Olanda a pierdut ratingul de top de la Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, de la "AAA" la "AA+", acuzand deteriorarea perspectivelor de crestere economica, si a imbunatatit la stabila perspectiva ratingului Spaniei, confirmat la "BBB-".
De asemenea, agentia a imbunatatit ratingul Ciprului de la "CCC+" la "B-".
Retrogradarea Olandei reduce la 10 numarul tarilor cu rating de top de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, potrivit Bloomberg. Olanda este notata la nivelul maxim de celelalte doua agentii, Fitch si Moody's.
In zona euro, doar Finlanda, Germania si Luxemburg mai au rating triplu-A la toate cele trei agentii, iar Finlanda este singurul stat cu perspective stabile pe linie.
Imbunatatirea perspectivei Spaniei reduce sansele retrogradarii ratingului pe termen mediu. Calificata la "BBB-", Spania este pe cea mai de jos treapta a categoriei "investment grade" - active recomandate pentru investitii pe termen lung.
Evolutia costurilor de finantare ale statelor nu a fost afectata sau a evoluat contrar directiei indicate anul trecut de deciziile de rating, in 50% din cazuri pentru S&P, respectiv 56% din cazuri pentru Moody's, potrivit datelor Bloomberg.
Costul contractelor credit default swap (CDS) de asigurare a datoriei de stat a Frantei fata de riscul de default a atins un minim istoric pe 8 noiembrie, inestitorii ignorand decizia anuntata atunci de S&P, de a retrograda statul francez de la "AA+"... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:29
Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treapta ratingul suveran al Frantei, deoarece agentia de evaluare financiara apreciaza ca avansul mai lent al economiei va constrange capacitatea Guvernului de a imbunatati situatia finantelor publice si va minimaliza impactul reformelor presedintelui Francois Hollande, transmite Bloomberg.
Ratingul de credit al Frantei pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost revizuit in scadere, de la 'AA plus' la 'AA', cu perspectiva stabila, a anuntat vineri Standard & Poor's.
In ianuarie 2012 Franta a pierdut ratingul de top 'AAA' atribuit de S&P apoi celelalte agentii importante de evaluare financiara, Moody's Investors Service si Fitch Ratings, au adoptat decizii similare.
S&P este ingrijorata ca Guvernul francez nu va reusi sa-si reduca deficitul si datoria si sa adopte reformele necesare pentru a face economia mai competitiva. De asemenea, agentia apreciaza ca rata somajului va ramane la un nivel ridicat pana in 2016, ceea ce va face mai dificila adoptarea unor reforme politice.
Retrogradarea indica faptul ca a doua economie a zonei euro nu reuseste sa se redreseze dupa criza financiara. Francois Hollande nu a reusit sa imbunatateasca competitivitatea Frantei, desi a modificat reglementarile privind piata muncii si taxele.
Comisia Europeana estimeaza ca economia Frantei va inregistra anul acesta o crestere de 0,2% si de 0,9% anul viitor. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 10:49
Franta a pierdut ratingul de top din partea agentiei de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, la "AA+", din cauza situatiei economice dificile si cresterii datoriei de stat.
Perspectiva atribuita ratingului Frantei este "stabila".
Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care mai atribuia Frantei ratingul de top "AAA".
Agentia a avertizat, intr-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Frantei, pe fondul perspectivei incerte a cresterii economice si crizei din zona euro, chiar si in conditiile in care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscala ar ramane valabil.
Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar International anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, noteaza Bloomberg.
Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "AA+" in luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franta de la "Aaa" la "Aa1" in noiembrie.
Pietele nu au avut reactii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferand sa se bazeze in mai mare masura pe propriile analize si mai putin pe sfaturile agentiilor de rating.
Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligatiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piata secundara cu 9,6% de la retrogradarea operata de S&P, respectiv cu 0,3% dupa decizia Moody's.
Randamentul... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 14:40
Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat calificativul de tara al Frantei cu o treapta, de la nivelul maxim posibil "Aaa" la "Aa1", ca urmare a inrautatirii perspectivelor economice.
"Perspectiva economica pe termen lung a Frantei este afectata de mai multe dificultati structurale, incluzand pierderea graduala si sustinuta de competitivitate, dar si rigiditatea pietei muncii, precum si a celei de bunuri si servicii", potrivit unui comunicat Moody's, citat de MarketWatch.
Agentia de rating si-a exprimat ingrijorarea si in privinta perspectivei fiscale nesigure a Frantei. De asemenea, rezistenta Frantei la viitoare socuri din zona euro devine mai greu de anticipat, arata analistii.
Perspectiva ratingului suveran al Frantei ramane negativa.
Retrogradarea din partea Moody's urmeaza unei decizii similare a Standard & Poor's in ianuarie si creste presiunea asupra presedintelui, Francois Hollande, pentru identificarea de cai de a sustin crestera economica.
Costurile de imprumut ale Frantei au atins un minim record in august, de 2% pentru obligatiunile pe zece ani in timp ce pentru scadentele mai scurte a inregistrat chair randamente negative. Randamentul titlurilor pe zece ani se situa luni la 2,07%. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 11:25
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Declaratiile facute duminica de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, sunt "pozitive", dar nu vor avea un impact imediat asupra ratingului Frantei, care este AAA in prezent, au declarat reprezentantii agentiei de evaluare financiara Fitch.
Liderul de la Elysee a anuntat ca TVA-ul va creste cu 1,6% incepand cu luna octombrie si a propus negocierea timpului de lucru in interiorul companiilor. Fitch, care a dat o perspectiva negativa ratingului Frantei, precizeaza intr-un comunicat ca "masurile trebuie puse in practica si impactul lor probabil nu se va face simtit pe termen scurt", transmite AFP.
In consecinta, acestea nu pot avea vreo influenta imediata asupra ratingului. Insa agentia de evaluare considera ca "masurile anuntate constituie o etapa pozitiva, care subliniaza capacitatea si vointa guvernului francez de a raspunde slabiciunilor din economie si din finantele publice".
"Propunerile corespund asteptarilor noastre ca guvernul francez sa se bazeze pe reformele deja anuntate pentru a inlatura rigiditatile structurale de pe piata muncii si din domeniul productiv", se mai mentioneaza in comunicatul Fitch.
Agentia de evaluare a revizuit in luna decembrie perspectiva ratingului Frantei de la "stabil" la negativ", intrucat a estimat ca Franta era tara din zona euro cu ratingul AAA (cel mai bun nivel de evaluare financiara) cea mai expusa unei agravari a crizei datoriilor. Pe data de 13 ianuarie, Standard and Poor's, o alta agentie de evaluare financiara, a... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 07:50
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a confirmat luni ratingul suveran "AAA" atribuit Frantei si a prelungit examinarea perspectivei stabile a ratingului, transmit AFP si Reuters.
In 17 octombrie 2011, Moody's a anuntat ca va analiza in urmatoarele trei luni daca se impune o revizuire a perspectivei de rating a Frantei, pe care pentru moment o considera stabila.
Moody's avertizeaza ca profilul datoriei Frantei si potentialele datorii contingente pun presiune asupra perspectivei stabile a ratingului 'AAA' atribuit Frantei, iar agentia ar putea revizui in acest trimestru calificativul Frantei.
"Deteriorarea profilul datoriei si potentialul pentru alte datorii contingente pot aparea ca urmare a presiunilor exercitate asupra perspectivei stabile a ratingului severan 'AAA' atribuit Frantei", sustine Moody's.
Agentia avertizeaza de asemenea ca ratingul 'AAA' atribuit Frantei ar putea fi sub presiune daca continua sa creasca nivelul datoriei sau daca se va inrautati criza datoriilor din Europa.
S&P a retrogradat in 13 ianuarie ratingurile 'AAA' atribuite Frantei si Austriei cu o treapta, la 'AA plus', cu perspectiva negativa, si a confirmat ratingurile unor tari ca Germania, Belgia si Olanda.
De asemenea agentia de evaluare financiara a revizuit in scadere ratingurile Italiei, Spaniei si Ciprului cu doua trepte si a retrogradat Malta, Slovacia si Slovenia cu o treapta.
Analistii S&P au apreciat ca decizia de a revizui in scadere... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:37
Standard & Poor's (S&P) ar putea modifica in urmatoarele 10 zile perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa, au declarat surse apropiate situatiei pentru ziarul La Tribune, preluat de Reuters.
Contactati de Reuters, reprezentantii S&P au refuzat sa comenteze informatiile.
"S-ar putea intampla intr-o saptamana, poate zece zile", scrie La Tribune, citand o sursa "diplomatica".
S&P a vrut sa faca vineri anuntul privind perspectiva ratingului Frantei, odata cu reducerea ratingului Belgiei de la AA+ la AA, insa a amanat decizia din motive necunoscute, potrivit ziarului francez.
Informatiile La Tribune au aparut aproape simultan cu un comunicat al Moody's care avertizeaza ca ar putea retrograda ratingurile datoriilor subordonate a 87 de banci din 15 state europene.
Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat marti ca Franta nu ar trebui sa fie in centrul atentiei. Criza datoriilor de stat este serioasa, dar Franta are "o viziune clara" asupra situatiei, a aratat el la postul de radio France Info, comentand informatiile din La Tribune.
"Suntem vizati cu totii, nu numai Franta. Este vorba de toate statele din zona euro. Franta nu este o insula izolata economic de restul lumii. O mare parte din activitatea economica depinde de parteneri din zona euro si de aceea avem, in mare masura, o viziune clara asupra crizei", a aratat oficialul francez.
Presedintele Nicolas Sarkozy, care va incerca anul viitor, in aprilie, sa castige un nou mandat,... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 11:56
Perspectiva ratingului AAA al Frantei ramane stabila, in ciuda crizei datoriilor din zona euro si a consecintelor reducerii ratingului SUA la AA+, a anuntat S&P, conform Mediafax."Ratingul Frantei are o perspectiva stabila la Standard & Poor's", a declarat economistul sef pentru Franta al agentiei, Jean-Michel Six.
El a refuzat sa speculeze cu privire la eventualele motive care ar putea cauza reducerea ratingului Frantei.
Intrebat despre reactia pietelor in sedinta de luni la coborarea ratingului SUA, Six a anticipat ca nu se va intampla "nimic uimitor".
"Pietele se asteptau la asta (...) Este inca multa lichiditate", a aratat el.
S&P a redus vineri seara pentru prima data ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar si datoriei publice ridicate, dar si pe fondul instabilitatii de pe scena politica de la Washington. mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 10:07