Bulgaria va face parte din spatiul Schengen din 2019, pentru inceput doar cu frontierele aeriene, anunta publicatia bulgara 24 Chasa, citand afirmatii ale liderului europarlamentarilor PPE si candidat pentru presedintia Comisiei Europene, Manfred Weber.
Afirmatia privind admiterea Bulgariei in Schengen in 2019 ar fi fost facuta la o intalnire cu Tvetan Tvetanov, lider al partidului politic GERB, care a avut loc la Bruxelles si a avut ca tema situatia politica din Europa.
De altfel, Weber si-a exprimat sustinerea fata de aderarea Bulgariei la Spatiul Schengen si intr-un interviu acordat in 8 noiembrie, imediat dupa desemnarea sa drept candidat la sefia Comisiei Europene.
In 5 noiembrie, Comisia pentru Libertatile Civile (LIBE) din Parlamentul European si-a reiterat indemnul adresat ministrilor statelor membre Uniunii Europene de a aproba rapid aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.
Manfred Weber, lider al grupului PPE, a declarat in septembrie, in plenul PE, ca schimbarile din Justitie afecteaza nu doar candidatura Romaniei la spatiul Schengen, ci si pe ale Bulgariei si Croatiei, solicitand autoritatilor de la Bucuresti "sa inceteze sa puna in pericol lupta impotriva coruptiei".
"Vreau sa subliniez ca spatiul Schengen aduce mai multa, nu mai putina securitate. De aceea cerem Consiliului sa faca pasii urmatori pentru a include Bulgaria si Croatia in Schengen. Au asteptat mult timp si este timpul sa actionam.
Si... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 10:32
Comisia Europeana a solicitat miercuri oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa aprobe integrarea totala a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Este un semnal politic extrem de important transmis guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si autoritatilor din cele doua capitale, dar, mai ales, de la Bucuresti, care nu trebuie sa puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.
Intr-o comunicare privind mentinerea si consolidarea spatiului Schengen, Comisia Europeana a atras atentia asupra necesitatii de a finaliza fara intarziere procedurile de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie pentru a spori siguranta Uniunii Europene in fata terorismului si a provocarilor de migratie.
Comisia a subliniat, totodata, ca siguranta UE, in ansamblul ei, depinde de siguranta fiecarui stat membru. Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, lucru pe care Comisia Europeana l-a inteles.
Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii noastre la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene, a cetatenilor europeni per ansamblu, dar si a propriilor cetateni ca Romania si Bulgaria sa fie inauntru... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:53
Fostul premier Dacian Ciolos a declarat, joi, ca in opinia sa, Romania ar fi putut intra in 2017 in spatiul Schengen "cel putin cu aeroporturile", daca nu ar fi existat "situatia" creata de OUG 13.
"Din punctul meu de vedere, daca nu ar fi fost situatia prin care am trecut la sfarsitul lui ianuarie si inceputul lui februarie, cu OUG 13, ar fi fost sanse mari ca anul acesta Romania sa intre in spatiul Schengen cel putin cu aeroporturile.
Este important sa dam garantii clare referitor la respectarea statului de drept si de lupta impotriva coruptiei nu doar la nivelul societatii, pentru ca societatea si-a facut temele foarte bine, ci mai ales la nivelul clasei politice", a declarat Dacian Ciolo, joi, la Cluj-Napoca.
Ciolos a explicat ca astfel de decizii politice functioneaza ca o frana si pun in pericol evolutia economica a Romaniei, pe care fostul premier o considera un atu important al tarii.
"Trebuie sa aratam ca putem mentine o crestere economica sanatoasa prin deciziile politice luate si inclusiv prin deciziile de politica bugetara. Cred ca unul dintre atuurile noastre este ca suntem un stat membru cu un foarte mare potential de crestere economica pe termen mediu si lung.
Asta inseamna atragere de investitii, asta inseamna interes politic din partea celorlalti. Devenim mult mai interesanti ca parteneri daca avem evolutie in economie, dar daca luam decizii care risca sa puna in pericol evolutia economica, punem frana acestui proces", a mai spus Dacian... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 14:11
Prabusirea acordului Schengen nu ameninta doar principiul liberei circulatii in interiorul Europei, ci si afacerile din zona. Economiile din UE pot pierde aproximativ 110 miliarde de euro in urma acestui eveniment, avertizeaza un oficial maghiar.
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, avertizeaza ca desfiintarea acordului Schengen va cauza "pagube nebanuite" asupra economiilor de pe continent, informeaza The Telegraph.
Pierderi majore
"Daca zona Schengen se va prabusi sau va fi desfiintata, pagubele cauzate vor fi atat de mari incat nu stiu cum Europa va reusi sa le gestioneze", a apreciat Szijjarto.
Oficialul de la Budapesta vorbeste de pierderi de 110 miliarde de euro intr-o perioada de 10 ani, cifra corespunzand cu estimarea facuta de think thank-ul francez Strategie, care vorbeste de diminuarea productiei in UE cu aproximativ 0,8% intr-un astfel de scenariu.
Expertii Strategie considera ca industria de turism va fi cea mai afectata, cu venituri reduse la jumatate in cazul reinstaurarii controalelor la granite, varianta city break-urilor in Europa urmand sa fie amenintata cu disparitia.
Controalele permanente la granite ar urma sa genereze cresteri de 3% ale preturilor marfurilor comercializate pe intreg continent, valoare schimburilor comerciale putand sa se diminueze cu 10 pana la 20 de procente pana in 2026, au mai estimat analistii francezi.
Anul trecut, valoare marfurilor transportate in interiorul spatiului Schengen a fost de 2.800... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:37
Granitele deschise si zona euro sunt interdependente, a avertizat la inceputul acestei saptamani cancelarul german Angela Merkel, intr-un discurs care a tintit noul pericol care planeaza asupra uniunii monetare europene.
"Nimeni nu poate pretinde ca poate avea o moneda comuna fara a putea traversa frontierele cat mai usor", a precizat liderul politic de la Berlin, conform EUObserver.
Piata unica, in pericol
Merkel a atras atentia asupra riscurilor care ar afecta grav piata unica din Europa, daca s-ar mai inchide si alte granite dintre statele europene.
Principiul liberei circulatii a fost aplicat in interiorul blocului comunitar inca din 1985, precedand aparitia monedei unice europene din 2002.
Toate statele membre UE sunt parte a pietei unice din Europa, iar tarile din zona euro sunt toate membre ale acordului Schengen.
Valul masiv de migranti inregistrat in cursul anului in UE a dus la inchiderea temporara a mai multor frontiere din interiorul spatiului Schengen punand in pericol atat existenta acordului, cat si stabilitatea economica a regiunii.
Ultimul eveniment de acest gen a afectat libera circulatie intre Suedia, Danemarca si Germania.
Spatiul vulnerabil
"Ne-am trezit in fata problemei ridicate de refugiatii care ajung in Europa si a vulnerabilitatii noastre. Dupa cum vedem, acest lucru se intampla pentru ca nu avem inca ordinea si controlul pe care ni le-am dori", a comentat Angela Merkel.
Cancelarul german a amintit si de faptul ca... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 18:12
Teama de imigranti pune pe jar nordul Europei, iar tarile scandinave impun una dupa alta masuri de control la granite. Tonul a fost dat de Suedia, care a cerut verificarea atenta a fiecarui calator care vine din Danemarca.
In replica, danezii s-au indreptat impotriva vecinilor nemti impunand, de luni, 4 ianuarie, controale temporare la granita cu Germania, pentru a opri intrarea in tara a migrantilor fara acte, anunta Bloomberg.
Masuri dure
Premierul danez Lars Loekke Rasmussen anuntase inca de la sfarsitul anului trecut ca se gandeste sa recurga la aceasta masura, dar a aplicat-o incepand cu aceasta saptamana. Conform declaratiei sale, controlul la frontiera cu Germania va fi mentinut pentru 10 zile.
Guvernul de la Berlin a primit vestea ca pe o pastila amara, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel anuntand ca aceasta cere o solutie comuna pentru intreaga Europa.
"Nu vom gasi solutia acestei probleme la granita dintre un stat si altul", a afirmat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului german.
Martin Schaefer, un purtator de cuvant al Ministerului de externe din Germania a declarat ca acordul Schengen este pus in pericol de aceste masuri, dupa ce a aflat de decizia luata de danezi.
Oficialii de la Copenhaga se apara insa, sustinand ca au revenit la masura controlului fronierelor dupa ce Suedia si Norvegia au aplicat acelasi set de masuri impunand, din 4 ianuarie, calatorilor din Danemarca sa se legitimeze la trecerea... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 15:40
Ministrii europeni de interne merg inainte cu demersurile privind reintroducerea controalelor la frontiere, o masura echivalenta cu ruperea acordului Schengen, care va modifica radical conceptul de libera circulatie in Uniunea Europeana.
Masurile de control la granita ar putea fi impuse pentru o perioada de pana la doi ani, dupa cum au solicitat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii de interne din UE, potrivit CNBC.
Cadru legal comun
Germania a anuntat ca sustine initiativa revenirii la controalele la granita pentru fiecare stat, dupa ce valul masiv de refugiati intrati anul acesta pe continent a demonstrat vulnerabilitatea tarilor din spatiul Schengen in fata acestui fenomen.
Planul care permite statelor sa revina la sistemul controalelor la frontiera a fost propus saptamana trecuta chiar de catre guvernul din Luxemburg. Ironia sortii face ca acordul privind libera circulatie sa fi fost semnat pe 14 iunie 1985 chiar in Luxemburg, in mica localitate Schengen.
"Ministrii au fost de acord ca, daca inregistram deficiente serioase care pun in pericol spatiul Schengen, trebuie sa avem si un cadru legal comun care sa ne permita sa reluam controlul la granite pentru o perioada de 6 luni sau chiar mai mult", a explicat ministrul de interne luxemburghez, Jean Asselborn.
Conform articolului 26 din regulamentul Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare la frontiere daca se constata persistenta unor deficiente serioase la granita UE,... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 11:19
Mai multe state central-europene cer excluderea Greciei din Spatiul Schengen, dat fiind ca autoritatile elene nu au securizat in mod eficient frontierele externe.
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a sugerat eliminarea Greciei din zona europeana de circulatie libera Schengen. Si alte guverne au formulat solicitari similare, in ceea ce ar fi o manevra de ordin simbolic, informeaza site-ul agentiei Reuters.
"Nu se spune oficial, dar exista presiuni in acest sens", a admis ministrul grec al Imigratiei, Yannis Mouzalas.
Criza imigrantilor: De ce sunt puse in pericol spatiul Schengen si Regulamentul de la Dublin
Potrivit ziarului The Financial Times, Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg, tara care detine Presedintia semestriala a Consiliului UE, ar fi transmis un ...citeste mai departe despre "Grecia risca sa fie exclusa din Schengen: A lasat prea multi refugiati sa intre in Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 19:37
Presedintele francez, Francois Hollande, a avertizat joi impotriva "pericolelor" care ar ameninta Spatiul Schengen daca nu se ajunge la un acord in Europa privind primirea refugiatilor din Orientul Mijlociu.
"Da, daca nu exista mecanismul unor centre de inregistrare pentru a distinge refugiatii de migrantii economici si a asigura repartizarea beneficiarilor de drept de azil", a afirmat presedintele francez, referindu-se la un posibil pericol pentru Spatiul Schengen - zona de libera circulatie intre 26 de tari din Europa.
Criza imigrantilor: Hollande anunta ca Franta primeste mai multi refugiati
"Schengen ar fi in pericol daca nu ar mai exista control la granitele externe" ale UE, a subliniat sefului statului francez. In acest caz, "statele vor restabili intr-o maniera sau alta frontiere nationale", a apreciat el.
In opinia lui "ar fi atunci obligatoriu sa se restabileasca puncte vamale, de control, in mijloacele de transport, si aceasta ar fi finalul Schengen in sensul unui ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Hollande avertizeaza impotriva pericolelor care ameninta Spatiul Schengen" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 22:43