Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc tot mai mult, a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit AP, Reuters si DPA.
In special, a explicat seful BCE, previziunile se inrautatesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare in semestrul doi din 2019 este acum mai putin probabila.
De asemenea, Draghi a declarat ca tinta de inflatie a BCE, de 2%, nu trebuie vazuta ca un plafon, dupa ce la sedinta de politica monetara de joi Consiliul guvernatorilor BCE a deschis calea pentru o reducere a costului creditului si o extindere a achizitionarii de active la sedinta din septembrie.
Sporirea promisiunilor privind noi masuri de stimulare este menita sa sprijine increderea in economia zonei euro, pe fondul dificultatilor cu care se confrunta sectorul industrial.
Desi increderea consumatorilor si creditarea bancara raman la un nivel ridicat, recentele date din industrie arata o imagine sumbra, sporind riscul ca cererea externa slaba, partial ca rezultat al razboiului comercial, sa afecteze curand evolutia zonei euro.
Conform datelor Eurostat, in iunie rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai, si in linie cu estimarile analistilor. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:46
Aproape 50% dintre directorii generali din intreaga lume intervievati de PwC sunt de parere ca perspectivele economiei globale se vor deteriora in acest an, in timp ce numai 15% cred ca economia globala se va imbunatati in 2012.
Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai increzatori in perspectivele de crestere ale propriilor companii in urmatoarele 12 luni, 40% dintre respondenti mizand pe afaceri in crestere in 2012, ceea ce arata ca directorii generali au invatat cum sa-si gestioneze companiile in perioade dificile si imprevizibile.
Directorii generali sunt mai pesimisti cu privire la perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor lor decat la inceputul anului trecut atunci cand 48% se declarau "foarte increzatori" ca vor inregistra venituri in crestere.
Cu toate acestea, nivelul de incredere ramane mai ridicat decat in perioada 2008-2009, atunci cand numai 20-30% dintre directorii generali credeau in perspectivele de crestere ale companiilor lor pe termen scurt.
"Increderea directorilor generali este clar pe un trend descendent, acum cand se confrunta cu urmarile recesiunii. Acestia sunt dezamagiti de evolutia economiei globale si de ritmul lent al redresarii. Optimismul care a inceput sa se refaca dupa caderea din 2008 incepe sa se estompeze", a declarat Dennis Nally, presedintele PwC International.
"Actuala criza a datoriilor suverane din Uniunea Europeana, impreuna cu celelalte incertitudini economice, au surpat increderea in... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 13:21
Romania a continuat in septembrie sa aiba cele mai bune perspective economice la sase luni, din regiunea in Europa Centrala si de Est (ECE), in conditiile in care tari precum Ungaria si Polonia au inregistrat scaderi puternice ale increderii, potrivit unui sondaj al institutului ZEW, preluat de Mediafax.Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut in cazul Romaniei cu 5,5 puncte, la -5,6 puncte.
Pe locul al doilea, dar la mare distanta de Romania, se afla Slovacia, cu -35 puncte (cu un declin de 9,4 puncte).
Cea mai mare scadere a fost inregistrata de Ungaria, cu 31,8 puncte, la -47,5 puncte, cel mai redus nivel intre statele incluse in studiu, urmata de Polonia, cu un declin de 21,6%, la -36,8 puncte.
Toate tarile din regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor, cu exceptia Turciei.
La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 11,6 puncte, la -38 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei . Indicele pentru Romania a urcat usor cu 3,5 puncte, la -37,2 puncte.
In Ungaria, perceptia s-a inrautatit cu 9,1 puncte, la -56,3 puncte, iar in Croatia cu 4,2 puncte, la -36,5 puncte.
In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat pozitiv cu 4,4 puncte, la 7,2 puncte.
Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti s-au imbunatatit... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 19:27
Chief Financial Officer, Erste Group, Manfred Wimmer, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte, ca are o parere optimista in legatura cu perspectivele economiei romanesti si ca, pe termen lung, Romania este printre tarile cu cel mai mare potential din Europa, anunta NewsIn."Cred ca noi si in special eu avem o parere mai optimista decat dumneavoastra in legatura cu Romania si cu perspectivele economice romanesti. Este clar ca in acest moment tara are probleme.
Romania este cazul in care criza a lovit tarziu. Sigur ca exista o intarziere de sase si pana la noua luni, criza a fost foarte puternica si va fi nevoie de un anume timp pana cand tara va reusi sa se smulga din aceasta prapastie.
E nevoie de foarte multa incredere a oamenilor in viitor si este, de asemenea, o problema de cat spatiu are Guvernul ca sa creeze instrumentele necesare si stimulentele necesare pentru toate cresterile economice. In aceasta tara, acestea ar fi construirea de infrastructura si absorbtia de fonduri europene cat mai mult posibil", a spus Manfred Wimmer.
El a declarat ca acest lucru nu s-a intamplat cu adevarat inca, dar ca pe acest front a vazut o imbunatatire dramatica in ultimele 12 luni.
"Exista foarte multe proiecte pe partea aceasta si avem incredere ca ei vor reusi sa ramana pe acest drum, mai ales ministerul pentru absorbirea fondurilor europene a dovedit ca acest lucru va fi in crestere si eu personal am incredere ca nu exista niciun dubiu ca Romania, pe termen lung, este printre... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 15:05
Perspectivele economice ale Romaniei pe termen de sase luni s-au mentinut in august pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE), in contextul inrautatirii mai reduse a asteptarilor fata de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW. Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut cu 11 puncte, la -0,1 puncte.
Pe locul al doilea s-a plasat Polonia, al carei indice a coborat cu 12 puncte, la -15,2 puncte.
Cel mai mare declin al increderii a fost consemnat de Cehia, cu 28,9 puncte, la -31,5 puncte, urmata de Ungaria, cu 23,2 puncte, la 15,7 puncte.
Toate tarile de regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor.
La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 21,4 puncte si a atins -26,4 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei.
Indicele pentru Romania a pierdut 12,9 puncte, coborand la -40,7 puncte. In cazul Ungariei, indicele a scazut cu 14,7 puncte, la -47,2 puncte.
In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat negativ cu 10,1 puncte, la 2,8 puncte.
Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti aproape au stagnat in august, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, consemnand o scadere de numai 0,2 puncte, la 17,9 puncte.
Bursa... mai mult
Vineri, 26 August 2011, ora 19:56
Perspectivele economice ale Romaniei pentru urmatoarele sase luni s-au imbunatatit, potrivit unui sondaj efectuat de institutul german ZEW si Erste Bank in randul analistilor financiari, ale caror asteptari privind evolutia inflatiie si a bursei de la Bucuresti au evoluat insa in sens negativ, conform Mediafax.Totodata, situatia economica actuala din Romania este vazuta mult mai bine de analisti decat in sondajul din ultimul trimestru al anului trecut, inregistrand cea mai buna imbunatatire din regiune, potrivit raportului Centrului European de Cercetare Economica ZEW.
Cea mai mare parte dintre respondenti anticipeaza aprecierea leului in urmatoarele sase luni, insa numarul lor a scazut usor, la fel ca si numarul analistilor care estimeaza ca moneda romaneasca urmeaza sa se deprecieze.
Astfel, cele mai multe opinii au migrat catre stagnare, indicatorul mediu sugerand o usoara apreciere a leului.
In ceea ce priveste inflatia, analistii anticipeaza accelerarea ratei de crestere a preturilor in Romania in urmatoarea perioada, iar numarul economistilor care estimau scaderea indicatorului a scazut semnificativ.
Asteptarile privind evolutia indicelui BET al bursei de la Bucuresti sunt inca pozitive, insa s-au deteriorat semnificativ fata de sondajul anterior.
La sondaj au participat 80 de analisti financiari din regiune, iar studiul s-a desfasurat in primele doua saptamani din luna februarie.
Intrebarile s-au referit la asteptarile economice pentru urmatoarele sase luni in... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 16:12
Romania ocupa locul trei in topul tarilor din regiune cu cele mai optimiste perspective de revenire economica in urmatoarele sase luni, fiind depasita doar de Polonia si Cehia, se arata intr-un studiu al institutului german de cercetare ZEW.In ceea ce priveste situatia economica actuala, studiul realizat cu ajutorul a 70 de analisti arata ca nu mai putin de 53,1% din acestia sunt de parere ca cea din Romania este proasta, in timp ce 51,9% dintre ei cred ca vecinii maghiari au o situatie economica proasta si doar un sfert (25,1%) nu vad cu ochi buni viitorul Cehiei. Totusi, analistii se asteapta la o revenire a tarii noastre in urmatoarea perioada.
Astfel, indicele asteptarilor economice arata ca 26,1% dintre specialistii chestionati vad un viitor economic bun pentru Romania, procent aproape la egalitate cu perspectivele Poloniei, unde 26,5% dintre analisti mizeaza pe revenirea economiei acestei tari in perioada imediat urmatoare.
Fruntasa este insa republica Ceha, unde 32% dintre analisti considera ca tara are sanse mari de revenire economica. Topul se continua cu Croatia, cu un 24,4%, si Ungaria, care se afla si ea destul de aproape de Romania, 23,5% dintre analisti fiind optimisti cu privire la viitorul economic al acestui stat. Pe ultimul loc se afla Slovacia, cu 17,5% perspective economice pozitive.In ansamblu, asteptarile pentru tarile din Europa Centrala si de Est cresc in mod semnificativ fata de studiile anterioare, indicatorii economici... mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 13:56
Presedintele american Barack Obama s-a declarat optimist in legatura cu perspectivele economiei Statelor Unite din acest an, insa a recunoscut ca situatia economica ar putea duce la nemultumire si frustrare in randul populatiei, relateaza Les Echos, preluat de NewsIn.
"A trebuit sa salvam un sistem financiar al carui faliment ar fi putut agrava lucrurile. A trebuit sa luam masuri fara precedent la inceputul anului 2009 pentru a stabiliza economia", a declarat Obama, pentru ABC News.
"Sunt satisfacut sa vad ca economia a revenit pe crestere si ca perspectivele sunt mai bune pentru 2010", a adaugat el.
Obama a avertizat, totusi, ca acest inceput de revenire economica "nu face sa dispara nemultumirea si frustrarea resimtite de populatie".
mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 14:56
Perspectiva economica a Uniunii Europene (UE) este nesigura pe termen lung, intrucat aversiunea crescuta fata de risc ameninta sa reduca investitiile, a declarat, joi, presedintele UE, Herman Van Rompuy.Fostul premier belgian, care a preluat rolul de presedinte al Consiliului European la 1 ianuarie, a spus ca o deteriorare a conditiilor de finantare si aversiunea crescuta fata de risc "pot avea un imapct prelungit asupra investitiilor".
"Perspectiva pe termen lung este nesigura", a afirmat oficialul la o runiune a partidului german Uniunea Social-Crestina, partid din Bavaria apropiat celui al cancelarului Angela Merkel.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a prognozat o crestere de 1% a PIB pentru Uniunea Europeana in 2010, mai putin decat pentru China sau America, a adaugat el.
Blocul comunitar trebuie sa se concentreze asupra inovatiilor, cercetarii si educatiei pentru a evita un alt declin economic, a declarat Van Rompuy. mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 21:59