Intr-o perioada tot mai nesigura din punct de vedere economic, afacerile de succes autohtone se evidentiaza din ce in ce mai putin. Oricat ar fi de greu sa concureze cu mari branduri internationale, exista totusi si companii care au reusit sa se impuna pe piata in domeniul lor de activitate. Este si exemplul Grupului romanesc Carmistin, cel mai mare holding integrat din sectorul agricol romanesc, condus de omul de afaceri Iustin Paraschiv.
Carmistin anunta ca linia sa dedicata productiei de pui urmeaza sa se dezvolte, beneficiind de noi investitii, ceea ce va duce automat la cresterea numarului de locuri de munca.
Povestea lui Iustin Paraschiv incepe in anii 2000 cu o mica carmangerie din Mizil. Dupa sase ani, la varsta de 25 de ani, Iustin Paraschiv devenea, conform Top 300 Capital, "cel mai tanar milionar roman", cu o avere estimata la 56 de milioane de dolari, iar astazi Carmistin este unul dintre putinele holdinguri romanesti care integreaza in proportie de 90% lantul de productie agrozootehnic, incepand de la cultivarea cerealelor, productia de furaj, cresterea animalelor (pui, porc, vita) pana la abatorizare, procesare si distributie de produse si preparate din carne (inclusiv in reteaua proprie de retail).
Productie anuala de 20.000 de tone de carne de pui
In ceea ce priveste Avicarvil, linia destinata productiei de pui a Grupului Carmistin, aceasta produce anual 20.000 de tone de carne de pui, si detine prima ferma de crestere a puilor din Romania care... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 14:00
Germanii au trecut, deocamdata, relativ bine prin criza coronavirus. Acest lucru se observa si in rezultatele ultimului sondaj Deutschlandtrend efectuat de institutul Infratest-Dimap.
Dupa ce prima faza de soc a pandemiei de COVID-19 a fost marcata de unitate pe scena politica germana, de cateva saptamani mai ales partidele de opozitie FDP (Liberalii) si AfD (Alternativa pentru Germania, un partid populist de dreapta) au redevenit agresive si au inceput sa critice managementul de criza al guvernului de la Berlin.
Nu putine institutii media au facut acelasi lucru, astfel incat s-a creat impresia ca opinia publica germana ar fi divizata.
Populatia nu pare insa implicata in disputa politica, dupa cum rezulta din ultimul sondaj Deutschlandtrend efectuat de institutul de cercetare a opiniei publice Infratest Dimap: doua treimi din cei intervievati sunt de parere ca guvernul german a gestionat bine criza.
Valori de top pentru Angela Merkel si CDU
Atmosfera de multumire generala se rasfrange si asupra cotelor de popularitate pentru liderii marii coalitii formate din CDU/CSU (conservatori) si SPD (social-democrati).
Cancelara Angela Merkel (CDU) inregistreaza cea mai ridicata cota de popularitate din iulie 2017 incoace. Ministrul de Finante, Olaf Scholz (SPD), si cel al Sanatatii Jens Spahn (CDU), sunt aproape la aceleasi valori-record de popularitate inregistrate in urma cu o luna. Ministrul Economiei, Peter Altmaier (CDU), se bucura de un record personal, la... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 20:30
Ca antreprenor, in contextul actual, te intrebi care este planul de actiune intr-o situatie de criza in care detii putine resurse.
Iti propun un Plan de avarie, urmat, in cazul fericit, de un Plan de continuare a afacerii.
Iti recomand sa stabilesti rapid si agil daca si cum continui. Si iti explic cum sa faci din punctul de vedere al managementului crizei, ce presupune un plan de avarie.
Etapa 1: Clarificare - Te invit sa raspunzi la urmatoarele intrebari si sa iei o decizie ferma pentru perioada urmatoare, pentru a iesi cat mai bine din acest context:
ce capital puneti la bataie pentru aceasta "perioada de avarie"
care este pierderea cea mai mare pe care mi-o pot asuma?
care sunt variantele B? C?- parteneriate, vanzare, remodelarea afacerii, oportunitati noi.
Etapa 2: Care sunt partenerii vostri in aceasta perioada de avarie? Ne referim la cei mai apropiati parteneri cu care businessul tau a functionat pana acum si cu care trebuie sa identifici cele mai bune optiuni pentru a depasi cat mai bine perioada de avarie.
angajaticlientifurnizoribanciinvestitori
Etapa 3: Tabloul Riscurilor: Scor = Probabilitate * Impact.
In aceasta perioada probabilitatea ca anumite riscuri sa se materializeze este mai mare, iar impactul (valoarea pierderilor) sa fie mai mare decat intr-un context economic obisnuit.
Cateva exemple:
Riscul de neincasare asociat creditului comercial: discuta cu partenerii tai si daca ai posibilitatea de a sustine o re-esalonare o poti... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 10:15
Accentuarea epidemiei de coronavirus COVID 19 a creat deja probleme semnificative in economia romaneasca, de la transporturi, la industria de evenimente, turism si HORECA.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, fara masuri eficiente de reorganizare a business-urilor, multe dintre companiilor din Romania risca sa se confrunte cu probleme financiare majore ce pot duce la insolvente si faliment.
Economia romaneasca este mai fragila ca oricand in fata efectelor coronavirusului.
Cum peste 90% dintre companii se afla in zona IMM-urilor si nu dispun de resurse financiare pe termen mediu si lung, masurile de restrictie impuse de autoritati, pentru a combate epidemia, sunt de natura sa le creeze dificultati semnificative mai ales in asigurarea cash-flow-ului necesar derularii afacerii.
De la firmele de transporturi, la companiile care organizeaza evenimente si hoteluri, zeci de mii de firme risca, in urmatoarea perioada, sa intre in blocaj financiar.
"Intreruperea culoarelor de transport de marfa si persoane pe relatia cu Italia, Spania, genereaza pierderi financiare semnificative, pe care cele mai multe firme nu si le-au luat in calcul. La fel si in industria evenimentelor si in zona agentiilor de turism, al caror cash-flow este puternic afectat de restrictii. Aceste business-uri, si nu numai ele, trebuie sa isi urgent masuri de reorganizare, pentru a evita blocajul, in conditiile in care interdependenta pe lanturile comerciale este extrem de ridicata in... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:06
Farmaciile din Germania si-au epuizat stocurile de masti medicinale si nu au primit noi livrari, transmite DPA.
"Sunt intarzieri semnificative si complicatii cu livrarile", a declarat Thomas Porstner, presedintele Asociatiei distribuitorilor farmaceutici angro din Germania (PHAGRO).
Cererea pentru masti medicinale a crescut exploziv din cauza recentei epidemii de coronavirus, a declarat la randul sau un purtator de cuvant al Asociatiei farmacistilor germani.
Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca eficacitatea mastilor este limitata. "In realitate nu ajuta la protectia zilnica", sustine Bernd Salzberger, cercetator la Institutul pentru boli infectioase din Germania. O masca obisnuita care acopera gura si nasul nu protejeaza impotriva infectiei cu virusul Sars-CoV-2, adauga Salzberger. Mastile facile care au inclus un filtru de protectie functioneaza pentru personalul medical dar nu sunt necesare pentru utilizarea cotidiana. mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 10:13
Ce face o companie rezistenta in momente de criza? Sunt strategia, planificarea, echipa de conducere sau mecanismele de raspuns, indicatori cu privire la sansele de succes pentru depasirea unei crize?
In timp ce crizele sunt greu de previzionat, tot mai multi profeti anunta o noua criza globala. Fiecare dintre acesti profeti, "prieteni cu adevarul", spun echipelor guvernamentale si companiilor ce sa faca.
Tocmai pentru ca povestea fiecaruia seamana frica anuntand o noua criza economica, e bine sa ne uitam la companii si la capacitatea acestora de a raspunde unui test de stres.
Planul bine facut e aliatul tau, la bine si la rau
Fiecare companie are, sau ar trebui sa aiba, o strategie, un proces de planificare si un set de responsabilitati manageriale. Numai ca momentele de criza scot la iveala un nou mod de operare.
Intre obisnuitul mod de operare si modul de operare in conditii de criza, companiile e bine sa gaseasca o zona medie operationala, un mod de actiune pe care companiile sa il acceseaze atunci cand percep o amenintare la nivel macroeconomic, legislativ sau referitor la o schimbare in preferintele consumatorilor.
Cu ajutorul mecanismelor decizionale, a transparentei si unei foi de parcurs pentru momente de criza liderii pot gestiona si consolida resursele umane si de capital ale companiei.
De cele mai multe ori, in momente de criza, companiile au o abordare defensiva. Optimizeaza costurile, restructureaza personal, reduc investitiile, inchid... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 11:00
Presedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri o "criza politica" pe care nu trebuie "sa o lasam sa se dezvolte", dupa respingerea de catre eurodeputati a lui Sylvie Goulard, candidata Frantei la un post de comisar european, informeaza AFP.
"Traim un moment al Europei extrem de important si de sensibil. Exista o noua Comisie, un nou Parlament European care se instaleaza si infrunta amandoua o criza politica pe care nu trebuie sa o lasam sa se instaleze si sa se dezvolte", a afirmat Emmanuel Macron.
"Cred ca este indispensabil sa avem o Comisie puternica, care sa poata sprijini proiecte ambitioase", a pledat el in cadrul unei conferinte de presa de la Paris, alaturi de premierul ungar Viktor Orban (fotografia este de astazi, din timpul conferintei comune - n.red.).
Si candidatul Ungariei a fost respins din motive similare, la fel ca propunerile facute de Viorica Dancila in numele Romaniei: Rovana Plumb si Dan Nica, ambii cu probleme de integritate.
Deputatii europeni i-au dat o lovitura joi presedintelui francez, respingand-o din motive etice pe candidata sa la Comisia Europeana, Sylvie Goulard, vizata de o ancheta judiciara in Franta, noteaza AFP.
Este pentru prima data cand un candidat propus de Franta pentru un post de comisar este respins de Parlamentul European.
Macron a pus responsabilitatea alegerii candidatei franceze asupra presedintei noii Comisii Europene, germana Ursula von der Leyen.
Presedintele francez, pentru care Europa este o... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 18:20
Din perspectiva psihologica, au fost enuntate o seama intreaga de teorii ce s-au apropiat mai mult sau mai putin de adevar. Insa, din experienta, va pot spune ca nu exista, in stricto sensu, criza varstei de mijloc!
Exista doar doua tipuri de criza. Criza legata de asteptarile de la propria persoana si criza legata de asteptarile pe care le avem de la ceilalti.
Iar aceste crize nu au nimic de a face cu varsta, nivelul de inteligenta, nivelul de cultura, nivelul social sau financiar, sexul sau orientarile religioase. Totul tine de alchimia individului, de modul in care intelege sa isi construiasca viata, dar si de felul in care reuseste sa isi indeplineasca dorintele si asteptarile.
In ambele situatii, asteptarile nerealiste sunt cele care imbolnavesc omul iar bolile de care poate ajunge sa sufere nu sunt putine.
Insa, este bine sa vedem care pot fi asteptarile nerealiste, ce se pot confunda cu o criza a varstei:
Elemente care tin de familie:
Nu sunt multumit de familia de origine, de statutul pe care mi l-au oferit acestiaCerturile, scandalurile, adictiile, lipsurile, cu care m-am confruntat in copilarie, ma afecteaza si acum si ma fac sa cred ca nu voi fi niciodata fericit, indiferent de ce am realizat sau de ce voi realizaConsider ca nu sunt apreciat, iubit, stimat, inteles, sprijinit sau satisfacut de familia meaNu am o partenera alaturi de care sa imi fac o familieIubesc pe cineva ce nu ma iubesteNu reusesc sa imi cresc copilul asa cum cred eu ca ar... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 13:17
Criza datoriilor suverane se extinde, incet, in toata Europa si ameninta sa devina o problema generala, nu doar pentru statele din zona euro. Businessinsider a identificat personalitatile cheie care au un cuvant de spus in actualul context economic.Jean-Claude JunckerIn cadrul intalnirilor grupului euro se intalnesc ministrii de finante din Uniunea Europeana, iar Juncker ocupa functia de lider al acestora. De asemenea, este cunoscut si pentru “comentariile” sale facute despre situatia din Grecia si despre Angela Merkel, comentarii care au pus in miscare pietele.Mario DraghiMario Draghi, viitorul presedinte al Bancii Centrale Europene, actualul guvernator al Bancii Nationale a Italiei. El are un target important de atins, in contextul in care va fi succesorul lui Trichet, la sefia Bancii Centrale Europene. A fost numit cel mai influent om al pietelor financiare europene, de catre publicatia Financial News.Lorenzo Bini-SmaghiLorenzo Bini-Smaghi este membru in comitetul executiv al Bancii Centrale Europene. Acesta se numara printre cei mai activi analisti si comentatori ai contextului financiar european. Potrivit publicatiei BusinessInsider, Smaghi ar putea fi noul sef al Bancii Nationale a Italiei, dupa ce Draghi se va muta la BCE.Herman Van RompuyHerman Van Rompuy, Presedintele Uniunii Europene, este primul care a ocupat aceasta functie si cel care a organizat negocierile de urgenta pentru pachetele de salvare acordate tarilor cu o situatie economica... mai mult
Sambata, 16 Iulie 2011, ora 13:14