beneficiind de anumite facilitati fiscale.
Asadar, investitorul privat devine asociat al SRL-ului si trebuie sa acorde imprumuturi banesti SRL-ului pentru a beneficia de facilitatile fiscale.
Din punctul meu de vedere, principalele probleme sunt legate de definirea notiunii de imprumut, apoi de modul in care se poate obtine facilitatea respectiva si despre definirea investitorului de tip business angel.
Mai exista, apoi, discutia despre viziune. Mentionez ca pana si cesionarea a pana la 49% din capitalul social al companiei mi se pare excesiv. Legea se adreseaza exclusiv... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:38
Am urmarit recent cateva cifre din statistici oficiale care vorbesc despre starea IMM-urilor in Romania. Era de asteptat ca acestea sa nu fie dintre cele mai bune. Doresc sa impartasesc cu voi cateva dintre concluziile acestor statistici.
O buna parte dintre IMM-urile romanesti active inainte de perioada programatica 2007-2013 nu mai sunt. Numarul de startup-uri inregistrate pana in luna iulie, anul curent, este de 63.331, cu aproapte 20.000 mai putin decat anul trecut. Sectoarele de informatia tehnologiei si comunicare si industrie cunosc o crestere pozitiva in numarul de firme active in ultimii, insa, cu toate acestea, IMM-urile nu sunt performante in ceea ce priveste productivitatea si valoarea adaugata.
Toate acestea pot fi puse, bunaoara, pe seama crizei economice. Au existat, insa, si oportunitati, precum piata unica europeana, programele de finantare europeana si programe de stimulare a spiritului antreprenorial care ar fi trebuit sa vina in contrapondere. Concluziile ferme le las in mana analistilor. Ce as dori, in schimb, sa punctez este o slabiciune unde un mediu investitional mai sanatos ar putea ameliora starea ingrijoratoare a segmentului IMM: business angels.
Acestia sunt genul de investitori care vin sa echilibreze variabilele finantare si know-how. Un business angel bine pregatit vede un startup ca startup, e competent in a-i evalua potentialul si stie cum sa il directioneze inspre crestere, accentuand capitolele inovare si competitivitate.... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:15