Din moment ce Bitcoin si alte active digitale continua sa fie adoptate si sa creasca in popularitate, un subiect comun pentru discutii este daca guvernul SUA sau orice alt guvern poate detine controlul asupra utilizarii sale.
Exista doua probleme esentiale care pun bazele dezbaterii privind reglementarea Bitcoin:
1. Activele digitale reprezinta un risc macroeconomic. Bitcoin si alte criptomonede pot inlocui alte monede internationale, ceea ce schimba fundamental interactiunile economice globale.
De exemplu, tari precum Rusia, China, Venezuela si Iran au explorat moneda digitala pentru a eluda sanctiunile Statelor Unite, ceea ce pune Guvernul SUA in pericol de a-si pierde autoritatea la nivel global.
Politica si economia internationala sunt chestiuni extrem de delicate si, adesea, sanctiunile economice sunt utilizate in locul interventiilor militare, ceea ce face ca lumea sa fie un loc mai sigur.
2. Micro-riscurile activate de criptomonede cantaresc greu in ansamblu. Una dintre cele mai atractive caracteristici ale Bitcoin si ale altor active digitale este aceea ca poti trimite oriunde in lume intre cativa banuti pana la sume de miliarde de dolari, in orice moment, cu un comision neglijabil (in prezent, in jur de 0,04 USD pana la 0,20 USD).
Cu toate acestea, in mainile unor grupari rau intentionate, tehnologia Bitcoin ar putea fi foarte periculoasa. Ca si alte monede la purtator (cash), o moneda digitala descentralizata ar putea fi folosita in scopuri... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 11:20
Bitcoin a atins vineri un nou nivel record de aproape 18.000 de dolari, pe platforma de tranzactionare Bitstamp, inregistrand o crestere de 9%, in pofida avertismentelor tot mai numeroase legate de riscurile investitiilor intr-un instrument financiar extrem de volativ si speculativ, transmite Reuters.
Cresterea de peste 1.700% inregistrata de moneda virtuala in acest an a provocat ingrijorari ca piata este intr-o bula speculativa care s-ar putea sparge intr-o maniera spectaculoasa.
Bitcoin s-a apreciat numai in decembrie cu aproape 80%, fiind pe cale sa marcheze cea mai buna luna, in termeni procentuali, dupa decembrie 2013.
Vineri, bitcoin a atins un maxim de 17.900 de dolari pe platforma belgiana Bitstamp.
Bitcoin a crescut cu 20% incepand de luni, iar tranzactiile au fost ceva mai calme fata de fluctuatiile uriase care au avut loc in ultimele saptamani, volatilitatea fiind mai scazuta dupa lansarea contractelor futures pe bursa Cboe Global Markets, duminica.
Analistii afirma ca pretul bitcoin este sustinut de viitoarea lansare a contractelor futures pentru bitcoin de catre CME Group, care va avea loc duminica.
"Exista speranta ca lansarea contractelor futures va semnala deblocarea banilor investitorilor institutionali catre piata instrumentelor financiare digitale si ca va avea loc o crestere rapida a cererii si o recunoastere a acestei tehnologii si a principiilor acesteia", a spus Charles Hayter, fondator al site-ului Cryptocompare.
In afara... mai mult
Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 10:17
Presedintele Autoritatii de reglementare a pietelor financiare din Franta (AMF) a denuntat, luni, bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasa" si un instrument pentru infractori, pronuntandu-se ferm impotriva criptomonedei, care a depasit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima data de la lansare.
"Este un mod de a achizitiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscala, de a dezvolta si plati pentru infractiuni cibernetice. Daca este o moneda, este una foarte proasta", a afirmat Robert Ophele, presedintele AMF, intr-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.
Oficialul a explicat ca nu este sigur ca ar vrea sa reglementeze bitcoin, deoarece nu are nicio legatura cu economia reala.
Saptamana trecuta, seful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat ca este prea devreme pentru banca sa aiba nevoie de o strategie privind bitcoin si nu o considera o rezerva de valoare.
Intre timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obtinut permisiunea de a incepe tranzactiile de contracte futures pentru bitcoin.
"Este o provocare pentru guvernatorii bancilor centrale si pentru autoritatile de supervizare. este o piata nereglementata si trebuie sa o spun: o iluzie periculoasa", a afirmat Robert Ophele.
Si Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achizitionarea de criptomonede, insistand pe instabilitatea acestui nou tip de monede.
ESMA subliniaza ca noile operatiuni de strangere de... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 10:19
Bitcoin este noua moda in piata, insa mirajul monedei virtuale ascunde riscuri de care ar fi bine sa tii cont inainte de a plasa o investitie considerabila, spun specialistii.
Adevarul este ca moneda virtuala a trezit interesul investitorilor si isi face loc in mod frecvent in buletinele de stiri ale publicatiilor din zona financiara.
Ultimele vesti vin de peste ocean, unde firma Coinbase din San Francisco se lauda ca a deschis prima piata "reala" de tranzactii pentru bitcoin.
Coinbase mizeaza pe acoperirea oferita de bursa newyorkeza si Andreessen Horowitz pentru a dezvolta afacerea de 100 milioane de dolari.
In acelasi timp, investitorii Tyler si Cameron Winklevoss fac valuri vorbind despre potentialul pietei de bitcoin, estimata la cateva mii de miliarde de dolari.
Sigur, interesul lor este sa obtina acordul autoritatilor pentru prima bursa operationala in moneda virtuala, dar, tinand cont ca valoarea de piata a bitcoin se rezuma la doar 3,5 miliarde de dolari in prezent, mai avem de asteptat pana atunci, crede Jeff Reeves, editorialist Market Watch.
Moneda virtuala, riscuri reale
Desi bitcoin este o moneda interesanta, ea nu reprezinta totusi o reala oportunitate investitionala, spune acesta.
Realitatea trista este ca doar o parte din detinatorii conturilor constituite in Bitcoin obtin un profit, in timp ce restul jucatorilor prezenti in piata ar trebui sa evite moneda virtuala.
Riscurile in cazul monedei virtuale sunt cat se poate de... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 08:00
1Cea mai mare piata eropeana de tranzactii in moneda virtuala Bitcoin, Bitstamp, si-a suspendat activitatea dupa ce a inregistrat pierderi de cateva milioane de dolari.
Cel mai probabil, pierderile au fost inregistrate in urma unui atac cibernetic, informeaza publicatia Financial Times.
Bitstamp, cu sedii in Slovenia si Londra a suspendat retragerea fondurilor si si-a informat clientii asupra pericolului reprezentat de deschiderea unor noi depozite dupa ce s-a confruntat cu o bresa in sistemul de protectie.
Hackerii, mai bogati cu 5 milioane de dolari
Conform oficialilor companiei, compromiterea sistemelor de siguranta a conturilor oprationale a generat o pierdere de aproximativ 19.000 Bitcoin, in valoare aproximativa de 5 milioane de dolari.
Bitstamp este a treia mare piata din lume de tranzactionare a monedei virtuale, iar incidentul de astazi ridica semne de intebare asupra securitatii sitemelor de tranzactionare pentru Bitcoin.
Compania a dat asigurari ca marea parte a depozitelor constituite in Bitcoin au ramas neatinse fiind depozitate in computere neconectate la reteaua internet. Un comunicat de presa emis de Bitstamp anunta clientii ca firma isi va onora obligatiile catre acestia, in ciuda opririi temporare a serviciilor.
Atacuri repetate, pierderi masive
Anul trecut, cel mai mare operator din piata, Mt Gox din Japonia, a fost tinta unui alt atac al hackerilor, acestia reusind atunci sa retraga nu mai putin de 850.000 de monede virtuale... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:11
1Tranzactiile cu Bitcoin sunt tot mai controlate, iar moneda digitala nu mai poate ascunde cine este in spatele ei, dupa arestarea omului de afaceri Charlie Sherm, la New York.
Pierderea anonimatului ar putea atrage tot mai putini potentiali utilizatori, sunt de parere expertii.
Sherm, in varsta de 24 de ani, detine o parte dintr-un bar din Manhattan care accepta plata cu Bitcoin, arata Financial Express.
Jacob Dienelt, care tranzactioneaza si el Bitcoin, si asumat, oarecum, rolul de purtator de cuvant al unei comunitati vizate de autoritaile care incearca sa opreasca activitatile ilegale care au la baza aceasta moneda.
Sherm a demisionat din functia de vicepresedinte al fundatiei Bitcoin
El a spus ca vrea ca lumea sa stie ca Sherm, care a fost acuzat de spalare de bani si care face tranzactii monetare fara licenta, nu este infractor. Sherm, care a demisionat din functia de vicepresedinte al fundatiei Bitcoin dupa ce a fost arestat, a pledat nevinovat, a spus avocatul sau Keith Miller.
Un lucru este clar dupa o saptamana in care Sherm a fost arestat si a fost interogat de autoritatile financiare din New York: utilizatorii Bitcoin au descoperit ca metoda anonima de a face plati nu mai este acceptata. Cercetarile intense vor elimina anonimatul utilizatorilor acestei moneda, care a fost principalul punct de atractie.
Traderii Bitcoin trebuie sa informeze autoritatile despre tranzactile suspecte
Presiunea asupra traderilor Bitcoin, care nu sunt... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 00:00
Consumatorii se expun unor riscuri semnificative utilizand monede digitale, precum bitcoin, care a inregistrat in ultima saptamana fluctuatii majore, intre 340 de dolari si 1.240 de dolari, si nu beneficiaza de reglementari pentru protectia utiliatorilor, potrivit Autoritatii Bancare Europene.
De asemenea, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, a avertizat agentia, citata de cotidianul Wall Street Journal.
Monedele digitale pot fi folosite in activitati criminale si de spalare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzactiile.
"Recomandam ca, in cazul in care cumparati monede digitale (...) sa nu folositi bani pe care nu va puteti permite sa-i pierdeti", a transmis Autoritatea Bancara Europeana.
Banca Centrala Europeana si Banca Angliei monitorizeaza evolutia bitcoin
Avertismentul vine la numai cateva zile dupa ce banca centrala a Chinei a anuntat ca institutiile financiare chineze nu trebuie sa accepte depozite ale afacerilor care au legatura cu bitcoin sau sa asigure acces la aceasta moneda in cadrul serviciilor proprii.
Banca Frantei a avertizat, de asemenea, in privinta pericolelor bitcoin. Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au notificat ca monitorizeaza evolutia monedelor virtuale.
Autoritatea Bancara Europeana, care reuneste autoritatile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atributii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat ca analizeaza daca acestea "ar... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 10:15
Portofelul digital Bitcoin este in mare pericol pe Android. Google a confirmat o vulnerabilitate care expune un numar ridicat de utilizatori Android la furtul de bani virtuali Bitcoin. Problema tine de sistemul de operare si poate afecta orice aplicatie care efectueaza tranzactii Bitcoin.
Dezvoltatorii Bitcoin au depistat problema in urma cu cateva zile, iar furturile de Bitcoin din ultima saptamana au depasit suma de 5700 dolari.
Deoarece vulnerabilitatea tine de sistemul de operare Android, aproximativ 360.000 de aplicatii din Google Play sunt expuse furtului banilor virtuali.
Citeste mai multe despre Google recunoaste vulnerabilitatea Android care permite furtul de Bitcoin pe Hit.ro. mai mult
Sambata, 17 August 2013, ora 15:45