Tarile de la periferia zonei euro (Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania) sunt la jumatatea procesului de corectare a dezechilibrelor economice, rezultate in urma crizei, si continua reformele, a anuntat marti agentia de evaluare Moody's Investors Service.
Aceste tari au adoptat mai multe reforme structurale care le-au permis sa-si imbunatateasca situatia economica, insa nu le-au ajutat sa evite efectele crizei economice, transmite Bloomberg.
"O comparatie cu crizele prin care au trecut Suedia si Finlanda in anii 1990 arata ca o solutionare completa a dezechilibrelor acumulate de tarile de la periferia zonei euro, dezechilibre datorate mai degraba comportamentului de dezeconomisire al sectorului domestic privat decat guvernului, ar putea sa dureze mai multi ani", se arata in raportul Moody's.
Agentia de evaluare recunoaste progresele inregistrate de unele state in domeniul dezechilibrelor comerciale si al competitivitatii muncii, dar adauga ca guvernele nu isi pot permite sa relaxeze ritmul reformelor.
Moody's subliniaza printre progresele inregistrate pana acum faptul ca in Spania costul cu forta de munca a scazut cu 5,9% fata de nivelul maxim, iar in Grecia si Irlanda a scazut cu 7,8% si respectiv 13,7%, ceea ce a ajutat la sprijinirea exporturilor si la sustinerea activitatii economice, in conditiile in care guvernele statelor respective au redus cheltuielile.
In domeniul competitivitatii, Moody's sustine ca majoritatea castigurilor la acest capitol au... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 12:49
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ideea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, de construire a marilor magazine la periferia oraselor si nu in zonele centrale ale localitatilor, anunta Mediafax."Este foarte buna ideea lui Sorin Oprescu de a se duce mai la marginea orasului cu hipermarketurile", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Tabara.
El crede ca prezenta marilor magazine in centrele oraselor a tinut si de un anumit tip de relationare cu autoritatile locale.
"A fost rea ideea de a veni cu hipermarketurile in centru", a completat Tabara.
Ministrul considera, in schimb, ca fiind foarte buna ideea omului de afaceri Dinu Patriciu de a dezvolta un lant de magazine mici, de cartier.
Primarul general al Capitalei a declarat recent ca hipermarketurile vor incepe sa fie construite la periferia Capitalei. mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:34
Statele periferice din zona euro, precum Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, trebuie sa aplice reforme structurale pentru rezolvarea decalajelor intre performantele economice ale celor 16 state din regiune, a declarat Axel Weber, membru in conducerea BCE, potrivit Mediafax. Weber a afirmat intr-un discurs la Strasbourg ca majoritatea reformelor trebuie sa aiba loc in Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, unde persista deficitele de cont curent.
Majorarea salariilor si stimularea cererii interne in tarile cu excedente de cont curent, precum Germania, vor avea un impact scazut pentru echilibrarea situatiei, considera Weber, care detine si functia de presedinte al Bundesbank, banca centrala din Germania.
"Avand in vedere structura actuala a comertului, majorarea importurilor Germaniei cu 10% ar imbunatati balanta contului curent in Spania, Portugalia si Grecia cu numai 0,25%", a aratat Weber.
El a explicat ca motivele mai profunde ale dezechilibrelor sunt factori interni din tarile care inregistreaza deficite, astfel incat acestea trebuie sa actioneze.
Statele din sudul Europei, cu deficite bugetare mari, s-au confruntat in acest an cu o criza a datoriilor suverane si sunt nevoite sa se imprumute cu dobanzi mari.
Banca Centrala Europeana le-a cerut sa adopte reforme structurale pentru stimularea exporturilor si imbunatatirea competitivitatii, care s-a erodat in ultimii ani. mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 23:53
Daca ar avea posibilitatea sa isi schimbe locuinta, 25% dintre bucuresteni ar prefera sa se mute in centrul Capitalei.In zona de vest, incluzand si periferia, si-ar dori sa-si intemeieze un camin aproximativ 18% dintre locuitorii Capitalei, arata un studiu Imopedia. Zona ultracentrala si cea de este se afla pe pozitii apropiate, fiind preferate de 15% si, respectiv, 14% dintre bucuresteni. Nici ansamblurile noi nu sunt de neglijat, 9% dintre locuitorii Capitalei fiind interesati sa se mute intr-un asemenea loc. Ceva mai putin preferate sunt zonele de Sud si Nord, unde doar 8% si 7% dintre persoane ar fi interesate sa-si faca o locuinta. mai mult
Luni, 23 Februarie 2009, ora 11:00