Virusul pestei porcine africane in gospodarii se extinde in Europa de Est deoarece regiunea nu reuseste sa tina sub control epidemia care afecteaza de mult timp gospodariile si fermele unde se cresc porci, se arata intr-o analiza realizata de Blooomberg.
Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor (OIE), Serbia a raportat luni primele cazuri suspecte de pesta porcina africana, la doar cateva saptamani dupa ce Slovacia a descoperit focare in gospodarii. Exista de asemenea "o crestere distincta" a cazurilor raportate in fermele de porci din statele deja afectate, inclusiv Romania, Polonia si Bulgaria, arata datele Guvernului britanic.
Europa de Est se lupta sa tina sub control virusul de cand s-a raspandit prima data din Rusia, in 2014. Desi cele mai multe din tarile afectate din regiune nu cresc porci pe scara industriala, ele raman in apropierea marilor exportatori.
"Situatia epidemiei in statele din Europa de Est ramane presanta. Riscul extinderii epidemiei provoaca pesimism in randul producatorilor din nordul Europei si descurajeaza cresterea porcilor", au apreciat analistii de la Rabobank.
In cea mai mare parte a Europei Occidentale nu s-au inregistrat cazuri de pesta porcina africana, cu exceptia porcilor mistreti din Belgia la care s-a detectat virusul in 2018. Astfel, regiunea a reusit sa ramana un exportator de top, beneficiind de lipsa carnii de porc pe plan global. In primele cinci luni din acest an, livrarile UE spre China au... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 11:15
Extinderea epidemiei de pesta porcina africana in Bulgaria, care ameninta industria locala a carnii de porc, este foarte ingrijoratoare, a declarat joi un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, transmite Reuters.
Una din cele mai sarace tari din UE, Bulgaria a raportat peste 30 de focare de pesta porcina africana la ferme mari sau in gospodarii. Deja au fost sacrificati aproximativ 130.000 de porci.
Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor de la trei crescatorii din districtul Ruse din Bulgaria va insemna pierderea a 20% din porcii crescut in scopuri industriale, iar pentru industria bulgara a carnii de porc pierderile sunt estimate la milioane de leva.
Unii experti afirma ca Bulgaria ar putea sa-si piarda intregul sector de crestere a porcilor si sa fie nevoita sa sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.
Situatia "este foarte ingrijoratoare" iar CE solicita masuri pentru stoparea "epidemiei catastrofale", a afirmat joi purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii de marti ce a avut loc intre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.
Luna trecuta, Vytenis Andriukaitis si-a exprimat profunda dezamagire fata de... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 15:20
Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii de marti ce a avut loc intre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a informat postul national de televiziune (BNT), transmit Sofia Globe si Novinite.
De asemenea, statul balcanic se asteapta la un ajutor de urgenta de 11 milioane de euro pentru a compensa focarele deja eliminate de pesta porcina africana din industria de crestere a porcilor.
Pe 5 august, ministrul bulgar al Agriculturii a emis un ordin privind interzicerea vanatorii in zonele afectate de epidemie. De asemenea, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, a dat asigurari ca Guvernul ii va compensa pe proprietarii care in mod voluntar isi sacrifica porcii crescuti in gospodarii.
In ultimul an, pesta porcina africana s-a extins in Asia, iar in Europa au fost raportate cazuri in ultimii cinci ani. Aceasta epidemie poate fi periculoasa pentru industria carnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria si a extins verificarile la granita.
Comisia Europeana (CE) a avertizat ca noile zone cu risc ridicat privind pesta porcina africana sunt Bulgaria, Polonia si Lituania. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri in Europa Occidentala.
Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 10:43
Grecia a introdus controale suplimentare pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane, cu care se confrunta Bulgaria si Romania, a informat luni postul national bulgar de radio (BNR), transmite Novinite.
Ministerul Agriculturii, precum si Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Grecia, urmaresc cu atentie evolutia pestei porcine africane in Bulgaria si Romania.
De asemenea, Ministerul Agriculturii de la Atena a convocat o reuniune extraordinara pentru a discuta cu fermierii masurile de prevenire a extinderii epidemiei in Grecia.
Zonele din apropierea granitei cu Bulgaria sunt controlate temeinic, iar verificarile la punctele de trecere a frontierei sunt permanente.
Vineri, Grecia a interzis importurile de carne de porc din tara vecina Bulgaria din cauza focarelor de pesta porcina africana, a anuntat ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.
Autoritatile bulgare au detectat pana acum 21 de focare de pesta porcina africana, la porcii crescuti in gospodarii sau in ferme. Peste 50.000 de porci au fost sacrificati luna aceasta, iar pretul carnii de porc a crescut semnificativ.
In trei districte din Bulgaria - Plevna, Razgrad si Ruse - este stare de urgenta din cauza pestei porcine africane.
Bulgaria intensifica masurile de prevenire a raspandirii pestei porcine africane si de protejare a industriei de crestere a porcilor, evaluata la 600 milioane de leva (344 milioane de dolari), a anuntat saptamana trecuta Desislava Taneva.... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 12:56
Franta va construi un gard de-a lungul granitei cu Belgia, pentru a impiedica mistretii sa raspandeasca pesta porcina africana, virusul virulent care poate afecta cea mai mare industrie a porcilor din Europa.
Franta a intrat in alerta pentru pesta porcina africana de cand Belgia a detectat virusul, luna trecuta, in randul mistretilor aflati la cativa kilometri de frontierea cu Franta, transmite Reuters.
Belgia a decis sa sacrifice mai multe sute de porci din zona contaminata, pentru a preveni ca virusul sa ajunga la fermele de porci, dar are deja embargouri pentru exporturile de carne de porc din partea unor state precum Coreea de Sud si China, care au la randul lor focare de pesta porcina.
Autoritatile franceze au interzis vanatoarea si alte activitati intr-o zona de la frontiera, iar prefectura regiunii Meurthe-et-Moselle a inceput sambata instalarea gardului, a declarat un oficial din cadrul prefecturii.
Constructia gardului, care va avea loc de-a lungul unei parti a frontierei cu Belgia, va dura aproximativ o saptamana.
Meurthe-et-Moselle este una dintre regiunile incluse intr-o zona de supraveghere creata de autoritatile franceze in apropierea granitei.
Ministerul Agriculturii a spus ca detaliile legate de construirea gardului nu au fost finalizate.
Statele occidentale au incercat sa evite raspandirea bolii extrem de contagioase in randul porcilor, dar care nu este periculoasa pentru oameni, dupa aparitia unui numar tot mai mare de cazuri in... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 11:37
Niciodata, in nicio alta tara din Uniunea Europeana, pesta porcina africana (PPA) nu s-a extins la fel de repede ca in Romania. Asta scrie, negru pe alb, intr-un document de lucru redactat de specialistii de la Bruxelles si aflat in posesia Ziare.com.
In nota de serviciu emisa joi, 11 octombrie, de Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, se mentioneaza mai intai ca, in afara tarii noastre, boala mai evolueaza acum in alte 9 state din UE. Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Belgia si Italia (mai exact Sardinia, unde autoritatile incearca, fara succes, deja de 4 decenii sa eradicheze boala).
Partea buna - dupa cum reiese din constatarile specialistilor - este ca boala se manifesta mai degraba in estul Uniunii Europene si nu s-a extins, pana acum, in alte regiuni. Ingrijorarea europenilor tine, insa, de faptul ca, in Romania, boala a avut o evolutie exploziva.
Mai exact, in document se mentioneaza ca:
"Incepand cu luna iunie 2018, insa, in Romania au fost peste 950 de focare de boala - o situatie fara precedent (in Uniunea Europeana - n.red.) ".
Documentul contine si o harta, intocmita in baza informatiilor oferite de Autoritata Sanitar Veterinara de la Bucuresti. Aceasta harta indica faptul ca boala fie a izbucnit deja, fie ar putea aparea in orice moment in nu mai putin de 15 judete, marcate cu rosu pe harta. Este vorba despre: Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:43
Pesta porcina africana a ajuns in Europa Occidentala, au confirmat joi autoritatile, dupa ce doi mistreti morti din cauza acestei boli au fost gasiti in Belgia, ceea ce a provocat ingrijorari in randul fermierilor din Olanda, Franta, Germania si Luxemburg, tari aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor, transmit Reuters si site-ul dutchnews.nl.
Pana acum, virusul a fost descoperit in opt tari din estul UE, precum si in Ucraina si in Rusia. Luna trecuta, Romania a confirmat cea mai grava epidemie de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, sacrificand peste 250.000 de porci din cauza pestei porcine africane.
Germania, Spania si Franta sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc dupa China.
Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, s-a grabit sa-i reasigure pe fermieri ca Executivul ia situatia in serios.
"Suntem bine pregatiti", Berlinul comunica constant cu autoritatile belgiene si cele ale Comisiei Europene, a dat asigurari oficialul german.
Anul acesta, Germania a aprobat o serie de masuri pentru a preveni extinderea epidemiei, inclusiv interzicerea vanatorii la mistreti. In iunie, Danemarca a aprobat construirea unui zid de 70 de km la granita sa cu Germania ca parte a eforturilor de oprire a extinderii virusului.
"Este o situatie serioasa pentru Belgia. Urmarim cu atentie evolutiile si verificam daca am adoptat suficiente masuri de... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 14:21
Bulgaria a raportat vineri primul sau focar de pesta porcina africana la sapte porci din curtea unei ferme aflate in apropierea granitei cu Romania, au anuntat autoritatile bulgare, citate de Reuters.
Pesta porcina africana este o boala extrem de contagioasa care afecteaza porcii domestici si mistretii. Boala nu afecteaza si nu se transmite la oameni.
Sapte animale infectate au fost gasite la o ferma din satul Tutrakantsi, situat in nord-estul Bulgariei, iar testele efectuate au confirmat prezenta virusului, a anuntat Agentia bulgara de Siguranta Alimentara, adaugand ca toti cei 23 de porci din sat vor fi sacrificati, iar in jurul localitatii pe o raza de trei kilometri va fi instituita o zona de carantina.
Romania, tara vecina cu Bulgaria, a raportat, incepand din luna iunie a acestui an, sute de cazuri de boala la porcii domestici, in timp ce China a anuntat in ultima luna cinci cazuri de pesta porcina africana.
Bulgaria a construit luna trecuta un gard la frontiera cu Romania, in incercarea de a preveni trecerea mistretilor care ar putea raspandi boala pe teritoriul sau, precizeaza Reuters.
Cazurile cele mai frecvente de pesta porcina africana din Romania sunt la porcii crescuti in gospodariile taranesti sau in exploatatii mici, precum si in cateva exploatatii mari.
Saptamana trecuta a fost raportat un focar la cea mai mare ferma de reproducerea porcilor din Romania, unde 140.000 de animale urmeaza sa fie sacrificate.
Recent, presedintele... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2018, ora 10:56
Bulgarii vor sa se asigure ca pesta porcina africana nu va ajunge si in tara lor si interzic romanilor sa intre in Bulgaria cu carne de porc.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe anunta ca Autoritatea locala pentru Siguranta Alimentara din Bulgaria a luat masuri in scopul prevenirii patrunderii pe teritoriul tarii a virusului.
"In toate punctele de trecere a frontierei sunt instituite masuri suplimentare de control, fiind interzisa introducerea, pe teritoriului Republicii Bulgaria, in scopul consumului personal, a carnii de porc sau a produselor alimentare avand la baza carnea de porc. In cazul depistarii unor astfel de produse, acestea vor fi confiscate", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Citeste si:
Guvernul nici nu a prevenit, nici nu a gandit. Motivul pentru care banii de la UE nu acopera despagubirile pentru pesta porcinaIohannis cere masuri urgente: Prinsa in lupta cu Justitia, guvernarea PSD a uitat sa se lupte cu pesta porcinaPesta porcina va cuprinde mai mult de jumatate din Romania, avertizeaza autoritatile de la BruxellesPesta porcina: PNL si PMP au demarat procedura pentru infiintarea unei comisii de anchetaSiegfried Muresan a cerut 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectati de pesta porcina
A.G. ...citeste mai departe despre "Bulgarii se feresc de pesta porcina: Romanii nu au voie sa intre cu carne de porc in tara lor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 11:33