Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
Stephen Hawking sustine ca pozitia lui Donald Trump fata de schimbarile climatice ar putea afecta Pamantul grav si considera ca decizia presedintelui american de retrage Statele Unite ale Americii din Acordul de la Paris ar putea duce la schimbari climatice ireversibile.
Profesorul sustine ca aceasta actiune ar pune Pamantul pe un drum care ar putea transforma planeta intr-o sera, precum Venus, conform BBC.
"Schimbarile climatice reprezinta unele dintre cele mai mari pericole cu care ne confruntam si le putem preveni daca actionam acum", a spus el. Acesta a precizat ca negand dovezile schimbarilor climatice si retragerea din acordul de la Paris, Donald Trump va provoca daune mari planetei, punand in pericol lumea asa cum o stim cu totii.
Stephen Hawking se teme ca singura sansa de supravietuire a oamenilor este posibilitatea de a trai pe alte planete.
"Cea mai buna speranta pentru supravietuirea rasei umane ar putea fi colonile independente in spatiu", a punctat el.
Citeste si Stephen Hawking a redus drastic termenul in care trebuie sa parasim Pamantul. In cautarea "Planetei B"
Amintim ca recent Donald Trump a anuntat ca retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice, izoland astfel America de celelalte 194 de tari care au semnat intelegerea.
Imediat dupa anunt, mai multi lideri mondiali au criticat decizia presedintelui american, iar apoi Trump le-a explicat personal unora de ce a decis acest lucru.... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 11:33
Expertii in climatologie au tras recent un semnal de alarma - omenirea trebuie sa actioneze urgent pentru a reduce emisiile de gaze de sera si a mentine incalzirea planetei sub limita de doua grade Celsius. Iar temperaturile extrem de ridicate din ultima perioada reprezinta un mare semnal de alarma.
Oamenii de stiinta au atras atentia ca valul de caldura din luna iunie, din Europa, are cu siguranta legatura cu schimbarile climatice, scrie The Guardian.
Cercetatorii au analizat recordurile de temperatura si cele mai recente observatii si le-au comparat cu o serie de modele sofisticate pe calculator pentru a calcula cat de mult a contribuit cresterea emisiilor de gaze de sera la sansele ca temperaturile sa creasca.
Studiul a fost realizat de World Weather Attribution (WAA), o coalitie internationala de oameni de stiinta care calculeaza rolul schimbarilor climatice in cazul evenimentelor de vreme extrema.
"Am descoperit legaturi clare si puternice intre caldura record din luna iunie si schimbarile climatice provocate de om", a spus Geert Jan van Oldenborgh, de la Insitutul Meteorologic Regal al Olandei.
Totodata, oamenii de stiinta au avertizat in luna iunie ca o treime din populatia tarii se confrunta deja cu temperaturi deosebit de ridicate, ca urmare a schimbarilor climatice. Cercetatorii au atras atentia ca asemenea temperaturi ridicate vor deveni o normalitate pana in anul 2050, daca nu sunt facuti pasi rapizi pentru a reduce emisiile de gaze.
Incalzire... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 16:37
O echipa de cercetatori canadieni a fost nevoita sa anuleze o expeditie stiintifica in Arctica din cauza riscurilor majore ridicate de schimbarile climatice ivite la Polul Nord.
Universitatea din Manitoba a anuntat ca spargatorul de gheata CCGS Amundsen a fost nevoit sa se retraga de pe traseul stabilit, in urma intalnirii neasteptate cu mai multi ghetari care pluteau in deriva in ocean, relateaza IB Times.
Traseul navei a fost deviat atat de mult incat a ajuns la punctul de debarcare prea tarziu pentru a mai efectua masuratorile incluse in programul multianuale de cercetare in Golful Hudson, anunta cercetatorii implicati in proiect.
Valoarea proiectului, care se intinde pe o perioada de 4 ani, este de 17 milioane de dolari, dar derularea acestuia este pusa acum sub semnul intrebarii, pentru anul in curs, datele colectate urmand sa fie doar unele partiale.
Topirea gheturilor este un fenomen atat de dramatic, incat Garda de Coasta din Canada a intervenit pentru a acorda asistenta vaselor de pescuit din Newfoundland si Quebec, care oricum sunt in pericol de a incheia sezonul de pescuit in pierdere.
Golful Hudson este legat atat de Oceanul Atlntic, cat si de apele oceanului Arctic, iar
ecosistemul din zona adaposteste mai multe specii de pesti, morse, ursi polari, foci, delfini si balene ucigase.
"Doua saptamani de intarziere inseamna ca obiectivele misiunii noastre stiintifice nu au putut fi indeplinite in totalitate, iar principala piedica a fost ocolirea... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 08:26
Presedintele american, Donald Trump, este presat sa nu retraga SUA din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice.
Liderul de la Casa Alba urmeaza sa anunte joi seara pozitia Washingtonului in legatura cu aceasta intelegere globala obtinuta cu greu.
Intr-un mesaj postat joi pe Twitter, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a "rugat" pe Donald Trump sa nu "inrautateasca" situatia privind clima si climatul politic.
.@realDonaldTrump please don't change the (political) climate for the worse.- Donald Tusk (@eucopresident) 1 iunie 2017
Miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut de asemenea liderului de la Casa Alba sa nu retraga SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, potrivit DPA.
"Sunt un trans-atlantist. Insa daca presedintele american va declara ca vrea sa se retraga din Acordul de la Paris, atunci este de datoria Europei sa spuna ca nu merge asa", a afirmat el la o dezbatere la Berlin.
Juncker a subliniat ca schimbarile climatice pun 83 de tari in pericolul de a disparea de pe harta in contextul cresterii nivelului marii.
"Nu este vorba doar despre viitorul umanitatii in Europa. In primul rand, este vorba de viitorul umanitatii peste tot", a declarat seful Comisiei Europene.
Comentand de asemenea asteptatul anunt al lui Trump privind pozitia SUA fata de Acord, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat joi ca, cel mai probabil, eficienta acestei... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 15:19
Cinci insule mici din Pacific au disparut si alte sase sunt in pericol din cauza cresterii nivelului apei si eroziunii, o descoperire ce confirma in premiera impactul schimbarilor climatice asupra tarmurilor celui mai mare ocean.
Insulele inghitite de ape fac parte din arhipelagul Insulelor Solomon, unde nivelul oceanului a crescut cu pana la 10 milimetri in ultimele doua decenii, se arata intr-un studiu al cercetatorilor australieni publicat in Environmental Research Letters si citat de The Guardian.
Acestea aveau suprafete cuprinse intre unul si cinci hectare si erau nelocuite.
Insa pe alte doua insule din arhipelag au fost distruse sate intregi de invazia apelor. In total, sase dintre insulele existente au fost partial acoperite de apa, atentioneaza cercetatorii.
Five Pacific islands lost to rising seas as climate change hits https://t.co/Ug280mIVUP- Guardian Environment (@guardianeco) May 10, 2016
Insula Nuatambu, care gazduia 25 de familii, a pierdut ...citeste mai departe despre "Pericolul care pandeste insulele din Pacific. Cinci au disparut deja" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 20:08
Cele mai mari companii petroliere din lume arunca cu bonusuri salariale in directori, cu scopul de a-i determina sa creasca productia in urmatorii ani.
In acelasi timp, fondurile alocate pentru explorarea si extractia zacamintelor de petrol in urmatorul deceniu au ajuns la 1.000 de miliarde de dolari.
O analiza efectuata de publicatia The Guardian arata ca cei cinci giganti petrolieri - Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP si Total - sunt dispusi sa incerce cele mai complexe inginerii pentru a extrage "aurul negru" din subsol.
Fara discernamant
Masura arata ca liderii industriei petroliere sunt convinsi de mentinerea unei cereri masive pentru combustibili fosili in urmatoarea perioada.
In acelasi timp insa, companiile ignora avertismentul dat de Agentia Internationala pentru Energie, conform caruia doua treimi din rezervele actuale de petrol trebuie sa ramana in subsol.
Nerespectarea acestuia ar putea duce la cresterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius, nivel de la care schimbarile climatice risca sa devina ireversibile.
Cei 5 giganti ai industriei de profil au la dispozitie un capital imens pe care spera sa-l transforme in cele din urma in profit prin exploatarea intensa a rezervelor din perimetre relativ inaccesibile.
Sa curga banii!
Bonusurile acordate fiecaruia dintre sefii celor cinci companii reflecta indeaproape interesul major al actionarilor de a obtine profituri cat mai mari pe termen mediu si lung.
Ben van Beurden,... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 12:06
Schimbarile climei pun in pericol intreaga lume, oamenii de stiinta aducand tot mai multe argumente care sustin faptul ca incalzirea globala va creste competitia pentru resurse, va genera dezastre naturale si va limita accesul la sursele de energie. Unul dinte cele mai graitoare exemple ar putea fi foametea din Africa, generata de seceta, care va duce la o migratie in masa si, implicit, la deschiderea de noi conflicte, informeaza The Guardian.
Schimbarile climatice vor creste pericolul razboaielor, violentelor si actiunilor militare indreptate impotriva Regatului Unit al Marii Britanii, existand riscul unui regres in civilizatie, avertizeaza secretarul britanic pe probleme de clima, Chris Huhne.
Cea mai problematica ramane, insa, lipsa de progrese privind reducerea impactului pe care emisiile de gaz le au asupra efectului de sera.
“Schimbarile climatice reprezinta o amplificare a amenintarilor”
Ele vor accentua instabilitatea statelor, vor contribui la amplificarea fenomenului de saracire a natiunilor, vor accentua inegalitatile si asta va genera conflicte”, intentioneaza sa spuna secretarul intr-un discurs in fata expertilor apararii.
Potrivit acestuia, zonele cu cel mai mare risc de schimbare climatica sunt si zonele cu risc geopolitic major.
In plus, aceste schimbari cresc riscul unei inversari cu 180 de grade a progresului realizat de la revolutia industriala incoace, privind prosperitatea si democratia, argumentand ca incalzirea globala ar putea... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 18:18
Jumatate dintre managerii unor fonduri de investitii din lume ignora riscurile sau oportunitatile asociate cu incalzirea globala atunci cand iau decizii privind noile afaceri.Studiul realizat de o coalitie formata din ecologisti si investitori, la care au participat 500 de companii importante, arata ca riscurile climatice nu reprezinta un material financiar pentru 44% din manageri, potrivit Reuters.Potrivit organizatiei Ceres, productorii de generatoare de electricitate, de masini si companiile de asigurari ar avea cel mai mult de suferit din cauza schimbarilor climatice sau a cresterii nivelului gazelor de sera. Totusi, proprietarii fondurilor de investitii nu isi intreaba niciodata managerii daca exista vreun pericol in sectorul vizat.Dar schimbarile climatice nu aduc numai riscuri in afaceri, ci si oportunitati. Potrivit raportului, o investitie buna ar putea sa fie facuta in companiile care ajuta industria grea sa isi reduca emisiile poluante.Raportul organzatiei le recomanda managerilor sa evalureze orice investitie din acest punct de vedere si preseaza autoritatile americane sa ceara companiilor si prezentarea riscurilor climatice. mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 22:13