Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, iarna lui 2019 se anunta a fi una plina de provocari. Vor avea apa calda si mai ales caldura, asa cum promit autoritatile?
O intrebare la care raspunsul este greu de dat, avand in vedere starea critica in care se afla reteaua de termoficare si diferendul in justitie pe seama datoriilor neachitate, intre RADET si ELCEN.
Dincolo de asigurarile edililor, de promisiunile cu iz electoral, singura sansa ca bucurestenii sa nu tremure de frig este ca noul guvern sa treaca problema RADET pe lista prioritatilor, afirma analistii de la Frames, intr-o radiografie a situatiei din sistemul de termoficare al Bucurestiului.
"Iarna nu-i ca vara". O expresie a unui personaj politic care a condus destinele Capitalei o buna perioada de timp si de care bucurestenii isi aduc aminte cu teama, in fiecare iarna.
Iarna lui 2019 se anunta a fi una extrem de dificila. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problema o reprezinta reteaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fara precedent in ultimii 30 de ani.
A doua cea mai extinsa retea de termoficare urbana din lume, dupa Moscova, cu peste 950 de kilometri de retea primara, 2.900 km de retea secundara si peste 1.000 de puncte si module termice, se afla in prezent intr-o situatie critica.
Potrivit analizei Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani si trebuiau, de acum 10 ani, sa fie inlocuite. Astfel s-a... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 11:11
Credeai ca doar atunci cand participi la un joc de poker ochii pot trada ceva? Te inseli. Un studiu recent a aratat ca felul in care ni se misca ochii poate trada foarte multe despre ceea ce simtim sau gandim.
Atat de multe incat inteligenta artificiala ne poate prezice tipul de personalitate doar privindu-ne ochii.
Oamenii de stiinta au observat ca fiecare tip de personalitate - indiferent ca e vorba despre cea nevrotica, despre cea extravertita etc. - este asociata cu cateva miscari tipice ale ochilor, arata Science Alert.
In cadrul experimentului, 50 de subiecti, studenti, au fost rugati sa poarte un set de dispozitive care sa le urmareasca miscarile ochilor, timp de 10 minute. A fost de ajuns pentru ca inteligenta artificiala sa stie cu ce fel de personalitate are de-a face.
Un urmator pas ar fi ajustarea "comportamentului" sau, felul de a interactiona cu fiecare tip de personalitate, pentru o mai buna colaborare atunci cand cei doi lucreaza impreuna, de exemplu, sau sunt nevoiti sa interactioneze.
Deja se pun probleme legate de invadarea intimitatii, AI nefiind in stare doar sa ghiceasca tipul de personalitate, ci si starea de moment a omului cu care interactioneaza. Se pune si problema ca nu cumva AI sa obtina si sa foloseasca informatii inclusiv fara permisiunea noastra, fara ca macar sa interactionam cu ea, fara ca macar sa fim constineti ca s-ar putea intampla asta.
Cercetari anterioare au demonstrat deja ca si frecventa rostirii cuvintelor poate... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 09:34
Compania neozeelandeza care a atras atentia presei internationale la inceputul anului dupa ce a anuntat ca va testa saptamana de lucru de patru zile declara experimentul de doua luni un succes si ia in considerare permanentizarea programului scurt.
Conform rezultatelor anuntate recent de Perpetual Guardian, o companie care se ocupa cu administrarea testamentelor si a proprietatilor, angajatii au devenit mai productivi, echilibrul munca - viata personala al acestora s-a imbunatatit, iar nivelul de stres a scazut. Oamenii s-au intors la munca mai plini de energie dupa cele trei zile libere.
La experimentul derulat in perioada martie-aprilie 2018 de cercetatori din afara companiei au participat peste 240 de angajati, care au continuat sa fie platiti pentru 40 de ore pe saptamana, si nu pentru 32, cat au lucrat efectiv, in tot acest timp.
CEO-ul si fondatorul Perpetual Guardian, Andrew Barnes, a precizat ca a incercat prin aceasta masura sa le ofere angajatilor sai posibilitatea de a atinge un echilibru mai bun intre viata privata si cariera, concentrandu-se asupra activitatilor de serviciu atunci cand sunt la birou si ocupandu-se de chestiuni personale in timpul liber.
"A fost doar o teorie, ceva ce m-am gandit sa incerc, pentru ca am vrut sa creez un mediu mai bun pentru compania mea", a spus Barnes pentru CNN, adaugand ca raspunsul angajatilor i-a depasit "cele mai indraznete vise".
Daca in noiembrie anul trecut doar 54% dintre angajatii sai afirmau ca sunt... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 08:54
Stresul si oboseala sunt doua dintre cele mai comune probleme ale angajatilor romani, dar si ale managerilor si antreprenorilor din Romania.
Simona Nicolaescu, coach si antreprenor in HR, a simtit aceste probleme pe propria-i piele si, dupa o serie de experiente-revelatie care i-au rezolvat dilemele intr-un mod spectaculos, a gasit si piesa care lipsea in puzzle-ul antreprenorial romanesc: un program concret care sa aduca un echilibru intre minte, corp si emotii.
Printre experientele care au determinat-o sa vada viata altfel se numara calatoriile cu motocicleta, o vacanta de o luna petrecuta in tarile nordice, zece zile de "silent retreat" in Anglia sau terapia craniosacrala alaturi de delfini. Toate acestea au generat schimbari uriase pe plan personal, care s-au reflectat si in business.
Momentul in care a decis ca trebuie sa faca o schimbare a coincis cu nasterea fiului sau, iar primul lucru pe care l-a ajustat in viata sa a fost programul de lucru.
"Am hotarat pentru mine ca vreau sa lucrez maxim 6 ore pe zi si sa schitez pe hartie, asemeni arhitectului, cum sa arate viata mea", povesteste Simona Nicolaescu, intr-un interviu acordat Business24.
De aici pana la a-i ajuta si pe altii sa-si gaseasca echilibrul intre munca si propriile nevoi a mai fost doar un pas, pe care ea l-a numit simplu: LifeFit.
Si pentru ca 200 de manageri i-au cerut ajutorul in cautarea echilibrului, tanara antreprenoare nu se opreste aici. Pentru 2018 are planuri mari, vrea sa... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 19:15
1Vrem nu vrem, robotii acapareaza din ce in ce mai mult teren pe piata muncii si nu peste mult timp unii dintre noi vor fi inlocuiti la munca de masinariile inteligente.
Dezbaterea privind eliminarea angajatilor umani de catre roboti nu mai este una purtata doar in mediul academic, iar avertismentul analistilor devine unul foarte serios, arata postul britanic BBC.
Inlocuire masiva
Expertii Boston Consulting Group cred ca, in cel mult un deceniu, un sfert din meseriile practicate acum de oameni vor fi efectuate de programe software inteligente sau de roboti.
Un alt studiu efectuat de cercetatorii Universitatii Oxford estimeaza ca, in maxim 20 de ani, 35% din slujbele existente in prezent in Marea Britanie vor fi total automatizate.
In principiu, angajatii din birouri care efectueaza munci repetitive, cum ar fi conceperea unor rapoarte sau crearea unor tabele descriptive vor fi cu siguranta printre primii eliminati, dar sunt semne ca invazia robotilor nu se va opri aici.
Soferii de taxi ar putea fi alte victime ale viitorului ultra-tehnologic. Breasla este deja supusa unei invazii a concurentei conectate la aplicatia Uber, dar compania aflata in spatele aplicatiei cauta deja alte solutii pentru aceste servicii.
La fel ca si Google si ca unii constructori auto, Uber investeste masiv in proiectele vizand dezvoltarea unei masini autonome.
Dupa cum explica chiar directorul executive Travis Kalanick, "serviciul ar fi mult mai ieftin daca nu ar trebui sa... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 16:09
1Una dintre cele mai rapide cai prin care va puteti bucura de succes profesional maxim este aceea de a va construi si fructifica un brand personal puternic.
Putine femei o fac insa constient, unul dintre motive fiind si faptul ca nu stiu de unde sa porneasca si ce strategii ar fi cele mai potrivite pentru aceasta constructie.
In cele ce urmeaza va propun sa reflectati la trei strategii de branding personal care s-au dovedit castigatoare pentru Marilyn Monroe.
Desi de atunci au trecut ceva ani, mie personal mi se par inca actuale:
Alegeti constient o caracteristica pentru care doriti sa fiti recunoscuta.
Va invit sa identificati un atribut personal pentru care, daca ati fi recunoscuta in domeniul in care actionati, cariera dumneavoastra ar deveni fabuloasa. Puteti alege orice atribut, important este sa fie autentic si sa fie relevant pentru domeniul in care actionati.
Marilyn Monroe declara "Blond hair and breasts, that's how I got started. I couldn't act. All I had was blond hair and a body men liked".
Norma Jean Mortenson a ales sa devina Marilyn Monroe, sex-simbolul absolut care a incins fantezia barbatilor si atras admiratia, sau gelozia, femeilor.
Alegerea atributului de sex-simbol a fost una castigatoare deoarece era autentic pentru ea si foarte relevant pentru domeniul filmului. Daca ar fi fost neatractiva sau ar fi ales acest atribut intr-un domeniu ca educatia copiilor cu siguranta succesul ar fi fost diferit.
Manifestati constant... mai mult
Sambata, 08 Martie 2014, ora 00:00
Antreprenorii dau dovada de o rezistenta remarcabila, in pofida contextului economic dur, si se declara optimisti in privinta planurilor lor de recrutare pentru viitoarea perioada, se arata in studiul EY - Global job creation, derulat pe baza raspunsurilor a 200 de antreprenori selectati in cadrul competitiei internationale EY Entrepreneur Of The Year® (EOY).
Potrivit studiului, 73% dintre femeile antreprenor au in plan sa isi mareasca numarul de angajati in acest an, fata de 69% dintre antreprenorii barbati.
78% din totalul antreprenorilor chestionati, atat barbati cat si femei, au declarat ca factorul determinant in privinta planurilor lor de angajare de personal pentru 2013 este cresterea productiei de bunuri si a furnizarii de servicii oferite de firmele lor.
Femeile antreprenor au mai multa incredere ca economia tarilor in care activeaza se indreapta intr-o directie buna - 88% fata de 71% dintre barbati.
Acest optimism este foarte bine ilustrat de cazul celor 49 de antreprenori castigatori ai titlului World Entrepreneur Of The Year.
Astfel, in pofida contextului economic global dificil, veniturile cumulate ale acestor antreprenori s-au dublat in ultimii trei ani, ajungand impreuna la 40 de miliarde USD. De asemenea, acestia si-au marit echipele de angajati cu peste 40%, ajungand la mai mult de 200.000 de persoane.
Antreprenorii continua sa recruteze
Se vor crea posturi pentru "personal experimentat (non-management), asa cum au afirmat 51%... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 12:10
Relatiile interpersonale ne influenteaza viata intr-un mod decisiv, iar atunci cand exista dificultati in comunicare, ele se rasfrang nu doar asupra familiei si apropiatilor, ci si asupra evolutiei profesionale.
"Un bun manager este acela care investeste in propria dezvoltare personala, pentru a-i putea ajuta la randul sau pe cei din echipa sa constientizeze toate aceste lucruri si sa le depaseasca", sustine Antonia Noel, consultant in comunicare, trainer de dezvoltare personala si practician ESPERE®, interviu acordat Business24.
In ce masura pot afecta problemele interpersonale cariera unui manager?
Cariera unui manager este strans legata de relatiile interpersonale ale acestuia, atat la locul de munca cat si in afara lui.
Ce sunt relatiile interpersonale, de fapt? Sunt acele legaturi care se stabilesc intre oameni, dincolo de cadrul dat sau de functia celor doi care intra in relatie.
Cu alte cuvinte, daca un manager este la serviciu, el este mai intai de toate un om ce exercita o functie, care intra in contact cu o alta persoana, aceasta avand si ea o functie in cadrul intreprinderii.
Importanta legaturii dintre cei doi oameni, a afectului, a mesajelor care circula din ambele parti, a comportamentelor defineste implicit si relatia profesionala care ii leaga pe cei doi.
In foarte multe cazuri, in intreprindere, asa-zisele probleme de organizatie sunt, de fapt, dificultati nesolutionate ce tin de relatiile interpersonale. E bine sa recunoastem ca... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 00:00
Comisia Europeana, care se pregateste sa revizuiasca legislatia UE referitoare la protectia datelor, intentioneaza sa ofere utilizatorilor "un control efectiv" asupra informatiilor personale pe care acestia le posteaza pe Internet, informeaza Mediafax."Internautii trebuie sa detina un control efectiv asupra informatiilor pe care le posteaza si sa poata sa le corecteze, retraga sau stearga, dupa bunul lor plac", a declarat, miercuri, Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Bruxelles.
"Un control sporit semnifica faptul ca veti putea schimba locul in care va postati informatiile, iar acestea vor fi retrase de pe domeniul initial . Daca «pretioasele» mele fotografii sunt stocate undeva pe internet, ce se va intampla cu ele, daca eu doresc sa schimb site-ul care le gazduieste?", s-a intrebat Viviane Reding.
Oficialul european considera, totodata, ca este necesar "sa analizam cu mai mare atentie" ideea unui "drept la uitare" pe internet, deoarece in epoca actuala, dominata de cautarile pe Google, a devenit extrem de usor sa gasesti multe informatii personale postate online, in mod voluntar sau involuntar.
"Toata lumea are nevoie de un spatiu privat. Pentru a putea gandi liber, pentru a creste, pentru a putea comite erori, pentru a putea spune lucruri stupide, pentru a experimenta, pentru a putea fi creativ sau pentru oricare alt interes", a subliniat Viviane Reding.
Legislatia... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:51