Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii de marti ce a avut loc intre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a informat postul national de televiziune (BNT), transmit Sofia Globe si Novinite.
De asemenea, statul balcanic se asteapta la un ajutor de urgenta de 11 milioane de euro pentru a compensa focarele deja eliminate de pesta porcina africana din industria de crestere a porcilor.
Pe 5 august, ministrul bulgar al Agriculturii a emis un ordin privind interzicerea vanatorii in zonele afectate de epidemie. De asemenea, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, a dat asigurari ca Guvernul ii va compensa pe proprietarii care in mod voluntar isi sacrifica porcii crescuti in gospodarii.
In ultimul an, pesta porcina africana s-a extins in Asia, iar in Europa au fost raportate cazuri in ultimii cinci ani. Aceasta epidemie poate fi periculoasa pentru industria carnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria si a extins verificarile la granita.
Comisia Europeana (CE) a avertizat ca noile zone cu risc ridicat privind pesta porcina africana sunt Bulgaria, Polonia si Lituania. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri in Europa Occidentala.
Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 10:43
Dupa un an de la izbucnirea epidemiei de pesta porcina africana (PPA), in Romania, specialistii Comisiei Europene scriu negru pe alb: in ciuda recomandarilor Bruxelles-ului, autoritatile noastre n-au facut nici pe departe tot ce ar fi trebui ca sa combata rapandirea bolii. Asa se face ca pesta s-a extins necontrolat, in buna parte din tara, si a provocat deja pagube uriase. Din pacate, lupta cu boala n-a fost castigata nici pana astazi si exista riscul sa avem in continuare mult de pierdut din cauza ei.
Primele 2 focare de pesta africana din Romania - aparute inca din iulie 2017, la Satu Mare - au fost lichidate rapid, de autoritati.
Dupa aproape un an - adica in luna iunie 2018 - boala a reizbucnit, insa. Initial s-au depistat doar alti cativa porci bolnavi in gospodarii din Satu Mare si din Tulcea. Dar cum lucrurile pareau atunci sa stea la fel ca in 2017 - cand pesta africana fusese usor de eradicat - nimeni nu s-a alarmat.
Din pacate, din acel moment, autoritatile au scapat lucrurile de sub control. In numai cateva saptamani, boala ajunsese deja in sute de gospodarii. Ba mai mult, a patruns chiar si in cel mai mare complex de porci din Tulcea, unde 48.000 de animale au fost ucise, ulterior, pentru a impiedica raspandirea si mai agresiva a pestei.
S-au infiintat echipe de ucidere, care sa mearga prin ferme si prin curtile oamenilor si sa omoare animale bolnave si sanatoase deopotriva, pentru a pune capat epidemiei de pesta. Asa cum Ziare.com va relatat pe... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 06:46
Romania a primit a doua transa, in valoare de 3,9 milioane de euro, din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA), informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), intr-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
"Comisia Europeana a virat catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in data 28 decembrie, a doua transa in valoare de 3,9 milioane de euro, din grantul in valoare de 34.278.750 de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii la actiunile angajate de tara noastra pentru combaterea pestei porcine africane. Aceasta plata a fost efectuata in conditiile in care Decizia 'SANTE/ EM/ AH/2018/ASF/RO', de acordare a subventiei, permite plata unui avans de pana la 50% si a platilor ulterioare", mentioneaza autoritatea.
Potrivit sursei citate, corespondenta oficiala a Comisiei Europene prevede ca urmatoarea transa din avans va fi acordata atunci cand situatia bugetara o va permite.
"Plata, intr-un timp scurt de la acordarea Deciziei Grant, a 13,9 milioane de euro din avansul de 17 milioane de euro, este o confirmare a faptului ca Guvernul Romaniei a actionat si actioneaza pentru combaterea pestei porcine africane in deplina conformitate cu solicitarile Comisia Europeana", noteaza ANSVSA.
Prima transa, in valoare de 10 milioane de euro, din grantul acordat de Comisia... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 14:59
Pesta porcina africana (PPA), care afecteaza deja 17 judete, risca sa se extinda, in curand, in intreaga Romanie, se arata intr-un document al Comisiei Europene.
Practic, putem numara acum pe degetele unei singure maini judetele in care nu exista, cel putin deocamdata, risc de epidemie.
Pe harta care prezinta modul de raspandire a PPA in Europa se poate vedea clar ca zona de risc acopera acum aproape in intregime teritoriul tarii noastre. Zonele marcate cu rosu, pe aceasta harta, sunt cele in care boala fie evolueaza deja, fie risca sa ajunga in viitorul apropiat. Exista, insa, posibilitatea ca pesta sa apara curand si in asa-numitele "zone tampon", marcate cu albastru. Iar asta inseamna ca au mai ramas doar vreo 5 judete in care, cel putin momentan, nu exista pericol de raspandire a pestei.
Acestea sunt dispuse in diagonala pe harta Romaniei, incepand din nord-estul tarii, de la Botosani si ajungand pana in Timis. In teritoriile inca libere de pesta mai sunt incluse si parti din judete, cum ar fi Arges, Hunedoara si Alba.
Harta intocmita de Comisia Europeana arata ca pesta risca sa cuprinda, in curand, toata tara
In plus, aceasta harta - intocmita in baza datelor comunicate de autoritatile sanitare veterinare din fiecare stat - arata cat se poate de clar ca nicaieri in Uniunea Europeana pesta n-a evoluat mai agresiv decat in Romania, in 2018.
Despagubiri de 44 de milioane de euro
Mai exact, potrivit Autoritatii Sanitare Veterinate si pentru... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:43
Miercuri, la ora 9:00, incepe controlul pe care o delegatie a Comisiei Europene il desfasoara in Romania, vreme de o saptamana, pentru a stabili daca autoritatile din tara noastra au procedat corect in lupta cu pesta porcina africana (PPA).
Romania participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta.
In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro.
Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul autoritatilor de la Bucuresti. In schimb, trimite anual in tara noastra o echipa de specialisti europeni din cadrul DG Sante, care sa stabileasca daca autoritatile de la noi si-au respectat angajamentele luate in fata Bruxelles-ului si daca au eficientizat, intr-adevar, sistemul national de lupta cu PPA.
Verificarile din acest an incep miercuri, pe 17 octombrie.
Unde vor merge specialistii veniti in control
Potrivit programului oficial aflat in posesia Ziare.com, controlul delegatiei DG Sante incepe la ora 9:00, la Bucuresti, la Autoritatea Sanitara... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 07:08
Niciodata, in nicio alta tara din Uniunea Europeana, pesta porcina africana (PPA) nu s-a extins la fel de repede ca in Romania. Asta scrie, negru pe alb, intr-un document de lucru redactat de specialistii de la Bruxelles si aflat in posesia Ziare.com.
In nota de serviciu emisa joi, 11 octombrie, de Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, se mentioneaza mai intai ca, in afara tarii noastre, boala mai evolueaza acum in alte 9 state din UE. Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Belgia si Italia (mai exact Sardinia, unde autoritatile incearca, fara succes, deja de 4 decenii sa eradicheze boala).
Partea buna - dupa cum reiese din constatarile specialistilor - este ca boala se manifesta mai degraba in estul Uniunii Europene si nu s-a extins, pana acum, in alte regiuni. Ingrijorarea europenilor tine, insa, de faptul ca, in Romania, boala a avut o evolutie exploziva.
Mai exact, in document se mentioneaza ca:
"Incepand cu luna iunie 2018, insa, in Romania au fost peste 950 de focare de boala - o situatie fara precedent (in Uniunea Europeana - n.red.) ".
Documentul contine si o harta, intocmita in baza informatiilor oferite de Autoritata Sanitar Veterinara de la Bucuresti. Aceasta harta indica faptul ca boala fie a izbucnit deja, fie ar putea aparea in orice moment in nu mai putin de 15 judete, marcate cu rosu pe harta. Este vorba despre: Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:43
Un document de lucru al Comisiei Europene - intocmit in baza datelor autoritatilor romane - arata ca pesta porcina africana (PPA) s-ar putea extinde alarmant, in perioada urmatoare, afectand mai bine de jumatate din tara.
Pe o harta intocmita de Comisia Europeana in baza datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sunt marcate cu rosu nu mai putin de 17 judete, dintre cele 41 ale Romaniei.
In 11 dintre acestea - adica in Satu-Mare, Salaj, Bihor, Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov si Salaj - prezenta PPA s-a confirmat deja. Din datele publice, insa, in celelate 6 judete marcate cu rosu pe harta - mai exact in Vaslui, Vrancea, Bacau, Buzau, Prahova si Giurgiu - boala n-ar fi ajuns, inca. De ce sunt, deci, marcate si aceste judete cu rosu, la fel ca toate celelalte in care s-au depistat focarele de boala?
In spatiul public s-au vehiculat, in ultima perioada, mai multe ipoteze potrivit carora numarul de focare de PPA din Romania ar fi mai mare decat cel comunicat oficial de ANSVSA.
In aceste conditii, institutia a emis un comunicat de presa prin intermediul caruia sustine ca nu tainuieste informatii legate de epidemie, ci ca, pur si simplu, "in zona rosie sunt incluse judetele unde PPA evolueaza in exploatatiile de porcine domestice si/sau la populatia de porcine salbatice, dar si judetele limitrofe acestora, in care NU evolueaza focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 18:36
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Raducu Branescu, a anuntat, miercuri, ca Romania se confrunta cu o "evolutie exploziva" a perstei porcine africane, fiind 524 de focare in intreaga tara.
Pana acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se ca virusul a intrat in tara prin introducerea ilegala de produse infestate, in zona de nord a tarii, dar si adus de porcii mistreti, in delta Dunarii.
"Incepand cu 9 iunie, avem o evolutie destul de agresiva in zona de sud-est a Romaniei, intrata prin Rezervatia Naturala Biosfera Dunarii, o evolutie exploziva, care genereaza o sitiuatie epidemiologica nespecifica.
Avem in acest moment in evolutie 524 de focare de pesta porcina africana, 521 localizate in gospodarii ale populatiei, trei in exploatatii profesionale", a anuntat, miercuri, presedintele ANSVSA, Geronimo Raducu Branescu, dupa sedinta Comitetului National de Urgenta pentru combaterea pestei porcine africane.
Potrivit acestuia, cea mai mare exploatatie afectata se afla in judetul Tulcea, fiind sacrificati dintr-un singur loc 43.843 de porci.
In total, au fost eliminate, ucise, un numar de 49.816 porcine, la nivelul intregii tarii. Au fost afectate 94 de localitati - 14 in judetele Satu Mare, Bihor, Salaj si 80 in judetele Tulcea, Contanta, Galati, Braila si Ialomita.
"Infestarea, din datele pe care le avem, in nord-vest s-a produs prin introducere ilegala de produse... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 20:27
Pesta porcina africana a fost confirmata joi, la un porc dintr-o gospodarie din judetul Constanta, autoritatile impunand zone de restrictii in jurul zonei afectate, dar instituind si filtre rutiere.
Potrivit reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, joi, a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane (PPA), la un porc, dintr-o gospodarie din localitatea Istria.
In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, serviciile veterinare au intervenit si au dispus punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, ecarisarea cadavrului.
De asemenea, au fost impuse restrictii de miscare, a fost efectuata dezinfectia exploatatiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.
"La nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea bolii si adoptarea zonelor de restrictii. Au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul gospodariei afectate, respectiv o zona de protectie - localitatea Istria cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri - localitatile Nuntasi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu si Sinoe", se arata in comunicat.
Totodata, s-au dispus restrictii de... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 19:49