Workshop-ul "Cum sa iti construiesti o strategie castigatoare. Playing to win sau Playing to play" se va desfasura pe 26 martie si va fi sustinut de Peter Barta.
Evenimentul se adreseaza antreprenorilor, executivilor si responsabililor departamentelor de vanzari si marketing.
Pornind de la expertiza D-lui Barta, participantii la workshop vor discuta despre probleme care ii intereseaza si la care Peter Barta va oferi idei si solutii concrete.
Know how-ul fiecaruia in sala va fi util pentru a oferi si primi sfaturi, raspunsuri si rezultate tangibile. Prezentarea din cadrul workshop-ului si discutia deschisa va fi urmata de inca o sesiune de mastermind, in cadrul careia participantii se vor concentra pe problemele de business ale participantilor, trimise in avans.
Fiecare participant va pleca cu o mai buna intelegere si un framework pentru beneficiile planificarii strategice, studii de caz si un instrument pe care sa-l utilizeze alaturi de echipa lui in procesele ulterioare.
Participare la eveniment este gratuita. Mai multe detalii despre eveniment si inscrieri, pe pagina web a workshop-ului. mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 11:16
Recent a avut loc la Bucuresti primul Forum National al Industriilor Culturale si Creative, al carui scop a fost sa aduca in discutie subiectul industriilor culturale si creative (ICC). Ce inseamna acestea? Pe scurt, reprezinta locul de intalnire al creativitatii, culturii, tehnologiei si antreprenoriatului - case de productie, galerii de arta, companii de arhitectura, productie software, etc. Definitia nu este statica, ci depinde de fiecare stat in parte, si acopera, in principiu, orice este legat de creativitate.
De ce sunt relevante intr-o discutie despre finantare? Din cauza beneficiilor pe care acestea le au in economie fara a fi stimulate sau recunoscute in dialogul public. Conform datelor disponibile din anul 2009 (acestea fiind cele mai recente la nivel national), contributia la PIB a industriilor culturale si creative (ICC) depaseste 5%, aproape dublu fata de aportul agriculturii. Cu toate acestea, in Romania continua sa existe un handicap in identificarea si sustinerea acestora.
Cultura bate filmul
Asadar, pe langa faptul ca nu exista o strategie pentru dezvoltarea ICC-urilor, cu toate ca figureaza in Strategia Nationala pentru Competitivitate 2014-2020 aflata in dezbatere publica, ICC-urile sunt insuficient sustinute financiar. Principalele surse de finantare de care acestea dispun vin de la fondurile publice, la nivel national si, cu amploare crescanda, judetean.
La nivel national, entitati precum Centrul National al Cinematografiei (CNC) - care a... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 17:42
Ce avem la dispozitie in afara de investitii straine directe si credite bancare? Nu prea multe din nefericire. Am ales pentru articolul acesta sa va vorbesc despre microcreditare, fondurile nerambursabile de la bugetul de stat si fondurile structurale.
In momentul de fata, economia romaneasca merge din inertie. In lipsa unei directii strategice clare la nivel national, preponderente sunt sectoarele de comert si servicii, in detrimentul celor axate pe productie sau cu valoare adaugata ridicata la bugetul de stat. Industriile creative, in care intra si software-ul, sau inovatia sunt infim stimulate - desi partea de IT are o serie de facilitati, ce exista nu este nici pe departe suficient; iar daca incepem sa vorbim de forme alternative de capitalism, precum antreprenoriatul social, atunci ne-ar invalui viforul.
Pe langa lipsa unei strategii, imaginea sumbra a mediului economic romanesc se datoreaza numarului limitat de instrumente de finantare pentru antreprenori, indiferent de stadiul in care se afla afacerea acestora. De asemenea, conditiile in care se acorda acele instrumente care exista ridica semne de intrebare.
In articolele anterioare am mentionat scaderea drastica a capitalului de investitii strain, cat si despre neincrederea bancilor in a acorda credite IMM-urilor datorita gradului ridicat de risc pe care il implica. Ca alternative, am vorbit despre business angels si despre principii demne de luat in considerare in abordarea unei finantari. De data... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:42
In articolele anterioare am prezentat atat o perspectiva a finantarii in Romania, cat si a business angel-ului, ca alternativa la sursele clasice pentru atragerea capitalului. Precum am mentionat in trecut este mai important ca antreprenorul sa inteleaga ca suma de bani pe care o cere trebuie sa fie sustinuta de un nivel de informare pe masura. Continuand pe acest fir, sunt de parerea ca finantarea ca proces necesita o atentie sporita.
Principalul obiectiv al unui startup este crearea unei afaceri de succes. Finantarea este un pas pentru realizarea acestui obiectiv, nu un sfarsit de linie in sine. Menirea ei este sa sprijine strategia de dezvoltare a afacerii si este important ca aceasta sa fie aliniata obiectivelor companiei. Responsabilitatea executarii procesului de finantare este a antreprenorului, iar alegerea unor surse gresite sau estimarea gresita a nevoilor reale ale companiei pot conduce la esecul initiativei de afaceri.
Ca la orice maraton, in afaceri ai suisuri si coborasuri. Implicit, nici finantarea nu vine de la sine. Companii de renume au fost refuzate de finantatori inainte de a reusi sa obtina fondurile de care au avut nevoie pentru a excela (si momentul in sine a fost inca un suis). Determinarea, persistenta, ambitia sunt calitati care se rasfrang asupra procesului de finantare, reprezentand uneltele ce va vor sustine atunci cand presiunea creste. De asemenea, o planificare simpla continand tinte si indicatoare masurabile va va mentine pe drumul... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:18
O alternativa mult mai viabila decat bancile pentru finantarea start-up-urilor este cea de la un business angel. Rolul unui astfel de finantator din "umbra" este acela de a "da imboldul" necesar antreprenorilor fara bani, dar care au planuri mari.
Peter Barta prezinta intr-un interviu acordat Business24 cum isi recupereaza un business angel investitia si care sunt pasii pe care ii are de urmat o companie care are nevoie de finantare.
Antreprenorul trebuie sa se "inarmeze" cu multa putere de convingere si o idee de afacere care sa promita. In plus, are nevoie si de o prezentare power point, cateva intalniri cu potentialul finantator si un avocat care sa intermedieze incheierea contractului prin care investitorul preia o parte din actiunile companiei.
Care sunt procedurile de finantare pentru un business angel? Cum se face selectia startup-urilor? Se incheie un contract intre business angel si companie?
Nu exista o procedura anume definita pentru a atrage o finantare de la un business angel. Totul pleaca de la nevoia de finantare a unui start-up sau antreprenor, in functie de obiectivele de finantare stabilite si unde anume doreste antreprenorul sa duca compania. In functie de aceste obiective se stabileste o lista cu potentiali business angels, care ar fi interesati de tipul de afacere initiata. Acest lucru se face in functie de domeniul de activitate al business-ului si de portofoliul business angel-ului. Este foarte important ca antreprenorul sa vada daca... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 08:01
In articolul trecut am identificat cateva dintre problemele cu care se confrunta IMM-urile din Romania privind finantarea. Am sugerat ca, pe fondul consecintelor directe in piata, cum ar fi reducerea investitiilor straine directe si al reticentei bancilor in acordarea creditelor, problema principala este educatia antreprenoriala insuficienta.
Mai departe, voi vorbi despre notiunea de business angel si rolul pe care aceasta il joaca in ciclul de viata al unei companii, prin prisma propriei experiente, pentru a deslusi conceptul asa cum se prezinta in mediul de afaceri romanesc.
Multi romani nu stiu exact ce face un business angel, desi termenul le este cunoscut, cu exceptia celor care au incercat deja alte surse de finantare sau care au experienta antreprenoriala in strainatate.
Un business angel este un investitor privat care investeste capital in startup-uri. Spre deosebire de o companie de capital de risc, un business angel se implica in stagiile initiale ale unei afaceri, asumandu-si riscuri financiare mai mari. Raza de sume pentru care se implica un business angel variaza intre 25.000 si 250.000 de euro.
In ciclul de viata al unei afaceri, investitia cu ajutorul unui business angel este premergatoare investitiilor financiar mai mari, precum cele oferite de companiile de capital de risc. Insa, pe langa aportul financiar, beneficiile asociate unui business angel, care nu pot fi masurate, includ cunostintele de industrie, valoarea data de reteaua de contacte... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 14:32
Companiile din Romania continua sa priveasca investitiile in capitalul uman ca un cost si nu ca un beneficiu pentru companie. Mai mult, criza a taiat adanc in bugetele de HR, iar cursurile de perfectionare sunt trecute in categoria "premiilor" pentru performanta, in loc sa fie incluse intr-o strategie de dezvoltare a companiei.
"Participarea unui angajat la un program de perfectionare trebuie sa fie strans legat de strategia si viziunea companiei, si anume, unde vrea sa ajunga compania in urmatorii ani, are managerii necesari sa duca compania acolo, daca nu care sunt abilitatile care ne lipsesc, pot fi acestea gasite intern sau trebuie sa apelam la resurse externe, putem capacita personal intern prin participarea la cursuri. Acesta ar fi un mod de gandire sanatos pentru orice executiv", remarca Peter Barta, CEO Fundatia Post-Privatizare, in cadrul unui interviu acordat Business24.
Ce aspect v-a impresionat cel mai mult in cadrul cursurilor pe care le urmati la Harvard?
Sunt multe lucruri care fac ca experienta de la Harvard sa fie una cu adevarat speciala. In primul rand, facilitatile si asistenta primita inainte de a incepe programul, faptul ca o data ce programul a fost definitivat si cerintele au fost trasate, iti sunt oferite instrumente necesare pentru rezolvarea acestor cerinte, ca de exemplu accesul la cea mai mare biblioteca cu informatii economice si resurse online din lume, acces la profesori pentru mentorat si alte beneficii, care au facut ca aceast... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 00:25
Peter Barta, CEO FPP, vorbeste despre programul sau de mentorat pentru business, dar si despre simularea Bissada, un exercitiu real unic in Romania pe care Business24 te provoaca sa-l incerci.
Toti executivii care l-au incercat au apreciat realismul jocului si faptul ca le-a deschis ochii din perspectiva administrarii de business si nevoia din piata, spune omul de afaceri.
Business Mentoring Program iti propune o noi metode de predare, cu profesori de la cele mai prestigioase scoli de pentru antreprenori, si o simulare care te ajuta sa dezvolti cate un "pic din fiecare": de la managementul echipei la management financiar, intelegerea si interpretarea datelor financiare, strategie sau marketing.
"Poti sa pierzi milioane sau sute de milioane intr-un loc sigur si pe urma primesti si feedback din perspectiva celor care au experienta de business si-ti spun unde ai avut o decizie sau unde decizia ta a fost gresita. Deci poti sa te joci cu un concept, poti sa te joci cu informatii, poti sa te joci cu abilitatile tale intr-un mediu sigur, dar in acelasi timp sa si inveti unde anume gresesti sau unde ai performat", iar acestea sunt doar cateva din lectiile pe care le poti invata in acest workshop, sustine Peter Barta intr-un interviu acordat Business24.
Ce pregatiti pentru urmatorul Business Mentoring Program?
Business Mentoring Program se afla deja la a treia editie. Am ajutat deja peste 150 de manageri si antreprenori sa-si consolideze strategiile, pe unii din ei... mai mult
Sambata, 02 Februarie 2013, ora 00:00
Peter Barta, unul dintre fondatorii VentureConnect, vorbeste despre reteta succesului, despre ce trebuie sa faci la inceput de drum in afaceri, dar si despre evenimentele care au alcatuit lectia de viata pentru un antreprenor extrem de apreciat in lumea business.
Perseverenta, cunostintele de business, abilitatea de a te face placut, perspicacitatea in afaceri si nu in ultimul rand un acut simt al inovatiei sunt elementele care, alaturi de abilitatea de a face lucrurile se intample, te vor ajuta sa fii un om de afaceri de succes, spune Peter Barta.
UberVu, Brainient, Summify sunt companiile care au demonstrat ca romanii au abilitatile necesare pentru a fi buni antreprenori, a declarat Peter Barta, intr-un interviu acordat Business24.
Obisnuiti sa va descrieti o persoana cu o atitudine "gata de actiune". Este cumva aceasta reteta succesului in antreprenoriat: abilitatea de a face lucrurile sa se intample?
Cu siguranta. Pentru mine si colegii mei antreprenoriatul este un mod de viata. Din experienta mea de pana acum, atat in calitate de antreprenor, mentor si manager am deprins cateva invataminte care nu dau gres.
Consider ca antreprenorii trebuie sa gaseasca oportunitati chiar si in momente in care situtia pare putin incurajatoare sau chiar sa si le creeze.
Sunt sigur ca sunt si alte persoane care militeaza pentru acest lucru, dar in general, noi avem tendinta de a vedea partea goala a paharului in locul celei pline. Si fix aceasta atitudine negativa si... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00