Boris Johnson incearca sa-si vanda noul plan privind Brexitul drept reteta de iesire din criza politica profunda in care se afla Marea Britanie. Opozitia l-a respins. Incantarea nu-i prea mare nici la Bruxelles.
Agresivitatea si agitatia de saptamana trecuta au disparut, premierul britanic, Boris Johnson, si-a prezentat noul plan privind Brexitul pe un ton cat se poate de bland. Seful de guvern stie ca are nevoie de sprijinul opozitiei pentru acest "deal". "Suntem pe cale sa gasim o solutie", le-a promis Boris Johnson deputatilor din camera inferioara a parlamentului.
Noul sau plan prevede ca Irlanda de Nord (care face parte din Marea Britanie) sa ramana si dupa Brexit intr-un fel de zona comuna cu UE pentru schimbul de marfuri. Termenul "piata unica" a fost evitat, in mod evident. Pe de alta parte, Irlanda de Nord trebuie sa iasa din uniunea vamala, la fel ca intregul Regat Unit, acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale Brexitului, a subliniat Johnson.
Din perspectiva premierului britanic, noul plan respecta Acordul din Vinerea Mare, care a adus pacea in regiune, iar schimbul de marfuri intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord poate sa continue fara impedimente. Boris Johnson a declarat ca introducerea unor controale vamale la aceasta frontiera ar fi inutila, iar declaratiile vamale pot fi facute pe viitor direct in sediile companiilor respective sau in alt loc de pe teritoriul tarii respective.
Seful de guvern de la Londra sustine ca propunerea... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 14:26
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a indemnat la organizarea unui al doilea referendum asupra Brexitului, atentionand ca Marea Britanie este in pericol de a se separa de Uniunea Europeana (UE) fara sa ajunga la un acord cu aceasta.
Intr-un articol publicat sambata seara in The Observer, Khan a declarat ca "timpul se scurge cu rapiditate" in timp ce guvernul condus de Theresa May pare a fi "nepregatit si intr-o stare de confuzie".
Esecul in a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul sau un acord prost ar putea face ca Marea Britanie sa piarda 500.000 de locuri de munca, sa nu aiba personal suficient in spitale, businessul britanic sa sufere pierderi, iar politia britanica sa se confrunte cu tulburari in cadrul societatii civile, a atentionat primarul Londrei.
"Nu cred ca May are mandatul de a se juca atat de flagrant cu economia si mijloacele de subzistenta ale oamenilor", a subliniat Khan, membru al Partidului Laburist aflat in opozitie. El a facut campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE inainte de referendumul din 2016.
Khan nu joaca un rol direct in procesul pentru Brexit, insa el este un membru foarte influent al clasei politice britanice.
Citeste si:
Londra nu vrea sa plateasca factura pentru Brexit, daca nu se ajunge la un acord. UE nu renegociazaLondra propune o zona de liber schimb cu UE pentru post-BrexitScenariu negru legat de Brexit: Britanicii ar putea ramane fara alimente intr-o singura zi, daca nu se incheie un acord in timp util ...citeste mai... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 10:52
Negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat, joi, ca Marea Britanie poate reveni, pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, asupra pozitiei de a iesi din piata unica si uniunea vamala.
Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May pana la 31 decembrie 2020 pentru a se razgandi in privinta iesirii din piata unica si uniunea vamala, afirmand: "Atat timp cat nu au iesit (din UE), in timpul perioadei de tranzitie, orice este inca posibil", transmite Press Association (PA).
Theresa May s-a folosit de un discurs din luna martie pentru a-si reitera "liniile rosii" legate de Brexit, si anume iesirea tarii din piata unica si uniunea vamala, precum si de sub jurisdictia Curtii de Justitie a UE.
Vezi si Mii de cetateni UE risca sa-si piarda statutul legal in Marea Britanie dupa Brexit - ce trebuie sa faca
Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar la 29 martie 2019, la exact doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar perioada de tranzitie de 21 de luni se va sfarsi la 31 decembrie 2020, data ce coincide cu incheierea cadrului bugetar multianual al UE 2014-2020.
"Daca britanicii doresc sa-si modifice liniile rosii, le vom modifica pe ale noastre in consecinta", a afirmat Barnier joi, in fata presei.
"Nu aud acest lucru acum, dar orice este posibil, nu exista dogmatism", a continuat el.
"Ceea ce creeaza problema in Irlanda este decizia Marii Britanii de a iesi din UE, dar si... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 12:47
Fostul premier britanic Tony Blair a indemnat, joi, Uniunea Europeana sa modifice politicile in domeniul imigratiei pentru a le permite cetatenilor si liderilor din Marea Britanie sa se razgandeasca si sa accepte ramanerea in Blocul comunitar.
Liderii Uniunii Europene trebuie sa lanseze initiative "pentru a ne ajuta sa iesim din impasul Brexitului", a declarat Tony Blair intr-un discurs rostit joi la o reuniune a asociatiei BusinessEurope desfasurata la Bruxelles.
"Europa stie ca are nevoie de reforme. Reformarea Europei reprezinta cheia pentru schimbarea deciziei Marii Britanii", a explicat Tony Blair, citat de cotidianul Le Figaro.
Politicianul laburist a exprimat convingerea ca Marea Britanie poate fi convinsa sa ramana in Uniunea Europeana daca preocuparile britanicilor, in principal in materie de imigratie, vor fi atenuate.
Desi principalii liderii politici britanici, in frunte cu premierul Theresa May, sustin ca trebuie sa respecte vointa exprimata clar de electoral in privinta iesirii din Uniunea Europeana, rezultatul referendumului din 2016 a fost strans, 51,9% (17,4 milioane de alegatori) votand in favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru ramanerea in UE.
Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana pe 29 martie 2019, daca decizia nu va fi blocata de Londra.
Un nou partid politic britanic, inspirat din modelul ascensiunii formatiunii presedintelui francez Emmanuel Macron, a lansat recent o campanie nationala care are obiectivul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 19:22
Votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a generat rumoare si confuzie in Europa, scotand la iveala divergentele intre cele patru tari componente ale Regatului Unit - Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.
Daca la cele patru se adauga Londra, care a votat majoritar pentru ramanere si care a avut o atitudine de independenta si dorinta de individualizare, dupa anuntarea rezultatului referendumului, este clar ca in configurarea ipotetica a viitorului Marii Britanii, orice pare posibil.
Time scrie ca pozitiile exprimate de cele cinci - Londra, Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord - sunt tot atatea motive care ar putea duce la ruperea Marii Britanii.
1. Tara Galilor
Pana luna trecuta, cand a avut loc referendumul, era de notorietate despre Tara Galilor ca acolo a avut loc summit-ul NATO din septembrie 2014, ca are o foarte puternica nationala de rugby si ca este considerata, ca nivel de trai, cea mai saraca regiune a Marii Britanii.
La... citeste mai departe despre "Butoiul cu pulbere: Cinci scantei care ar putea duce la ruperea Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 08:15
"Uniunea Europeana se destrama, Uniunea Europeana moare", spunea Nigel Farage, liderul formatiunii britanice de extrema-dreapta UKIP, dupa votul pentru iesirea Regatului Unit din UE.
Afirmatia, chiar daca exagerata, indica o problema reala ce va trebui evitata de Europa dupa alegerea facuta joi de britanici.
Era insa un risc prevazut si invocat de liderii europeni pe masura ce s-a apropiat referendumul.
Regatul (dez) Unit
Imprevizibil a fost celalalt risc de detonare, in interiorul Regatului Unit care se afla acum in pericol de faramitare.
"Intram intr-o era de ...citeste mai departe despre "Brexit - Bumerang pentru Marea Britanie, precedent pentru UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iunie 2016, ora 22:40
Unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii ar avea de profitat daca Marea Britanie ar iesi din Uniunea Europeana, insa un Brexit ar genera haos in Europa, daunand atat acestei tari, cat si celorlalte.
Aceasta este opinia europarlamentarului PNL Marian-Jean Marinescu. Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta sustine ca soarta Uniunii Europene ar trebui sa fie principala temere a romanilor.
Atacul la moneda unica euro, imaginea Europei si presiunile politice asupra UE sunt alte cateva pericole identificate de eurodeputatul roman in situatia unei iesiri a Marii Britanii din Uniune.
Nu in ultimul rand, acesta atrage atentia ca soarta intregii Europe ar putea atarna de lucruri banale de joi, din ziua referendumului.
Citeste si
Cum vor fi afectati muncitorii straini in cazul in care Brexitul va avea locCare ar putea fi efectul Brexit asupra Romaniei
Care ar fi efectele iesirii Marii Britanii din UE si la ce rezultat putem sa ne asteptam in acest moment?
Din ...citeste mai departe despre "Daca Europa se sparge in urma Brexitului, Putin ne mananca pe toti. Care sunt marile pericole - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 07:19
In data de 23 de iunie, supusii reginei vor vota daca raman sau nu in Uniunea Europeana.
Tensiunile dintre cele doua tabere au crescut semnificativ in ultimele zile, dupa ce deputata laburista (de stanga) Jo Cox a fost ucisa de catre un adept al plecarii din UE.
Jo Cox se afla la o intalnire electorala in circumscriptia unde a fost aleasa si facea campanie pentru ramanerea in Uniunea Europeana. Avea 41 de ani si era mama a doi copii. Uciderea ei a produs o mare emotie in intreaga lume, dar si multa frustrare in Marea Britanie si in randul sustinatorilor pro-UE.
Citeste aici toate informatiile despre referendumul din 23 iunie
Cum a ajuns Marea Britanie, a doua economie a Europei, sa parieze pe o detasare de continent? Sunt multe explicatii dar principala, in opinia mea, e un discurs politic inadecvat al conservatorilor.
De la Margaret Thatcher incoace, a existat o opinie larg raspandita in zona dreptei britanice ca Regatul Unit pierde prin faptul ca face parte din Uniunea ...citeste mai departe despre "Marea Britanie, la psihiatru. Uniunea Europeana, in pericol" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iunie 2016, ora 10:15
Marea Britanie si-ar putea pierde dreptul de veto in anumite dosare in Uniunea Europeana daca, potrivit intentiilor premierului David Cameron, opteaza pentru o exceptare de la angajamentul fata de o "uniune mai stransa ca oricand", a avertizat liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.
Weber a declarat ca pierderea dreptului de a bloca deciziile UE care ar avea nevoie de unanimitate ar reprezenta o "compensatie" pentru concesiile pe care Cameron le-a solicitat Bruxelles-ului.
Saptamana trecuta, seful executivului britanic s-a intalnit cu mai multi lideri europeni, printre care si Manfred Weber, pentru a cere o reforma a functionarii Uniunii Europene inaintea referendumului din Marea Britanie ...citeste mai departe despre "Marea Britanie, in pericol de a-si pierde statutul in UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 12:14