Preturile la snitele, carnati si friptura de porc au crescut exploziv in Germania din cauza epidemiei de pesta porcina africana din China, transmite DPA.
In ultimele 12 luni pesta porcina africana a decimat efectivele de porci din China, cel mai mare producator si consumator mondial de carne porc. Autoritatile de la Beijing sustin ca 100 milioane de porci infectati cu pesta porcina africana au fost sacrificati de la descoperirea virusului in 2018.
"Este cea mai periculoasa epidemie cu care s-a confruntat industria carnii de porc", sustine expertul Cui Ernan, de la firma de consultanta GavekalDragonomics din Beijing. Jumatate din efectivele de porci din China au fost distruse astfel ca nici macar piata mondiala nu este suficienta pentru a acoperi deficitul de aprovizionare in cea mai populata tara a lumii.
Importatorii din China au inceput sa cumpere carne de porc de peste tot, din Brazilia, SUA si chiar din Europa. Insa in timp ce fermierii germani sunt fericiti ca preturile au crescut, totusi consumatorii trebuie sa cheltuie mai mult atunci cand merg la macelar.
In luna septembrie, preturile la carnea de porc au crescut cu 8,3% comparativ cu aceiasi luna a anului trecut, sustine Thomas Els de la firma Agricultural Market Information Society (AMI) din Bonn.
Pe ansamblu, preturile la carne si carnati au crescut cu 5,4% in aceasta perioada. In prezent kilogramul de carne tocata de porc cota 5,81 euro, comparativ cu 5,38 euro in urma cu un an. Similar, un snitel... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 11:29
Grecia a introdus controale suplimentare pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane, cu care se confrunta Bulgaria si Romania, a informat luni postul national bulgar de radio (BNR), transmite Novinite.
Ministerul Agriculturii, precum si Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Grecia, urmaresc cu atentie evolutia pestei porcine africane in Bulgaria si Romania.
De asemenea, Ministerul Agriculturii de la Atena a convocat o reuniune extraordinara pentru a discuta cu fermierii masurile de prevenire a extinderii epidemiei in Grecia.
Zonele din apropierea granitei cu Bulgaria sunt controlate temeinic, iar verificarile la punctele de trecere a frontierei sunt permanente.
Vineri, Grecia a interzis importurile de carne de porc din tara vecina Bulgaria din cauza focarelor de pesta porcina africana, a anuntat ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.
Autoritatile bulgare au detectat pana acum 21 de focare de pesta porcina africana, la porcii crescuti in gospodarii sau in ferme. Peste 50.000 de porci au fost sacrificati luna aceasta, iar pretul carnii de porc a crescut semnificativ.
In trei districte din Bulgaria - Plevna, Razgrad si Ruse - este stare de urgenta din cauza pestei porcine africane.
Bulgaria intensifica masurile de prevenire a raspandirii pestei porcine africane si de protejare a industriei de crestere a porcilor, evaluata la 600 milioane de leva (344 milioane de dolari), a anuntat saptamana trecuta Desislava Taneva.... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 12:56
Dupa un an de la izbucnirea epidemiei de pesta porcina africana (PPA), in Romania, specialistii Comisiei Europene scriu negru pe alb: in ciuda recomandarilor Bruxelles-ului, autoritatile noastre n-au facut nici pe departe tot ce ar fi trebui ca sa combata rapandirea bolii. Asa se face ca pesta s-a extins necontrolat, in buna parte din tara, si a provocat deja pagube uriase. Din pacate, lupta cu boala n-a fost castigata nici pana astazi si exista riscul sa avem in continuare mult de pierdut din cauza ei.
Primele 2 focare de pesta africana din Romania - aparute inca din iulie 2017, la Satu Mare - au fost lichidate rapid, de autoritati.
Dupa aproape un an - adica in luna iunie 2018 - boala a reizbucnit, insa. Initial s-au depistat doar alti cativa porci bolnavi in gospodarii din Satu Mare si din Tulcea. Dar cum lucrurile pareau atunci sa stea la fel ca in 2017 - cand pesta africana fusese usor de eradicat - nimeni nu s-a alarmat.
Din pacate, din acel moment, autoritatile au scapat lucrurile de sub control. In numai cateva saptamani, boala ajunsese deja in sute de gospodarii. Ba mai mult, a patruns chiar si in cel mai mare complex de porci din Tulcea, unde 48.000 de animale au fost ucise, ulterior, pentru a impiedica raspandirea si mai agresiva a pestei.
S-au infiintat echipe de ucidere, care sa mearga prin ferme si prin curtile oamenilor si sa omoare animale bolnave si sanatoase deopotriva, pentru a pune capat epidemiei de pesta. Asa cum Ziare.com va relatat pe... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 06:46
In ultima jumatate de an, pesta porcina africana a facut ravagii in Romania, provocand pierderi de zeci de milioane de euro.
Din pacate, boala continua sa se extinda si astazi, in tara, in ciuda faptului ca autoritatile au ucis deja preventiv peste 360.000 de animale, in incercarea de a pune capat epidemiei.
Prezenta pestei - o boala foarte contagioasa, mortala pentru porci - a fost confirmata in Romania inca din iulie 2017, la Satu Mare. Atunci a fost vorba, insa, despre un singur focar pe care autoritatile au reusit sa il stinga repede.
Pe 10 iunie 2018, boala a fost semnalata, din nou, la Tulcea. Iar de aceasta data, problema nu s-a mai putut rezolva, cu una, cu doua. Dimpotriva, pe masura ca zilele au trecut, s-au raportat din ce in ce mai multe cazuri de imbolnavire. Si nu doar la Tulcea, ci si in multe alte zone din tara.
Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a publicat chiar un manual de interventie in focarele de pesta si a inceput sa sacrifice animale din ferme si gospodarii, in incercarea de a opri epidemia care risca sa puna in pericol intrega industrie a cresterii porcului, in Romania.
Au luat nastere asa-numitele "echipe de ucidere" - formate din medici veterinari si asistenti, soldati, jandarmi si functionari - care au inceput sa strabata parte dintre localitatile afectate de pesta si sa le ucida oamenilor porcii din cotete.
Unii si-au dat animalele de bunavoie. Altii - cum ar fi oamenii dintr-un sat... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 11:55
Niciodata, in nicio alta tara din Uniunea Europeana, pesta porcina africana (PPA) nu s-a extins la fel de repede ca in Romania. Asta scrie, negru pe alb, intr-un document de lucru redactat de specialistii de la Bruxelles si aflat in posesia Ziare.com.
In nota de serviciu emisa joi, 11 octombrie, de Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, se mentioneaza mai intai ca, in afara tarii noastre, boala mai evolueaza acum in alte 9 state din UE. Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Belgia si Italia (mai exact Sardinia, unde autoritatile incearca, fara succes, deja de 4 decenii sa eradicheze boala).
Partea buna - dupa cum reiese din constatarile specialistilor - este ca boala se manifesta mai degraba in estul Uniunii Europene si nu s-a extins, pana acum, in alte regiuni. Ingrijorarea europenilor tine, insa, de faptul ca, in Romania, boala a avut o evolutie exploziva.
Mai exact, in document se mentioneaza ca:
"Incepand cu luna iunie 2018, insa, in Romania au fost peste 950 de focare de boala - o situatie fara precedent (in Uniunea Europeana - n.red.) ".
Documentul contine si o harta, intocmita in baza informatiilor oferite de Autoritata Sanitar Veterinara de la Bucuresti. Aceasta harta indica faptul ca boala fie a izbucnit deja, fie ar putea aparea in orice moment in nu mai putin de 15 judete, marcate cu rosu pe harta. Este vorba despre: Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:43
Peste doar trei saptamani, specialisti de la Bruxelles vin in tara noastra ca sa verifice daca autoritatile au respectat intocmai - asa cum s-au angajat - recomandarile Comisiei Europene (CE) privind combaterea pestei porcine africane (PPA).
Ca sa dea bine la controlul care se apropie, ANSVSA se acopera cu hartii. Din pacate, indiferent ce-ar face acum, in pripa, pe ultima suta de metri, autoritatile au putine sanse sa ascunda de ochii expertilor europeni faptul ca, in loc sa procedeze asa cum le-a cerut CE in lupta cu pesta, au actionat tocmai pe dos, iar boala le-a scapat cu totul de sub control.
Tara noastra participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta, astfel incat aceasta sa nu se raspandeasca si sa nu ajunga vreodata sa le creeze oamenilor pagube impovaratoare.
In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro pentru a lupta cu pesta, parte din bani putand fi folositi pentru plata de despagubiri.
Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 09:21
Eurodeputatul Siegfried Muresan a depus, joi, doua amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019 prin care solicita alocarea unei sume de 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene (UE) afectati de pesta porcina africana, inclusiv a fermierilor din Romania, se arata intr-un comunicat de presa al europarlamentarului.
Potrivit sursei citate, primul amendament prevede alocarea a 100 de milioane de euro catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana.
In cel de-al doilea amendament, deputatul european solicita cresterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocarilor pentru Fondul privind masuri de urgenta legate de sanatatea animalelor si a plantelor din cadrul Programului pentru Produse si Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeana.
"Numarul focarelor de pesta porcina africana din Romania creste de la o zi la alta. Avem deja 10 judete din Romania in care s-au identificat focare si alte 7 judete cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat pana acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii romani, iar aceasta suma continua sa creasca.
De aceea, am cerut astazi, prin doua amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru masuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectati de pesta... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 12:16
Eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut oficial alocarea a 110 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene pentru fermierii afectati de pesta porcina africana, inclusiv cei din tara noastra.
Muresan a depus, joi, doua amendamente la Proiectul de buget al UE pentru anul 2019 prin care solicita alocarea, in total, a 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectati de pesta porcina africana, inclusiv fermierii din Romania, potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com.
"Astfel, primul amendament al lui Siegfried Muresan prevede alocarea a 100 de milioane de euro catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana.
In cel de-al doilea amendament, deputatul european solicita cresterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocarilor pentru Fondul privind masuri de urgenta legate de sanatatea animalelor si a plantelor din cadrul Programului pentru Produse si Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeana", se precizeaza in document.
Eurodeputatul subliniaza ca epidemia de pesta porcina africana a cauzat pana in prezent pagube de zeci de milioane de euro, iar suma continua sa creasca.
"Numarul focarelor de pesta porcina africana din Romania creste de la o zi la alta. Avem deja 10 judete din Romania in care s-au identificat focare si alte 7 judete cu risc crescut de contaminare.... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 11:27
Romania se afla in stare de alerta atat pe plan intern, cat si la frontierele cu Moldova si Ucraina, pentru a gestiona evolutia epidemiologica a pestei porcine africane, dar si pentru a preveni aparitia de noi focare, in conditiile in care la ora actuala sunt in evolutie 440 de focare in sapte judete, a declarat presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu.
"Noi actionam cu toata forta, cu toate structurile statului, avem sprijin din partea armatei, jandarmeriei, politiei de frontiera. Veghem in continuare sa nu apara noi focare. Avem expusa toata frontiera de nord si de vest, desi boala a penetrat prin extremitati in nord-vest si sud-est, avem frontiera cu Republica Moldova cu Ucraina. Suntem in permanenta stare de alerta atat pe plan intern, pentru a gestiona evolutia epidemiologica cat si la frontiere, pentru a preveni aparitia de noi focare. Boala este cat se poate de agresiva, iar la noi a intrat mai tarziu fata de alte tari de pe coridorul nordic", a spus Branescu.
440 de focare, confirmate
Acesta a precizat ca in momentul de fata sunt in diferite faze de evolutie 440 de focare confirmate, din care 438 se afla in gospodariile populatiei si doua in exploatatii comerciale din judetul Tulcea, in prima exploatatie urmand sa se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci.
"Din nefericire PPA a mai fost confirmata intr-o noua exploatatie din Tulcea, un depozitar cu 17.000 de capete porcine, la care au inceput deja procedurile de sacrificare. Sunt 7 judete afectate,... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 18:41