Unu din trei romani din mediul rural inca mai alege sa cumpere paine neambalata (35%), in timp ce, in mediul urban, procentul acesta este ceva mai incurajator, unde doar unu din zece romani (10%) consuma paine neambalata, se arata intr-un studiu realizat recent de New Challenge Marketing Research, la comanda Asociatiilor Pretuieste Calitatea si Proconsumatori.
Chiar si in aceste conditii, procentele celor care consuma paine neambalta sunt destul de ridicate, daca luam in considerare faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mentioneaza ca principale posibilitati de contaminare cu virusul SARS-COV-2 (care duce la imbolnavirea cu COVID-19) contactul direct prin secretii respiratorii eliminate prin tuse sau stranut si atingerea unor suprafete contaminate.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti (UB), dat publicitatii in luna septembrie, virusul SARS-CoV-2 ramane ore bune detectabil pe paine. Cercetatorii se asteptau ca acesta sa fie distrus de procesele chimice din timpul fabricatiei, dar, spre surprinderea lor, virusul a fost detectat mai mult timp dupa contaminarea painii supuse cercetarii.
CITESTE SI: VIDEO Painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2. Ambalati painea - recomanda studiul facut de Universitatea Bucuresti
Studiul privind riscurile si caile de transmitere si de contaminare cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unor produse de panificatie preambalate si formularea unor propuneri... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 16:51
Asigurarea privata de sanatate este esentiala pentru orice persoana care isi doreste sa aiba grija de sanatate si sa aiba acces la serviciile medicale de care are nevoie fara griji financiare.
Deoarece nu alegem momentul in care ne imbolnavim si tindem sa subevaluam nevoia de economisire pentru situatii medicale neprevazute, e esential sa primim cat mai repede tratamentul de care avem nevoie fara sa ne preocupam de costurile aferente atunci cand apare o problema.
Partea financiara joaca un rol esential daca descoperi anumite afectiuni si vrei sa ai parte de cele mai bune conditii medicale. O asigurare privata de sanatate reprezinta un sprijin important, mai ales in astfel de clipe cand tot ceea ce conteaza este starea de bine a organismului.
Insa, alegerea unei polite adecvate poate fi o adevarata provocare pentru ca sunt o multime de factori de care trebuie sa tii cont. Iata cateva aspecte pe care e necesar sa le iei in considerare in selectarea asigurarii de sanatate.
1. Aria de acoperire
In alegerea unei asigurari pentru sanatate, beneficiarul trebuie sa cunoasca aria de acoperire a politei. Aceasta face referire la clinicile si centrele medicale unde pacientul poate apela, daca are nevoie, la consultatii sau tratamente.
Este necesar ca asigurarea sa nu faca referire doar la regiunea de rezidenta a respectivei persoane, ci sa vizeze si alta zona de interes pentru un potential tratament.
2. Calitatea serviciilor medicale
Orice asigurat isi doreste... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 14:31
Federatia Solidaritatea Sanitara atrage atentia ca legea salarizarii si modificarile aduse prin OUG 114/2018 pun in pericol posibilitatea de asigurare a continuitatii asistentei medicale.
Sindicalistii sustin ca sistemul este atacat simultan din mai multe directii, respectiv reducerea diferitor sporuri si blocarea tarifului orar al garzilor.
"Semnalul cel mai vizibil al acestui pericol il constituie protestele spontane ale salariatilor care se desfasoara in aceasta perioada in diferite spitale din tara, ele avand ca tema principala scaderea veniturilor determinata in primul rand de reducerea drastica a recompenselor salariale menite sa cointereseze salariatii in asigurarea continuitatii asistentei medicale.
Aceasta este principala nemultumire a salariatilor de la spitalele din Tulcea, Neamt, Pascani, Sighetu Marmatiei si a celor din spitalele in care estimam ca se vor ivi in continuare proteste spontane", au transmis, miercuri, reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara.
OUG 114 taie si in Sanatate - Medicii si asistentele pierd pana la o mie de lei pe luna
Cum si cat se reduc sporurile
Potrivit acestora, continuitatea asistentei medicale este atacata din mai multe directii simultan. In primul rand, este vorba despre reducerea sporului pentru activitatea desfasurata in zilele de sarbatori legale si cele de repaus saptamanal.
"Introducerea indemnizatiei de hrana in suma sporurilor si specificul unitatilor publice de sanatate (majoritatea sectiilor... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 13:46
Oamenii de stiinta au avertizat ca ochelarii de realitate virtuala (VR) pot avea efecte negative asupra sanatatii copiilor.
Cercetatorii britanici de la Leeds University sustin ca utilizarea acestor dispozitive de catre persoane foarte tinere poate duce la probleme cu vederea si cu mentinerea echilibrului, informeaza The Guardian.
Astfel, ei trag un semnal de alarma si cer ca producatorii sa faca schimbarile necesare, pentru a indrepta situatia.
Avertismentul vine in contextul in care giganti precum Facebook si Google au anuntat planuri ambitioase pentru dezvoltarea acestui domeniu, care e vazut ca tehnologia viitorului.
De asemenea, unele companii, printre care si Samsung, promoveaza dispozitive care transforma smartphone-ul in ochelari virtuali.
"O lume tridimensionala este afisata pe un ecran 2D, iar acest lucru produce o deformare in sistemul vizual al omului", spune profesorul Mark Mon-Willims, care preda psihologia cognitiva la Leeds University. "La adulti, efectele ar fi dureri de cap si uscaciunea ochilor. Insa in ceea ce ii priveste pe copii, consecintele pe termen lung sunt necunoscute", a adaugat specialistul.
La studiu au participat 20 de micuti cu varste intre opt si 12 ani. Ei au s-au jucat un joc VR timp de 20 de minute, iar apoi au fost consultati. Cu toate ca ochii niciunuia nu au fost grav afectati, doi dintre copii n-au mai reusit sa estimeze bine distantele, iar altul a avut probleme cu echilibrul.
Efectele au disparut destul de... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 19:33
Din dorinta de relaxare sau pur si simplu pentru a avea o casa frumos mirositoare, apelam deseori la odorizante sau lumanari parfumate.
Dincolo de efectul placut de moment, acestea pot ajunge sa fie periculoase pentru sanatate, explica pentru Ziare.com dr. Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital.
"Odorizantele de camera actioneaza prin eliberarea unor substante chimice care mascheaza mirosurile neplacute prin prezenta parfumurilor sintetice. Ele pot fi periculoase atunci cand sunt folosite in spatii inchise, neaerisite. Contin substante chimice toxice, care pot afecta sanatatea in special a copiilor, femeilor insarcinate, adultilor cu boli preexistente si animalelor de companie", spune specialistul.
Mai exact, aceste produse, ca si cele pentru masina, au in compozitie substante chimice toxice, precum ftalati, paradiclorbenzen, acetona, formaldehida, fenol, propan, benzen si parfumuri.
Daca sunt inhalate, aceste substante ajung la nivelul plamanului si in sange si pot duce la aparitia unor simptome cum ar fi:
greata si varsaturi;dureri abdominale;dureri de cap;dermatite alergice;lacrimare;senzatie de sufocare;tuse
Si asta este doar inceputul pentru ca se "pot declansa crize de astm bronsic, pot agrava bronsitele obstructive si pot produce pneumonii chimice. Pot afecta rinichii, ficatul, plamanii si sistemul nervos".
Mai grav, o parte dintre substantele mentionate au potential cancerigen, de exemplu formaldehida prezinta risc pentru... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 14:03
Groapa de gunoi din Bacau arde de peste 20 de zile. Pompierii incearca sa stinga incendiul acoperind totul cu pamant, pentru ca varianta cu apa nu a dat rezultate. Flacari nu mai sunt, dar fum iese in continuare.
Locuitorii din zona s-au plans zile intregi din cauza fumului. Pompierii ii sfatuiau sa tina geamurile inchise, insa autoritatile locale au asigurat ca totul este in regula, transmitand de mai multe ori ca nu ar fi fost depasite limitele permise ale valorilor la emisiile de gaze.
In cazul unui incendiu se masoara particulele solide care intra in constitutia fumului pe doua sectiuni, cele mai mici de 2,5 unitati (PM 2,5) si cele mai mici de 10 unitati (PM 10). Legea 104/2011 prevede in cazul PM10 limita zilnica e de 50 de unitati si cea anuala de 40 de unitati. In cazul PM 2,5 limita este 25 unitati.
Agentia pentru Protectia Mediului Bacau a declarat pentru Ziare.com ca in sistem continuu calitatea aerului este monitorizata prin cele trei statii amplasate in judetul Bacau. Acestia ne-au precizat ca in perioada 12-21 august nu s-au inregistrat valori mai mari de 50 μm pentru PM10.
Precizam ca agentia nu ne-a transmis si datele referitoare la PM2,5.
Datele pe site-ul www.calitateaer.ro indicau ca in anumite ore din aceste zile in care incendiul afecta groapa de gunoi valorile au fost depasite, insa, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau spune ca "in cursul unei zile, chiar daca la anumite ore se inregistreaza valori mai mari de 50 μm, se... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 12:14
Fie ca ne doare capul sau suntem raciti, multi dintre noi am preferat macar o data in viata sa luam medicamente fara a merge la medic.
Automecatia este insa foarte periculoasa pentru noi, a explicat Dr. Ana Stemate (Metropolitan Hospital) intr-un interviu acordat Ziare.com.
Medicul a evidentiat si pericolul de a asocia alcoolul cu paracetamolul, dar a enumerat si diverse alimente ce nu trebuie consumate in timpul unor tratamente.
La ce riscuri se supun cei care iau medicamente fara prescriptia medicului?
Un procent important din populatie ia medicamente fara prescriptia medicului, in special la simptome minore. Riscurile la care se supun sunt foarte mari, printre acestea fiind amanarea prezentarii la medic in cazul unei urgente, alegerea incorecta a medicatiei sau a dozelor, necunoasterea reactiilor adverse care pot aparea si in caz de abuz al unor medicamente poate sa apara chiar dependenta sau supradozajul.
Cat de periculos este obiceiul oamenilor de a lua medicamente ...citeste mai departe despre "Cat de periculos este sa iei medicamente dupa ureche - ce alimente sa nu combini cu pastilele Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 07:14
Diverse studii ne sfatuiesc sa ne ferim de aditivii alimentari, asa numitele E-uri, pentru ca ar fi daunatori pentru sanatatea noastra. Adevarul este, insa, ca gasim in magazine din ce in ce mai putina mancare neprocesata, asa ca e destul de greu sa ii ocolim. Deci ce e de facut?
Un astfel de raport a fost publicat recent de Asociatia Pro Consumatori (APC), care a analizat 35 de produse de post de pe rafturile magazinelor.
Concluzia: mancarea era plina de E-uri, iar multi dintre aditivii folositi sunt suspectati de aparitia unor probleme grave de sanatate.
"E100 - curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane. E120 - carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si ...citeste mai departe despre "Adevarul despre E-uri: Isteria are baza stiintifica? In ce cantitati pot fi periculoase pentru sanatate?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 08:35
Ai cateva kilograme in plus si esti tentat sa incerci sa tii o dieta? Ai vrea insa sa nu te joci cu sanatatea ta si sa urmezi un plan in deplina cunostinta de cauza si fara sa existe efecte secundare, fiind convins ca ulterior nu va aparea binecunoscutul efect yo-yo?
Am stat de vorba cu nutritionistul Camelia Olteanu, pentru a afla daca aceste lucruri sunt posibile. Asa am aflat ca nu exista dieta in urma careia sa nu apara efectul de yo-yo, dar ca se poate slabi respectand cateva reguli. Una dintre acestea este sa nu amestecam la aceeasi masa glucidele cu lipidele si proteinele.
Nutritionistul a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com care sunt celelalte pericole ce pot aparea in urma unei diete retrictive, dar si ce se intampla in organism atunci cand slabim sanatos 10 - 15 kilograme.
Exista oameni care au observat pe propria piele efectul de yo-yo, dupa dieta. Exista vreun regim de slabire in urma caruia sa nu apara?
Oamenii trebuie sa inteleaga ca fiecare dieta ...citeste mai departe despre "Cat e sanatos sa slabesti lunar si care sunt adevaratele efecte ale dietelor celebre Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 08:09