Europa se confrunta cu un excedent de carne de porc, in conditiile in care pandemia de coronavirus si pesta porcina africana au redus vanzarile, ceea ce face ca preturile sa scada.
Germania, cel mai mare producator de carne de porc din UE, a fost exclusa de pe o serie de piete importante din Asia dupa ce, in septembrie, au aparut cazuri de pesta porcina africana la porcii mistreti. Acest lucru inseamna ca exista un surplus de carne de porc pe continent, dupa ce ultimele restrictii impuse in contextul pandemiei de Covid-19 au facut ca restaurantele sa vanda mai putine snitele si carnati, sustine Bloomberg.
Pretul carnii de porc in Germania este cu peste 40% sub nivelul din luna martie, iar preturile la carcase sunt la cel mai redus nivel de dupa 2016. Chiar daca multi alti producatori europeni profita de importurile record de carne de porc ale Chinei, abatoarele din unele tari se confrunta si ele cu restrictii la export. Incetinirile provocate de coronavirus au contribuit si ele la acumularea a sute de mii de porci nevanduti in fermele din Germania.
Potrivit Asociatiei crescatorilor de porci din Germania, fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare animal, iar unele exploatatii ar putea da faliment fara ajutorul de urgenta al Guvernului.
Max Green, analist la IHS Markit, spune ca desi China "absoarbe cantitati uriase de carne de porc, nu este suficient pentru a sustine preturile".
Uniunea Europeana este cel mai mare exportator de carne de porc.... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 14:30
Romania va primi anul acesta un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru despagubirile acordate in cazul pestei porcine africane in anul 2019, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, intr-o conferinta de presa.
"Saptamana trecuta am avut la Bruxelles intalniri cu oficiali ai Comisiei Europene si cu sefii serviciilor veterinare din statele membre si am prezentat o informare la zi cu stadiul actual al focarelor de pesta porcina africana (PPA) la nivelul Romaniei, dar si un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere si control al PPA.
Cel mai important lucru (..) am reusit sa publicam o decizie grant care prevede acordarea a 15,813 milioane de euro pentru Romania, in 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despagubirii in cazul pestei porcine africane, dar si a unei plati de 50%, respectiv 6 milioane de euro pentru 2018 si 7,5 milioane de euro pentru 2019.
Acesti bani vor veni insa anul viitor. Este o realizare a serviciilor veterinare faptul ca impreuna cu echipa mea, am beneficiat de credibilitate si cei de la CE ne-au dat tot sprijinul. Ne-au propus sa avem experti de la Comisie, incepand cu luna ianuarie-februarie, astfel incat aceasta noua strategie sa fie in concordanta cu prevederile europene si sa putem accesa si alte fonduri pentru politici de piata", a spus seful ANSVSA.
El a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 16:15
Epidemia de pesta porcina africana din China i-a ingrijorat pe consumatori si a dus inflatia la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, dar in aceasi timp a produs si unii castigatori, transmite Bloomberg.
Unul dintre acesti castigatori este Qin Yinglin presedintele companiei Muyuan Foodstuff Co. a carui avere s-a marit de peste patru ori in acest an ajungand la 8,6 miliarde dolari. Este averea cu cea mai rapida crestere din Bloomberg Billionaires Index, un clasament al celor mai bogati 500 de oameni ai planetei.
Preturile angro la carnea de porc s-au dublat in acest an, potrivit datelor Ministerului chinez al Comertului, ceea ce a alimentat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din ultimii sapte ani in conditiile in care epidemia de pesta porcina africana a condus la sacrificarea a milioane de porci.
Profitul companiei Muyuan Foodstuff Co. a crescut cu 260% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, in principal ca urmare a cresterii pretului la carnea de porc. Aceasta companie si alti mari producatori si-au majorat cota de piata pe seama micilor firme care au fost nevoite sa isi vanda afacerile din cauza pierderilor, sustin analistii de la Fitch Ratings.
"Unele companii sunt intr-o situatie dificila pentru ca nu pot sa isi reproduca efectivele de porci. Insa alte companii trec printr-o perioada de profitabilitate excelenta", subliniaza analistul Fitch, Li Chen.
Nascut in 1965 in provincia Henan si absolvent al... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 12:47
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marti, in Teleorman, ca exportul de carne de porc din Romania este in pericol din cauza pestei porcine africane. Acesta a acuzat fostul Guvern ca nu a luat masuri complete care sa inspire incredere populatiei.
"Suntem in pericol, mai avem doua judete - Bistrita si Suceava - in care nu a fost diagnosticata pesta porcina africana - suntem in pericol de a ne inchide pe ani de zile tot exportul. Adica nu vom putea misca nici porci, nici produse de carne in Europa.
Cand am ajuns la minister am gasit un ordin privind dimensionarea exploatatiilor. Ordin pe care domnul Daea l-a semnat in ultima zi de mandat, inainte de plecare. Sigur ca trebuia semnat acum doi ani, tocmai ca sa fim credibili acolo, la Comisia Europeana. Acum, cei de la ANSVSA trebuie sa faca niste norme de bio-securitate, in asa fel incat joi sa prezinte niste garantii ca acele norme o sa fie respectate. Altfel, repet, suntem in pericol ca productia romaneasca de carne, ma refer aici la marile crescatorii, sa fie pusa in pericol pe ani de zile. Noi si asa nu reusim decat cam 35% din consumul de carne sa-l producem in Romania. Restul de 65% il importam", a spus Adrian Oros, care a precizat ca diferenta dintre importuri si exporturi este de 2 miliarde de euro.
Acesta a acuzat Guvernul anterior ca nu a luat masuri complete si nu a stiut sa castige increderea populatiei. "S-au facut lucruri pe jumatate, s-au facut lucruri tarziu, oamenii n-au avut incredere si... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 20:35
Preturile la snitele, carnati si friptura de porc au crescut exploziv in Germania din cauza epidemiei de pesta porcina africana din China, transmite DPA.
In ultimele 12 luni pesta porcina africana a decimat efectivele de porci din China, cel mai mare producator si consumator mondial de carne porc. Autoritatile de la Beijing sustin ca 100 milioane de porci infectati cu pesta porcina africana au fost sacrificati de la descoperirea virusului in 2018.
"Este cea mai periculoasa epidemie cu care s-a confruntat industria carnii de porc", sustine expertul Cui Ernan, de la firma de consultanta GavekalDragonomics din Beijing. Jumatate din efectivele de porci din China au fost distruse astfel ca nici macar piata mondiala nu este suficienta pentru a acoperi deficitul de aprovizionare in cea mai populata tara a lumii.
Importatorii din China au inceput sa cumpere carne de porc de peste tot, din Brazilia, SUA si chiar din Europa. Insa in timp ce fermierii germani sunt fericiti ca preturile au crescut, totusi consumatorii trebuie sa cheltuie mai mult atunci cand merg la macelar.
In luna septembrie, preturile la carnea de porc au crescut cu 8,3% comparativ cu aceiasi luna a anului trecut, sustine Thomas Els de la firma Agricultural Market Information Society (AMI) din Bonn.
Pe ansamblu, preturile la carne si carnati au crescut cu 5,4% in aceasta perioada. In prezent kilogramul de carne tocata de porc cota 5,81 euro, comparativ cu 5,38 euro in urma cu un an. Similar, un snitel... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 11:29
Aproximativ 100.000 de porci vor fi sacrificati dupa descoperirea unui focar de pesta porcina africana la una din cele mai mari ferme de porci din Ucraina, a anuntat miercuri un oficial din conducerea Autoritatii pentru siguranta alimentelor din Ucraina, transmite Reuters.
Potrivit acestuia, porcii afectati de pesta porcina africana au fost descoperiti in data de 17 august la o ferma apartinand companiei agricole Halychyna Zahid din regiunea Liov, vestul Ucrainei. Compania a confirmat si ea pe pagina sa de Facebook existenta unui focar de pesta porcina africana dar a refuzat sa ofere alte detalii.
Acest focar, care afecteaza 1,6% din efectivele de porci al Ucrainei, ar putea provoca o criza mai grava in conditiile in care pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pesta porcina africana nu afecteaza omul, ci doar porcii domestici si mistretii.
Pana acum, cel mai grav caz de pesta porcina africana cu care s-a confruntat Ucraina a fost descoperit in 2015 in regiunea Kiev, cand au fost sacrificati 60.000 de porci.
Incepand din 2017 si pana in prezent in Ucraina au fost identificate 351 de cazuri de pesta porcina africana si 72.226 de porci au fost sacrificati. La data de 1 august 2019 efectivele de porci ale Ucrainei se ridicau la 6,4 milioane capete.
In Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 09:44
Virusul pestei porcine africane in gospodarii se extinde in Europa de Est deoarece regiunea nu reuseste sa tina sub control epidemia care afecteaza de mult timp gospodariile si fermele unde se cresc porci, se arata intr-o analiza realizata de Blooomberg.
Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor (OIE), Serbia a raportat luni primele cazuri suspecte de pesta porcina africana, la doar cateva saptamani dupa ce Slovacia a descoperit focare in gospodarii. Exista de asemenea "o crestere distincta" a cazurilor raportate in fermele de porci din statele deja afectate, inclusiv Romania, Polonia si Bulgaria, arata datele Guvernului britanic.
Europa de Est se lupta sa tina sub control virusul de cand s-a raspandit prima data din Rusia, in 2014. Desi cele mai multe din tarile afectate din regiune nu cresc porci pe scara industriala, ele raman in apropierea marilor exportatori.
"Situatia epidemiei in statele din Europa de Est ramane presanta. Riscul extinderii epidemiei provoaca pesimism in randul producatorilor din nordul Europei si descurajeaza cresterea porcilor", au apreciat analistii de la Rabobank.
In cea mai mare parte a Europei Occidentale nu s-au inregistrat cazuri de pesta porcina africana, cu exceptia porcilor mistreti din Belgia la care s-a detectat virusul in 2018. Astfel, regiunea a reusit sa ramana un exportator de top, beneficiind de lipsa carnii de porc pe plan global. In primele cinci luni din acest an, livrarile UE spre China au... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 11:15
Extinderea epidemiei de pesta porcina africana in Bulgaria, care ameninta industria locala a carnii de porc, este foarte ingrijoratoare, a declarat joi un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, transmite Reuters.
Una din cele mai sarace tari din UE, Bulgaria a raportat peste 30 de focare de pesta porcina africana la ferme mari sau in gospodarii. Deja au fost sacrificati aproximativ 130.000 de porci.
Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor de la trei crescatorii din districtul Ruse din Bulgaria va insemna pierderea a 20% din porcii crescut in scopuri industriale, iar pentru industria bulgara a carnii de porc pierderile sunt estimate la milioane de leva.
Unii experti afirma ca Bulgaria ar putea sa-si piarda intregul sector de crestere a porcilor si sa fie nevoita sa sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.
Situatia "este foarte ingrijoratoare" iar CE solicita masuri pentru stoparea "epidemiei catastrofale", a afirmat joi purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii de marti ce a avut loc intre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.
Luna trecuta, Vytenis Andriukaitis si-a exprimat profunda dezamagire fata de... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 15:20
Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii de marti ce a avut loc intre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a informat postul national de televiziune (BNT), transmit Sofia Globe si Novinite.
De asemenea, statul balcanic se asteapta la un ajutor de urgenta de 11 milioane de euro pentru a compensa focarele deja eliminate de pesta porcina africana din industria de crestere a porcilor.
Pe 5 august, ministrul bulgar al Agriculturii a emis un ordin privind interzicerea vanatorii in zonele afectate de epidemie. De asemenea, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, a dat asigurari ca Guvernul ii va compensa pe proprietarii care in mod voluntar isi sacrifica porcii crescuti in gospodarii.
In ultimul an, pesta porcina africana s-a extins in Asia, iar in Europa au fost raportate cazuri in ultimii cinci ani. Aceasta epidemie poate fi periculoasa pentru industria carnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria si a extins verificarile la granita.
Comisia Europeana (CE) a avertizat ca noile zone cu risc ridicat privind pesta porcina africana sunt Bulgaria, Polonia si Lituania. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri in Europa Occidentala.
Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 10:43