Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in prezent in 140 de localitati din 20 de judete, cu un numar de 416 focare (dintre care un focar intr-o exploatatie de tip A), iar in alte 4 judete exista doar cazuri la mistreti.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, au fost eliminati 372.325 de porci afectati de boala si exista 1.660 de cazuri la mistreti.
In total au fost stinse 1.246 de focare, respectiv 24 de focare in judetul Satu Mare, 3 focare in judetul Dambovita (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A), 20 de focare in judetul Buzau (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A), 3 focare in judetul Maramures, 140 de focare in judetul Braila (dintre care 11 in exploatatii comerciale), un focar in judetul Dolj, 4 focare in judetul Vrancea, 61 de focare in judetul Bihor, 132 de focare in judetul Ialomita, 10 focare in judetul Ilfov, 27 de focare in judetul Giurgiu, 2 focare in judetul Arges, 7 focare in judetul Olt, 19 focare in judetul Galati, 12 focare in judetul Teleorman, 94 de focare in judetul Constanta, 104 focare in judetul Calarasi (dintre care un focar intr-o exploatatie comerciala), 3 focare in judetul Timis, 3 focare in judetul Salaj, 568 de focare in Tulcea (dintre care 5 focare in exploatatii comerciale si un focar intr-o exploatatie de tip A), un focar in Arad, 2 focare in judetul Covasna, 4 focare in judetul Bacau, 2 focare in judetul Botosani.
Focare active se regasesc in judetul Satu Mare - 10 focare in gospodariile populatiei si 150 de... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 11:46
Niciodata, in nicio alta tara din Uniunea Europeana, pesta porcina africana (PPA) nu s-a extins la fel de repede ca in Romania. Asta scrie, negru pe alb, intr-un document de lucru redactat de specialistii de la Bruxelles si aflat in posesia Ziare.com.
In nota de serviciu emisa joi, 11 octombrie, de Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, se mentioneaza mai intai ca, in afara tarii noastre, boala mai evolueaza acum in alte 9 state din UE. Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Belgia si Italia (mai exact Sardinia, unde autoritatile incearca, fara succes, deja de 4 decenii sa eradicheze boala).
Partea buna - dupa cum reiese din constatarile specialistilor - este ca boala se manifesta mai degraba in estul Uniunii Europene si nu s-a extins, pana acum, in alte regiuni. Ingrijorarea europenilor tine, insa, de faptul ca, in Romania, boala a avut o evolutie exploziva.
Mai exact, in document se mentioneaza ca:
"Incepand cu luna iunie 2018, insa, in Romania au fost peste 950 de focare de boala - o situatie fara precedent (in Uniunea Europeana - n.red.) ".
Documentul contine si o harta, intocmita in baza informatiilor oferite de Autoritata Sanitar Veterinara de la Bucuresti. Aceasta harta indica faptul ca boala fie a izbucnit deja, fie ar putea aparea in orice moment in nu mai putin de 15 judete, marcate cu rosu pe harta. Este vorba despre: Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:43
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca in prezent exista 980 de focare de pesta porcina africana, in 240 de localitati din 13 judete. In total, au fost eliminati 343.662 de porci afectati de boala.
Potrivit unei informari transmise, joi, de ANSVSA, au fost stinse pana in prezent cinci focare de pesta porcina africana in judetul Satu Mare si nu a mai fost inregistrat vreun focar in acest judet, din 31 august.
In judetul Bihor nu au mai fost inregistrate noi focare din 8 august, iar in judetul Tulcea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in 14 august.
Cele mai lovite sunt judetele Tulcea si Ialomita.
Astfel, in judetul Satu Mare sunt 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti, in judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in Salaj - 4 cazuri la mistreti, in Tulcea - 564 de focare (dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A) si 48 de cazuri la mistreti, in Braila - 83 de focare (dintre care 8 focare la exploatatii comerciale), in Constanta - 79 de focare in gospodariile populatiei si 2 cazuri la mistreti, in Ialomita - 122 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistreti, in Galati - 14 focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in Ilfov - 9 focare in gospodariile populatiei, in Calarasi - 66 de focare (dintre care un focar la o... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:20
La data de 27 septembrie, cu circa trei luni inainte de Craciun, pesta porcina africana (PPA) era semnalata in 223 de localitati din 13 judete, cu 952 de focare, dintre care 15 in exploatatii comerciale, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, PPA exista la 72 de mistreti, iar in total au fost eliminati 323.754 de porci afectati de boala, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ANSVSA, transmis joi seara.
Comparativ, la data de 19 septembrie, PPA era semnalata in 227 localitati din 13 judete, cu un numar total de 927 de focare si 62 de cazuri la mistreti, iar, la nivel national, 311.869 de porci fusesera sacrificati.
Pana la data de 27 septembrie, au fost stinse cinci focare in judetul Satu Mare, unde nu a mai fost inregistrat vreun focar din data de 31 august 2018.
In plus, in judetul Bihor nu au mai fost inregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar in judetul Tulcea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.
"Aceste rezultate au fost posibile datorita aplicarii operative si eficiente a complexului de masuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) si a cetatenilor, care au inteles sa sprijine autoritatile in aplicarea actiunilor necesare", arata comunicatul de presa al ANSVSA.
Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel:
- Judetul Satu-Mare - 7... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:57
Pesta porcina africana (PPA) a fost confirmata in 227 de localitati din 13 judete, cu un numar de 927 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale) si 62 de cazuri la mistreti, anunta miercuri Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
In total au fost eliminati 311.869 de porci afectati de boala.
Pana miercuri, au fost stinse cinci focare in judetul Satu Mare, unde nu a mai fost inregistrat vreun focar din data de 31 august 2018. In plus, in judetul Bihor nu au mai fost inregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar in judetul Tulcea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, la data de 14 august 2018.
"Aceste rezultate au fost posibile datorita aplicarii operative si eficiente a complexului de masuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) si a cetatenilor, care au inteles sa sprijine autoritatile in aplicarea actiunilor necesare", se precizeaza in documentul de presa al ANSVSA.
Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel:
- Judetul Satu-Mare - 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti;
- Judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si 1 un caz la mistret;
- Judetul Salaj - 4 cazuri la mistreti;
- Judetul Tulcea - 557 de focare si 34 de cazuri la mistreti;
- Judetul Braila - 73 de focare (dintre care 7 focare la exploatatii comerciale);
- Judetul Constanta - 72 de focare... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 18:50
Romania avea, la 1 mai a.c., 4,129 milioane porci, in scadere cu peste 357.000 de capete fata de aceeasi perioada a anului trecut, efectivele de porcine consemnand o scadere cu 8% pe total si cu 14,2% la efectivul matca, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate vineri.
Regiunea Vest avea cea mai semnificativa pondere a efectivelor de porcine (20,2% din total), urmata de Regiunea Sud - Est (16,9%), Regiunea Sud Muntenia (15,9%) si Regiunea Nord - Vest (14,8%).
"Analizand distributia efectivelor de porcine la 1 mai 2018 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 mai 2017, se constata ca ponderea acestora a crescut in regiunile Nord-Vest (+1,6 puncte procentuale), Sud Muntenia (+1,4 pp.), Sud-Est (+0,5 pp.), Bucuresti-Ilfov (+0,1 pp.) si a scazut in regiunile Sud-Vest Oltenia (-1,6 pp.), Centru (-1,1 pp.), Vest (-0,5 pp.), Nord-Est (-0,4 pp.) ", precizeaza INS.
Din vara anului trecut, Romania se confrunta cu virusul pestei porcine africane, din cauza bolii fiind sacrificati 232.722 de porci.
Potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pesta porcina africana evolueaza in 207 localitati din 12 judete, cu un numar total de 898 de focare (dintre care 13 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 57 de cazuri la mistreti.
Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, a declarat joi ca... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 14:14
Un document de lucru al Comisiei Europene - intocmit in baza datelor autoritatilor romane - arata ca pesta porcina africana (PPA) s-ar putea extinde alarmant, in perioada urmatoare, afectand mai bine de jumatate din tara.
Pe o harta intocmita de Comisia Europeana in baza datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sunt marcate cu rosu nu mai putin de 17 judete, dintre cele 41 ale Romaniei.
In 11 dintre acestea - adica in Satu-Mare, Salaj, Bihor, Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov si Salaj - prezenta PPA s-a confirmat deja. Din datele publice, insa, in celelate 6 judete marcate cu rosu pe harta - mai exact in Vaslui, Vrancea, Bacau, Buzau, Prahova si Giurgiu - boala n-ar fi ajuns, inca. De ce sunt, deci, marcate si aceste judete cu rosu, la fel ca toate celelalte in care s-au depistat focarele de boala?
In spatiul public s-au vehiculat, in ultima perioada, mai multe ipoteze potrivit carora numarul de focare de PPA din Romania ar fi mai mare decat cel comunicat oficial de ANSVSA.
In aceste conditii, institutia a emis un comunicat de presa prin intermediul caruia sustine ca nu tainuieste informatii legate de epidemie, ci ca, pur si simplu, "in zona rosie sunt incluse judetele unde PPA evolueaza in exploatatiile de porcine domestice si/sau la populatia de porcine salbatice, dar si judetele limitrofe acestora, in care NU evolueaza focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 18:36
Prezenta virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmata, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta, la porcii de la o stana situata la 4 kilometri de localitatea Tunari, din judetul Ilfov, anunta ANSVSA.
"Prezenta virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmata, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta, la porcii dintr-o anexa gospodareasca a unei stane, situata in camp, la o distanta de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, in directia localitatii Stefanesti, din judetul Ilfov.
Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectiva a fost plasata sub supraveghere oficiala si au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea porcinelor din anexa gosodareasca si ecarisarea carcaselor", precizeaza ANSVSA.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit, duminica, pentru a adopta planul de masuri privind controlul si combaterea bolii, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii.
Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte si cele sacrificate (15 capete).
Ancheta epidemiologica este in desfasurare.
De asemenea, a fost demarata si o ancheta a Politiei, investigatiile preliminare indicand posibilitatea ca porcii bolnavi sa fi fost adusi dintr-o... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 07:31
Numarul judetelor in care se inregistreaza focare de pesta porcina africana ar putea creste de mai mult de doua ori, in perioada urmatoare, se arata intr-un document publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene, in urma cu nici doua saptamani.
Iar daca boala s-ar extinde, alte cateva mii de romani risca sa ramana fara porc in cotet, pana la Craciun. In plus, mai multi mari fabricanti de mezeluri n-ar mai putea sa isi mai exporte produsele, in cazul in care in judetele lor ar izbucni focare de pesta.
Un document al Comisiei Europene, publicat in Monitorul Oficial al UE pe 27 iulie 2018 - deci in urma cu mai putin de doua saptamani - atesta faptul ca in 8 judete din Romania s-au raportat focare de peste porcina africana. Este vorba despre cele incluse in Partea a III-a a anexei documentului, adica Satu Mare, Tulcea, Constanta, Bihor, Salaj, Braila, Ialomita si Calarasi.
Datele au fost facute publice si de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul unui comunicat recent.
In plus, potrivit ANSVSA, de la publicarea comunicatului si pana astazi, pe lista judetelor in care s-au semnalat focare s-a adaugat si Galati.
Documentul emis de CE contine, insa, o serie de informatii care nu se regasesc in comunicatul institutiei de la Bucuresti. Mai exact, CE informeaza ca boala s-ar putea extinde, in curand, pe teritorii mult mai vaste. Alte 15 judete - incluse in Partea I a anexei - risca sa fie rapid afectate... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 09:09