Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in prezent in 140 de localitati din 20 de judete, cu un numar de 416 focare (dintre care un focar intr-o exploatatie de tip A), iar in alte 4 judete exista doar cazuri la mistreti.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, au fost eliminati 372.325 de porci afectati de boala si exista 1.660 de cazuri la mistreti.
In total au fost stinse 1.246 de focare, respectiv 24 de focare in judetul Satu Mare, 3 focare in judetul Dambovita (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A), 20 de focare in judetul Buzau (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A), 3 focare in judetul Maramures, 140 de focare in judetul Braila (dintre care 11 in exploatatii comerciale), un focar in judetul Dolj, 4 focare in judetul Vrancea, 61 de focare in judetul Bihor, 132 de focare in judetul Ialomita, 10 focare in judetul Ilfov, 27 de focare in judetul Giurgiu, 2 focare in judetul Arges, 7 focare in judetul Olt, 19 focare in judetul Galati, 12 focare in judetul Teleorman, 94 de focare in judetul Constanta, 104 focare in judetul Calarasi (dintre care un focar intr-o exploatatie comerciala), 3 focare in judetul Timis, 3 focare in judetul Salaj, 568 de focare in Tulcea (dintre care 5 focare in exploatatii comerciale si un focar intr-o exploatatie de tip A), un focar in Arad, 2 focare in judetul Covasna, 4 focare in judetul Bacau, 2 focare in judetul Botosani.
Focare active se regasesc in judetul Satu Mare - 10 focare in gospodariile populatiei si 150 de... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 11:46
Dupa un an de la izbucnirea epidemiei de pesta porcina africana (PPA), in Romania, specialistii Comisiei Europene scriu negru pe alb: in ciuda recomandarilor Bruxelles-ului, autoritatile noastre n-au facut nici pe departe tot ce ar fi trebui ca sa combata rapandirea bolii. Asa se face ca pesta s-a extins necontrolat, in buna parte din tara, si a provocat deja pagube uriase. Din pacate, lupta cu boala n-a fost castigata nici pana astazi si exista riscul sa avem in continuare mult de pierdut din cauza ei.
Primele 2 focare de pesta africana din Romania - aparute inca din iulie 2017, la Satu Mare - au fost lichidate rapid, de autoritati.
Dupa aproape un an - adica in luna iunie 2018 - boala a reizbucnit, insa. Initial s-au depistat doar alti cativa porci bolnavi in gospodarii din Satu Mare si din Tulcea. Dar cum lucrurile pareau atunci sa stea la fel ca in 2017 - cand pesta africana fusese usor de eradicat - nimeni nu s-a alarmat.
Din pacate, din acel moment, autoritatile au scapat lucrurile de sub control. In numai cateva saptamani, boala ajunsese deja in sute de gospodarii. Ba mai mult, a patruns chiar si in cel mai mare complex de porci din Tulcea, unde 48.000 de animale au fost ucise, ulterior, pentru a impiedica raspandirea si mai agresiva a pestei.
S-au infiintat echipe de ucidere, care sa mearga prin ferme si prin curtile oamenilor si sa omoare animale bolnave si sanatoase deopotriva, pentru a pune capat epidemiei de pesta. Asa cum Ziare.com va relatat pe... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 06:46
Miercuri, la ora 9:00, incepe controlul pe care o delegatie a Comisiei Europene il desfasoara in Romania, vreme de o saptamana, pentru a stabili daca autoritatile din tara noastra au procedat corect in lupta cu pesta porcina africana (PPA).
Romania participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta.
In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro.
Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul autoritatilor de la Bucuresti. In schimb, trimite anual in tara noastra o echipa de specialisti europeni din cadrul DG Sante, care sa stabileasca daca autoritatile de la noi si-au respectat angajamentele luate in fata Bruxelles-ului si daca au eficientizat, intr-adevar, sistemul national de lupta cu PPA.
Verificarile din acest an incep miercuri, pe 17 octombrie.
Unde vor merge specialistii veniti in control
Potrivit programului oficial aflat in posesia Ziare.com, controlul delegatiei DG Sante incepe la ora 9:00, la Bucuresti, la Autoritatea Sanitara... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 07:08
Niciodata, in nicio alta tara din Uniunea Europeana, pesta porcina africana (PPA) nu s-a extins la fel de repede ca in Romania. Asta scrie, negru pe alb, intr-un document de lucru redactat de specialistii de la Bruxelles si aflat in posesia Ziare.com.
In nota de serviciu emisa joi, 11 octombrie, de Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, se mentioneaza mai intai ca, in afara tarii noastre, boala mai evolueaza acum in alte 9 state din UE. Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Belgia si Italia (mai exact Sardinia, unde autoritatile incearca, fara succes, deja de 4 decenii sa eradicheze boala).
Partea buna - dupa cum reiese din constatarile specialistilor - este ca boala se manifesta mai degraba in estul Uniunii Europene si nu s-a extins, pana acum, in alte regiuni. Ingrijorarea europenilor tine, insa, de faptul ca, in Romania, boala a avut o evolutie exploziva.
Mai exact, in document se mentioneaza ca:
"Incepand cu luna iunie 2018, insa, in Romania au fost peste 950 de focare de boala - o situatie fara precedent (in Uniunea Europeana - n.red.) ".
Documentul contine si o harta, intocmita in baza informatiilor oferite de Autoritata Sanitar Veterinara de la Bucuresti. Aceasta harta indica faptul ca boala fie a izbucnit deja, fie ar putea aparea in orice moment in nu mai putin de 15 judete, marcate cu rosu pe harta. Este vorba despre: Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:43
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca in prezent exista 980 de focare de pesta porcina africana, in 240 de localitati din 13 judete. In total, au fost eliminati 343.662 de porci afectati de boala.
Potrivit unei informari transmise, joi, de ANSVSA, au fost stinse pana in prezent cinci focare de pesta porcina africana in judetul Satu Mare si nu a mai fost inregistrat vreun focar in acest judet, din 31 august.
In judetul Bihor nu au mai fost inregistrate noi focare din 8 august, iar in judetul Tulcea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in 14 august.
Cele mai lovite sunt judetele Tulcea si Ialomita.
Astfel, in judetul Satu Mare sunt 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti, in judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in Salaj - 4 cazuri la mistreti, in Tulcea - 564 de focare (dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A) si 48 de cazuri la mistreti, in Braila - 83 de focare (dintre care 8 focare la exploatatii comerciale), in Constanta - 79 de focare in gospodariile populatiei si 2 cazuri la mistreti, in Ialomita - 122 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistreti, in Galati - 14 focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in Ilfov - 9 focare in gospodariile populatiei, in Calarasi - 66 de focare (dintre care un focar la o... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:20
La data de 27 septembrie, cu circa trei luni inainte de Craciun, pesta porcina africana (PPA) era semnalata in 223 de localitati din 13 judete, cu 952 de focare, dintre care 15 in exploatatii comerciale, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, PPA exista la 72 de mistreti, iar in total au fost eliminati 323.754 de porci afectati de boala, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ANSVSA, transmis joi seara.
Comparativ, la data de 19 septembrie, PPA era semnalata in 227 localitati din 13 judete, cu un numar total de 927 de focare si 62 de cazuri la mistreti, iar, la nivel national, 311.869 de porci fusesera sacrificati.
Pana la data de 27 septembrie, au fost stinse cinci focare in judetul Satu Mare, unde nu a mai fost inregistrat vreun focar din data de 31 august 2018.
In plus, in judetul Bihor nu au mai fost inregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar in judetul Tulcea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.
"Aceste rezultate au fost posibile datorita aplicarii operative si eficiente a complexului de masuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) si a cetatenilor, care au inteles sa sprijine autoritatile in aplicarea actiunilor necesare", arata comunicatul de presa al ANSVSA.
Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel:
- Judetul Satu-Mare - 7... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:57
Pesta porcina africana (PPA) a fost confirmata in 227 de localitati din 13 judete, cu un numar de 927 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale) si 62 de cazuri la mistreti, anunta miercuri Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
In total au fost eliminati 311.869 de porci afectati de boala.
Pana miercuri, au fost stinse cinci focare in judetul Satu Mare, unde nu a mai fost inregistrat vreun focar din data de 31 august 2018. In plus, in judetul Bihor nu au mai fost inregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar in judetul Tulcea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, la data de 14 august 2018.
"Aceste rezultate au fost posibile datorita aplicarii operative si eficiente a complexului de masuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) si a cetatenilor, care au inteles sa sprijine autoritatile in aplicarea actiunilor necesare", se precizeaza in documentul de presa al ANSVSA.
Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel:
- Judetul Satu-Mare - 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti;
- Judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si 1 un caz la mistret;
- Judetul Salaj - 4 cazuri la mistreti;
- Judetul Tulcea - 557 de focare si 34 de cazuri la mistreti;
- Judetul Braila - 73 de focare (dintre care 7 focare la exploatatii comerciale);
- Judetul Constanta - 72 de focare... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 18:50
Un document de lucru al Comisiei Europene - intocmit in baza datelor autoritatilor romane - arata ca pesta porcina africana (PPA) s-ar putea extinde alarmant, in perioada urmatoare, afectand mai bine de jumatate din tara.
Pe o harta intocmita de Comisia Europeana in baza datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sunt marcate cu rosu nu mai putin de 17 judete, dintre cele 41 ale Romaniei.
In 11 dintre acestea - adica in Satu-Mare, Salaj, Bihor, Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov si Salaj - prezenta PPA s-a confirmat deja. Din datele publice, insa, in celelate 6 judete marcate cu rosu pe harta - mai exact in Vaslui, Vrancea, Bacau, Buzau, Prahova si Giurgiu - boala n-ar fi ajuns, inca. De ce sunt, deci, marcate si aceste judete cu rosu, la fel ca toate celelalte in care s-au depistat focarele de boala?
In spatiul public s-au vehiculat, in ultima perioada, mai multe ipoteze potrivit carora numarul de focare de PPA din Romania ar fi mai mare decat cel comunicat oficial de ANSVSA.
In aceste conditii, institutia a emis un comunicat de presa prin intermediul caruia sustine ca nu tainuieste informatii legate de epidemie, ci ca, pur si simplu, "in zona rosie sunt incluse judetele unde PPA evolueaza in exploatatiile de porcine domestice si/sau la populatia de porcine salbatice, dar si judetele limitrofe acestora, in care NU evolueaza focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 18:36
Din cauza ca n-a respectat la timp recomandarile Comisiei Europene privind prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA), statul roman nu reuseste acum sa impiedice raspandirea bolii.
Astfel - in ciuda faptului ca a sacrificat deja preventiv, in doar 2 luni, peste 1% din numarul total de porci din tara - pesta continua sa se extinda.
Disperati, fermierii se gandesc deja sa renunte la cresterea acestor animale. Iar asta ar insemna ca, in curand, s-ar putea sa nu mai gasim in galantare decat carne de porc din import, mai scumpa si poate chiar de o calitate mai slaba decat cea de la noi.
Virusul pestei porcine africane - originar de pe Continentul Negru, din Kenya - a ajuns in Europa in urma cu circa sase decenii. Primele cazuri s-au raportat in 1957 in Portugalia. Apoi, s-au semnalat altele in Spania, in Italia (in zona Sardiniei) si in alte si alte state.
Pesta porcina africana nu se transmite la om. Este, in schimb, incurabila si foarte contagioasa, la porc. Un singur animal infectat cu PPA poate transmite virusul tuturor porcilor cu care vine in contact, imbolnavindu-i mortal.
In consecinta, pentru a preveni decimarea efectivelor de porci din ferme si gospodarii, autoritatile UE au adoptat strategii de prevenire si de combatere a pestei porcine africane. Cum masurile au functionat, la inceput, doar in parte, s-au pus la punct metode tot mai precise si mai eficiente de a izola boala.
In Romania, PPA a fost pentru prima depistata abia in urma cu un... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 11:44