Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingurilor pe termen lung a 18 banci comerciale din Uniunea Europeana, in timp ce perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch vine ca urmare a schimbarii estimarilor agentiei privind nivelul sprijinului acordat bancilor de guvernele nationale. De asemenea, agentia de evaluare financiara apreciaza ca uniunea bancara va reduce supervizarea bancilor la nivel national, iar deciziile vor fi luate de BCE.
Printre institutiile a caror perspectiva de rating a fost revizuita in scadere, de la stabila la negativa, se afla: bancile germane Commerzbank AG si Deutsche Bank AG, cele austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit Bank Austria AG, cele britanice Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland Group Plc si grupul francez Societe Generale.
Fitch a anuntat ca perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa. Printre ele se afla: Banco BPI si Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania), ING Bank NV, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor banci este prezenta pe piata din Romania.
Institutiile de creditare care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE) vor trebui sa-si inchida portile, a... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 11:49
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's (S&P) a revizuit in scadere ratingul "AAA" atribuit Uniunii Europene, apreciind ca a slabit coeziunea grupului, iar profilul financiar s-a deteriorat, transmite Bloomberg.
Ratingul de credit pe termen al UE a fost retrogradat de la "AAA" la "AA plus", cu perspectiva stabila, iar calificativul pe termen scurt a fost mentinut la "A-1 plus", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Retrogradarea reflecta opinia noastra privind solvabilitatea generala mai redusa a celor 28 de state membre ale UE", apreciaza S&P.
Revizuirea in scadere a ratingului de top 'AAA' vine dupa ce, in ultimii ani, unele state membre ale UE, inclusiv Franta, Italia si Spania, s-au confruntat cu retrogradari, din cauza efectelor crizei datoriei.
Din ianuarie 2012, cand S&P a inrautatit perspectiva ratingului UE la negativa, calificativul mediu al contributorilor la bugetul Uniunii a scazut de la 'AA plus' la "AA".
"Credem ca profilul financiar al UE s-a deteriorat, iar coeziunea in randul statelor membre s-a diminuat. Negocierile bugetare din cadrul UE au devenit mai litigioase, semnaland sporirea riscurilor fata de sprijinul acordat UE de statele membre", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara. mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 10:12
Agentia Fitch a confirmat marti ratingul "AAA" al Uniunii Europene, cu o perspectiva de evolutie "stabila".
Intr-un comunicat, agentia Fitch explica decizia prin "sustinerea puternica" de care beneficiaza UE din partea statelor membre, relateaza AFP.
Noua dintre cele 27 de state UE au in continuare ratingul "AAA", reaminteste agentia.
Fitch argumenteaza ca bugetul UE nu poate fi sustinut financiar prin indatorare, situatie care elimina orice risc pe pietele financiare.
Perspectiva de evolutie ramane "stabila" pentru ca Fitch porneste de la principul ca statele membre continua sa sustina puternic Uniunea Europeana. mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:59
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Urmeaza vremuri tulburi pentru Romania, semnaleaza agentia de rating Moody's, prin inrautatirea perspectivei de rating Baa3 a Romaniei pentru creditele pe termen lung, de la stabila, la negativa.
Moody's atrage astfel atentia asupra faptului ca stabilitatea economica a Romaniei este clatinata de contextul european, prin expunerea mare la zona euro.
"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.
Cu toate acestea, agentia de evaluare financiara mentine ratingul in categoria recomandata pentru investitii, datorita progreselor din ultimii ani.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a redus insa plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.
Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.
Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.
"Semnalul dat de Moody's este legat de faptul ca... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:33
Franta si-a pierdut ratingul maxim "AAA", fiind cotata de Standard&Poor's la "AA+", cu o treapta mai jos. Austria, Italia, Spania si Portugalia au fost si ele depunctate de agentia de rating.
"Este o reducere de doar un nivel, acelasi nivel pe care il au si SUA. Nu e o catastrofa", a declarat ministrul de finante francez, Francois Baroin, citat de Bloomberg.
Ora 17,35: Daniel Daianu: exista riscul de contagiune in Romania
- Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.
- Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele.
- Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate, a declarat Daniel Daianu.
- Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:00