Economia Germaniei a stagnat in trimestrul patru din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica (Destatis), pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor legate de Brexit, transmit DPA, Reuters si Deutsche Welle.
Conform noilor date, cresterea anuala a PIB-ului Germaniei s-a situat la 0,6% in 2019, cea mai slaba performanta din 2013.
Cea mai mare economie europeana a inregistrat o crestere zero in ultimele trei luni din 2019, dupa un avans de 0,2% in trimestrul trei din 2019. Analistii se asteptau la un avans al PIB-ului de 0,1% in perioada octombrie - decembrie 2019.
Consumul privat si cheltuielile guvernamentale au sprijinit evolutia economiei, iar daca aceste doua sectoare vor inregistra o incetinire anul acesta, temerile privind inflatia ar putea spori. Investitiile in sectorul constructiilor au crescut in trimestrul patru din 2019, in timp ce cheltuielile cu utilajele si echipamentele au scazut considerabil, a precizat Destatis. De asemenea, exporturile s-au redus in ultimele trei luni din 2019.
"Credem ca economia va continua sa flirteze cu recesiunea in prima jumatate a acestui an", a avertizat Andrew Kenningham, de la Capital Economics.
In ritm anual, economia Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul patru din 2019, dupa o expansiune de 0,6% in precedentele trei luni.
Analistii considera ca majorarea salariilor si nivelul scazut record al somajului au sprijinit in ultimii ani... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 11:02
Economia romaneasca a avut a doua cea mai slaba performanta la nivel european in trimestrul I, cu o stagnare a PIB, a declarat, marti, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la o conferinta de specialitate.
"Daca ne uitam la ce s-a intamplat in trimestrul I o sa vedem ca a fost o decelerare puternica a cresterii economice. Am avut cifre slabe in industrie fata de trimestrul anterior. Industria a scazut. Vanzarile cu amanuntul au scazut fata de trimestrul anterior. In continuare ca dinamica anuala au o rata destul de buna de crestere. Explicatia majora este legata de deteriorarea sentimentului consumatorului...Dupa ce sentimentul consumatorului se imbunatatise masiv in ultimii ani, pe finalul anului trecut, pe fondul asa zisei Revolutii Fiscale care a bulversat pe toata lumea, sentimentul consumatorului s-a prabusit de-a dreptul astfel incat apetitul de a mai cheltui s-a mai diminuat si lucrul acesta a fost reflectat si in cifrele economice din primul trimestru. Iar daca ne uitam la scara europeana, trimestrul I intr-adevar a fost foarte slab in Romania. S-a vorbit foarte mult ca si economia europeana a incetinit, ceea ce este adevarat, dar economia Romaneasca a avut a doua cea mai slaba performanta la nivel european in trimestrul I, cu o stagnare a PIB-ului", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a afirmat ca Romania a inregistrat o crestere economica trimestriala zero, iar cea anuala este de peste 4% si este datorata trimestrelor anterioare. Ionut Dumitru a precizat... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 12:54
Intr-un document Wikileaks, o conversatie purtata in 2007 intre un diplomat american si un oficial chinez din provincia Liaoning, pe numele sau Li Keqiang, scotea la iveala ca Beijingul obisnuieste sa falsifice datele referitoare la PIB al Chinei.
Intre timp, Li, ajuns acum prim-ministru, este nevoit sa gestioneze o criza financiara care ameninta sa prabuseasca odata cu piata de capital din tara si restul economiei globale.
Iar cresterea economica de 7% inregistrata pe trimestrul doi, cu 0,2% mai mare decat cea anticipata, nu face decat sa adanceasca misterul ce planeaza asupra Chinei, arata CNN Money.
Crestere la sablon
In 2007, inclusiv Li Keqiang isi dorea o statistica oficiala care sa tina cont de alte criterii in determinarea PIB: consumul de electricitate, volumul de marfa transportat si nivelul imprumuturilor bancare.
Pe 15 iulie, tema acuratetei datelor statistice din economie puse la dispozitie de Beijing a revenit in actualitate, odata cu raportarea unei cresteri economice neasteptate de 7% in trimestrul al doilea al anului.
In primele trei luni, PIB al Chinei a crescut in acelasi procent de 7%, de altfel, batut in cuie de economistii guvernului de la Beijing ca prognoza oficiala de crestere economica pe anul in curs.
"O raportare de crestere economica prea putin credibila nu face decat sa reia discutiile privind veridicitatea datelor statistice oficiale.
Din punctul nostru de vedere, PIB real pe trimestrul al doilea este cu 0,1% - 0,2%... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:37
Tarile Europei de Est pot reveni la nivelul de crestere economica si de atragere a investitiilor de dinaintea crizei financiare doar daca-si reduc gradul de indatorare, sustin expertii Fondului Monetar International.
Desi consumatorii, companiile si bancile din regiune au depus serioase eforturi pentru a evita o crestre a nivelului de indatorare, prea putin tari din estul si sud-estul Europei au reusit sa reduca nivelul de indatorare din sectorul privat intr-o masura satisfacatoare, citeaza reporterii Bloomberg din raportul FMI.
Inglodati in datorii
"Pentru a relua investitiile si a asigura o revenire economica robusta, politica economica trebuie sa vizeze sustinerea cererii interne si echilibrarea bilanturilor in sectorul privat", considera reperezentantii Fondului.
Investitiile straine directe si creditele bancare au asigurat o crestere economica de 5 procente in Europa de Est cu un an inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Incepand cu 2009 insa, numarul creditelor neperformante a devenit tot mai mare, afectand rentabilitatea afacerilor din regiune.
Inasprirea conditiilor de creditare si un numar ridicat de credite ipotecare contractate in euro si in franci elvetieni au afectat si mai mult economia statelor din Europa de Est.
Expertii FMI considera ca lichidarea creditelor neperformante, relaxarea pietei muncii si imbunatatirea mediului de afaceri sunt masurile care se impun pentru cateva state din zona, cum ar fi Bulgaria, Croatia si... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 11:30
Finalul tensionat al anului curent ii face pe specialisti sa anticipeze ca 2015 va fi in continuare anul divergentelor politice, economice si de performanta, la nivel global.
Daca factorii de decizie nu vor avea capacitatea sa depaseasca obstacolele care impiedica in prezent aceste divergente, economiile vor fi expuse invevitabuil riscurilor destabilizarii, se arata intr-o analiza Project Syndicate.
Statele Unite
Economia globala, care evolueaza cu patru viteze diferite, ramane dominata de patru grupuri de tari. Primul grup, condus detasat de Statele Unite, continua sa se axeze pe imbunatatirea performantelor economice.
Ca urmare, este de asteptat ca piata fortei de munca sa devina mai puternica, sa apara noi locuri de munca, sa se imbunatateasca salariile si sa creasca beneficiile, chiar daca repartizarea acestora va mai pastra o parte din inegalitatile de pana acum ramanand destule disproportii.
China
Al doilea grup, condus de China, se va stabiliza la rate de ...citeste mai departe despre "Ne putem asteapta la ceva bun in 2015?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 21:40
Anul 2013 este un an al stabilitatii ce va conta in viitorul Romaniei si va pregati ''rasplata'' pe care o vom primi in 2014, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
''E un an dificil, care a starnit, poate, dezamagiri ale unora care credeau ca lucrurile pot merge mai repede. Vreau sa-i asigur ca 2013 este un an care va conta mult in viitorul Romaniei, este un an al stabilitatii, probabil ca o sa se ridice procedura de deficit excesiv, ceea ce va ridica prestigiul Romaniei, deficitul comercial e mai mic ca oricand, avem excedent al contului curent, inflatia e mica, atat de mica incat BNR a coborat din nou dobanda de referinta. Avem in plus, fata de anul trecut, o suta de mii de locuri de munca, avem mai multe companii inscrise, mai putine falimente'', a spus Vosganian.
El a adaugat ca, in conditiile unui astfel de ciclu economic pozitiv, anul viitor se vor putea vedea si percepe de catre populatie efectele.
''Nu spun asta dintr-o iluzie, ci din lucruri traite. Poate va amintiti de 2005, oamenii spuneau aceleasi lucruri, asteptau multe, nu se petreceau, dar 2005 a fost un an in care Romania s-a stabilizat si, incepand cu 2006, a putut guvernarea liberala sa marcheze un moment important in viata comunitatilor locale prin sustinerea pe care am dat-o. De aceea, 2014 poate fi anul in care sa primim rasplata pentru truda si sperantele pe care le-am pus in alegeri'', a afirmat Vosganian.
Vicepresedintele PNL a subliniat ca aceste performante economice si... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 11:37
Laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a criticat folosirea Produsului Intern Brut (PIB) ca indicator pentru masurarea economiei unei tari intrucat nu include modul de distribuire a bogatiei.
In cursul unei conferinte tinute la Universitatea Dhurakij Pundit din Bangkok, renumitul economist american a sustinut ca masurarea unei economii ar trebui sa se realizeze in functie de venitul mediu pe locuitor, sustenabilitate si distributia bogatiei, mentioneaza ziarul "Bangkok Post".
Sporirea nivelului de mecanizare si cresterea productivitatii in industrie au dus la situatia in care oferta a depasit cererea, ceea ce genereaza somaj si obliga forta de munca sa treaca preponderent in domeniul serviciilor. "Atunci cand cresterea economica este sub 3-4 %, nu se creeaza necesar net de munca si singura varianta este cresterea productivitatii, dar aceasta nu este solutia corecta", a explicat profesorul de la Universitatea Columbia din SUA.
"Exista o legatura intre inegalitate si instabilitate. Pietele nu sunt in mod obligatoriu corecte, sefii din domeniul pietelor financiare au incasat bonusuri uriase in timp ce americanii au ramas fara locuri de munca", a afirmat el, referindu-se la criza izbucnita in 2008.
"Ironia consta in faptul ca actuala situatie din lume este asa cum stim pentru ca s-a inregistrat o mare crestere a productivitatii, care ar fi trebuit sa duca la o crestere a nivelului de trai al tuturor cetatenilor, dar acest lucru nu s-a... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 18:05
Cresterea exporturilor si surplusul veniturilor guvernamentale au fost principalele surse ale reducerii deficitului de cont curent al celei mai mari economii din lume, depasind asteptarile expertilor.
Deficitul de cont curent, care este o masura a comertului international, incluzand platile si transferurile guvernamentale, a scazut in cel de-al doilea trimestru al lui 2012 in SUA cu 12%, de la 133,6 miliarde la 117,4 miliarde de dolari, conform raportului dat publicitatii marti de U.S. Commerce Department.
Expertii contactati de Bloomberg prevazusera in medie un deficit de 125 de miliarde de dolari, ceea ce arata ca performanta economiei americane in trimestrul doi a fost peste asteptarile acestora.
Cu toate acestea, analistii nu sunt optimisti: "Vom vedea o crestere a deficitului de cont curent", a declarat Ryan Sweet, senior economist in cadrul Moody's Analytics, care a avut cea mai apropiata predictie de cifra oficiala - 118,4 miliarde de dolari. "Exporturile vor fi mai slabe, reflectand problemele din Europa si scaderea cresterii pietelor emergente", a mai adaugat acesta. mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 18:10
Economia Romaniei va creste in acest an cu 2%, potrivit unei analize a Citi, una dintre cele mai modeste performante dintre statele din Europa Centrala si de Est incluse in raport, transmite Mediafax.Astfel, cea mai slaba crestere economica urmeaza sa fie inregistrata de Cehia (1,9%), potrivit analistilor Citi.
PIB-ul Poloniei ar urma sa urce cu cel putin 4%, cea mai buna performanta din regiune, urmata de Slovacia (3,4%) si Ungaria (2,7%).
Analiza Citi evalueaza impactul franarii activitatii economice din Germania asupra statelor emergente din Europa Centrala si de Est.
Polonia si Romania ar fi cel mai putin afectate de acest fenomen, deoarece raportul exporturilor catre Germania la PIB este de numai 7-10%, fata de peste 20% in Cehia si Ungaria.
In aceste conditii, impactul incetinirii activitatii economice din Germania asupra economiilor Romaniei si Poloniei va fi de numai 0,2-0,3%. mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 11:45