Unu din trei romani din mediul rural inca mai alege sa cumpere paine neambalata (35%), in timp ce, in mediul urban, procentul acesta este ceva mai incurajator, unde doar unu din zece romani (10%) consuma paine neambalata, se arata intr-un studiu realizat recent de New Challenge Marketing Research, la comanda Asociatiilor Pretuieste Calitatea si Proconsumatori.
Chiar si in aceste conditii, procentele celor care consuma paine neambalta sunt destul de ridicate, daca luam in considerare faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mentioneaza ca principale posibilitati de contaminare cu virusul SARS-COV-2 (care duce la imbolnavirea cu COVID-19) contactul direct prin secretii respiratorii eliminate prin tuse sau stranut si atingerea unor suprafete contaminate.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti (UB), dat publicitatii in luna septembrie, virusul SARS-CoV-2 ramane ore bune detectabil pe paine. Cercetatorii se asteptau ca acesta sa fie distrus de procesele chimice din timpul fabricatiei, dar, spre surprinderea lor, virusul a fost detectat mai mult timp dupa contaminarea painii supuse cercetarii.
CITESTE SI: VIDEO Painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2. Ambalati painea - recomanda studiul facut de Universitatea Bucuresti
Studiul privind riscurile si caile de transmitere si de contaminare cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unor produse de panificatie preambalate si formularea unor propuneri... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 16:51
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla sau intentioneaza sa calatoreasca in Republica Elena ca autoritatile elene au emis o avertizare de incendiu pentru ziua de vineri, 4 septembrie 2020.
"Din cauza temperaturilor ridicate si a vantului puternic, exista pericolul iminent de producere de incendii de vegetatie in urmatoarele regiuni: Attica si in apropierea capitalei Atena; Grecia centrala (Evia, Viotia); Regiunea Marii Ionice (Corfu, Kefalonia, Zakynthos); Grecia de Vest (Achaia, Ilia); Regiunea Pelopones (Messinia); Tesalia (Magnesia, Sporades); Regiunea Macedonia (Salonic Halkidiki); Nordul Marii Egee (Chios, Samos, Ikaria); Sudul Marii Egee (Rodos)", a transmis, MAE, joi seara,
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena (+302106774035) si Consulatului General al Romaniei de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Elena (+306978996222) si cel al Consulatului General al Romaniei de la Salonic (+306946049076). ...citeste mai departe despre "Atentionare de calatorie in Grecia. Pericol ridicat de incendii"... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 07:17
Intr-o perioada in care mediul online se dovedeste a fi tot mai periculos pentru utilizatorii neavizati, copiii reprezentand cea mai vulnerabila categorie, Kaspersky Lab lanseaza in Romania cartea de povesti "Kasper, Sky si ursul cel verde".
Prin acest proiect realizat in colaborare cu Marlies Slegers, o cunoscuta autoare olandeza de carti pentru copii si tineri, se doreste educarea copiilor in privinta unui comportament responsabil in mediul online, conform unui comunicat remis miercuri Ziare.com.
Cartea spune povestea unui baietel, Kasper, si a lui Sky, colega si prietena lui. Kasper primeste un cadou de la bunicul lui, fost marinar: un urs de plus verde, pe nume Kuma, care se dovedeste mai mult decat o jucarie: poate sa vorbeasca, iar atunci cand Kasper este pe cale sa faca un lucru periculos - cum ar fi sa isi dea parola de la un joc online unui alt coleg - ursul se inroseste si il impiedica.
"Acest proiect este menit sa ajute cat mai multi copii sa reactioneze corespunzator atunci cand se intampla ceva in neregula in mediul online", a declarat Bogdan Pismicenco, territory sales manager pentru Romania, Bulgaria si Moldova la Kaspersky Lab.
"Kuma este un urs simpatic, care vorbeste pe limba copiilor despre lucruri serioase din lumea online. Inca din momentul in care incep sa foloseasca in mod frecvent Internetul, copiii trebuie sa stie ca unele site-uri pot fi periculoase, ca trebuie sa anunte imediat un adult daca cineva se poarta nepotrivit sau agresiv -... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 10:39
Sindicalistii de la metrou sustin ca garniturile CAF, produse de spanioli, sunt imprevizibile si - in multe situatii limita - imposibil de controlat din cauza unui soft. Cu toate acestea, chiar daca o garnitura spaniola a deraiat la depoul Berceni la finele lunii ianuarie, conducerea Metrorex refuza sa scoata din circulatie aceste trenuri subterane.
Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a chemat astazi presa la Depoul Berceni, unde la finele lunii ianuarie o garnitura de tren care gara la capat de linie a deraiat. Prin aceasta actiune, ULSM a dorit sa atraga atentia asupra faptului ca - desi acele garnituri de tren ar fi periculoase din cauza softului care le controleaza - Metrorex continua sa le foloseasca pentru transportul zilnic a milioane de oameni.
Reamintim ca, in ianuarie, mecanicul metroului deraiat a spus ca accidentul s-a produs din cauza ca trenul s-a alimentat intr-o maniera imprevizibila si a accelerat singur.
Miercuri, mecanicii adunati la Depoul Berceni au spus ca, dupa deraierea din ianuarie, specialistii CAF au facut teste. Concluzia: in conditii similare cu cele in care s-a produs accidentul, trenurile ar reactiona la fel de periculos.
"In conditii similare (cu cele in care s-a produs deraierea - n.red.), trenurile au reactionat la fel (ca in cazul deraierii - n.red.) . Trenul, separat fata de alimentarea cu energie electrica, totusi, s-a alimentat singur, a intrat in viteza si n-a mai putut fi controlat. Bine ca, atunci, in ianuarie,... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 12:43
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situatia de la Metrorex legata de posibile defectiuni la materialul rulant si solicitarea unor calatori de instalare a panourilor de siguranta in statii, pentru securizarea peroanelor.
"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situatia de la Metrorex, prezentata de catre presa, legata de posibile defectiuni la materialul rulant si viitoarea instalare a panourilor de siguranta in statii.
Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica.
Avocatul Poporului a luat cunostinta din mass-media de faptul ca 15.000 de cetateni au semnat o petitie prin care solicita instalarea panourilor de siguranta in statiile de metrou, pentru securizarea peroanelor. Aceste structuri de siguranta sunt transparente, din plexiglas sau sticla securizata si sunt folosite pe peroanele din alte tari pentru a impiedica oamenii sa ajunga pe sinele metroului", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea.
Potrivit sursei citate, care se bazeaza tot pe relatari din presa, ar fi fost semnalate nereguli si in ceea ce priveste siguranta calatorilor care folosesc metroul, deoarece "angajatii Metrorex descopera zilnic conductori defecti, care provoaca scurtcircuite, cablurile electrice cedeaza saptamanal, iar avariile pot pune in pericol mii de vieti".
Miercuri a fost haos la metrou, unde trenurile au... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:14
Registrul Auto Roman a verificat, anul trecut, din punct de vedere tehnic in trafic, 67.807 vehicule, in toata tara, iar in urma controalelor s-a constatat ca aproape jumatate dintre vehiculele verificate erau neconforme si aproape 3.500 (circa 5 %) de vehicule verificate tehnic in trafic de inspectorii RAR, in anul 2018, prezentau pericol iminent de accidente, conform unui comunicat remis luni AGERPRES.
Cele mai multe probleme au fost descoperite la instalatia electrica de iluminare si semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punti, jante, anvelope si suspensie, vizibilitate, precum si la sistemele de franare si directie.
La nivel national, aproximativ una din 10 masini trase pe dreapta de politie si verificate de RAR poluau peste limita legala admisa. De asemenea, aproximativ doua procente (2%) dintre vehicule prezentau probleme legate de inspectia tehnica periodica (ITP fals, expirat sau anulat).
In urma controalelor mixte desfasurate de RAR si Politia Rutiera, in anul 2018 au fost aplicate aproape 23.000 de amenzi contraventionale, au fost retrase 17.678 de certificate de inmatriculare si retinute aproape 500 de permise de conducere.
In situatia in care una dintre masurile luate a fost retinerea certificatului de inmatriculare, acesta poate fi redobandit numai dupa efectuarea unei inspectii tehnice specifice la reprezentantele RAR din tara.
Registrul Auto Roman subliniaza ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 14:10
Rusia are mai multe rachete de croaziera SSC-8 cu raza medie de actiune decat se credea anterior, a relatat, duminica, ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ), citand o sursa din serviciile de informatii occidentale.
NATO declara ca sistemul de arme incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), un acord de dezarmare din 1987, din care Statele Unite si Rusia au anuntat ca se retrag saptamana trecuta.
Statele Unite au acuzat de mult timp Rusia de incalcare a pactului.
Potrivit FAZ, in plus fata de un batalion de antrenare la situl de testare a rachetelor de la Kapustin Iar din sudul Rusiei si altul in Kamislov, la est de Ekaterinburg, exista alte doua locuri unde sunt stationate batalioane si rachete: unul la Mozdok in Osetia de Nord si altul la Suia langa Moscova, transmite DPA.
Fiecare dintre cele patru batalioane au patru lansatoare pe roti cu cate patru rachete, a relatat ziarul. Asta inseamna ca Rusia are cel putin 64 de rachete SSC-8, care pot fi armate fie cu focoase conventionale sau nucleare.
Racheta are o bataie de pana la 2.350 de kilometri. Transportand un focos conventional de 500 de kilograme, raza de actiune este de aproximativ 2.000 de kilometri, scrie ziarul.
Tratatul INF dintre Washington si Moscova interzice dezvoltarea si detinerea de rachete nucleare sau de croaziera cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri. Rusia sustine ca sistemele sale de arme au o raza de actiune de 480 de kilometri,... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 15:16
In ciuda numeroaselor avertizari venite din partea CFR-istilor, Ministerul Transporturilor a adoptat, la finele lui 2018, un act normativ care le pune viata in pericol tuturor romanilor care calatoresc cu trenul prin tara, spune presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML), Iulica Mantescu.
In mod normal, in Romania, fiecare tren de marfa ar trebui condus de cate doi oameni, considera presedintele FML. Motivul: garniturile de marfa - adesea greu de condus din cauza infrastructurii vechi - circula pe aceleasi linii ca trenurile de calatori. Iar asta inseamna, in mod evident, ca un tren de marfa scapat de sub control risca sa produca o tragedie pe calea ferata.
Fara sa tina cont de acest lucru, ministrul Transporturilor a adoptat Ordinul 1.853 din 10 decembrie 2018 prin care stabileste ca trenurile pot fi conduse de un singur om. Decizia - in aparenta fara mari consecinte - este de fapt un adevarat atentat la siguranta romanilor care calatoresc pe calea ferata, apreciaza Iulica Mantescu.
"Noi am atras atentia, in repetate randuri, asupra acestei chestiuni. De principiu, nu avem nimic impotriva ca mecanicul de locomotiva sa conduca singur. In alte tari se poate. Problema este ca noi, in Romania, nu suntem pregatiti pentru asta. Si va voi spune de ce.
Infrastructura noastra este veche, materialul rulant (locomotivele si vagoanele - n.red.) sunt depasite. Sigur, existau si in aceste trenuri vechi instalatii - cum ar fi dispozitivele de siguranta si... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 06:47
Pericolele externe reale pentru Romania vin din Orientul Mijlociu, Balcani si Turcia, nu dinspre rusi, care sunt in declin. Sunt amenintari impredictibile, dar apararea trebuie sa se pregateasca pentru neprevazut, afirma analistul geopolitic american George Friedman.
Fondator al companiei de previziune si analiza geopolitica Geopolitical Futures si al agentiei Stratfor, George Friedman se afla astazi la Bucuresti, unde se va intalni cu studenti, masteranzi, doctoranzi si cadre didactice ale Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), in cadrul unei prelegeri cu tema "The future for Transatlantic relations. Relevance for Eastern Europe".
Inainte de acest eveniment, George Friedman a acceptat sa raspunda in scris la patru intrebari adresate de Ziare.com.
Sunt voci care spun ca al treilea razboi mondial a inceput deja, dar nu cu tancuri si avioane, ci economic si informational. Asa e?
Eu cred ca razboiul este domeniul mortii si al distrugerii. Economia e domeniul concurentei si al comertului. Informatiile sunt domeniul minciunilor si al confuziei. Sunt diferite si fiecare e foarte veche.
Propaganda a existat dintotdeauna. Faptul ca acum este distribuita mai mult de Internet decat transmisa din gura in gura nu o face diferita. La fel, folosirea instrumentelor economice pentru a convinge alte natiuni sa isi schimbe comportamentul.
Deci acestea nu reprezinta un razboi. Razboiul Rece a fost plin de propaganda si competitie economica. Nu a fost... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 06:25